Ухвала
від 29.06.2023 по справі 908/1866/22
ЦЕНТРАЛЬНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ЦЕНТРАЛЬНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

У Х В А Л А

29.06.2023 м.Дніпро Справа № 908/1866/22

Центральний апеляційний господарський суд у складі колегії суддів:

головуючого судді Чус О.В. (доповідач),

судді Орєшкіна Е.В., Кощеєв І.М.

секретар судового засідання Солодова І.М.

Представники сторін:

від позивача: Харламов Д.І., довіреність №14/09-22/1 від 14.09.2022, адвокат;

від відповідача: Букін С.М., посвідчення №963 від 30.06.2022, самопредставництво;

від 3-ї особи Запорізького комунального АТП 082801: Щелкунова В.В., довіреність №2 від 24.05.2023, самопредставництво;

від 3-ї особи Запорізького комунального АТП 082801: Дорошенко Ю.Л., виписка з ЄДР 109079152218 від 06.02.2023, директор;

розглянувши клопотання про закриття провадження у справі Виконавчого комітету Запорізької міської ради під час розгляду апеляційної скарги Виконавчого комітету Запорізької міської ради на рішення Господарського суду Запорізької області від 19.01.2023 у справі № 908/1866/22

за позовом Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Автомобіліст-3», (69104,

м. Запоріжжя, вул. Європейська, буд. 28)

до відповідача Виконавчого комітету Запорізької міської ради, (69105, м. Запоріжжя,

пр. Соборний, буд. 206)

третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору, на стороні відповідача Запорізьке комунальне автотранспортне підприємство 082801 «Комунсантрансекологія», (69095, м. Запоріжжя, вул.. Приходська, буд. 60, прим. 33-36)

про визнання незаконним рішення органу місцевого самоврядування

ВСТАНОВИВ:

Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку Автомобіліст-3 звернулося до Господарського суду Запорізької області з позовом до Виконавчого комітету Запорізької міської ради про визнання незаконним рішення Виконавчого комітету Запорізької міської ради від 11.02.2022 № 40/1 Про закріплення на праві господарського відання за Запорізьким комунальним автотранспортним підприємством 082801 Комунсантрансекологія контейнерних майданчиків для твердих побутових відходів в частині контейнерного майданчику для твердих побутових відходів, який розташований за адресою: м. Запоріжжя, вул. Європейська, буд. 28.

Позовні вимоги обґрунтовані посиланням на порушення відповідачем вимог ст.42 Земельного кодексу України, ст.351 Закону України Про відходи, положень п.6 ч.1 ст.1, ст.ст.5,9 Закону України Про особливості здійснення права власності в багатоквартирному будинку, зокрема, відповідач незаконно прийняв рішення і розпорядився контейнерним майданчиком для твердих побутових відходів, який розташований за адресою м.Запоріжжя вул. Європейська 28, передавши його в господарське відання третій особі, не врахувавши, що вказане майно є спільною сумісною власністю мешканців багатоквартирного будинку ОСББ Автомобіліст-3.

Рішенням Господарського суду Запорізької області від 19.01.2023 у даній справі позов Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку Автомобіліст-3 до Виконавчого комітету Запорізької міської ради про визнання незаконним рішення Виконавчого комітету Запорізької міської ради від 11.02.2022 № 40/1 Про закріплення на праві господарського відання за Запорізьким комунальним автотранспортним підприємством 082801 Комунсантрансекологія контейнерних майданчиків для твердих побутових відходів в частині контейнерного майданчику для твердих побутових відходів, який розташований за адресою: м.Запоріжжя, вул.Європейська, буд.28 задоволено повністю. Визнано недійсним рішення Виконавчого комітету Запорізької міської ради від 11.02.2022 № 40/1 Про закріплення на праві господарського відання за Запорізьким комунальним автотранспортним підприємством 082801 Комунсантрансекологія контейнерних майданчиків для твердих побутових відходів в частині контейнерного майданчику для твердих побутових відходів, який розташований за адресою: м. Запоріжжя, вул. Європейська, буд. 28. Стягнуто з Виконавчого комітету Запорізької міської ради, на користь Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку Автомобіліст-3 2481 грн. 00 коп. судового збору.

Рішення місцевого господарського суду обґрунтовано тим, що спірне рішення, яким Виконавчий комітет Запорізької міської ради вирішив передати в оперативне відання ЗКАТП 082801 "Комунсантрансекологія" контейнерний майданчик, розташований за адресою м.Запоріжжя вул.Європейська 28, суперечить вимогам закону, оскільки відповідач розпорядився спільним майном мешканців багатоквартирного будинку ОСББ Автомобіліст-3, порушивши право власності співвласників квартир багатоквартирного будинку.

Не погодившись з зазначеним рішенням, Виконавчий комітет Запорізької міської ради, звернувся до Центрального апеляційного господарського суду з апеляційною скаргою в якій просить рішення господарського суду скасувати та прийняти нове рішення, яким у задоволенні позову відмовити повністю.

В обґрунтування доводів апеляційної скарги, заявник посилається на застосування господарським судом закону, який не підлягає застосуванню до спірних правовідосин.

Позивачем не надано жодних доказів належності контейнерного майданчика для твердих побутових відходів до спільної сумісної власності мешканців багатоквартирного будинку №28 по вул.Європейській, м.Запоріжжя.

Земельна ділянка для обслуговування житлового будинку за адресою м.Запоріжжя, вул.Європейська, буд.28 не сформована і за позивачем у встановленому порядку право користування земельною ділянкою не зареєстровано.

Наразі питання передачі земельних ділянок у власність та користування співвласникам та/або підприємствам, установам і організаціям, які здійснюють управління багатоквартирними будинками діючим законодавством України не вирішено та відсутній механізм щодо їх передачі.

Таким чином, на даний час в м.Запоріжжі відсутні земельні ділянки, які передані у власність чи користування співвласникам багатоквартирних будинків у встановленому законодавством порядку, що в свою чергу унеможливлює визначення такого поняття як «прибудинкова територія» та визнання її меж та форм.

Приймаючи до уваги наведене, скаржник вважає, що наразі усі земельні ділянки біля, навколо та під багатоквартирними будинками, крім земельних ділянок приватної та державної власності, є комунальною власністю, що в свою чергу породжує обов`язок щодо їх утримання. Позивачем не підтверджено, що він має законне право на користування контейнерним майданчиком для твердих побутових відходів, який розташований за адресою: м.Запоріжжя, вул.Європейська, буд.28, а отже не має й порушення його права.

У відзиві на апеляційну скаргу позивач просить відмовити у задоволенні апеляційної скарги, рішення господарського суду залишити без змін.

Відносно твердження апелянта, що судом першої інстанції було застосовано закон, який не підлягає застосуванню позивач зазначає, що частиною ч. 2 ст.10 Закону України «Про приватизацію державного житлового фонду» передбачено, що власники квартир багатоквартирних будинків є співвласниками елементів зовнішнього благоустрою.

З урахуванням вимог п.3 ч.1 ст.21 Закону України «Про благоустрій населених пунктів» контейнерний майданчик, який розташований за адресою: м.Запоріжжя, вул.Європейська, буд.28, є елементом благоустрою вказаного багатоквартирного будинку і необхідний для обслуговування побутових потреб співвласників цього багатоквартирного будинку, які пов`язані зі збиранням та вивезенням відходів.

Факт того, що контейнерний майданчик наявний (тобто існує) на прибудинковій території багатоквартирного будинку 28 по вул.Європейська в м.Запоріжжя, на думку позивача, визнається сторонами, оскільки відповідач у п.1 оскаржуваного рішення зазначає: «Закріпити на праві господарського відання за Запорізьким комунальним автотранспортним підприємством 082801 «Комунсантрансекологія» контейнерні майданчики для твердих побутових відходів, які розташовані на прибудинкових територіях житлових будинків у м.Запоріжжя, згідно з додатком до рішення».

Відносно твердження апелянта, що позивачем не надано жодних доказів належності саме позивачу вказаного контейнерного майданчику для розміщення контейнерів для твердих побутових відходів, позивач зазначає, що для підтвердження виникнення у співвласників багатоквартирного будинку 28 по вул.Європейська в м.Запоріжжя права власності, в тому числі і на контейнерний майданчик біля цього будинку, який є елементом зовнішнього благоустрою будинку, не потребує вчинення будь-яких інших додаткових юридичних дій, в тому числі і отримання свідоцтва про право власності і його наступної реєстрації (близька за змістом правова позиція викладена у постановах Верховного Суду від 30.06.2022 у справі №906/1227/19 та Центрального апеляційного господарського суду від 18.11.2021 у справі №904/2925/18).

Крім того, відповідач не надав жодного документу чи нормативного обґрунтування, що вказаний контейнерний майданчик є комунальною власністю. Всі посилання відповідача стосуються права комунальної власності на земельні ділянки в межах міста Запоріжжя, а не вищезазначеного контейнерного майданчику.

Позивач звертає увагу суду, що на сайті Міністерства розвитку громад та територій України розміщено лист-роз`яснення від 19.09.2019 «Роз`яснення щодо укладення договорів на надання послуг з поводження з побутовими відходами», в якому зазначено, що у відповідності до законодавства контейнерні майданчики є спільною сумісною власністю спільного майна багатоквартирного будинку, у випадку отримання послуги з вивезення твердих побутових відходів за контейнерною схемою укладається колективний договір на надання послуг з поводження з побутовими відходами.

У запереченні на відзив на апеляційну скаргу відповідач вказує на недоведення позивачем жодними доказами, що на момент приватизації житлового фонду, спірний майданчик для твердих побутових відходів існував на прибудинковій території; спірний майданчик для твердих побутових відходів, це той самий майданчик, що був збудований на час введення в експлуатацію житлового будинку; спірний майданчик для твердих побутових відходів розташовується на прибудинковій території позивача.

У наданих додаткових поясненнях позивач зазначає, що контейнерні майданчики для твердих побутових відходів є саме спорудами і саме контейнерні майданчики були передані відповідачем у господарське віддання третьої особи, а не земельна ділянка.

З урахуванням того, що така споруда, як контейнерний майданчик для твердих побутових відходів, розташована на прибудинковій території багатоквартирного будинку, то це є елементом саме зовнішнього благоустрою, а не внутрішнього.

Спірний контейнерний майданчик є елементом зовнішнього благоустрою багатоквартирного будинку і необхідний для обслуговування побутових потреб співвласників цього багатоквартирного будинку, які пов`язані зі збиранням та вивезенням відходів, тому відповідно до рішення Конституційного Суду України від 09.11.2021 №1-22/2011 вказаний контейнерний майданчик є спільною сумісною власністю мешканців багатоквартирного будинку №28 по вул.Європейський в м.Запоріжжя, в силу положень Закону України «Про приватизацію державного житлового фонду».

Відповідно до протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 15.02.2023 у даній справі визначено колегію суддів у складі: головуючий, доповідач суддя Чус О.В., судді: Кощеєв І.М., Орєшкіна Е.В.

Ухвалою Центрального апеляційного господарського суду від 17.02.2023 відкладено вирішення питань, пов`язаних з рухом апеляційної скарги, до надходження до Центрального апеляційного господарського суду матеріалів справи № 908/1866/22. Доручено Господарському суду Запорізької області надіслати до Центрального апеляційного господарського суду матеріали справи №908/1866/22.

01.03.2023 до Центрального апеляційного господарського суду надійшли матеріали справи № 908/1866/22.

Ухвалою Центрального апеляційного господарського суду від 02.03.2023 апеляційну скаргу Виконавчого комітету Запорізької міської ради на рішення Господарського суду Запорізької області від 19.01.2023 залишено без руху; рекомендовано скаржнику усунути недоліки апеляційної скарги, а саме: подати до апеляційного суду належні докази сплати судового збору, надавши строк 10 днів з дня отримання копії цієї ухвали.

Ухвалою апеляційного господарського суду від 07.03.2023 відкрито апеляційне провадження за апеляційною скаргою Виконавчого комітету Запорізької міської ради на рішення Господарського суду Запорізької області від 19.01.2023; призначено справу до розгляду на 27.04.2023 на 10:40 годин.

27.04.2023 у судовому засіданні оголошено перерву до 25.05.2023 на 11:00 годин.

У зв`язку з перебуванням судді-члена колегії Кощеєва І.М. у відпустці розгляд справи № 908/1866/22, призначеної на 25.05.2023 не відбувся; на офіційному веб-сайті Центрального апеляційного господарського суду розміщено відповідне повідомлення для учасників судового процесу.

Ухвалою апеляційного господарського суду від 31.05.2023 розгляд справи призначено у судовому засіданні на 29.06.2023 на 11:00 годин.

29.06.2023 від представника відповідача/апелянта да Центрального апеляційного господарського суду надійшло клопотання про долучення доказів та закриття провадження у справі № 908/1866/22, в частині контейнерного майданчику для твердих побутових відходів, який розташований за адресою: м. Запоріжжя, вул. Європейська, буд. 28.

До клопотання долучено копію рішення виконавчого комітету Запорізької міської ради від 23.05.2023 № 322 «Про внесення змін до рішення виконавчого комітету Запорізької міської ради від 11.02.2022 № 40/1 «Про закріплення на праві господарського відання за запорізьким комунальним автотранспортним підприємством 082801 «Комунсантрансекологія» контейнерних майданчиків для твердих побутових відходів» з додатком.

Клопотання мотивоване тим, що в обґрунтування позову позивач зазначає, що оскаржуваним рішенням виконавчий комітет розпорядився спільним майном багатоквартирного будинку, а саме контейнерним майданчиком, який розташований на прибудинковій території багатоквартирного будинку №28 по вулиці Європейській міста Запоріжжя.

Проте, рішенням виконавчого комітету Запорізької міської ради від 23.05.2023 № 322 «Про внесення змін до рішення виконавчого комітету Запорізької міської ради від 11.02.2022 № 40/1 «Про закріплення на праві господарського відання за запорізьким комунальним автотранспортним підприємством 082801 «Комунсантрансекологія» контейнерних майданчиків для твердих побутових відходів», внесені зміни - п. 1 рішення викладено в наступній редакції «Закріпити на праві господарського відання за Запорізьким комунальним автотранспортним підприємством 082801 «Комунстрансекологія» контейнерні майданчики для твердих побутових відходів, які розташовані на території (землях) територіальної громади у м.Запожжя, згідно з додатком до рішення». Пунктом 2 були внесені зміни до додатку оскаржуваного рішення, згідно яких спірний контейнерний майданчик було виключено з переліку.

Відповідно до ч. 1 ст. 278 ГПК України, судове рішення першої інстанції, яким закінчено розгляд справи, підлягає скасуванню повністю або частково в апеляційному порядку із залишенням позову без розгляду або закриттям провадження у справі у відповідній частині з підстав, передбачених статтями 226 та 231 цього Кодексу.

Відповідно до п. 2 ч. 1 ст. 231 ГПК України, господарський суд закриває провадження у справі, відсутній предмет спору.

За таких обставин, враховуючи, що на теперішній час предмет спору відсутній, провадження у справі підлягає закриттю.

Розглянувши заявлене клопотання відповідача, колегія суддів зазначає наступне.

Предмет спору - це об`єкт спірних правовідносин, щодо якого виник спір між позивачем і відповідачем. Як предмет позову розуміється певна матеріально-правова вимога позивача до відповідача.

Господарський суд закриває провадження у справі у зв`язку з відсутністю предмета спору, зокрема, у випадку припинення існування предмета спору (наприклад, сплата суми боргу, знищення спірного майна, скасування оспорюваного акта державного чи іншого органу тощо), якщо між сторонами у зв`язку з цим не залишилося неврегульованих питань.

Закриття провадження у справі на підставі зазначеної норми ГПК України можливе в разі, коли предмет спору існував на момент виникнення останнього та припинив існування в процесі розгляду справи.

Розглянувши дане клопотання, колегія суддів зазначає, що внесення змін до оскаржуваного рішення не може бути підставою для закриття провадження у справі, у зв`язку з відсутністю предмету спору. Зміни до оскаржуваного рішення були прийнятті Запорізькою міською радою вже на стадії апеляційного перегляду рішення суду першої інстанції. Таким чином, на час винесення рішення у справі № 908/1866/22 від 19.01.2023 рішення виконавчого комітету Запорізької міської ради від 11.02.2022 № 40/1 «Про закріплення на праві господарського відання за запорізьким комунальним автотранспортним підприємством 082801 «Комунсантрансекологія» контейнерних майданчиків для твердих побутових відходів» було чинним.

В судовому засіданні 29.06.2023 представник позивача заперечив проти закриття провадження у справі, що вказує на існування між сторонами не врегульованих питань, що також виключає можливість закриття провадження у цій справі, наполягав на розгляді справи по суті.

Враховуючи наведене, суд відмовляє в задоволенні клопотання відповідача про закриття провадження у справі.

Керуючись ст. ст. 234, 235, 281 Господарського процесуального кодексу України, суд, -

УХВАЛИВ:

В задоволенні клопотання Виконавчого комітету Запорізької міської ради про закриття провадження у справі № 908/1866 відмовити.

Ухвала набирає законної сили з моменту її проголошення і може бути оскаржена в касаційному порядку до Верховного Суду протягом двадцяти днів з моменту складання повного тексту ухвали.

Повний текс ухвали складено 19.07.2023.

Головуючий суддя О.В. Чус

Суддя Е.В. Орєшкіна

Суддя І.М. Кощеєв

Дата ухвалення рішення29.06.2023
Оприлюднено20.07.2023
Номер документу112283643
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —908/1866/22

Судовий наказ від 03.11.2023

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Зінченко Н.Г.

Судовий наказ від 03.11.2023

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Зінченко Н.Г.

Постанова від 04.10.2023

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Зуєв В.А.

Ухвала від 20.09.2023

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Зуєв В.А.

Ухвала від 14.09.2023

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Зуєв В.А.

Ухвала від 07.09.2023

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Зуєв В.А.

Ухвала від 05.09.2023

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Зуєв В.А.

Ухвала від 23.08.2023

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Зуєв В.А.

Судовий наказ від 09.08.2023

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Зінченко Н.Г.

Постанова від 20.07.2023

Господарське

Центральний апеляційний господарський суд

Чус Оксана Володимирівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні