Рішення
від 18.07.2023 по справі 463/6963/22
ДЗЕРЖИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ХАРКОВА

Справа № 463/6963/22

Провадження № 2/638/2911/23

З А О Ч Н Е Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

18 липня 2023 року м. Харків

Дзержинський районний судм. Харкова у складі:

головуючого - судді Теслікової І.І.,

за участі секретаря судових засідань Кисловської О.О.,

розглянувши в порядку загального позовного провадження у відкритому судовому засіданні цивільну справу за позовом представника ОСОБА_1 адвоката Шевчука Дмитра Ігоровича до Товариства з обмеженою відповідальністю «Західно-Український Альянс» про стягнення заборгованості за договором найму (оренди) автомобіля,-

В С Т А Н О В И В:

ОСОБА_1 через свого представника адвоката Шевчука Д.І. звернулась до суду з позовом до ТОВ «Західно-Український Альянс», в якому просить стягнути з відповідача на її користь заборгованість по орендній платі у розмірі 48000,00 грн., 3 відсотки річних у розмірі 426,09 грн., інфляційне збільшення у розмірі 2478,00 грн., витрати на технічне обслуговування транспортного засобу у розмірі 209555,05 грн., та судові витрати, які складаються з судового збору у розмірі 2660,29 грн. та втрат на правову допомогу у розмірі 6000,00 грн.

В обґрунтування позовних вимог посилається на те, що 29 лютого 2020 року між фізичною особою ОСОБА_1 та ТОВ «Західно-Український Альянс» укладено договір найму/оренди автомобіля (надалі Договір), який посвідчений приватним нотаріусом Луцького міського нотаріального округу Волинської області Снитюк Л.Г., зареєстрований в реєстрі №436.

Відповідно до п.1.1 Договору у порядку та на умовах, визначених цим договором, наймодавець передає, а наймач приймає у строкове платне користування (в найм/оренду) автомобіль марки «SUBARU», модель «ОUTBACK», тип-загальний легковий універсал-В, 2015 року випуску, об`єм двигуна 1998 куб.см.D, кузов/шасі № НОМЕР_1 , реєстраційний номер НОМЕР_2 , зареєстрований за наймодавцем в центр 8047 з 23 лютого 2016 року.

Автомобіль належить ОСОБА_1 на праві свідоцтва про реєстрацію транспортного засобу НОМЕР_3 , виданого Центр 8047 23 лютого 2016 року (пункт 1.2 Договору).

Відповідно до п.2.1 Договору сторони домовились про те, що плата за користування наймачем транспортним засобом становить 6000 грн. за кожен місяць користування. Орендна плата виплачується в безготівковому порядку шляхом зарахування коштів на поточний рахунок, відкритий на ім`я наймодавця в установі банку не пізніше двадцятого числа місяця, наступного за розрахунковим, або в інший погоджений сторонами спосіб.

Пунктом 3.1 Договору встановлено, що цей договір найму/оренди транспортного засобу укладається сторонами на три роки з моменту передання транспортного засобу наймачеві.

Відповідно до п.6.2 Договору ТОВ «Західно-Український Альянс» зобов`язується: своєчасно і в повному обсязі сплачувати плату за користування транспортним засобом; протягом строку користування транспортним засобом підтримувати його у належному технічному стані (здійснювати профілактичний та поточний ремонт, проводити заміну необхідних деталей) та нести усі пов`язані витрати; застрахувати автомобіль, що передається в найм/оренду, за власний рахунок або відшкодувати в повному обсязі наймодавцю добровільне та обов`язкове страхування транспортного засобу.

Орендну плату за транспортний засіб у відповідності до умов договору ТОВ «Західно-Український Альянс» сплачено 29 грудня 2021 року (здійснено оплату за грудень 2021 року).

Починаючи з січня 2022 року по вересень 2022 року відповідач не сплатив плату до договором найму/оренди автомобіля від 29.02.2020, у в`язку з чим виникла заборгованість у розмірі 48000,00 грн.

Крім того, у період з 2021 року по вересень 2022 року було проведено планове обслуговування орендованого транспортного засобу на загальну суму 209555,05 грн.

Також ОСОБА_1 було застраховано транспортний засіб та сплачено страховій компанії АТ «СК «АРКС» платіж за страховку в розмірі 5570,00 грн.

Крім того, у зв`язку з виникненням заборгованості за договором найму/оренди транспортного засобу просить стягнути 3 % річних у розмірі 426,09 грн. та інфляційне збільшення у розмірі 2478,00 грн.

Ухвалою Личаківського районного суду м.Львова від 04 жовтня 2022 року відкрито провадження у вказаній справі за правилами загального позовного провадження.

Ухвалою Личаківського районного суду м.Львова від 09 листопада 2022 року було закрито підготовче провадження та справа призначена до судового розгляду.

Ухвалою Личаківського районного суду м.Львова від 20 лютого 2023 року цивільну справу за позовом представника ОСОБА_1 адвоката Шевчука Дмитра Ігоровича до Товариства з обмеженою відповідальністю «Західно-Український Альянс» про стягнення заборгованості за договором найму (оренди) автомобіля передано на розгляд Дзержинського районного суду м. Харкова.

На підставі протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 26.04.2023 в провадження судді Теслікової І.І. надійшла вищевказана справа.

Ухвалою судді Дзержинського районного суду м.Харкова від 27 квітня 2023 року вищевказану цивільну справу прийнято в провадження судді та призначено судове засідання.

Ухвалою суду від 18 липня 2023 року вирішено про заочний розгляд справи.

Представник позивача в судове засідання не з`явився подавши до суду заяву про проведення судового засідання за його відсутності, позовні вимоги підтримав та просив задовільнити, проти розгляду справи в заочному порядку не заперечував.

Представник відповідача в судове засідання не з`явився, про дати та час судових засідань повідомлявся своєчасно та належним чином засобами поштового зв`язку за зареєстрованим місцезнаходженням, відзив на позовну заяву по подав.

Відповідно до ч. 2ст. 247 ЦПК Українифіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалося.

Суд, дослідивши матеріали справи, виходить з наступних підстав.

Відповідно до ч.1ст. 4 ЦПК Україникожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

Кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом. (ч.3ст. 12 ЦПК України).

Відповідно до ч.1ст. 13 ЦПК Українисуд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цьогоКодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

Згідно із частиною першоюстатті 15 ЦК України, кожна особа має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання.

Згідно із частиною п`ятоюстатті 81 ЦПК Українидоказування не може ґрунтуватися на припущеннях.

З аналізу наведених норм процесуального та матеріального права можна дійти висновку, що кожна сторона сама визначає стратегію свого захисту, зміст своїх вимог і заперечень, а також предмет та підстави позову, тягар доказування лежить на сторонах спору, суд розглядає справу виключно у межах заявлених ними вимог та наданих доказів.

Згідно з усталеною практикою Європейського суду з прав людини, яка відображає принцип, пов`язаний з належним здійсненням правосуддя, у рішеннях судів та інших органів з вирішення спорів мають бути належним чином зазначені підстави, на яких вони ґрунтуються. Хоча пункт 1 статті 6 Конвенції зобов`язує суди обґрунтовувати свої рішення, його не можна тлумачити як такий, що вимагає детальної відповіді на кожен аргумент: Міра, до якої суд має виконати обов`язок щодо обґрунтування рішення, може бути різною в залежності від характеру рішення. Рішення національного суду повинно містити мотиви, які достатні для того, щоб відповісти на істотні аспекти доводів сторони (рішення у справі "Руїс Торіха проти Іспанії" (Ruiz Torija v. Spain) від 9 грудня 1994 року, серія А, № 303А, п. 29-30).

Це право не вимагає детальної відповіді на кожен аргумент, використаний стороною (параграф 32 рішення у справі «Hirvisaari v. Finland» («Хірвісаарі проти Фінляндії»)).

Національний суд має певну свободу розсуду щодо вибору аргументів у тій чи іншій справі та прийняття доказів на підтвердження позицій сторін, проте зобов`язаний виправдати свої дії, навівши обґрунтування своїх рішень (рішення у справі «Suominen v. Finland» («Суомінен проти Фінляндії») від 1 липня 2003 року, № 37801/97, пункт 36).

Лише за умови винесення обґрунтованого рішення може забезпечуватись публічний контроль за здійсненням правосуддя (рішення у справі «Hirvisaari v. Finland» («Гірвісаарі проти Фінляндії») від 27 вересня 2001 року). Залишення без уваги ключових доводів сторони є прямим порушенням загальної вимоги про справедливість розгляду.

Відповідно дост. 17 Закону України «Про виконання рішень та застосування практики Європейського суду з прав людини»,ст. 3 ЦПК України, суд, застосовує при розгляді справ Конвенцію про захист прав та основоположних свобод 1959 року і протоколи до неї, згоду на обов`язковість яких надано Верховною радою України, та практику Європейського суду з прав людини, як джерело права.

Судом встановлено, що 29 лютого 2020 року між ОСОБА_1 (Наймодавцем) та ТОВ «Західно-Український Альянс» (Наймач) укладено договір найму/оренди/ автомобіля, який посвідчений приватним нотаріусом Луцького міського нотаріального округу Волинської області Снитюк Л.Г., зареєстрований в реєстрі №436.

Відповідно до п.1.1 договору найму/оренди/ автомобіля, у порядку та на умовах, визначених цим договором, Наймодавець передає, а Наймач приймає у строкове платне користування (в найм/оренду) автомобіль марки «SUBARU», модель «ОUTBACK», тип-загальний легковий універсал-В, 2015 року випуску, об`єм двигуна 1998 куб.см.D, кузов/шасі № НОМЕР_1 , реєстраційний номер НОМЕР_2 , зареєстрований за наймодавцем в центр 8047 з 23 лютого 2016 року.

Відповідно до п.1.2 договору найму/оренди/ автомобіля, автомобіль належить ОСОБА_1 на праві свідоцтва про реєстрацію транспортного засобу НОМЕР_3 , виданого Центр 8047 23 лютого 2016 року.

Відповідно до п.2.1 договору найму/оренди/ автомобіля, сторони домовились про те, що плата за користування наймачем транспортним засобом становить 6000 грн. за кожен місяць користування. Орендна плата виплачується в безготівковому порядку шляхом зарахування коштів на поточний рахунок, відкритий на ім`я наймодавця в установі банку не пізніше двадцятого числа місяця, наступного за розрахунковим, або в інший погоджений сторонами спосіб.

Пунктом 3.1 договору найму/оренди/ автомобіля встановлено, що цей договір найму/оренди транспортного засобу укладається сторонами на три роки з моменту передання транспортного засобу наймачеві.

Пунктом 4.1 договору найму/оренди/ автомобіля, передбачено, що передача транспортного засобу здійснюється за актом приймання-передачі протягом двох днів з моменту підписання цього договору.

Відповідно до п.5.2 договору найму/оренди/ автомобіля, Наймодавець за цим договором зобов`язується:

в порядку, визначеному цим Договором, надати в користування Наймачеві транспортний засіб у технічно справному стані;

надати Наймачеві необхідну документацію на транспортний засіб, що передається в найм/оренду/, та необхідне приладдя;

попередити Наймача про права третіх осіб на транспортний засіб;

попередити Наймача про всі відомі йому недоліки транспортного засобу.

Відповідно до п.6.2 договору найму/оренди/ автомобіля, Наймач за цим договором зобов`язується:

своєчасно і в повному обсязі сплачувати плату за користування транспортним засобом;

протягом строку користування транспортним засобом підтримувати його у належному технічному стані (здійснювати профілактичний та поточний ремонт, проводити заміну необхідних деталей) та нести усі пов`язані витрати;

застрахувати автомобіль, що передається в найм/оренду, за власний рахунок або відшкодувати в повному обсязі наймодавцю добровільне та обов`язкове страхування транспортного засобу.

Стороною позивача не надано суду акт приймання-передачі транспортного засобу підписаний Наймодавцем ОСОБА_1 та Наймачем ТОВ «Західно-Український Альянс» відповідно до п.4.1 договору найму/оренди/ автомобіля.

Згідно ч. 1ст. 795 ЦК Україниза договором найму (оренди) наймодавець передає або зобов`язується передати наймачеві майно у володіння та користування за плату на певний строк.

За приписамистатті 798 ЦК Українипредметом договору найму транспортного засобу можуть бути повітряні, морські, річкові судна, а також наземні самохідні транспортні засоби тощо. Договором найму транспортного засобу може бути встановлено, що він передається у найм з екіпажем, який його обслуговує. Сторони можуть домовитися про надання наймодавцем наймачеві комплексу послуг для забезпечення нормального використання транспортного засобу.

Статтею 799 ЦК Українипередбачено, що договір найму транспортного засобу укладається у письмовій формі. Договір найму транспортного засобу за участю фізичної особи підлягає нотаріальному посвідченню.

Положеннямист. 762 ЦК Україниза найм (оренду) майна з наймача справляється плата, розмір якої встановлюється договором найму. Якщо розмір плати не встановлений договором, він визначається з урахуванням споживчої якості речі та інших обставин, які мають істотне значення. Плата за найм (оренду) майна може вноситися за вибором сторін у грошовій або натуральній формі. Форма плати за найм (оренду) майна встановлюється договором найму. Договором або законом може бути встановлено періодичний перегляд, зміну (індексацію) розміру плати за найм (оренду) майна. Наймач має право вимагати зменшення плати, якщо через обставини, за які він не відповідає, можливість користування майном істотно зменшилася. Плата за найм (оренду) майна вноситься щомісячно, якщо інше не встановлено договором. Наймач звільняється від плати за весь час, протягом якого майно не могло бути використане ним через обставини, за які він не відповідає.

У відповідності до положеньстатті 526 Цивільного кодексу Українизобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цьогоКодексу, інших актів цивільного законодавства , а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Обґрунтовуючи свої позовні вимоги, позивач вказує на те, що відповідач використовує орендований транспортний засіб, проте не сплачує орендну плату з січня 2022 року.

При цьому, пунктом п.4.1 договору найму/оренди/ автомобіля, передача транспортного засобу здійснюється за актом приймання-передачі протягом двох днів з моменту підписання цього договору.

Однак суду не надано жодного доказу на підтвердження передачі ОСОБА_1 транспортного засобу ТОВ «Західно-Український Альянс» за договором найму/оренди/ автомобіля від 29 лютого 2020 року. Крім того, надана представником позивача копія виписки по картковому рахунку ОСОБА_1 не є доказом передачі транспортного засобу, оскільки не підтверджує факту передачі транспортного засобу, відображені у ній платежі не містять даних за який автомобіль здійснюється орендна плата в розмірі 4830,00 грн. щомісяця в період часу з січня 2020 року по грудень 2021 року, з урахуванням того, що договір найму/оренди/ автомобіля між сторонами у справі був підписаний 29 лютого 2020 року, та п.2.1 договору найму/оренди/ автомобіля сторонами була узгоджена плата за користування транспортним засобом у розмірі 6000,00 грн. щомісяця.

Крім того, ОСОБА_1 просила суд, стягнути з ТОВ «Західно-Український Альянс» 209555,05 грн. за проведення планового обслуговування орендованого транспортного засобу у період з 2021 року по вересень 2022 року на підтвердження чого надала рахунки-фактури, акти здачі-прийняття робіт та наряди-замовлення, які не є доказами оплати за ці послуги, оскільки доказами оплати за отримані послуги є квитанції, чеки та т.д. Крім того, згідно п.6.2 договору найму/оренди/ автомобіля, сторони узгодили, що Наймач за цим договором зобов`язується: протягом строку користування транспортним засобом підтримувати його у належному технічному стані (здійснювати профілактичний та поточний ремонт, проводити заміну необхідних деталей) та нести усі пов`язані витрати, у зв?язку з чим саме на наймача, а не наймодавця договором було покладено обов`язок планового обслуговування орендованого транспортного засобу.

Також ОСОБА_1 просила суд стягнути з ТОВ «Західно-Український Альянс» 5570,00 грн., за сплату страховій компанії АТ «СК «АРКС» страхового платежу, разом з тим, суду не надано належних доказів підписання ОСОБА_1 з АТ «СК «АРКС» договорів страхування транспортного засобу, який є предметом договору найму/оренди/ автомобіля від 29 лютого 2020 року, та передачі транспортного засобу наймачеві.

Згідно з ч. 1ст. 76 ЦПК Українидоказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

Предметом доказування є обставини, що підтверджують заявлені вимоги чи заперечення або мають інше значення для розгляду справи і підлягають встановленню при ухваленні судового рішення (ч. 2ст. 77 ЦПК України).

Відповідно до положеньст. 80 ЦПК Українидостатніми є докази, які у своїй сукупності дають змогу дійти висновку про наявність або відсутність обставин справи, які входять до предмета доказування. Питання про достатність доказів для встановлення обставин, що мають значення для справи, суд вирішує відповідно до свого внутрішнього переконання.

Як зазначено ч. 6ст. 81 ЦПК України, доказування не може ґрунтуватися на припущеннях.

За приписами ст. ст.13,43,81 ЦПК України, суд розглядає справу в межах заявлених позовних вимог і на підставі доказів сторін та інших осіб, які беруть участь у справі, особа яка бере участь у справі, розпоряджається своїми правами щодо предмета спору на власний розсуд, зобов`язана надати усі наявні у неї докази та довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень. Доказуванню підлягають обставини, які мають значення для ухвалення рішення у справі і щодо яких виникає спір.

Суд вважає, що позивачем не надано достатньої кількості належних та допустимих доказів на підтвердження позовних вимог.

Позивачем всупереч вимогамст. 81 ЦПК Українине доведено факт того, що нею відповідно до договору найму/оренди/ автомобіля від 29 лютого 2020 року було передано транспортний засіб ТОВ «Західно-Український Альянс».

Таким чином, суд прийшов до висновку про відмову у задоволенні позову представника ОСОБА_1 адвоката Шевчука Д.І. до ТОВ «Західно-Український Альянс» про стягнення заборгованості за договором найму (оренди) автомобіля, у зв`язку з недоведеністю позовних вимог.

За правиламист. 141 ЦПК Українисудові витрати, пов`язані з розглядом справи, покладаються на позивача у разі відмови в позові.

Керуючись ст.ст.12,13,81,141, 259-260, 280-283 ЦПК України та ст.526, 762, 795, 798, 799 ЦК України, суд, -

ВИРІШИВ:

У задоволенні позовних вимог представника ОСОБА_1 адвоката Шевчука Дмитра Ігоровича до Товариства з обмеженою відповідальністю «Західно-Український Альянс» про стягнення заборгованості за договором найму (оренди) автомобіля -відмовити.

Заява про перегляд заочного рішення може бути подана відповідачем протягом 30-ти днів з дня його проголошення.

Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд якщо така заява подана протягом 20-ти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду.

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку шляхом подачі апеляційної скарги безпосередньо до Харківського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня проголошення рішення.

Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручене у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом 30-ти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Позивач ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , зареєстроване місце проживання: АДРЕСА_1 , РНОКПП НОМЕР_4 .

Відповідач Товариство з обмеженою відповідальністю «Західно-Український Альянс», ЄДРПОУ 38583229, місцезнаходження юридичної особа: м.Харків, вул.Клочківська, 192А.

Суддя Теслікова І.І.

Дата ухвалення рішення18.07.2023
Оприлюднено20.07.2023
Номер документу112278828
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення заборгованості за договором найму (оренди) автомобіля

Судовий реєстр по справі —463/6963/22

Ухвала від 18.07.2023

Цивільне

Дзержинський районний суд м.Харкова

Теслікова І. І.

Рішення від 18.07.2023

Цивільне

Дзержинський районний суд м.Харкова

Теслікова І. І.

Ухвала від 27.04.2023

Цивільне

Дзержинський районний суд м.Харкова

Теслікова І. І.

Ухвала від 20.02.2023

Цивільне

Личаківський районний суд м.Львова

Жовнір Г. Б.

Ухвала від 30.11.2022

Цивільне

Личаківський районний суд м.Львова

Жовнір Г. Б.

Ухвала від 09.11.2022

Цивільне

Личаківський районний суд м.Львова

Жовнір Г. Б.

Ухвала від 04.10.2022

Цивільне

Личаківський районний суд м.Львова

Жовнір Г. Б.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні