Ухвала
від 13.07.2023 по справі 910/8444/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01054, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

м. Київ

13.07.2023Справа № 910/8444/23Суддя Господарського суду міста Києва Приходько І.В.,

при секретарі судового засідання - Жалобі С.Р.,

розглянувши в підготовчому засіданні матеріали

позовної заяви Фермерського господарства "Краківське"

до Міністерства юстиції України

третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача: Товариство з обмеженою відповідальністю "Райз Північ"

про визнання протиправним та скасування наказу,

за участю представників: згідно протоколу судового засідання;

ВСТАНОВИВ:

Фермерське господарство "Краківське" звернулося до Господарського суду міста Києва з позовною заявою до Міністерства юстиції України про визнання протиправним та скасування в повному обсязі наказу Міністерства юстиції України від №1849/5 від 15.05.2023 "Про задоволення скарги", що виданий на підставі висновоку центральної Колегії Міністерства юстиції України з розгляду скарг на рішення, дії або бездіяльність державного реєстратора, суб`єктів державної реєстрації, територіальних органів Міністерства юстиції від 10.05.2023.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 09.06.2023 прийнято позовну заяву до розгляду та відкрито провадження у справі, розгляд справи вирішено здійснювати за правилами загального позовного провадження, призначено підготовче засідання у справі на 13.07.2023.

04.07.2023 через відділ автоматизованого документообігу суду від Міністерства юстиції України надійшов Відзив на позовну заяву.

11.07.2023 через електронну пошту суду від Фермерського господарства "Краківське" надійшла Відповідь на відзив.

13.07.2023 через електронну пошту суду від Міністерства юстиції України надійшло клопотання про відкладення судового засідання.

У підготовчому засіданні 13.07.2023 представник відповідача підтримав подане клопотання про відкладення судового засідання, не заперечував щодо залучення Товариства з обмеженою відповідальністю "Райз Північ" в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача, а також заперечував щодо задоволення клопотання про витребування у Міністерства юстиції України додаткових доказів.

У підготовче засідання 13.07.2023 представник позивача не з`явився.

Заслухавши заперечення представника відповідача, дослідивши матеріали справи, суд дійшов висновку про те, що клопотання позивача про витребування доказів містять виклад об`єктивних обставин, якими сторона обґрунтовує неможливість самостійно отримати докази.

Відповідно до положень ст. 81 Господарського процесуального кодексу України учасник справи у разі неможливості самостійно надати докази вправі подати клопотання про витребування доказів судом. Таке клопотання повинно бути подане в строк, зазначений в частинах другій та третій статті 80 цього Кодексу. Якщо таке клопотання заявлено з пропуском встановленого строку, суд залишає його без задоволення, крім випадку, коли особа, яка його подає, обґрунтує неможливість його подання у встановлений строк з причин, що не залежали від неї. У клопотанні повинно бути зазначено: який доказ витребовується; обставини, які може підтвердити цей доказ, або аргументи, які він може спростувати; підстави, з яких випливає, що цей доказ має відповідна особа; заходи, яких особа, яка подає клопотання, вжила для отримання цього доказу самостійно, докази вжиття таких заходів та (або) причини неможливості самостійного отримання цього доказу; причини неможливості отримати цей доказ самостійно особою, яка подає клопотання. У разі задоволення клопотання суд своєю ухвалою витребовує відповідні докази.

За таких обставин, з метою повного, всебічного та об`єктивного розгляду справи, суд вважає за необхідне частково задовольнити подане представником позивача клопотання та витребувати у відповідача - Міністерства юстиції України належним чином завірені копії наступних документів:

1) копію скарги Товариства з обмеженою відповідальністю "Райз Північ" від 13.07.2023 №242;

2) копію документів на підставі яких складено висновок центральної Колегії Міністерства юстиції України з розгляду скарг на рішення, дії або бездіяльність державного реєстратора, суб`єктів державної реєстрації територіальних органів Міністерства юстиції України від 10.05.2023 року за результатами розгляду скарги Товариства з обмеженою відповідальністю "Райз Північ" від 13.04.2023 №242.

При цьому суд зауважує, що частиною 6 статті 81 Господарського процесуального кодексу України встановлено, що будь-яка особа, в якої знаходиться доказ, повинна видати його на вимогу суду.

Заслухавши пояснення сторони, дослідивши матеріали справи, суд дійшов висновку про те, що рішення з даного спору може вплинути на права та обов`язки іншої особи.

Відповідно до ч.ч. 1, 2 ст. 50 Господарського процесуального кодексу України треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого провадження у справі або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права або обов`язки щодо однієї із сторін. Їх може бути залучено до участі у справі також за заявою учасників справи.

Якщо суд при вирішенні питання про відкриття провадження у справі або при підготовці справи до розгляду встановить, що рішення господарського суду може вплинути на права та обов`язки осіб, які не є стороною у справі, суд залучає таких осіб до участі у справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору.

Про залучення третіх осіб до участі у справі суд постановляє ухвалу, в якій зазначає, на які права чи обов`язки такої особи та яким чином може вплинути рішення суду у справі (ч. 4 ст. 50 Господарського процесуального кодексу України).

Приймаючи до уваги доводи, які викладені у позовній заяві, зважаючи на зміст та характер спірних правовідносин, господарський суд дійшов висновку про задоволення клопотання позивача та залучення до участі у справі як третю особу, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору - Товариство з обмеженою відповідальністю "Райз Північ".

Відповідно до частини 2 статті 183 Господарського процесуального кодексу України суд відкладає підготовче засідання в межах визначеного цим Кодексом строку підготовчого провадження у випадках: 1) визначених частиною другою статті 202 цього Кодексу; 2) залучення до участі або вступу у справу третьої особи, заміни неналежного відповідача, залучення співвідповідача; 3) в інших випадках, коли питання, визначені частиною другою статті 182 цього Кодексу, не можуть бути розглянуті у даному підготовчому засіданні.

Одночасно, згідно з частинами 2 та 3 статті 177 Господарського процесуального кодексу України підготовче провадження починається відкриттям провадження у справі і закінчується закриттям підготовчого засідання. Підготовче провадження має бути проведене протягом шістдесяти днів з дня відкриття провадження у справі. У виняткових випадках для належної підготовки справи для розгляду по суті цей строк може бути продовжений не більше ніж на тридцять днів за клопотанням однієї із сторін або з ініціативи суду.

Враховуючи зазначене, з метою повного, всебічного та об`єктивного розгляду справи, забезпечення рівності прав та обов`язків всіх учасників процесу, суд дійшов висновку про продовження строку підготовчого провадження у справі на 30 днів з ініціативи суду та відкладення підготовчого засідання.

Керуючись ст. 50, ст.ст. 182-183, ст.ст. 232-234 Господарського процесуального кодексу України, суд -

УХВАЛИВ:

1. Продовжити строк підготовчого провадження на 30 днів.

2. Відкласти підготовче засідання у даній справі на 30.08.23 о 13:00 год. Засідання відбудеться у приміщенні Господарського суду міста Києва за адресою: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 44- Б, зал № 11 .

3. Клопотання Фермерського господарства "Краківське" про витребування доказів - задовольнити частково.

4. Витребувати у відповідача - Міністерства юстиції України належним чином завірені копії наступних документів:

1) копію скарги Товариства з обмеженою відповідальністю "Райз Північ" від 13.07.2023 №242;

2) копію документів на підставі яких складено висновок центральної Колегії Міністерства юстиції України з розгляду скарг на рішення, дії або бездіяльність державного реєстратора, суб`єктів державної реєстрації територіальних органів Міністерства юстиції України від 10.05.2023 року за результатами розгляду скарги Товариства з обмеженою відповідальністю "Райз Північ" від 13.04.2023 №242.

5. На підставі статті 50 Господарського процесуального кодексу України залучити до участі у справі третю особу, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача: Товариства з обмеженою відповідальністю "Райз Північ" (42304, Сумська область, Сумський район, селище міського типу Степанівка, вулиця Заводська, будинок 4, ЄДРПОУ 34264631).

6. Відповідно до вимог частини 2 статті 172 Господарського процесуального кодексу України зобов`язати позивача надіслати третій особі копію позовної заяви з доданими до неї документами та відповідь на відзив листом з описом вкладення, докази чого надати суду, а відповідача - відзив та додані до нього документи на адресу залученої третьої особи. Докази направлення надати суду.

7. Викликати у судове засідання представників учасників справи, яким необхідно при собі мати документи, що підтверджують їх повноваження відповідно до ст.60 Господарського процесуального кодексу України.

8. Запропонувати третій особі строк протягом п`яти днів з дня вручення ухвали Господарського суду міста Києва від 13.07.2023 надати суду пояснення щодо заявлених позовних вимог відповідно до статті 168 Господарського процесуального кодексу України, з викладенням своїх аргументів і міркувань на підтримку або заперечення проти позову, копію яких направити позивачу та відповідачу у той самий строк.

9. Заяви, клопотання, заперечення подати до суду завчасно з дотриманням вимог до форми та змісту заяв з процесуальних питань, встановлених статтею 170 Господарського процесуального кодексу України.

Дана ухвала набирає законної сили з моменту її оголошення та не підлягає оскарженню окремо від рішення суду, відповідно до приписів статті 255 Господарського процесуального кодексу України.

Суддя І.В. Приходько

СудГосподарський суд міста Києва
Дата ухвалення рішення13.07.2023
Оприлюднено20.07.2023
Номер документу112284745
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах щодо права власності чи іншого речового права на нерухоме майно (крім землі) про державну власність щодо оренди

Судовий реєстр по справі —910/8444/23

Ухвала від 03.06.2024

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Тищенко А.І.

Ухвала від 01.05.2024

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Тищенко А.І.

Рішення від 11.04.2024

Господарське

Господарський суд міста Києва

Підченко Ю.О.

Ухвала від 14.03.2024

Господарське

Господарський суд міста Києва

Підченко Ю.О.

Ухвала від 11.03.2024

Господарське

Господарський суд міста Києва

Підченко Ю.О.

Ухвала від 05.02.2024

Господарське

Господарський суд міста Києва

Підченко Ю.О.

Ухвала від 23.11.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Приходько І.В.

Ухвала від 15.11.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Приходько І.В.

Ухвала від 04.10.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Приходько І.В.

Ухвала від 30.08.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Приходько І.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні