Рішення
від 24.07.2023 по справі 276/875/23
ВОЛОДАРСЬКО-ВОЛИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 276/875/23

Провадження по справі №2-о/276/38/23

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

24 липня 2023 року смт. Хорошів

Володарсько - Волинський районний суд Житомирської області у складі:

головуючого-судді: Бобра Д.О.

присяжних Ткачук О.І., Чижевської А.В.,

за участю:

секретаря судового засідання Свиридок А.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні Володарсько - Волинського районного суду Житомирської області клопотання ОСОБА_1 , заінтересовані особи: виконавчий комітет Хорошівської селищної ради, Комунальна установа «Хорошівський психоневрологічний інтернат» про продовження строку дії рішення суду про визнання фізичної особи недієздатною, -

В С Т А Н О В И В :

Заявник звернулася до суду із даною заявою вказуючи, що рішенням Володарсько-Волинського районного суду Житомирської області від 26.05.2021 у справі № 293/1237/20, ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 визнано недієздатним та встановлено над ним опіку, призначено ОСОБА_1 опікуном над недієздатним і встановлено строк дії рішення - два роки. Зазначає, що ОСОБА_2 є інвалідом з дитинства та має ІІ групу інвалідності з 28.02.2018 року. За своїм психічним станом здоров`я він не здатний усвідомлювати значення своїх дій, керувати ними, потребує опіки, а тому, на думку заявника, існує необхідність в продовженні строку дії рішення про визнання ОСОБА_2 недієздатним.

Заявник просить суд продовжити строк дії рішення Володарсько-Волинського районного суду Житомирської області від 26.05.2021 року у справі № 293/1237/20 про визнання ОСОБА_2 недієздатним, встановлення над ним опіки та призначення заявника опікуном недієздатного.

Ухвалою судді Володарсько-Волинського районного суду Житомирської області від 17 травня 2023 року, відповідно до протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями, відкрито провадження у даній справі та призначено судовий розгляд.

Ухвалою Володарсько-Волинського районного суду Житомирської області від 12 червня 2023 року по справі призначено судово-психіатричну експертизу, у зв`язку з чим провадження у справі зупинено на час проведення експертизи.

03 липня 2023 до суду надійшов висновок судово-психіатричного експерта №316-2023 від 29.06.2023 року.

Ухвалою судді Володарсько-Волинського районного суду Житомирської області від 05 липня 2023 року провадження у справі поновлено.

Заявник в судове засідання не прибула, подала до суду заяву, в якій просить справу розглядати без її участі, заявлені у клопотанні вимоги підтримує.

Представник заінтересованої особи - виконавчого комітету Хорошівської селищної ради в судове засідання не з`явився. Селищний голова подав до суду заяву про проведення судового засідання за відсутності представника селищної ради.

Представник заінтересованої особи - Комунальної установи «Хорошівський психоневрологічний інтернат» в судове засідання не з`явився, про дату та час засідання був повідомлений належним чином.

Згідно ч.3 ст.211 ЦПК України, учасник справи має право заявити клопотання про розгляд справи за його відсутності.

У відповідності до ч.2 ст. 247 ЦПК України фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Дослідивши матеріали справи, враховуючи те, що заінтересовані особи в своїх заявах не заперечували проти задоволення клопотання, суд його задовольняє, зважаючи на наступні обставини.

Згідно частин 6-9 статті 300 Цивільного процесуального кодексу України строк дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною визначається судом, але не може перевищувати двох років. Клопотання про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною має право подати опікун, представник органу опіки та піклування не пізніше ніж за п`ятнадцять днів до закінчення строку, визначеного частиною шостою цієї статті. Клопотання про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною повинно містити обставини, що свідчать про продовження хронічного, стійкого психічного розладу, внаслідок чого особа продовжує не усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними, підтверджені відповідним висновком судово-психіатричної експертизи.

Відповідно до статті 30 Цивільного кодексу України, цивільну дієздатність має фізична особа, яка усвідомлює значення своїх дій та може керувати ними.

Згідно з частиною 1 статті 39 Цивільного кодексу України підставою для визнання фізичної особи недієздатною є хронічний, стійкий психічний розлад, внаслідок якого вона нездатна усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними.

Рішенням Володарсько-Волинського районного суду Житомирської області від 26.05.2021 року у справі у справі № 293/1237/20 ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , визнано недієздатним, встановлено над ним опіку та призначено його опікуном - ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 та встановлено строк дії судового рішення - два роки з дня набрання рішенням законної сили. Із вказаного рішення суду також слідує, що ОСОБА_2 є племінником заявниці ОСОБА_1 по лінії матері, мати якого ОСОБА_3 , померла ІНФОРМАЦІЯ_3 та згідно довідки до акта огляду медико-соціальною експертною комісією серії 12 ААБ №025225 він має другу групу інвалідності з дитинства безтерміново з 28.02.2018 року.

Відповідно до висновку судово-психіатричного експерта від 29.06.2023 року №316-2023 ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , на даний час виявляє клінічні ознаки легкої розумової відсталості в ступені вираженої дебільності з вираженою емоційно-вольовою нестійкістю за змішаним типом. Ступінь наявної у ОСОБА_2 розумової відсталості на даний час настільки виражена, що позбавляє його здатності усвідомлювати значення своїх дій, керувати ними.

Згідно подання органу опіки та піклування виконавчого комітету Житомирської міської ради, затвердженого рішенням виконавчого комітету Житомирської міської ради №695 від 07.06.2023 року, орган опіки та піклування вважає, що ОСОБА_1 може виконувати обов`язки опікуна над племінником ОСОБА_2 та часткою його майна у разі визнання останнього судом недієздатним.

Враховуючи наявність обставин, які свідчать про продовження психічного розладу у ОСОБА_2 , внаслідок якого він не може усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними, які підтверджуються відповідним висновком судово-психіатричного експерта, клопотання про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною підлягає задоволенню із продовженням строку дії рішення про визнання ОСОБА_2 недієздатним на два роки.

Оскільки судом прийнято рішення про продовження строку дії рішення про визнання ОСОБА_2 недієздатним, то повноваження ОСОБА_1 щодо опіки над недієздатним також продовжуються, оскільки остання від виконання обов`язків опікуна не звільнялася.

Керуючись статтями 76-80, 89, 259, 263-265, 268, 273, 293-294, 315 Цивільного процесуального кодексу України, суд,

У Х В А Л И В:

Клопотання ОСОБА_1 про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною задовольнити.

Продовжити строк дії рішення Володарсько-Волинського районного суду Житомирської області від 26.05.2021 у справі № 293/1237/20 про визнання ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 недієздатним, встановлення над ним опіки та призначення ОСОБА_1 опікуном над недієздатним ОСОБА_2 , строком на два роки з дня набрання даним рішенням законної сили.

Роз`яснити учасникам процесу положення ст. 300 ЦПК України, відповідно до яких скасування рішення суду про визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи, яка була визнана недієздатною, в разі її видужання або значного поліпшення її психічного стану здійснюється за рішенням суду на підставі відповідного висновку судово-психіатричної експертизи за заявою опікуна, членів сім`ї, органу опіки та піклування або самої особи, визнаної недієздатною.

Клопотання про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною має право подати опікун, представник органу опіки та піклування не пізніше ніж за п`ятнадцять днів до закінчення строку, визначеного частиною шостою цієї статті.

Клопотання про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною повинно містити обставини, що свідчать про продовження хронічного, стійкого психічного розладу, внаслідок чого особа продовжує не усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними, підтверджені відповідним висновком судово-психіатричної експертизи.

Рішення може бути оскаржене безпосередньо до Житомирського апеляційного суду шляхом подання апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Рішення набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Заявник: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , місце проживання: АДРЕСА_1 , РНОКПП: НОМЕР_1 .

Заінтересована особа: виконавчий комітет Хорошівської селищної ради, місце знаходження: смт.Хорошів, вул.Героїв України, 13, Житомирського району Житомирської області, код ЄДРПОУ 04344587.

Заінтересована особа: Комунальна установа «Хорошівський психоневрологічний інтернат» Житомирської обласної ради, місце знаходження: смт.Хорошів, Лісовий масив, 1, Житомирського району Житомирської області, код ЄДРПОУ 33920224.

Головуючий суддя: Д.О. Бобер

Присяжні: О.І. Ткачук

А.В. Чижевська

Дата ухвалення рішення24.07.2023
Оприлюднено26.07.2023
Номер документу112370597
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи, з них: про визнання фізичної особи недієздатною

Судовий реєстр по справі —276/875/23

Рішення від 24.07.2023

Цивільне

Володарсько-Волинський районний суд Житомирської області

Бобер Д. О.

Ухвала від 05.07.2023

Цивільне

Володарсько-Волинський районний суд Житомирської області

Бобер Д. О.

Ухвала від 12.06.2023

Цивільне

Володарсько-Волинський районний суд Житомирської області

Бобер Д. О.

Ухвала від 17.05.2023

Цивільне

Володарсько-Волинський районний суд Житомирської області

Бобер Д. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні