Ухвала
від 21.07.2023 по справі 340/192/20
КІРОВОГРАДСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

КІРОВОГРАДСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

УХВАЛА

про заміну сторони виконавчого провадження

21 липня 2023 року м. Кропивницький Справа №340/192/20

Кіровоградський окружний адміністративний суд у складі головуючого судді Момонт Г.М., розглянувши у порядку письмового провадження в м. Кропивницькому заяву представника Головного управління Пенсійного фонду України в Кіровоградській області про зміну сторони виконавчого провадження в адміністративній справі

за позовом: Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Кіровоградській області, м. Кропивницький, вул. Михайлівська, 64

до відповідача: Приватного акціонерного товариства «Пересувна механізована колона 140», м. Кропивницький, вул. Холодноярська, 206

про стягнення капіталізованих платежів,

ВСТАНОВИВ:

Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Кіровоградській області звернулося з позовом до Приватного акціонерного товариства «Пересувна механізована колона 140» про стягнення капіталізованих платежів в сумі 1 986 407,04 грн.

Рішенням Кіровоградського окружного адміністративного суду від 25.03.2020 р. у справі №340/192/20 адміністративний позов задоволено в повному обсязі; стягнуто з Приватного акціонерного товариства «Пересувна механізована колона 140» на користь Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Кіровоградській області капіталізовані платежі в сумі 1 986 407,04 грн. (один мільйон дев`ятсот вісімдесят шість тисяч чотириста сім грн. 04 коп.).13.05.2023 р. до суду надійшла заява представника Головного управління Пенсійного фонду України в Кіровоградській області про зміну сторони виконавчого провадження.

13.07.2023 р. до суду надійшла заява представника Головного управління Пенсійного фонду України в Кіровоградській області про зміну сторони виконавчого провадження стягувача Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Кіровоградській області на правонаступника Головне управління Пенсійного фонду України в Кіровоградській області.

Ухвалою від 14.07.2023 р. призначено до розгляду в судовому засіданні заяву представника Головного управління Пенсійного фонду України в Кіровоградській області.

Згідно з ч.2 ст.379 КАС України суд розглядає питання про заміну сторони виконавчого провадження в десятиденний строк у судовому засіданні з повідомленням державного виконавця або заінтересованої особи, які звернулися з поданням (заявою), та учасників справи. Неприбуття у судове засідання осіб, які були належним чином повідомлені про дату, час і місце розгляду справи, не перешкоджає судовому розгляду.

З огляду на неявку в судове засідання всіх учасників справи, відповідно до ч.4 ст.229 КАС України фіксування судового засідання за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалося, а розгляд справи згідно з ч.9 ст.205 КАС України проведено в порядку письмового провадження.

Відповідно до ч.ч.1, 4 ст.379 КАС України у разі вибуття однієї із сторін виконавчого провадження за поданням державного виконавця або за заявою заінтересованої особи суд, який розглядав справу як суд першої інстанції, замінює сторону виконавчого провадження її правонаступником.

Положення цієї статті застосовуються також у випадку необхідності заміни боржника або стягувача у виконавчому листі до відкриття виконавчого провадження.

Аналогічна норма визначена ч.5 ст.15 Закону України «Про виконавче провадження» від 02.06.2016 р. №1404-VIII відповідно до якої у разі вибуття однієї із сторін виконавець за заявою сторони, а також заінтересована особа мають право звернутися до суду із заявою про заміну сторони її правонаступником.

Із системного аналізу зазначених норм встановлено, що заміна сторони виконавчого провадження пов`язується не з припиненням, а вибуттям такої сторони, тобто неможливості здійснювати права та виконувати обов`язки визначені Законом України «Про виконавче провадження».

Згідно з ч.2 ст.15 Закону України «Про виконавче провадження» боржником є визначена виконавчим документом фізична або юридична особа, держава, на яких покладається обов`язок щодо виконання рішення.

Таким чином, зважаючи на приписи ч.2 ст.15 Закону України «Про виконавче провадження» одним із обов`язків боржника є виконання судового рішення.

Відповідно до абз.3 ч.2 ст.81 Цивільного кодексу України юридична особа публічного права створюється розпорядчим актом Президента України, органу державної влади, органу влади Автономної Республіки Крим або органу місцевого самоврядування.

За приписами абз.2 ч.3 ст.81 Цивільного кодексу України Порядок утворення та правовий статус юридичних осіб публічного права встановлюються Конституцією України та законом.

В силу ч.ч.1, 5 ст.104 Цивільного кодексу України юридична особа припиняється в результаті реорганізації (злиття, приєднання, поділу, перетворення) або ліквідації. У разі реорганізації юридичних осіб майно, права та обов`язки переходять до правонаступників.

Юридична особа є такою, що припинилася, з дня внесення до єдиного державного реєстру запису про її припинення.

Відповідно до ч.8 ст.4 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань» від 15.05.2003 р. №755-IV у разі приєднання юридичних осіб здійснюється державна реєстрація припинення юридичних осіб, що припиняються у результаті приєднання, та державна реєстрація змін до відомостей, що містяться в Єдиному державному реєстрі, щодо правонаступництва юридичної особи, до якої приєднуються. Приєднання вважається завершеним з дати державної реєстрації змін до відомостей, що містяться в Єдиному державному реєстрі, щодо правонаступництва юридичної особи, до якої приєднуються.

Законом України «Про внесення змін до Закону України «Про загальнообов`язкове державне соціальне страхування» та Закону України «Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування» від 21.09.2022 р. №2620-IX, який набрав чинності 1 січня 2023 року, викладено у новій редакції Закон України «Про загальнообов`язкове державне соціальне страхування» від 23.09.1999 р. №1105-XIV (далі за текстом Закон №1105).

Згідно з п.9 ч.1 ст.1, ч.1 ст.4 Закону №1105, в оновленій редакції, страховиком у сфері загальнообов`язкового державного соціального страхування є Пенсійний фонд України; уповноваженим органом управління в системі загальнообов`язкового державного соціального страхування у зв`язку з тимчасовою втратою працездатності та від нещасного випадку є Пенсійний фонд України.

Пунктом 2 Прикінцевих та перехідних положень Закону №1105 передбачено припинити Фонд соціального страхування України та управління виконавчої дирекції Фонду, реорганізувавши їх шляхом приєднання до Пенсійного фонду України з 1 січня 2023 року. Пенсійний фонд України та його територіальні органи є правонаступниками Фонду соціального страхування України, його виконавчої дирекції, управлінь виконавчої дирекції Фонду та їх відділень. Кабінету Міністрів України у встановленому порядку вжити заходів, що випливають із цього Закону.

Пунктом 1 постанови Кабінету Міністрів України від 27.12.2022 р. №1442 «Питання припинення Фонду соціального страхування України та управлінь виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України» постановлено припинити з 1 січня 2023 р., реорганізувавши шляхом приєднання до Пенсійного фонду України: управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Кіровоградській області.

Відповідно до відомостей Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Кіровоградській області (ЄДРПОУ 41316824) перебуває у стані припинення з 2 січня 2023 року.

Таким чином, діяльність та адміністративна компетенція юридичної особи Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Кіровоградській області як суб`єкта владних повноважень припинилася, а його функції і зобов`язання у публічно-правових відносинах перейшли до іншого суб`єкта владних повноважень Головного управління Пенсійного фонду України в Кіровоградській області.

Зважаючи на викладене та беручи до уваги факт вибуття сторони виконавчого провадження, суд дійшов висновку щодо необхідності заміни сторони виконавчого провадження стягувача Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Кіровоградській області на Головне управління Пенсійного фонду України в Кіровоградській області.

Керуючись ст.ст.248, 256, 293-295, 379 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

УХВАЛИВ:

1. Заяву представника Головного управління Пенсійного фонду України в Кіровоградській області про заміну сторони виконавчого провадження задовольнити.

2. Замінити сторону виконавчого провадження боржника стягувача Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Кіровоградській області її правонаступником Головним управлінням Пенсійного фонду України в Кіровоградській області щодо виконання рішення Кіровоградського окружного адміністративного суду від 25 березня 2020 року у справі №340/192/20.

Копію ухвали направити учасникам справи.

Ухвала суду набирає законної сили з моменту підписання її суддею та може бути оскаржена в апеляційному порядку до Третього апеляційного адміністративного суду шляхом подачі апеляційної скарги в 15-денний строк з дня складання такої ухвали.

Дата складання ухвали 21 липня 2023 року.

Суддя Кіровоградського

окружного адміністративного суду Г.М. МОМОНТ

Дата ухвалення рішення21.07.2023
Оприлюднено24.07.2023
Номер документу112348045
СудочинствоАдміністративне
Сутьстягнення капіталізованих платежів

Судовий реєстр по справі —340/192/20

Ухвала від 21.07.2023

Адміністративне

Кіровоградський окружний адміністративний суд

Г.М. МОМОНТ

Ухвала від 14.07.2023

Адміністративне

Кіровоградський окружний адміністративний суд

Г.М. МОМОНТ

Рішення від 25.03.2020

Адміністративне

Кіровоградський окружний адміністративний суд

Г.М. Момонт

Ухвала від 10.02.2020

Адміністративне

Кіровоградський окружний адміністративний суд

Г.М. Момонт

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні