Ухвала
від 12.07.2023 по справі 916/2152/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

65119, м. Одеса, просп. Шевченка, 29, тел.: (0482) 307-983, e-mail: inbox@od.arbitr.gov.ua

веб-адреса: http://od.arbitr.gov.ua


УХВАЛА

підготовчого засідання суду

про відкриття провадження у справі про банкрутство

"12" липня 2023 р.м. Одеса Справа № 916/2152/23Господарський суд Одеської області у складі судді Райчева Світлани Іванівни,

при секретарі судового засідання Скогутовському І.П.

дослідивши матеріали,

За заявою кредитора: Головного управління ДПС в Одеській області (65044, м. Одеса, вул. Семінарська, буд. 5; код ЄДРПОУ 44069166);

до боржника: Товариства з обмеженою відповідальністю "ЗЕРНОЛІДЕР" (65005, м. Одеса, вул. Балківська, буд. 120/1, оф. 406; код ЄДРПОУ 39406515)

про банкрутство,

Учасники справи у судове засідання не з`явилися;

ВСТАНОВИВ:

Головне управління ДПС в Одеській області звернулось до Господарського суду Одеської області із заявою про відкриття провадження у справі про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю "ЗЕРНОЛІДЕР", посилаючись на заборгованість останнього перед державним бюджетом у загальному розмірі 31 545 624, 19 грн.

Ухвалою Господарського суду Одеської області від 25.05.2023 р. прийнято до розгляду заяву (вх. ГСОО №2221/23 від 22.05.2023 р.) Головного управління ДПС в Одеській області про відкриття провадження у справі про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю "ЗЕРНОЛІДЕР". Підготовче засідання призначено на 09.06.2023р. о 15:00 год. Боржника зобов`язано надати суду відзив на заяву про відкриття провадження у справі з доказами направлення його Заявнику та докази реєстрації у підсистемі "Електронний суд", адресу офіційної електронної пошти Боржника та контактний номер телефону. Копія вказаної ухвали була направлена на адресу реєстрації Боржника, а саме: 65005, м. Одеса, вул. Балківська, буд. 120/1, оф. 406. Поштове відправлення із вказаною ухвалою суду, відповідно до ф. 20 та календарного штемпелю АТ "УКРПОШТА", було повернуто до суду 04.06.2023р. із відміткою про відсутність адресата за вказаною адресою.

Ухвалою Господарського суду Одеської області від 27.06.2023 р. справу № 916/2152/23 призначено до розгляду у підготовчому засіданні суду на 12.07.2023р. о 14:45 год. Боржника повторно зобов`язано надати суду відзив на заяву про відкриття провадження у справі з доказами направлення його Заявнику та докази реєстрації у підсистемі "Електронний суд", адресу офіційної електронної пошти Боржника та контактний номер телефону. Копія вказаної ухвали була направлена на адресу реєстрації Боржника, а саме: 65005, м. Одеса, вул. Балківська, буд. 120/1, оф. 406. Поштове відправлення із вказаною ухвалою суду, відповідно до ф. 20 та календарного штемпелю АТ "УКРПОШТА", було повернуто до суду 11.07.2023р. із відміткою про відсутність адресата за вказаною адресою.

Частиною 6 ст. 242 Господарського процесуального кодексу України встановлено, що днем вручення судового рішення є день проставлення у поштовому повідомленні відмітки про відмову отримати копію судового рішення чи відмітки про відсутність особи за адресою місцезнаходження, місця проживання чи перебування особи, яка зареєстрована у встановленому законом порядку, якщо ця особа не повідомила суду іншої адреси.

Таким чином, Боржника про дату, час та місце проведення судового засідання було повідомлено належним чином, однак останній у судове засідання не з`явився, про причини неявки суду не повідомив. Будь-яких клопотань, заяв та відзиву Боржник до суду не надав. Згідно ч. 4 ст. 36 Кодексу України з процедур банкрутства відсутність відзиву на заяву про відкриття провадження у справі не перешкоджає провадженню у справі.

Відповідно до п. 1 ч. 3 ст. 202 Господарського процесуального кодексу України, якщо учасник справи або його представник були належним чином повідомлені про судове засідання, суд розглядає справу за відсутності такого учасника справи у разі неявки в судове засідання учасника справи (його представника) без поважних причин або без повідомлення причин неявки.

З огляду на зазначені обставини, господарський суд вважає за належне розглянути заяву Головного управління ДПС в Одеській області про відкриття провадження у справі про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю "ЗЕРНОЛІДЕР" без участі Боржника за наявними у матеріалах справи доказами.

З`ясування наявності підстав для відкриття провадження у справі.

Частиною 1 ст. 3 Господарського процесуального кодексу України закріплено, що судочинство в господарських судах здійснюється відповідно до Конституції України, цього Кодексу, Закону України "Про міжнародне приватне право", Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", а також міжнародних договорів, згода на обов`язковість яких надана Верховною Радою України.

Частиною 6 ст. 12 Господарського процесуального кодексу України встановлено, що Господарські суди розглядають справи про банкрутство у порядку, передбаченому цим Кодексом для позовного провадження, з урахуванням особливостей, встановлених Законом України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".

21.10.2019р. набрав чинності Кодекс України з процедур банкрутства.

Відповідно до ч. 2 Прикінцевих та перехідних положень Кодексу України з процедур банкрутства з дня введення в дію цього Кодексу визнано такими, що втратили чинність: Закон України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" (Відомості Верховної Ради України, 1992 р., N 31, ст. 440 із наступними змінами); Постанову Верховної Ради України "Про введення в дію Закону України "Про банкрутство" (Відомості Верховної Ради України, 1992 р., N 31, ст. 441).

Згідно ч. 4 Прикінцевих та перехідних положень Кодексу України з процедур банкрутства установлено, що з дня введення в дію цього Кодексу подальший розгляд справ про банкрутство здійснюється відповідно до положень цього Кодексу незалежно від дати відкриття провадження у справі про банкрутство, крім справ про банкрутство, які на день введення в дію цього Кодексу перебувають на стадії санації, провадження в яких продовжується відповідно до Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом". Перехід до наступної судової процедури та подальше провадження у таких справах здійснюється відповідно до цього Кодексу.

Частиною 1 ст. 2 Кодексу України з процедур банкрутства передбачено, що провадження у справах про банкрутство регулюється цим Кодексом, Господарським процесуальним кодексом України, іншими законами України.

Згідно ч. 2 ст. 8 Кодексу України з процедур банкрутства право на звернення до господарського суду із заявою про відкриття провадження у справі про банкрутство мають боржник, кредитор.

Згідно до ст. 1 Кодексу України з процедур банкрутства боржник - юридична особа або фізична особа, у тому числі фізична особа - підприємець, неспроможна виконати свої грошові зобов`язання, строк виконання яких настав.

Відповідно ст. 1 Кодексу України з процедур банкрутства неплатоспроможність - неспроможність боржника виконати після настання встановленого строку грошові зобов`язання перед кредиторами не інакше, як через застосування процедур, передбачених цим Кодексом.

Стаття 1 Кодексу України з процедур банкрутства встановлює, що грошовим зобов`язанням є зобов`язання боржника сплатити кредитору певну грошову суму відповідно до цивільно-правового правочину (договору) та на інших підставах, передбачених законодавством України. До грошових зобов`язань належать також зобов`язання щодо сплати податків, зборів (обов`язкових платежів), страхових внесків на загально-обов`язкове державне пенсійне та інше соціальне страхування; зобов`язання, що виникають внаслідок неможливості виконання зобов`язань за договорами зберігання, підряду, найму (оренди), ренти тощо та які мають бути виражені у грошових одиницях. До складу грошових зобов`язань боржника, у тому числі зобов`язань щодо сплати податків, зборів (обов`язкових платежів), страхових внесків на загальнообов`язкове державне пенсійне та інше соціальне страхування, не включаються неустойка (штраф, пеня) та інші фінансові санкції, визначені на дату подання заяви до господарського суду, а також зобов`язання, що виникли внаслідок заподіяння шкоди життю і здоров`ю громадян, зобов`язання з виплати авторської винагороди, зобов`язання перед засновниками (учасниками) боржника - юридичної особи, що виникли з такої участі. Склад і розмір грошових зобов`язань, у тому числі розмір заборгованості за передані товари, виконані роботи і надані послуги, сума кредитів з урахуванням відсотків, які зобов`язаний сплатити боржник, визначаються на день подання до господарського суду заяви про відкриття провадження у справі про банкрутство, якщо інше не встановлено цим Кодексом. При поданні заяви про відкриття провадження у справі про банкрутство розмір грошових зобов`язань визначається на день подання до господарського суду такої заяви.

Відповідно до ч. 1 ст. 39 Кодексу України з процедур банкрутства передбачено, що перевірка обґрунтованості вимог заявника, здійснюються господарським судом у підготовчому засіданні.

Відповідно до ч. 1 ст. 39 Кодексу України з процедур банкрутства передбачено, що перевірка обґрунтованості вимог заявника, а також з`ясування наявності підстав для відкриття провадження у справі про банкрутство здійснюються господарським судом у підготовчому засіданні, яке проводиться в порядку, передбаченому цим Кодексом.

Згідно ч. 2 ст. 39 Кодексу України з процедур банкрутства у підготовчому засіданні господарський суд розглядає подані документи, заслуховує пояснення сторін, оцінює обґрунтованість заперечень боржника, вирішує інші питання, пов`язані з розглядом справи.

Частиною 3 ст. 39 Кодексу України з процедур банкрутства передбачено, що якщо провадження у справі відкривається за заявою кредитора, господарський суд перевіряє можливість боржника виконати майнові зобов`язання, строк яких настав. Боржник може надати підтвердження спроможності виконати свої зобов`язання та погасити заборгованість.

Дослідивши матеріали справи у підготовчому засіданні, господарським судом встановлено наступне.

Товариство з обмеженою відповідальністю "ЗЕРНОЛІДЕР" (код ЄДРПОУ 39406515) зареєстроване в юридичному департаменті Одеської міської ради 23.09.2014 р. за №15561020000053617 та перебуває на обліку у Малиновській державній податковій інспекції Головного управління Державної податкової служби в Одеській області з 24.09.2014 р. за №155214119911. Зареєстроване за адресою: 65005, м. Одеса, вул. Балківська, буд. 120/1, оф. 406. Засновником Товариства є ОСОБА_1 . Розмір внеску до статутного фонду (грн.): 400 000,00 грн.

Як на підставу звернення до господарського суду із заявою про відкриття провадження у справі про банкрутство Головне управління ДПС в Одеській області посилається на податковий борг Товариства з обмеженою відповідальністю "ЗЕРНОЛІДЕР" у розмірі 31 545 624, 19 грн.

Частиною 1.1. Податкового кодексу України визначено, що Податковий кодекс України регулює відносини, що виникають у сфері справляння податків і зборів, зокрема визначає вичерпний перелік податків та зборів, що справляються в Україні, та порядок їх адміністрування, платників податків та зборів, їх права та обов`язки, компетенцію контролюючих органів, повноваження і обов`язки їх посадових осіб під час адміністрування податків та зборів, а також відповідальність за порушення податкового законодавства.

Згідно п. 15.1. ст. 15 Податкового кодексу України, платниками податків визнаються фізичні особи (резиденти і нерезиденти України), юридичні особи (резиденти і нерезиденти України) та їх відокремлені підрозділи, які мають, одержують (передають) об`єкти оподаткування або провадять діяльність (операції), що є об`єктом оподаткування згідно з цим Кодексом або податковими законами, і на яких покладено обов`язок із сплати податків та зборів згідно з цим Кодексом.

Відповідно до п.п. 16.1.4. п. 16.1 ст. 16 Податкового кодексу України, платник податків зобов`язаний сплачувати податки та збори в строки та у розмірах, встановлених цим Кодексом та законами з питань митної справи.

Пунктом 36.1. ст. 36 Податкового кодексу України встановлено, що податковим обов`язком визнається обов`язок платника податків обчислити, задекларувати та/або сплатити суму податку та збору в порядку і строки, визначені цим Кодексом, законами з питань митної справи. Згідно п. 36.5. ст.36 Податкового кодексу України відповідальність за невиконання або неналежне виконання податкового обов`язку несе платник податків, крім випадків, визначених цим Кодексом або законами з питань митної справи.

Статтею 61 Податкового кодексу України передбачено, що одним із основних завдань органів державної податкової служби є здійснення контролю правильності нарахування, повноти і своєчасності сплати податків і зборів, а також дотримання законодавства з питань регулювання обігу готівки, проведення розрахункових та касових операцій, патентування, ліцензування та іншого законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи, а саме на орган державної податкової служби України.

Пунктом 54.1. ст. 54 Податкового кодексу України передбачено, що крім випадків, передбачених податковим законодавством, платник податків самостійно обчислює суму податкового та/або грошового зобов`язання та/або пені, яку зазначає у податковій (митній) декларації або уточнюючому розрахунку, що подається контролюючому органу у строки, встановлені цим Кодексом. Така сума грошового зобов`язання та/або пені вважається узгодженою.

Відповідно до п.п.14.1.175. п. 14.1 ст.14 Податкового кодексу України податковий борг - сума узгодженого грошового зобов`язання, не сплаченого платником податків у встановлений цим Кодексом строк, та непогашеної пені, нарахованої у порядку, визначеному цим Кодексом.

Відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 4 Закону України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов`язкове державне соціальне страхування" платниками єдиного внеску, серед іншого є роботодавці підприємства, установи та організації, інші юридичні особи, утворені відповідно до законодавства України, незалежно від форми власності, виду діяльності та господарювання, які використовують працю фізичних осіб на умовах трудового договору (контракту) або на інших умовах, передбачених законодавством, чи за цивільно-правовими договорами (крім цивільно-правового договору, укладеного з фізичною особою - підприємцем, якщо виконувані роботи (надавані послуги) відповідають видам діяльності, відповідно до відомостей з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців), у тому числі філії, представництва, відділення та інші відокремлені підрозділи зазначених підприємств, установ і організацій, інших юридичних осіб, які мають окремий баланс і самостійно ведуть розрахунки із застрахованими особами.

Пунктом 6 ч. 1 ст. 1 Закону України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов`язкове державне соціальне страхування" визначено, що недоїмка - сума єдиного внеску, своєчасно не нарахована та/або не сплачена у строки, встановлені цим Законом, обчислена податковим органом у випадках, передбачених цим Законом.

Пунктом 1 ст. 2 Закону України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов`язкове державне соціальне страхування" визначено, що дія цього Закону поширюється на відносини, що виникають під час провадження діяльності, пов`язаної із збором та веденням обліку єдиного внеску. Дія інших нормативно-правових актів може поширюватися на зазначені відносини лише у випадках, передбачених цим Законом, або в частині, що не суперечить цьому Закону.

Згідно із п. 12 ст. 9 Закону України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов`язкове державне соціальне страхування" єдиний внесок підлягає сплаті незалежно від фінансового стану платника.

Відповідно до п. 6, 7 ч. 1 ст. 13 Закону України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов`язкове державне соціальне страхування" податкові органи, серед іншого мають право застосовувати фінансові санкції, передбачені цим Законом та стягувати з платників несплачені суми єдиного внеску.

За наявності у платника єдиного внеску одночасно із зобов`язаннями із сплати єдиного внеску зобов`язань із сплати податків, інших обов`язкових платежів, передбачених законом, або зобов`язань перед іншими кредиторами зобов`язання із сплати єдиного внеску виконуються в першу чергу і мають пріоритет перед усіма іншими зобов`язаннями, крім зобов`язань з виплати заробітної плати (доходу).

Відповідно до п. 7 ст. 25 Закону України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов`язкове державне соціальне страхування" сума недоїмки не підлягає списанню, крім випадків повної ліквідації юридичної особи або смерті фізичної особи, визнання її безвісно відсутньою, недієздатною, оголошення померлою та відсутності осіб, які відповідно до цього Закону несуть зобов`язання із сплати єдиного внеску.

На підтвердження розміру заборгованості Товариства з обмеженою відповідальністю "ЗЕРНОЛІДЕР" Головним управління ДПС в Одеській області до суду надано довідку-розрахунок заборгованості до бюджету,розрахунок податкового боргу, копії інтегрованих карток платника, копії податкових повідомлень-рішень, рішень про застосування штрафних санкцій, вимог, актів з доказами їх направлення Боржнику, з яких вбачається, що розмір податкового боргу Товариства з обмеженою відповідальністю "ЗЕРНОЛІДЕР" складається з заборгованості:

- по податку на додану вартість із вироблених в Україні товарів (робіт, послуг) у розмірі 1 445,80 грн. (штрафні санкції);

- по податку на прибуток приватних підприємств у розмірі 29 393 163,00 грн., з яких 23 509 433, 00 грн. - податкове зобов`язання, 5 883 730, 00 грн. - штрафні санкції;

- по військовому збору у розмірі 216,15 грн., з яких 172, 92 грн. - податкове зобов`язання, 43, 23 грн. - штрафні санкції;

- по податку на доходи фізичних осіб, що сплачується податковими агентами, із доходів платника податку у розмірі 3 103,80 грн., з яких 2 075, 04 грн. - податкове зобов`язання, 1 028, 76 грн. - штрафні санкції;

- пені за порушення термінів розрахунку у сфері ЗЕД, невиконання зобов`язань та штрафної санкції за порушення вимог валютного законодавства у розмірі 2 142 531,20 грн.;

- по єдиному внеску у розмірі 5 164, 24 грн., з яких 2 536, 16 грн. - податкове зобов`язання, 2 628, 08 грн. - штрафні санкції.

Відповідно до ч. 2 ст. 34 Кодексу України з процедур банкрутства до заяви кредитора - контролюючого органу, уповноваженого відповідно до Податкового кодексу України здійснювати заходи щодо забезпечення погашення податкового боргу та недоїмки зі сплати єдиного внеску на загальнообов`язкове державне соціальне страхування у межах своїх повноважень, іншого органу, який відповідно до закону здійснює контроль за справлянням інших обов`язкових платежів на загальнообов`язкове державне соціальне страхування, додаються докази вжиття заходів щодо стягнення (погашення) податкового боргу або іншої заборгованості у встановленому законодавством порядку.

На виконання вказаних положень Кодексу Заявник повідомляє суду, що з метою стягнення з Боржника податного боргу ним було подано позов до Одеського окружного адміністративного суду. Рішенням Одеського окружного адміністративного суду від 27.06.2019 у справі №420/1181/19 адміністративний позов контролюючого органу до ТОВ «ЗЕРНОЛІДЕР» про стягнення податкового боргу у розмірі 31 539 787 грн. 15 коп. було задоволено у повному обсязі. Однак, контролюючий орган був позбавлений можливості виконати рішення суду та стягнути заборгованість з підприємства, оскільки банківські рахунки ТОВ «ЗЕРНОЛІДЕР» були закриті 25.05.2019 року.

Також, Заявник зазначає, що здійснити опис майна Боржника у податкову заставу не вбачається можливим з огляду на те, що відповідно інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна, Єдиного державного реєстру транспортних засобів за Товариством з обмеженою відповідальністю "ЗЕРНОЛІДЕР" не зареєстровано нерухоме майно та транспортні засоби.

Крім того, Заявник зазначає, що 21.07.2021р. ним було здійснено запит до Товариства з обмеженою відповідальністю "ЗЕРНОЛІДЕР" №20536/6/15-32-13-04-06 щодо визначення джерелом погашення податкового боргу дебіторської заборгованості платника податків. Однак відповіді на вказаний запит Заявнику не надано.

Як судом зазначено вище, Товариство з обмеженою відповідальністю "ЗЕРНОЛІДЕР" правом на подання до суду відзиву на заяву Головного управління ДПС в Одеській області про відкриття провадження у справі про банкрутство не скористалось.

Відповідно до ч.ч. 5, 6 ст. 39 Кодексу України з процедур банкрутства за результатами розгляду заяви про відкриття провадження у справі та відзиву боржника господарський суд постановляє ухвалу про: відкриття провадження у справі; відмову у відкритті провадження у справі. Господарський суд відмовляє у відкритті провадження у справі, якщо: вимоги кредитора свідчать про наявність спору про право, який підлягає вирішенню у порядку позовного провадження; вимоги кредитора (кредиторів) задоволені боржником у повному обсязі до підготовчого засідання суду.

Таким чином, господарським судом встановлено, що станом на дату проведення підготовчого засідання спір між кредитором і боржником за заявленим боргом відсутній, заборгованість не погашена, законодавчі заборони щодо відкриття провадження у даній справі відсутні.

Враховуючи викладене, суд встановив наявність підстав для відкриття провадження у справі про банкрутство, введення мораторію на задоволення вимог кредиторів та визнання вимог заявника у сумі 31 545 624, 19 грн., із яких 2 536, 16 грн., що підлягають задоволенню у першу чергу задоволення вимог кредиторів; 23 511 680, 94 грн., що підлягають задоволенню у третю чергу задоволення вимог кредиторів та 8 031 407, 07 грн., що підлягають задоволенню у шосту чергу задоволення вимог кредиторів.

Відповідно до абз. 4 п. 1 ч. 1 ст. 64 Кодексу України з процедур банкрутства витрати пов`язані з провадженням у справі про банкрутство в господарському суді підлягають задоволенню у першу чергу задоволення вимог кредиторів.

Господарський суд зазначає, що відповідно ч. 2 ст. 4 Закону України "Про судовий збір" ставка судового збору за звернення до суду із заявою про відкриття провадження у справі про банкрутство складає 10 розмірів від прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня календарного року, в якому відповідна заява подається до суду.

Відповідно до ст. 7 Закону України ,,Про Державний бюджет України на 2023 рік" прожитковий мінімум на одну працездатну особу в розрахунку на місяць з 01 січня 2023 р. складає 2 684 грн.

Разом з тим, відповідно до ч. 3 ст. 4 Закону України "Про судовий збір" При поданні до суду процесуальних документів, передбачених частиною другою цієї статті, в електронній формі - застосовується коефіцієнт 0,8 для пониження відповідного розміру ставки судового збору.

З огляду на те, що Заявник звернувся до суду із заявою про відкриття провадження у справі про банкрутство у електронній формі, розмір судового збору, який підлягав сплаті складає 21 472, 00 грн.

Також, Заявником здійснено авансування винагороди арбітражного керуючого у розмірі 60 300,00 грн.

Таким чином, витрати Головного управління ДПС в Одеській області пов`язані з оплатою судового збору та авансуванням винагороди арбітражного керуючого у розмірі 81 772, 00 грн. підлягають включенню до першої черги задоволення вимог кредиторів.

Введення процедури розпорядження майном боржника.

Згідно ч. 8 ст. 39 Кодексу України з процедур банкрутства в ухвалі про відкриття провадження у справі про банкрутство зазначається про: відкриття провадження у справі про банкрутство; визнання вимог кредитора та їх розмір; введення мораторію на задоволення вимог кредиторів; введення процедури розпорядження майном; призначення розпорядника майна, встановлення розміру його винагороди та джерела її сплати; вжиття заходів щодо забезпечення вимог кредиторів шляхом заборони боржнику та власнику майна (органу, уповноваженому управляти майном) боржника приймати рішення щодо ліквідації, реорганізації боржника, а також відчужувати основні засоби та предмети застави; строк подання розпорядником майна до господарського суду відомостей про результати розгляду вимог кредиторів, який не може перевищувати одного місяця та 20 днів після дати проведення підготовчого засідання суду; дату попереднього засідання суду, яке має відбутися не пізніше 70 календарних днів, а в разі великої кількості кредиторів - не пізніше трьох місяців після дати проведення підготовчого засідання суду; строк проведення розпорядником майна інвентаризації майна боржника, який не може перевищувати двох місяців, а в разі значного обсягу майна - трьох місяців після дати проведення підготовчого засідання суду.

Частиною 1 ст. 41 Кодексу України з процедур банкрутства встановлено, що мораторій на задоволення вимог кредиторів - це зупинення виконання боржником грошових зобов`язань і зобов`язань щодо сплати податків і зборів (обов`язкових платежів), строк виконання яких настав до дня введення мораторію, і припинення заходів, спрямованих на забезпечення виконання цих зобов`язань та зобов`язань щодо сплати податків і зборів (обов`язкових платежів), застосованих до дня введення мораторію.

Статтею 44 Кодексу України з процедур банкрутства передбачено, що під розпорядженням майном розуміється система заходів щодо нагляду та контролю за управлінням і розпорядженням майном боржника з метою забезпечення збереження, ефективного використання майнових активів боржника, здійснення аналізу його фінансового стану, а також визначення наступної процедури (санації чи ліквідації). Про призначення розпорядника майна господарський суд постановляє ухвалу. Процедура розпорядження майном боржника вводиться строком до 170 календарних днів.

Згідно п. 21 розділу "Прикінцеві та перехідні положення" Кодексу України з процедур банкрутства до дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи призначення арбітражного керуючого для виконання повноважень розпорядника майна або керуючого реструктуризацією у разі відкриття провадження у справі про банкрутство (неплатоспроможність) здійснюється з урахуванням особливостей, визначених цим пунктом. У разі якщо заява ініціюючого кредитора або боржника - фізичної особи про відкриття провадження у справі про банкрутство (неплатоспроможність) не містить пропозиції щодо кандидатури арбітражного керуючого для виконання повноважень розпорядника майна або керуючого реструктуризацією або до заяви про відкриття провадження у справі про банкрутство (неплатоспроможність) не додано заяви цього арбітражного керуючого про участь у справі, або з підстав, визначених частиною третьою статті 28 цього Кодексу, цього арбітражного керуючого не може бути призначено розпорядником майна або керуючим реструктуризацією, або заяву про відкриття провадження у справі про банкрутство подано боржником - юридичною особою, призначення арбітражного керуючого для виконання повноважень розпорядника майна або керуючого реструктуризацією здійснюється господарським судом самостійно з числа осіб, внесених до Єдиного реєстру арбітражних керуючих України, у порядку, що діяв до дня введення цього Кодексу в дію, шляхом застосування автоматизованої системи.

До дня ведення в дію Кодексу України з процедур банкрутства діяв Закон України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", ст. 114 якого передбачала, що кандидатура арбітражного керуючого для виконання повноважень розпорядника майна визначається судом із застосуванням автоматизованої системи.

Відповідно до п. 17 ГПК України Єдина судова інформаційно-телекомунікаційна система починає функціонувати через 90 днів з дня опублікування Державною судовою адміністрацією України у газеті "Голос України" та на веб-порталі судової влади оголошення про створення та забезпечення функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи.

У газеті „Голос України" (№42 (7048) від 01.03.2019р.) опубліковано повідомлення про відкликання Державною судовою адміністрацією України оголошення, опублікованого в газеті „Голос України" (№229 (6984) від 01.12.2018) щодо створення та забезпечення функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи.

Враховуючи, що Головним управлінням ДПС в Одеській області не надано суду пропозиції щодо кандидатури арбітражного керуючого для виконання повноважень розпорядником майна Товариства з обмеженою відповідальністю "Зернолідер", господарським судом було здійснено запит на автоматичне визначення кандидатури арбітражного керуючого для виконання повноважень розпорядника майном Боржника.

У довідці Господарського суду Одеської області від 25.05.2023 р. щодо визначення кандидатури арбітражного керуючого, підписаній електронним цифровим підписом відповідальної особи ДП „ІСС" Шульгою, визначено арбітражного керуючого Астахова Руслана Миколайовича (свідоцтво про право на здійснення діяльності арбітражного керуючого (розпорядника майна, керуючого санацією, ліквідатора) №1916 від 20.12.2019 р.).

Ухвалою Господарського суду Одеської області від 25.05.2023р. арбітражного керуючого Астахова Руслана Миколайовича зобов`язано надати суду, у строк до 02.06.2023р. заяву на участь у справі відповідно до ст. 28 Кодексу України з процедур банкрутства з документами, що підтверджують право на зайняття відповідною діяльністю: копію свідоцтва Міністерства юстиції України про право на здійснення діяльності арбітражного керуючого (розпорядника майна, керуючого санацією, ліквідатора); відомості про досвід та показники роботи; кількість справ у провадженні; копію диплому про вищу освіту; відомості про наявність організаційних та технічних можливостей виконувати обов`язки арбітражного керуючого у справі; страхування відповідальності арбітражного керуючого та із зазначенням відомостей, передбачених ч. 3 ст. 28 вказаного Кодексу.

02.06.2023 р. до господарського суду надійшла заява (вх. ГСОО № 18245/23) арбітражного керуючого Астахова Руслана Миколайовича про відмову від участі у справі № 916/2152/23 у якості розпорядником майна Товариства з обмеженою відповідальністю "Зернолідер".

Абзацом 4 ч. 2 ст. 28 Кодексу України з процедур банкрутства зазначено, у разі якщо жоден із арбітражних керуючих, визначених шляхом автоматизованого відбору, не подав до господарського суду заяву про участь у справі, господарський суд призначає розпорядником майна/керуючим реструктуризацією арбітражного керуючого за власною ініціативою.

Ухвалою Господарського суду Одеської області від 27.06.2023р. господарським судом запропоновано арбітражним керуючим Сластніковій Ганні Олександрівні (свідоцтво №2026 від 26.11.2021 р.), Шаргородському Дмитру Вячеславовичу (свідоцтво №1913 від 03.05.2019 р.) та Колмиковій Тетяні Олександрівні (свідоцтво № 85 від 08.02.2013 р.) надати суду заяву на участь у справі № 916/2152/23 відповідно до ст. 28 Кодексу України з процедур банкрутства з документами, що підтверджують право на зайняття відповідною діяльністю: копію свідоцтва Міністерства юстиції України про право на здійснення діяльності арбітражного керуючого (розпорядника майна, керуючого санацією, ліквідатора); відомості про досвід та показники роботи; кількість справ у провадженні; копію диплому про вищу освіту; відомості про наявність організаційних та технічних можливостей виконувати обов`язки арбітражного керуючого у справі; страхування відповідальності арбітражного керуючого та із зазначенням відомостей, передбачених ч. 3 ст. 28 вказаного Кодексу.

03.07.2023р. до господарського суду надійшла заява арбітражної керуючої Сластнікової Ганни Олександрівни (свідоцтво №2026 від 26.11.2021 р.), кандидата якої судом була визначена першою, про згоду на участь у справі № 916/2152/23.

Розглянувши заяву арбітражної керуючої Сластнікової Ганни Олександрівни, суд враховує, що арбітражна керуюча інформує суд про те, що не відноситься до жодної з категорій осіб, зазначених у ч. 3 ст. 28 Кодексу України з процедур банкрутства, що має достатній досвід, час, організаційно-технічні можливості для виконувати повноваження керуючого реструктуризацією. Професійна діяльність арбітражного керуючого застрахована у відповідності до чинного законодавства.

До заяви додано копії: свідоцтва про право на здійснення діяльності арбітражного керуючого (розпорядника майна, керуючого санацією, ліквідатора) №2026 від 26.11.2021р.; договору страхування відповідальності арбітражного керуючого №046-0001859/01ВАК від 22.11.2022р.

Підстави для відмови у призначенні арбітражної керуючої Сластнікової Ганни Олександрівни розпорядником майна Товариства з обмеженою відповідальністю "ЗЕРНОЛІДЕР" відсутні.

У зв`язку із призначенням арбітражної керуючої Сластнікової Ганни Олександрівни розпорядником майна Товариства з обмеженою відповідальністю "ЗЕРНОЛІДЕР" господарський суд залишає без розгляду заяви арбітражних керуючих Рибкіної Н.В., Колмикової Т.О., Шаргородського Д.В. та Орлової Т.А. про згоду на участь у справі про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю "Зернолідер".

Частиною 1 ст. 30 Кодексу України з процедур банкрутства передбачено, що арбітражний керуючий виконує повноваження за грошову винагороду. Грошова винагорода арбітражного керуючого складається з основної та додаткової грошових винагород.

Відповідно до ч. 2 ст. 30 Кодексу України з процедур банкрутства розмір основної грошової винагороди арбітражного керуючого за виконання ним повноважень розпорядника майна або ліквідатора визначається в розмірі середньомісячної заробітної плати керівника боржника за останніх 12 місяців його роботи до відкриття провадження у справі, але не менше трьох розмірів мінімальної заробітної плати за кожний місяць виконання арбітражним керуючим повноважень. Право вимоги основної грошової винагороди виникає в арбітражного керуючого в останній день кожного календарного місяця виконання ним повноважень. Сплата основної винагороди арбітражного керуючого за виконання ним повноважень розпорядника майна, ліквідатора, керуючого санацією, керуючого реструктуризацією, керуючого реалізацією здійснюється за рахунок коштів, авансованих заявником (кредитором або боржником) на депозитний рахунок господарського суду, який розглядає справу, до моменту подання заяви про відкриття провадження у справі.

Враховуючи викладене, суд вводить процедуру розпорядження майном боржника Товариства з обмеженою відповідальністю "ЗЕРНОЛІДЕР", призначає розпорядником майна боржника арбітражну керуючу Сластнікову Ганну Олександрівну (свідоцтво про здійснення діяльності арбітражного керуючого (розпорядника майном, керуючого санацією, ліквідатора №2026 від 26.11.2021 р.) та встановлює грошову винагороду розпоряднику майном Боржника у розмірі трьох мінімальних заробітних плат за кожен місяць виконання повноважень за рахунок коштів, авансованих Головним управління ДПС в Одеській області на депозитний рахунок Господарського суду Одеської області.

Відповідно до ч. 9 ст. 39 Кодексу України з процедур банкрутства з метою виявлення кредиторів та осіб, які виявили бажання взяти участь у санації боржника, на офіційному веб-порталі судової влади України не пізніше наступного дня з дня постановлення ухвали суду про відкриття провадження у справі господарський суд оприлюднює повідомлення про відкриття провадження у справі боржника (офіційне оприлюднення). Доступ до інформації про провадження у справах, розміщеної на офіційному веб-порталі судової влади України, є вільним та безоплатним. Повідомлення про відкриття провадження у справі про банкрутство повинне містити ім`я або найменування боржника, його місцезнаходження або місце проживання, ідентифікаційний код юридичної особи або реєстраційний номер облікової картки платника податків, або серію та номер паспорта (для фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та повідомили про це відповідний контролюючий орган і мають відмітку у паспорті), найменування та адресу господарського суду, номер справи, дату офіційного оприлюднення повідомлення, відомості про розпорядника майна (ім`я, місцезнаходження), строк подання заяв кредиторів з вимогами до боржника. Інформація про відкриття провадження у справі про банкрутство додатково може оприлюднюватися на офіційному веб-сайті державного органу з питань банкрутства, а також у будь-який інший спосіб, не заборонений законом.

Підпунктом 17.8 п. 17 Перехідних положень ГПК України передбачено, що до дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи оприлюднення інформації щодо справи, визначеної цією редакцією Кодексу, на офіційному веб-порталі судової влади України здійснюється в порядку, визначеному Положенням про автоматизовану систему документообігу суду. Єдина судова інформаційно-телекомунікаційна система починає функціонувати через 90 днів з дня опублікування Державною судовою адміністрацією України у газеті "Голос України" та на веб-порталі судової влади оголошення про створення та забезпечення функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи.

У газеті „Голос України" (№42 (7048) від 01.03.2019р.) опубліковано повідомлення про відкликання Державною судовою адміністрацією України оголошення, опублікованого в газеті „Голос України" (№229 (6984) від 01.12.2018) щодо створення та забезпечення функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи.

Згідно п.2.2. Положення про порядок офіційного оприлюднення відомостей про справу про банкрутство, затвердженого постановою пленуму Вищого господарського суду України №16 від 17.12.2013р., офіційному оприлюдненню підлягає, зокрема, оголошення про порушення справи про банкрутство.

Відповідно до ч. 5 розділу XIV "Надання інформації на веб-порталі" Змін до Положення про автоматизовану систему документообігу суду, затвердженого рішенням Ради суддів України від 26.11.2010р. №30, на сайті Верховного Суду на веб-порталі у випадках, передбачених Законом публікуються наступні відомості про справу про банкрутство, що підлягають офіційному оприлюдненню, або посилання на них: оголошення про порушення справи про банкрутство.

Враховуючи зазначене господарський суд оприлюднює на офіційному веб-порталі Верховного Суду оголошення про відкриття провадження у справі про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю "ЗЕРНОЛІДЕР".

Керуючись ст.1, 2, 28, 30, 39, 41, 44, 45, п. 21 розділу "Прикінцеві та перехідні положення" Кодексу України з процедур банкрутства, ст. 234, 240 Господарського процесуального кодексу України, суд -

УХВАЛИВ:

1. Відкрити провадження у справі про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю "ЗЕРНОЛІДЕР" (65005, м. Одеса, вул. Балківська, буд. 120/1, оф. 406; код ЄДРПОУ 39406515).

2. Визнати конкурсні грошові вимоги Головного управління ДПС в Одеській області (65044, м. Одеса, вул. Семінарська, буд. 5; код ЄДРПОУ 44069166) до Товариства з обмеженою відповідальністю "ЗЕРНОЛІДЕР" (65005, м. Одеса, вул. Балківська, буд. 120/1, оф. 406; код ЄДРПОУ 39406515) у сумі 31 545 624, 19 грн. та витрати у сумі 81 772, 00 грн. понесені у зв`язку із сплатою судового збору та авансування винагороди арбітражного керуючого.

Встановити наступну черговість задоволення вимог Головного управління ДПС в Одеській області:

- 84 308, 16 грн. - перша черга задоволення вимог кредиторів;

- 23 511 680, 94 грн. - третя черга задоволення вимог кредиторів;

- 8 031 407, 07 грн. - шоста черга задоволення вимог кредиторів.

3. Ввести мораторій на задоволення вимог кредиторів.

4. Ввести процедуру розпорядження майном Товариства з обмеженою відповідальністю "ЗЕРНОЛІДЕР" (65005, м. Одеса, вул. Балківська, буд. 120/1, оф. 406; код ЄДРПОУ 39406515) строком на 170 календарних днів до 30.12.2023 р.

5. Призначити розпорядником майна боржника Товариства з обмеженою відповідальністю "ЗЕРНОЛІДЕР" (65005, м. Одеса, вул. Балківська, буд. 120/1, оф. 406; код ЄДРПОУ 39406515) арбітражну керуючу Сластнікову Ганну Олександрівну (свідоцтво про здійснення діяльності арбітражного керуючого (розпорядника майном, керуючого санацією, ліквідатора №2026 від 26.11.2021 р.).

6. Встановити грошову винагороду розпоряднику майном Товариства з обмеженою відповідальністю "ЗЕРНОЛІДЕР" у розмірі трьох мінімальних заробітних плат за кожен місяць виконання повноважень за рахунок коштів, авансованих Головним управлінням ДПС в Одеській області на депозитний рахунок Господарського суду Одеської області.

7. Протягом процедури розпорядження майном органи управління боржника не мають права приймати рішення про:

реорганізацію (злиття, приєднання, поділ, виділення, перетворення) і ліквідацію боржника;

створення господарських товариств або участь в інших господарських товариствах;

створення філій та представництв;

виплату дивідендів;

проведення боржником емісії цінних паперів;

вихід зі складу учасників боржника юридичної особи, придбання в акціонерів раніше випущених акцій боржника;

відчуження або обтяження нерухомого майна боржника, в тому числі його передачу в заставу, внесення зазначеного майна до статутного капіталу іншого підприємства або господарського товариства;

надання позик (кредитів), надання поруки, гарантій, а також передачу в довірче управління майна боржника.

8. Керівник або орган управління боржника виключно за погодженням з розпорядником майна приймають рішення про:

участь боржника в об`єднаннях, асоціаціях, спілках, холдингових компаніях, промислово-фінансових групах чи інших об`єднаннях юридичних осіб;

передачу нерухомого майна в оренду;

одержання позик (кредитів).

У процедурі розпорядження майном боржник не має права без згоди комітету кредиторів (зборів кредиторів - до моменту формування комітету кредиторів) вчиняти значні правочини, вчинення яких не заборонено цим Кодексом.

У процедурі розпорядження майном боржник не має права без згоди комітету кредиторів (зборів кредиторів - до моменту обрання комітету кредиторів) здійснювати продаж істотних активів боржника.

9. Заборонити боржнику та власнику майна (органу, уповноваженому управляти майном) боржника приймати рішення щодо ліквідації, реорганізації боржника, а також відчужувати основні засоби та предмети застави.

10. Визначити наступні дати у даній справі:

- строк подання розпорядником майна до господарського суду відомостей про результати розгляду вимог кредиторів, який не може перевищувати одного місяця та 20 днів після дати проведення підготовчого засідання суду до 01.09.2023 р.

- строк проведення розпорядником майна інвентаризації майна боржника, який не може перевищувати двох місяців до 12.09.2023 р.

- дату попереднього засідання суду, яке має відбутися не пізніше 70 календарних днів, а саме до 20.09.2023 р.

11. Оприлюднити на офіційному веб-порталі Верховного Суду оголошення про відкриття провадження у справі про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю "ЗЕРНОЛІДЕР" (65005, м. Одеса, вул. Балківська, буд. 120/1, оф. 406; код ЄДРПОУ 39406515).

12. З моменту відкриття провадження у справі про банкрутство:

- пред`явлення конкурсними та забезпеченими кредиторами вимог до боржника та їх задоволення можуть здійснюватися лише у порядку, передбаченому цим Кодексом, та в межах провадження у справі;

- пред`явлення поточними кредиторами вимог до боржника та їх задоволення можуть здійснюватися у випадку та порядку, передбачених цим Кодексом;

- арешт майна боржника чи інші обмеження боржника щодо розпорядження належним йому майном можуть бути застосовані виключно господарським судом у межах провадження у справі про банкрутство;

- корпоративні права засновників (учасників, акціонерів) боржника реалізуються з урахуванням обмежень, встановлених цим Кодексом;

- задоволення вимог засновника (учасника) боржника - юридичної особи про виділення частки у майні боржника у зв`язку з виходом із складу його учасників забороняється;

- рішення про реорганізацію або ліквідацію юридичної особи - боржника приймається в порядку, визначеному цим Кодексом.

13. Попереднє засідання суду призначити на "28" серпня 2023 р. о 15:00 год.

Засідання суду відбудеться у приміщенні Господарського суду (м. Одеса, просп. Шевченка, 29), зал судових засідань № 9 (4-й поверх) тел. /0482/ 307-997.

14. Зобов`язати надати:

розпорядника майном боржника: відзиви на заяви кредиторів; письмовий звіт про надіслані всім кредиторам боржника повідомлення про результати розгляду їх грошових вимог та докази їх отримання кредиторами; відомості щодо виконання повноважень відповідно до ч. 2 ст. 44 Кодексу України з процедур банкрутства.

15. Зобов`язати усіх учасників справи надати суду докази реєстрації у підсистемі "Електронний суд".

16. Заяви арбітражних керуючих Рибкіної Н.В., Колмикової Т.О., Шаргородського Д.В., Орлової Т.А. про згоду на участь у справі про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю "ЗЕРНОЛІДЕР" - залишити без розгляду.

Ухвала є підставою для зупинення виконавчих дій відповідно до ч.2 ст. 41 Кодексу України з процедур банкрутства та п. 4 ч. 1 ст. 34 Закону України „Про виконавче провадження".

Ухвала про відкриття провадження у справі набирає законної сили з моменту її постановлення згідно ч.12 ст. 39 Кодексу України з процедур банкрутства та може бути оскаржена у порядку, встановленому ст. 9 Кодексу України з процедур банкрутства та ст.ст. 254, 255 Господарського процесуального кодексу України.

Повний текст ухвали складено 17.07.2023р.

Копію ухвали надіслати до електронного кабінету користувача підсистеми "Електронний суд": Головному управлінню ДПС в Одеській області; арбітражній керуючій Сластніковій Г.О.

Копію ухвали надіслати: Управлінню державної реєстрації юридичного департаменту Одеської міської ради (udr@omr.gov.ua); Першому Малиновському відділу державної виконавчої служби у м. Одесі Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса) (info_ml1@od.od.dvs.gov.ua); Малиновському районному суду м. Одеси (inbox@ml.od.court.gov.ua); Головному управлінню Пенсійного фонду України в Одеській області (upr@od.pfu.gov.ua); арбітражній керуючій Рибкіній Наталії Василівні ( ІНФОРМАЦІЯ_1 ); арбітражній керуючій Колмиковій Т.О. ( ІНФОРМАЦІЯ_2 ); арбітражному керуючому Шаргородському Д.В. ( ІНФОРМАЦІЯ_3 ); арбітражній керуючій Орловій Т.А. (ІНФОРМАЦІЯ_4); Товариству з обмеженою відповідальністю "Зернолідер" (65005, м. Одеса, вул. Балківська, буд. 120/1, оф. 406).

Суддя С.І. Райчева

Дата ухвалення рішення12.07.2023
Оприлюднено21.07.2023
Номер документу112285798
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —916/2152/23

Ухвала від 15.04.2024

Господарське

Господарський суд Одеської області

Райчева С.І.

Ухвала від 22.02.2024

Господарське

Господарський суд Одеської області

Райчева С.І.

Ухвала від 13.12.2023

Господарське

Господарський суд Одеської області

Райчева С.І.

Ухвала від 11.12.2023

Господарське

Господарський суд Одеської області

Райчева С.І.

Ухвала від 18.10.2023

Господарське

Господарський суд Одеської області

Райчева С.І.

Постанова від 18.10.2023

Господарське

Господарський суд Одеської області

Райчева С.І.

Ухвала від 11.10.2023

Господарське

Господарський суд Одеської області

Райчева С.І.

Ухвала від 01.09.2023

Господарське

Господарський суд Одеської області

Райчева С.І.

Ухвала від 28.08.2023

Господарське

Господарський суд Одеської області

Райчева С.І.

Ухвала від 12.07.2023

Господарське

Господарський суд Одеської області

Райчева С.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні