Ухвала
від 19.07.2023 по справі 344/11681/23
ІВАНО-ФРАНКІВСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 344/11681/23

Провадження № 2-о/344/303/23

У Х В А Л А

19 липня 2023 року м. Івано-Франківськ

Івано-Франківський міський суд Івано-Франківської області в складі:

головуючої Кіндратишин Л.Р.,

присяжних Ісаєвої О.В., Чернюшок С.М.,

за участю секретаря судового засідання Литвин Х.В.,

представника заявника - адвоката Вінтонишин Л.В.,

розглянувши у закритому судовому засіданні в залі Івано-Франківського міського суду цивільну справу в порядку окремого провадження за заявою ОСОБА_1 , в інтересах якої діє представник - адвокат Вінтонишин Лілія Василівна, за участю заінтересованої особи Органу опіки та піклування виконавчого комітету Івано-Франківської міської ради про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення опіки та призначення опікуна, -

В С Т А Н О В И В :

28.06.2023 ОСОБА_1 , в інтересах якої діє представник - адвокат Вінтонишин Лілія Василівна, звернулася в суд із заявою про визнання фізичної особи ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , недієздатною та призначення опікуна.

Згідно з протоколом автоматизованого розподілу судової справи між суддями 28.06.2023 справа передана судді Кіндратишин Л.Р.

Представник заявника - адвокат Вінтонишин Лілія Василівна подала разом з заявою клопотання про проведення судово-психіатричної експертизи.

У судовому засіданні адвокат Вінтонишин Л.В. просила клопотання задоволити та призначити у даній справі судово-психіатричну експертизу ОСОБА_2 .

Представник заінтересованої особи ОСОБА_3 у судове засідання не з`явилася.

Перевіривши матеріали справи, суд з огляду на нижчевикладене дійшов наступного висновку:

Згідно ч. 1 ст. 298 ЦПК України суд за наявності достатніх даних про психічний розлад здоров`я фізичної особи призначає для встановлення її психічного стану судово-психіатричну експертизу. Крім того, відповідно до ч. 1 ст. 299 ЦПК України лише на підставі висновку експерта суд може визначити фактичну можливість особи, щодо якої вирішується питання недієздатності, з`явитися в судове засідання та дати пояснення.

Дані про психічний розлад здоров`я ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , підтверджуються довідкою до акта огляду медико-соціальною експертною комісією серії 12 ААГ № 220282, відповідно до якої група інвалідності - перша А з дитинства довічно, консультаційним висновком спеціаліста КНП «ПОК ЦПЗ ІФОР» №6748 від 17.05.2023, висновком №1314 лікарсько-консультативної комісії від 25.05.2023 КНП «Центр первинної медичної консультативно-діагностичної допомоги» СП «Міська поліклініка № 2» м. Івано-Франківськ.

Єдиною підставою для визнання фізичної особи недієздатною є такий стійкий і хронічний психічний розлад, за якого особа не здатна усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними, що має бути підтверджено висновком судово-психіатричної експертизи, а тому суд вважає за необхідне призначити по даній справі судово-психіатричну експертизу, на час проведення якої провадження в наданій справі зупинити.

Керуючись ст.ст. 103, 104, 105, 252, 298, 299 ЦПК України, суд, -

П О С Т А Н О В И В:

Призначити в цивільній справі за заявою ОСОБА_1 , в інтересах якої діє представник - адвокат Вінтонишин Лілія Василівна, за участю заінтересованої особи Органу опіки та піклування виконавчого комітету Івано-Франківської міської ради про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення опіки та призначення опікуна, судово-психіатричну експертизу, на вирішення якої поставити такі питання:

- Чи страждає ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП: НОМЕР_1 , що проживає за адресою: АДРЕСА_1 , хронічним (чи іншим тривалим), стійким (нестійким) психічним розладом та чи здатний він внаслідок такого розладу усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними?

- Якщо так, то яким саме захворюванням страждає ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП: НОМЕР_1 , що проживає за адресою: АДРЕСА_1 ,?

- Чи спроможний ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП: НОМЕР_1 , що проживає за адресою: АДРЕСА_1 , з урахуванням його вікових особливостей, емоційного стану, індивідуально - психологічних властивостей, рівня розумового розвитку усвідомлювати реальний зміст власних дій та повною мірою свідомо керувати ними і передбачати їх наслідки?

Надати в розпорядження експерту медичну документацію на ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Проведення експертизи доручити експертам Івано-Франківської філії судово-психіатричних експертиз Державної установи "Інститут психіатрії, судово-психіатричної експертизи та моніторингу наркотиків Міністерства охорони здоров`я України".

Зобов`язати ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 ) на виклик експерта прибути в експертну установу та забезпечити явку ОСОБА_2 для проведення експертизи.

Попередити експертів про кримінальну відповідальність за ст.ст. 384, 385 КК України за завідомо неправдивий висновок або відмову експертів без поважних причин від виконання покладених на них обов`язків.

Всі витрати в даній справі віднести на рахунок держави.

Провадження в наданій справі зупинити на час проведення судово-психіатричної експертизи, до отримання висновку експерта.

Ухвала набирає законної сили негайно після її проголошення, якщо інше не передбачено цим Кодексом.

Апеляційна скарга на ухвалу суду подається протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення до Івано-Франківського апеляційного суду.

Повний текст ухвали складено 19 липня 2023 року.

Головуюча Кіндратишин Л.Р.

Присяжні Ісаєва О.В.

Чернюшок С.М.

Дата ухвалення рішення19.07.2023
Оприлюднено20.07.2023
Номер документу112278479
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи, з них: про визнання фізичної особи недієздатною

Судовий реєстр по справі —344/11681/23

Рішення від 04.04.2024

Цивільне

Івано-Франківський міський суд Івано-Франківської області

Кіндратишин Л. Р.

Рішення від 04.04.2024

Цивільне

Івано-Франківський міський суд Івано-Франківської області

Кіндратишин Л. Р.

Ухвала від 21.03.2024

Цивільне

Івано-Франківський міський суд Івано-Франківської області

Кіндратишин Л. Р.

Ухвала від 21.03.2024

Цивільне

Івано-Франківський міський суд Івано-Франківської області

Кіндратишин Л. Р.

Ухвала від 19.07.2023

Цивільне

Івано-Франківський міський суд Івано-Франківської області

Кіндратишин Л. Р.

Ухвала від 19.07.2023

Цивільне

Івано-Франківський міський суд Івано-Франківської області

Кіндратишин Л. Р.

Ухвала від 03.07.2023

Цивільне

Івано-Франківський міський суд Івано-Франківської області

Кіндратишин Л. Р.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні