Ухвала
від 17.07.2023 по справі 303/2855/22
МУКАЧІВСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 303/2855/22

Провадження № 1-кп/303/158/22

УХВАЛА

11 липня 2023 року м.Мукачево

Мукачівський міськрайонний суд Закарпатської області в складі:

головуючого судді ОСОБА_1 ,

з участю секретаря ОСОБА_2 ,

прокурора ОСОБА_3 ,

обвинуваченого ОСОБА_4 ,

захисника ОСОБА_5 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні клопотання прокурора про передачу Національному агентству України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів, в управління майна, на яке накладено арешт, у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 62022140050000056 від 17.03.2022 року по обвинуваченню ОСОБА_4 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст.368 КК України,

В С Т А Н О В И В:

Мукачівським міськрайонним судом Закарпатської області розглядається кримінальне провадження по обвинуваченню ОСОБА_4 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст.368 КК України.

Прокурором подано до суду клопотання про передачу в управління майна, на яке накладено арешту у кримінальному провадженні.

Клопотання мотивоване тим, що ухвалою слідчого судді від 27.09.2021 року накладено арешт на майно, яке на день звернення до суду, відповідно до інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна, належало на праві власності ОСОБА_4 , а саме 19 на земельних ділянок.

Згідно з рішенням про відмову у державній реєстрації прав та їх обтяжень від 28.09.2021 року, у зв`язку з тим, що на момент подачі документів про арешт речових прав на нерухоме майно ОСОБА_4 змінився правонабувач, яким став ОСОБА_6 державним реєстратором прав на нерухоме майно відмовлено в державній реєстрації обтяжень, арешту нерухомого майна на 16 земельних ділянок.

Отже неможливістю накласти арешт на вищевказане майно стала зміна його власника. Таким чином, на виконання ухвали слідчого судді Ужгородського міськрайонного суду від 27.09.2021 фактично накладено арешт на 3 (три) земельні ділянки.

В свою чергу, ОСОБА_4 будучи затриманим 22.09.2021 за підозрою у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст.368 КК України, якому 23.09.2021 оголошено про підозру у вчиненні цього злочину, знаючи, що санкція цієї статті, у разі його засудження, передбачає конфіскацію майна, а також знаючи про розгляд слідчим суддею клопотання про арешт його майна, 25.09.2021 року з метою уникнення покарання, у разі його засудження, у виді конфіскації належних йому земельних ділянок, уклав договори купівлі-продажу на земельні ділянки з ОСОБА_6 , який в свою чергу вніс вказане майно до статутного капіталу ТОВ «Карпатське Товариство».

Ухвалою слідчого судді Ужгородського міськрайонного суду від 03.03.2022 року клопотання прокурора задоволено та накладено арешт на майно, із забороною його відчуження та розпорядження, що на праві власності належало підозрюваному ОСОБА_4 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_1 , а з 25.09.2021 року належало ОСОБА_6 реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_2 , який вніс це майно до статутного капіталу ТОВ «Карпатське Товариство» код ЄДРПУО 44434167 загалом на 16 земельних ділянок.

Листом Південно-Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Івано-Франківськ) повідомлено про неможливість проведення державної реєстрації обтяження щодо частини земельних ділянок, зазначених в ухвалі слідчого судді Ужгородського міськрайонного суду від 03.03.2022 у зв`язку з їх поділом.

Таким чином, на виконання ухвали слідчого судді Ужгородського міськрайонного суду від 03.03.2022 року фактично накладено арешт на 4 (чотири) земельні ділянки.

Ухвалою Мукачівського міськрайонного суду від 06.09.2022 накладено арешт на майно, із забороною його відчуження та розпорядження, що на праві власності належало підозрюваному ОСОБА_4 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_1 , а з 25.09.2021 належало ОСОБА_6 реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_2 , який вніс це майно до статутного капіталу ТОВ «Карпатське». Товариство» код ЄДРПУО 44434167, а в подальшому здійснив їх поділ із зміною кадастрових номерів земельних ділянок.

В зв`язкуз вищенаведеним,прокурор звернувсядо судуз данимклопотанням тапросить передатиНаціональному агентствуУкраїни зпитань виявлення,розшуку тауправління активами,одержаними відкорупційних таінших злочинів(кодЄДРПОУ 41037901)в управлінняу порядкута наумовах,визначених статтями1,9,19-24Закону України«Про Національнеагентство Україниз питаньвиявлення,розшуку тауправління активами,одержаними відкорупційних таінших злочинів»земельні ділянки,на якіпід часдосудового розслідуваннята судовогорозгляду кримінальногопровадження повказаній справі накладено арешт.

В судовому засіданні прокурор клопотання підтримав з наведених в ньому підстав та просив його задовольнити в повному обсязі.

Обвинувачений ОСОБА_4 та його захисник в судовому засіданні не заперечили проти задоволення клопотання про передання даних земельних ділянок, оскільки вони не використовуються.

Заслухавши думку учасників судового процесу, розглянувши клопотання та дослідивши матеріали справи, суд приходить до наступного висновку.

Ухвалами Ужгородського міськрайонного суду Закарпатської області від 27.09.2021 року та від 03.03.2022 року, а також ухвалою Мукачівського міськрайонного суду Закарпатської області від 06 вересня 2022 року накладено арешт на майно ОСОБА_4 .

Основною метою накладення арешту на майно у кримінальному провадженні є забезпечення невідворотності настання негативних наслідків для особи за вчинення кримінальних правопорушень через позбавлення особи економічних переваг, одержаних внаслідок її протиправної поведінки, а також унеможливлення одержання такою особою будь-яких вигод внаслідок вчинення кримінального правопорушення, зокрема, доходів від нього.

Згідно з пунктом 3 частини другої статті 100 КПК України, речові докази вартістю понад 200 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, якщо це можливо без шкоди для кримінального провадження, передаються за письмовою згодою власника, а в разі її відсутності за рішенням слідчого судді, суду Національному агентству України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів, для здійснення заходів з управління ними з метою забезпечення їх збереження або збереження їхньої економічної вартості.

За усіма очевидними ознаками вартість земельних ділянок, на які накладено арешт значно перевищує 200 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб. У зв`язку з чим, зазначене арештоване майно може бути передано Національному агентству України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів, для здійснення заходів з управління ними з метою забезпечення їх збереження або збереження їхньої економічної вартості.

Відповідно до частини першої статті 2 Закону України «Про Національне агентство України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів» (далі Закон) Національне агентство України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів (далі Національне агентство) є центральним органом виконавчої влади зі спеціальним статусом, що забезпечує формування та реалізацію державної політики у сфері виявлення та розшуку активів, на які може бути накладено арешт у кримінальному провадженні, та/або з управління активами, на які накладено арешт або які конфісковано у кримінальному провадженні.

Створення і забезпечення належного функціонування Національного агентства є заходом з виконання положень Закону України «Про засади державної антикорупційної політики (Антикорупційна стратегія)» на 2014 2017 роки та Державної програми щодо реалізації засад державної антикорупційної політики в Україні (Антикорупційної стратегії) на 2015 2017 роки, імплементації в законодавство України Директиви ЄС від 03.04.2014 № 2014/42/EU про арешт та конфіскацію предметів злочинної діяльності та доходів від неї в ЄС, Рішення Ради ЄС № 2007/845/JHA від 06.12.2007 про співробітництво між агентствами держав-членів з повернення активів у сфері виявлення і розшуку доходів, отриманих злочинним шляхом, або іншого майна, пов`язаного зі злочинною діяльністю, а також одним із основних критеріїв виконання Україною Плану дій з лібералізації візового режиму з ЄС.

Пунктом 4 частини першої статті 9 Закону на Національне агентство покладено функцію з проведення оцінки, ведення обліку та управління активами, на які накладено арешт у кримінальному провадженні.

Відповідно до абзацу четвертого частини першої статті 1 Закону, управляючи активами, Національне агентство забезпечує збереження активів, на які накладено арешт у кримінальному провадженні, та їх економічної вартості.

Відповідно до абзацу другого частини першої статті 19 Закону, активи приймаються в управління на підставі ухвали слідчого судді, суду чи згоди власника активів.

Згідно частини другої статті 19 Закону, у разі прийняття в управління активів, які чи права на які та їх обтяження підлягають державній реєстрації, Національне агентство надсилає того самого дня інформацію про накладення арешту на активи органам, що ведуть державні реєстри таких активів, прав на арештоване майно, а саме вищевказані земельні ділянки, відповідає критеріям, визначеним статтею 100 Кримінального процесуального Кодексу України та може без шкоди для кримінального провадження бути передане в управління Національному агентству.

Таким чином, приходжу до висновку, що наявні передбачені нормами КПК правові підстави для задоволення клопотання прокурора.

На підставівикладеного такеруючись ст.100,131,170,376КПК України

УХВАЛИВ:

Клопотання прокурора задовольнити.

Передати Національному агентству України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів (код ЄДРПОУ 41037901) в управління у порядку та на умовах, визначених статтями 1,9,19-24 Закону України «Про Національне агентство України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів» земельні ділянки, на які під час досудового розслідування та судового розгляду кримінального провадження по справі по обвинуваченню ОСОБА_4 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст.368 КК України, накладено арешт, а саме:

-Земельну ділянку, кадастровий номер: 2122485200:09:001:0055 (реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна 642222521224);

-Земельну ділянку, кадастровий номер: 2122485200:09:001:0054 (реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна 642181721224);

-Земельну ділянку, кадастровий номер: 2122485200:09:002:0014 (реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна 264244021224);

-Земельну ділянку, кадастровий номер: 3222484001:01:007:5077; реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна: 900478432224;

-Земельну ділянку, кадастровий номер: 3222484001:01:007:5012; реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна: 886338932224;

-Земельну ділянку, кадастровий номер: 3222484001:01:007:5078; реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна: 886336132224;

-Земельну ділянку, кадастровий номер: 3222484001:01:007:5013; реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна: 886333132224;

-Земельну ділянку, кадастровий номер: 2122485200:03:003:0073 (реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна 2587273221120);

-Земельну ділянку,кадастровий номер: 2122485200:03:003:0074 (реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна 2587280821120);

-Земельну ділянку, кадастровий номер: 2122485200:09:002:0138 (реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна 2588428921120);

-Земельну ділянку, кадастровий номер: 2122485200:09:002:0139 (реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна 2588437621120);

-Земельну ділянку, кадастровий номер: 2122455100:01:020:0082 (реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна 2585923621120);

-Земельну ділянку, кадастровий номер: 2122455100:01:020:0083 (реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна 258593292120);

-Земельну ділянку, кадастровий номер: 2122485200:09:001:0187 (реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна 2587054721120);

-Земельну ділянку, кадастровий номер: 2122485200:09:001:0188 (реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна 2587070321120);

-Земельну ділянку, кадастровий номер: 2122485200:09:002:0140 (реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна 2585861621120);

-Земельну ділянку, кадастровий номер: 2122485200:09:002:0141 (реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна 2585870621120);

-Земельну ділянку, кадастровий номер: 2122485200:10:003:0055 (реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна 2587249821120);

-Земельну ділянку, кадастровий номер: 2122485200:10:003:0056 (реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна 2587257321120);

-Земельну ділянку, кадастровий номер: 2122486900:02:002:0065 (реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна 2588458421120);

-Земельну ділянку, кадастровий номер: 2122486900:02:002:0064 (реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна 2588451021120);

-Земельну ділянку, кадастровий номер: 2122485200:02:001:0290 (реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна 2585951921120);

-Земельну ділянку кадастровий номер 2122485200:02:001:0291 (реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна 2585963821120);

-Земельну ділянку, кадастровий номер: 2122480400:02:010:0020 (реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна 2587304921120);

-Земельну ділянку, кадастровий номер: 2122480400:02:010:0019 (реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна 2587294721120);

-Земельну ділянку, кадастровий номер: 2122485200:02:001:0294 (реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна 2585890321120);

-Земельну ділянку, кадастровий номер: 2122485200:02:001:0295 (реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна 2585899721120);

-Земельну ділянку, кадастровий номер: 2122485200:02:001:0297 (реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна 2587235921120);

-Земельну ділянку,кадастровий номер: 2122485200:02:001:0296 (реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна 2587228121120);

- Земельну ділянку, кадастровий номер: 2122485200:02:001:0292 (реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна 2587093121120);

- Земельну ділянку, кадастровий номер: 2122485200:02:001:0293 (реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна 2587105321120)

На ухвалу може бути подана апеляційна скарга до Закарпатського апеляційного суду протягом п`яти днів з дня її оголошення.

Суддя Мукачівського

міськрайонного суду Іван КОТУБЕЙ

СудМукачівський міськрайонний суд Закарпатської області
Дата ухвалення рішення17.07.2023
Оприлюднено19.07.2023
Номер документу112241441
СудочинствоКримінальне
КатегоріяЗлочини у сфері службової діяльності та професійної діяльності, пов'язаної з наданням публічних послуг Прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою

Судовий реєстр по справі —303/2855/22

Ухвала від 21.05.2024

Кримінальне

Мукачівський міськрайонний суд Закарпатської області

Котубей І. І.

Ухвала від 17.07.2023

Кримінальне

Мукачівський міськрайонний суд Закарпатської області

Котубей І. І.

Ухвала від 11.07.2023

Кримінальне

Мукачівський міськрайонний суд Закарпатської області

Котубей І. І.

Ухвала від 06.09.2022

Кримінальне

Мукачівський міськрайонний суд Закарпатської області

Котубей І. І.

Ухвала від 05.08.2022

Кримінальне

Мукачівський міськрайонний суд Закарпатської області

Котубей І. І.

Ухвала від 28.04.2022

Кримінальне

Мукачівський міськрайонний суд Закарпатської області

Котубей І. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні