Ухвала
від 19.07.2023 по справі 910/13219/22
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01054, м. Київ, вул. Б.Хмельницького, 44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

м. Київ

19.07.2023Справа № 910/13219/22

За позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Адоніс-Лаб"

до Товариства з обмеженою відповідальністю "Ресурс-ПГ"

про стягнення 4 104 162,68 грн.,

Суддя Ломака В.С.

Без виклику (повідомлення) представників сторін.

ВСТАНОВИВ:

Товариство з обмеженою відповідальністю "Адоніс-Лаб" (далі - позивач) звернулось до господарського суду міста Києва з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю "Ресурс-ПГ" (далі - відповідач) про стягнення 4 104 162,68 грн., з яких: 396 907,45 грн. - гарантійний платіж, 396 907,45 грн. - додаткові грошові кошти відповідно до статті 571 Цивільного Кодексу України, 260 306,04 грн. - відсотки за користування чужими грошовими коштами, 203 203,38 грн. - інфляційні втрати, 22 966,26 грн. - 3 % річних, 2 823 872,10 грн. - витрати на оплату проведених опоряджувальних та ремонтних робіт.

Позовні вимоги обґрунтовані неналежним виконанням Товариством з обмеженою відповідальністю "Ресурс-ПГ" взятих на себе за укладеним між сторонами 31.05.2021 року попереднім договором оренди нежитлових приміщень № 1/21ПО обов`язків щодо введення в експлуатацію будинку за адресою: м. Київ, вул. Мишуги, буд. 3-а, в якому розташований об`єкт оренди, та реєстрації права власності на нього.

Ухвалою господарського суду міста Києва від 02.12.2022 року відкрито провадження у справі № 910/13219/22, вирішено здійснювати розгляд справи за правилами загального позовного провадження та призначено підготовче засідання.

Ухвалою господарського суду від 29.03.2023 року в справі № 910/13219/22 призначено судову експертизу, проведення якої доручено Київському науково-дослідному інституту судових експертиз Міністерства юстиції України. На вирішення експертизи поставити наступні питання: чи відповідає вартість придбаних Товариством з обмеженою відповідальністю "Адоніс-Лаб" матеріалів та об`єм виконаних ним (на його замовлення) ремонтних та опоряджувальних робіт на першому (крім зони ресепшена), четвертому та п`ятому поверсі нежитлового приміщення у місті Києві на вулиці Мишуги, 3-а, заявленим Товариством з обмеженою відповідальністю "Адоніс-Лаб" вимогам на загальну суму 2 823 872,10 грн.? якщо не відповідає, то на яку суму?

Крім того, цією ухвалою провадження у справі № 910/13219/22 зупинено на час проведення судової експертизи.

19.04.2023 року матеріали справи № 910/13219/22 були направлені господарським судом міста Києва до Київського науково-дослідного інституту судових експертиз Міністерства юстиції України.

13.07.2023 року через відділ діловодства господарського міста Києва надійшов лист Київського науково-дослідного інституту судових експертиз Міністерства юстиції України від 23.06.2023 року № 8668/6572-4-23/44 разом з клопотанням експерта Київського науково-дослідного інституту судових експертиз Міністерства юстиції України Людмили Грішкової про надання додаткових матеріалів, необхідних для проведення експертизи, а саме: плани поверхів у придатному для роботи стані - збільшеному масштабі; технічний паспорт БТІ на будівлю за адресою Мишуги, 3а; проектну документацію, розроблену ТОВ "ТЕХНО-СЕРВІС" на суму 201 456,00 грн.; документи з визначенням необхідності проведення оцінки технічного стану і експлуатаційної придатності будівлі по вулиці Мишуги, 3а та погодження проведення вказаних робіт ТОВ "Ресурс-ПГ"; виконавчу документацію на улаштування інженерних мереж (журнали робіт, виконавчі схеми інженерних мереж); проектне рішення щодо улаштування стяжки підлоги в приміщеннях; акт виконаних робіт на улаштування покриття підлоги з плиток керамограніту; погодження проведення необхідності усіх виконаних робіт в будівлі по вулиці Мишуги, 3а, орендодавцем ТОВ "Ресурс-ПГ".

Крім того, у наведеному листі експертної установи містилося клопотання щодо необхідності погодження строку проведення експертизи у строк понад 90 календарних днів.

Статтею 230 Господарського процесуального кодексу України передбачено, що провадження у справі поновлюється за клопотанням учасників справи або за ініціативою суду не пізніше десяти днів з дня отримання судом повідомлення про усунення обставин, що викликали його зупинення. Про поновлення провадження у справі суд постановляє ухвалу. З дня поновлення провадження у справі перебіг процесуальних строків продовжується. Провадження у справі продовжується із стадії, на якій його було зупинено.

За таких обставин, у зв`язку з надходженням до суду клопотання експерта Київського науково-дослідного інституту судових експертиз Міністерства юстиції України про погодження строку проведення експертизи у строк понад 90 календарних днів та надання додаткових матеріалів, необхідних для проведення експертизи, суд дійшов висновку про необхідність поновлення провадження у справі № 910/13219/22 з метою розгляду означених клопотань.

Розглянувши клопотання експерта про надання додаткових матеріалів для проведення експертизи, призначеної у справі № 910/13219/22, суд зазначає наступне.

Відповідно до частини 2 статті 102 Господарського процесуального кодексу України експерт не має права з власної ініціативи збирати матеріали для проведення експертизи, розголошувати відомості, що стали йому відомі у зв`язку з проведенням експертизи, або повідомляти будь-кому, крім суду та учасника справи, на замовлення якого проводилася експертиза, про її результати. Призначений судом експерт не має права спілкуватися з учасниками судового процесу поза межами судового засідання.

В силу пункту 1 частини 1 статті 13 Закону України "Про судову експертизу" незалежно від виду судочинства судовий експерт має право подавати клопотання про надання додаткових матеріалів.

Аналогічні права судового експерта передбачені у пункті 2.1. Розділу ІІ Інструкції про призначення та проведення судових експертиз та експертних досліджень, затвердженої наказом Міністерства юстиції України від 08.10.1998 № 53/5 (далі - Інструкція), відповідно до якого експерт має право відповідно до процесуального законодавства заявляти клопотання про надання додаткових матеріалів і зразків та вчинення інших дій, пов`язаних із проведенням експертизи.

Пунктом 2 частини 6 статті 69 Господарського процесуального кодексу України передбачено, що експерт має право заявляти клопотання про надання йому додаткових матеріалів і зразків, якщо експертиза призначена судом.

Відповідно до пункту 2.3 Інструкції експерту заборонено самостійно збирати матеріали, які підлягають дослідженню, а також вибирати вихідні дані для проведення експертизи, якщо вони відображені в наданих йому матеріалах неоднозначно.

Отже, судовий експерт не наділений повноваженнями збирати докази для проведення експертизи.

У разі коли для вирішення поставлених перед експертом питань йому необхідні додаткові матеріали (документи, зразки тощо) останній з огляду на положення пункту 2 частини 6 статті 69 Господарського процесуального кодексу України, має право заявляти клопотання про надання йому додаткових матеріалів і зразків. Водночас законом не передбачено повноважень судового експерта щодо витребування та одержання додаткових матеріалів безпосередньо від учасників справи. Тому господарський суд не може покладати на останніх обов`язок надавати додаткові матеріали безпосередньо експертові на його вимогу.

Також, в Рекомендаціях R (84) 5 Комітету Міністрів Ради Європи державам-членам стосовно принципів цивільного судочинства, що направлені на удосконалення судової системи, наголошується на тому, що суд повинен, принаймні в ході попереднього засідання, а якщо можливо, і протягом всього розгляду, відігравати активну роль у забезпеченні швидкого судового розгляду, поважаючи при цьому права сторін, в тому числі і їх право на неупередженість. Зокрема, він повинен володіти повноваженнями proprio motu, щоб вимагати від сторін пред`явлення таких роз`яснень, які можуть бути необхідними; вимагати від сторін особистої явки, піднімати питання права; вимагати показань свідків, принаймні в тих випадках, коли мова йде не тільки про інтереси сторін, що беруть участь у справі, тощо. Такі повноваження повинні здійснюватися в межах предмета розгляду.

При цьому, судом враховано, що згідно з пунктом 1.13 Інструкції у випадку невиконання клопотань експерта щодо надання додаткових матеріалів, несплати вартості експертизи в порядку, передбаченому чинним законодавством, незабезпечення доступу до об`єкта дослідження (учинення перешкод з боку сторін, що беруть участь у справі, в обстеженні об`єкта) матеріали справи можуть бути повернені органу (особі), який (яка) призначив(ла) експертизу (залучив(ла) експерта), із зазначенням мотивованих причин неможливості її проведення.

Беручи до уваги те, що законом не передбачено повноважень судового експерта щодо витребування та одержання додаткових матеріалів безпосередньо від сторін у справі, суд вважає клопотання експерта про надання додаткових матеріалів, необхідних для проведення експертизи обґрунтованим та таким, що підлягає задоволенню.

Суд також звертає увагу сторін на положення частини 4 статті 102 Господарського процесуального кодексу України, яка передбачає, що в разі ухилення учасника справи від подання суду на його вимогу необхідних для проведення експертизи матеріалів, документів або від іншої участі в експертизі, що перешкоджає її проведенню, суд залежно від того, яка особа ухиляється, а також яке ця експертиза має значення, може визнати встановленою обставину, для з`ясування якої експертиза була призначена, або відмовити у її визнанні.

Розглянувши клопотання експерта щодо необхідності погодження строку проведення експертизи у строк понад 90 календарних днів, суд зазначає таке.

За змістом пункту 1.13 Інструкції строк проведення експертизи встановлюється керівником експертної установи (або заступником керівника чи керівником структурного підрозділу) і не повинен перевищувати 90 календарних днів.

У разі значного завантаження експерта (за наявності у нього на виконанні одночасно понад десять експертиз, у тому числі комісійних та комплексних) більший розумний строк установлюється за письмовою домовленістю з органом (особою), який (яка) призначив(ла) експертизу (залучив(ла) експерта), після попереднього вивчення експертом наданих матеріалів.

У разі відмови органу (особи), який (яка) призначив(ла) експертизу (залучив(ла) експерта), у погодженні запропонованого розумного строку проведення експертизи матеріали справи повертаються з пропозицією призначити експертизу іншим суб`єктам судово-експертної діяльності, визначеним у статті 7 Закону України "Про судову експертизу".

Враховуючи обставини, зазначені експертною установою у листі від 23.06.2023 року № 8668/6572-4-23/44 щодо значної поточної завантаженості експертів, суд вважає за можливе задовольнити клопотання експертної установи про узгодження строку проведення експертизи у строк понад 90 календарних днів.

Пунктом 2 частини 1 статті 228 Господарського процесуального кодексу України передбачено, що суд може за заявою учасника справи, а також з власної ініціативи зупинити провадження у справі у випадках призначення судом експертизи.

Відповідно до пункту 6 частини 1 статті 229 Господарського процесуального кодексу України провадження у справі зупиняється у випадках, встановлених пунктом 2 частини першої статті 228 цього Кодексу - на час проведення експертизи.

Враховуючи вирішення по суті клопотання експерта про погодження строку проведення експертизи у строк понад 90 календарних днів та про надання додаткових матеріалів для проведення експертизи у справі № 910/13219/22, суд, користуючись правом, наданим йому приписами частини 1 статті 228 Господарського процесуального кодексу України, вважає за необхідне зупинити провадження у справі на час проведення судової експертизи.

Керуючись статтями 100, 102, 228, 230, 233-235 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

1. Поновити провадження у справі № 910/13219/22 для розгляду клопотань судового експерта Київського науково-дослідного інституту судових експертиз Міністерства юстиції України про погодження строку проведення експертизи у строк понад 90 календарних днів та надання додаткових матеріалів, необхідних для проведення експертизи.

2. Клопотання судового експерта Київського науково-дослідного інституту судових експертиз Міністерства юстиції України Людмили Грішкової про надання додаткових матеріалів, необхідних для проведення експертизи задовольнити.

3. Позивачу та відповідачу протягом 10 днів з дня отримання копії цієї ухвали надати суду плани поверхів у придатному для роботи стані - збільшеному масштабі; технічний паспорт БТІ на будівлю за адресою Мишуги, 3а; проектну документацію, розроблену ТОВ "ТЕХНО-СЕРВІС" на суму 201 456,00 грн.; документи з визначенням необхідності проведення оцінки технічного стану і експлуатаційної придатності будівлі по вулиці Мишуги, 3а та погодження проведення вказаних робіт ТОВ "Ресурс-ПГ"; виконавчу документацію на улаштування інженерних мереж (журнали робіт, виконавчі схеми інженерних мереж); проектне рішення щодо улаштування стяжки підлоги в приміщеннях; акт виконаних робіт на улаштування покриття підлоги з плиток керамограніту; погодження проведення необхідності усіх виконаних робіт в будівлі по вулиці Мишуги, 3а, орендодавцем ТОВ "Ресурс-ПГ", а у разі неможливості надати визначені судом матеріали, необхідні для проведення судової експертизи - надати до суду письмові пояснення із зазначенням причин такої неможливості у вищезазначений встановлений судом строк.

4. Надати згоду на проведення судової експертизи у справі № 910/13219/22 у строк понад 90 календарних днів.

5. Провадження у справі № 910/13219/22 зупинити на час проведення експертизи.

6. Відповідно до статті 235 Господарського процесуального кодексу України дана ухвала набирає законної сили негайно після її підписання (19.07.2023) та може бути оскаржена в апеляційному порядку до Північного апеляційного господарського суду шляхом подачі апеляційної скарги протягом 10 днів з дня її складання.

Суддя В.С. Ломака

СудГосподарський суд міста Києва
Дата ухвалення рішення19.07.2023
Оприлюднено20.07.2023
Номер документу112284988
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема, договорів Невиконання або неналежне виконання зобов’язань оренди

Судовий реєстр по справі —910/13219/22

Ухвала від 24.07.2024

Господарське

Господарський суд міста Києва

Ломака В.С.

Ухвала від 10.06.2024

Господарське

Господарський суд міста Києва

Ломака В.С.

Ухвала від 03.04.2024

Господарське

Господарський суд міста Києва

Ломака В.С.

Ухвала від 18.03.2024

Господарське

Господарський суд міста Києва

Ломака В.С.

Ухвала від 24.01.2024

Господарське

Господарський суд міста Києва

Ломака В.С.

Ухвала від 11.12.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Ломака В.С.

Ухвала від 19.07.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Ломака В.С.

Ухвала від 29.03.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Ломака В.С.

Ухвала від 25.01.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Ломака В.С.

Ухвала від 27.12.2022

Господарське

Господарський суд міста Києва

Ломака В.С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні