Ухвала
від 14.07.2023 по справі 160/9602/23
ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

У Х В А Л А

14 липня 2023 року Справа № 160/9602/23

Суддя Дніпропетровського окружного адміністративного суду Луніна О.С., перевіривши матеріали позовної заяви Товариства з обмеженою відповідальністю "Сентравіс Сейлс Юкрейн" до Приватного виконавця виконавчого округу Дніпропетровської області Макаренко Анни Сергіївни, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору Приватний виконавець виконавчого округу Дніпропетровської області Нордіо Вадим Вікторович про визнання протиправними дій та зобов`язання вчинити певні дії, -

ВСТАНОВИВ:

08.05.2023 до Дніпропетровського окружного адміністративного суду надійшла позовна заява Товариства з обмеженою відповідальністю "Сентравіс Сейлс Юкрейн" (вул. Трубників, буд. 56, м. Нікополь, 53201, код ЄДРПОУ 21857348) до Приватного виконавця виконавчого округу Дніпропетровської області Макаренко Анни Сергіївни (пр-т Богдана Хмельницького, буд. 4, офіс 4, м. Дніпро, 49083), третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору Приватний виконавець виконавчого округу Дніпропетровської області Нордіо Вадим Вікторович (пр-т Слобожанський, буд. 93, офіс 3, м. Дніпро, 49000), у якій позивач просить:

- визнати неправомірними дії приватного виконавця виконавчого округу Дніпропетровської області Макаренко Анни Сергіївни щодо відкриття виконавчого провадження №71555936 та вжиття заходів примусового виконання Постанови приватного виконавця виконавчого округу Дніпропетровської області Нордіо Вадима Вікторовича від 18.01.2023 у виконавчому провадженні №70782399 про стягнення з боржника основної винагороди у сумі 6010,61 грн;

- визнати неправомірними дії приватного виконавця виконавчого округу Дніпропетровської області Макаренко Анни Сергіївни щодо відкриття виконавчого провадження №71555693 та вжиття заходів примусового виконання Постанови приватного виконавця виконавчого округу Дніпропетровської області Нордіо Вадима Вікторовича від 18.01.2023 у виконавчому провадженні №70782394 про стягнення з боржника основної винагороди у сумі 256012,07 грн;

- зобов`язати приватного виконавця виконавчого округу Дніпропетровської області Макаренко Анну Сергіївну скасувати постанову про відкриття виконавчого провадження №71555936 від 12.04.2023;

- зобов`язати приватного виконавця виконавчого округу Дніпропетровської області Макаренко Анну Сергіївну скасувати постанову про відкриття виконавчого провадження №71555693 від 12.04.2023.

Ухвалою Дніпропетровського окружного адміністративного суду від 12 травня 2023 року позовну заяву Товариства з обмеженою відповідальністю "Сентравіс Сейлс Юкрейн" до Приватного виконавця виконавчого округу Дніпропетровської області Макаренко Анни Сергіївни, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору Приватний виконавець виконавчого округу Дніпропетровської області Нордіо Вадим Вікторович про визнання протиправними дій та зобов`язання вчинити певні дії залишено без руху. Позивачу надано строк для усунення недоліків позовної заяви протягом 10 (десять) робочих днів, з моменту отримання копії даної ухвали, шляхом надання до суду:

- заяви про поновлення пропущеного строку разом із доказами поважності причин пропуску строку на звернення до адміністративного суду.

На виконання вимог ухвали від 12.05.2023 року позивачем до суду подана заява про поновлення строку звернення з позовом до адміністративного суду, мотивовану тим, що копії оскаржуваних постанов: Постанови від 12.04.2023 про відкриття виконавчого провадження №71555936 та Постанови від 12.04.2023 про відкриття виконавчого провадження №71555693 Позивачем було отримано 24.04.2023. Останній день десятиденного строку припав на четвер 04.05.2023. У свою чергу можливість звернутися з позовною заявою у Позивача виникла лише у понеділок 08.05.2023, через 13 днів після отримання копій постанов. Таким чином позивач на 3 дні пропустив встановлений ст. 287 Кодексу адміністративного судочинства десятиденний строк з дня, коли особа дізналася або повинна була дізнатися про порушення її прав, свобод чи інтересів на подання позовної заяви. Відповідно до ч. 1 ст. 121 Кодексу адміністративного судочинства України, суд за заявою учасника справи поновлює пропущений процесуальний строк, встановлений законом, якщо визнає причини його пропуску поважними. Позивач просить суд врахувати, що ТОВ «СЕНТРАВІС СЕЙЛС ЮКРЕЙН» зареєстровано за адресою: Дніпропетровська область, м. Нікополь, вул. Трубників, 56, що підтверджується витягом з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань та безпосередньо зазначено в документах виконавчого провадження. Нікопольська міська територіальна громада знаходиться у переліку територій активних бойових дій відповідно до Переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих Російською Федерацією, затвердженого наказом Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України № 309 від 22.12.2022 (пункт 2.1. Розділу 1. «Території, на яких ведуться (велися) бойові дії»). Територія міста Нікополь страждає від постійних артилерійських обстрілів, що перешкоджає повноцінній та сталій роботі працівників позивача, яким доводиться постійно спускатися в укриття та вживати інших заходів щодо збереження свого життя та здоров`я. За таких умов було неможливим своєчасно скласти позовну заяву, сплатити судовий збір та звернутися до суду з позовом, у зв`язку з чим було пропущено десятиденний строк звернення з позовною заявою. 02.03.2022 Рада суддів України опублікувала рекомендації щодо роботи судів в умовах воєнного стану, зокрема надавши рекомендацію «Процесуальні строки по можливості продовжувати щонайменше до закінчення воєнного стану». У зв`язку з наведеним, позивач вважає за необхідне просити суд поновити строк звернення з позовною заявою з метою реалізації права на судовий захист своїх порушених суб`єктом владних повноважень прав.

У зв`язку з перебуванням судді Луніної О.С. у відпустці, вказані документи отримані суддею в перший робочий день 11.07.2023 року.

Розглядаючи вказану заяву про поновлення строків звернення до суду, судом встановлено наступне.

Відповідно до ч. ч. 1, 2 ст. 122 Кодексу адміністративного судочинства України позов може бути подано в межах строку звернення до адміністративного суду, встановленого цим Кодексом або іншими законами. Для звернення до адміністративного суду за захистом прав, свобод та інтересів особи встановлюється шестимісячний строк, який, якщо не встановлено інше, обчислюється з дня, коли особа дізналася або повинна була дізнатися про порушення своїх прав, свобод чи інтересів.

Особливості провадження у справах з приводу рішень, дій або бездіяльності органу державної виконавчої служби, приватного виконавця визначені ст. 287 Кодексу адміністративного судочинства України.

Відповідно до ч. 1 ст. 287 Кодексу адміністративного судочинства України учасники виконавчого провадження (крім державного виконавця, приватного виконавця) та особи, які залучаються до проведення виконавчих дій, мають право звернутися до адміністративного суду із позовною заявою, якщо вважають, що рішенням, дією або бездіяльністю державного виконавця чи іншої посадової особи органу державної виконавчої служби або приватного виконавця порушено їхні права, свободи чи інтереси, а також якщо законом не встановлено інший порядок судового оскарження рішень, дій чи бездіяльності таких осіб.

У відповідності до п. 1 ч. 2 ст. 287 Кодексу адміністративного судочинства України позовну заяву може бути подано до суду у десятиденний строк з дня, коли особа дізналася або повинна була дізнатися про порушення її прав, свобод чи інтересів.

Згідно з ч. 6 ст. 161 КАС України, у разі пропуску строку звернення до адміністративного суду позивач зобов`язаний додати до позову заяву про поновлення цього строку та докази поважності причин його пропуску.

Так, судом встановлено та матеріалами справи підтверджено, що Товариство з обмеженою відповідальністю "Сентравіс Сейлс Юкрейн" подало адміністративний позов до канцелярії Дніпропетровського окружного адміністративного суду 08.05.2023 року, що підтверджується вх.№37193.

Відповідно до відомостей Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань Товариство з обмеженою відповідальністю "Сентравіс Сейлс Юкрейн" зареєстровано за адресою: Дніпропетровська область, м. Нікополь, вул. Трубників, 56.

Суд зазначає, що Нікопольська міська територіальна громада знаходиться у переліку територій активних бойових дій відповідно до Переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих Російською Федерацією, затвердженого наказом Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України № 309 від 22.12.2022 (пункт 2.1. Розділу 1. «Території, на яких ведуться (велися) бойові дії»).

Враховуючи наведені вище обставини, суд вважає, що доводи, наведені у заяві про поновлення строку звернення до суду та докази, надані на підтвердження таких доводів обґрунтованими та такими, що підтверджують поважність причин пропуску строку.

Оскільки заява позивача про поновлення строку звернення до суду є обґрунтованою та підтвердженою зазначеними у ній доказами, суд дійшов висновку про наявність законних підстав для поновлення строку звернення позивача до суду.

Таким чином, позивачем виконано вимоги ухвали суду від 12.05.2023 року.

Підстав для її повернення або відмови у відкритті провадження у справі не має.

Відповідно до ч. 4 ст. 287 Кодексу адміністративного судочинства України, адміністративна справа з приводу рішень, дій або бездіяльності державного виконавця чи іншої посадової особи органу державної виконавчої служби, приватного виконавця вирішується судом протягом десяти днів після відкриття провадження у справі.

Керуючись ст. ст. 160, 161, 171, 172, 248, 287 Кодексу адміністративного судочинства України,

ПОСТАНОВИВ:

Заяву Товариства з обмеженою відповідальністю "Сентравіс Сейлс Юкрейн" про поновлення пропущеного строку звернення до адміністративного суду з позовною заявою - задовольнити.

Поновити Товариству з обмеженою відповідальністю "Сентравіс Сейлс Юкрейн" строк звернення до адміністративного суду.

Відкрити провадження у справі №160/9602/23 за позовною заявою Товариства з обмеженою відповідальністю "Сентравіс Сейлс Юкрейн" до Приватного виконавця виконавчого округу Дніпропетровської області Макаренко Анни Сергіївни, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору Приватний виконавець виконавчого округу Дніпропетровської області Нордіо Вадим Вікторович про визнання протиправними дій та зобов`язання вчинити певні дії.

Здійснювати розгляд справи одноособово суддею Луніною О.С. в порядку спрощеного позовного провадження з викликом сторін.

Розгляд справи призначити на 25 липня 2023 року о 13:10. Засідання відбудеться у приміщенні Дніпропетровського окружного адміністративного суду за адресою: м. Дніпро, вул. Академіка Янгеля, 4, зала судових засідань 15.

Встановити відповідачу строк для подання відзиву на позовну заяву до 20.07.2023 (включно), разом із доказами, які підтверджують обставини, на яких ґрунтуються заперечення відповідача.

Зобов`язати Приватного виконавця виконавчого округу Дніпропетровської області Макаренко Анни Сергіївни надати разом із відзивом на позовну заяву належним чином завірені копії матеріалів виконавчих проваджень №71555936, №71555693.

Згідно ч. 3 ст. 162 Кодексу адміністративного судочинства України, копія відзиву та доданих до нього документів повинна бути надіслана іншим учасникам справи одночасно з надісланням відзиву до суду.

Встановити позивачу строк до 21.07.2023 (включно) для подання відповіді на відзив, копія якої одночасно з поданням до суду повинна бути надіслана іншим учасникам справи.

Встановити відповідачу строк до 24.07.2023 (включно) для подання заперечення, копія якого одночасно з поданням до суду повинна бути надіслана іншим учасникам справи.

Встановити третій особі строк для подання пояснень щодо позовної заяви протягом трьох днів з дня отримання копії цієї ухвали

Відповідно до ч. 2 ст. 163 та ст. 164 Кодексу адміністративного судочинства України до відповіді на відзив та до заперечення застосовуються правила, встановлені ч. ч. 2-4 ст. 162 Кодексу адміністративного судочинства України.

Інформацію щодо адміністративної справи № 160/9602/23 учасники справи можуть отримати на офіційному порталі судової влади України у мережі Інтернет (веб-адреса сторінки: http://adm.dp.court.gov.ua/sud0470/gromadyanam/csz/).

У зв`язку із коротким терміном розгляду справи, сторони у справі повідомляються відповідно до норм ч. ч. 1-2 ст. 268 Кодексу адміністративного судочинства України.

Суд повідомляє, що у відповідності до ч. 3 ст. 268 Кодексу адміністративного судочинства України, неприбуття у судове засідання учасника справи, повідомленого відповідно до положень цієї статті, не перешкоджає розгляду справи у судах першої та апеляційної інстанцій.

Особи, які беруть участь у справі, або їх представники допускаються до участі у судовому засіданні при наявності документа, що посвідчує особу кожного, та документа, що засвідчує повноваження їх представників.

Відповідно до статті 256 Кодексу адміністративного судочинства України ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та оскарженню не підлягає.

Суддя О.С. Луніна

СудДніпропетровський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення14.07.2023
Оприлюднено20.07.2023
Номер документу112260796
СудочинствоАдміністративне
КатегоріяСправи щодо примусового виконання судових рішень і рішень інших органів

Судовий реєстр по справі —160/9602/23

Рішення від 26.10.2023

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Луніна Олена Станіславівна

Ухвала від 16.10.2023

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Луніна Олена Станіславівна

Ухвала від 25.07.2023

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Луніна Олена Станіславівна

Ухвала від 14.07.2023

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Луніна Олена Станіславівна

Ухвала від 12.05.2023

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Луніна Олена Станіславівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні