Ухвала
від 24.07.2023 по справі 554/2548/23
ОКТЯБРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ПОЛТАВИ

Дата документу 24.07.2023Справа № 554/2548/23 Провадження № 1-кс/554/8810/2023

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

24 липня 2023 року м. Полтава

Октябрський районний суд м. Полтави в складі: слідчого судді ОСОБА_1 за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 , розглянувши клопотання слідчого групи слідчих - старшого слідчого відділення розслідування злочинів у сфері господарської та службової діяльності слідчого відділу Полтавського РУП ГУНП в Полтавській області майора поліції ОСОБА_3 про тимчасовий доступ до речей і документів у кримінальному провадження №42023170000000001 від 02.01.2023 за ч. 1 ст. 366, ч. 2 ст. 364 КК України,-

В С Т А Н О В И В :

Слідчий звернувся до суду із клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів посилаючись на те, що слідчими СУ ГУ НП в Полтавській області, за процесуального керівництва прокурорів Полтавської обласної прокуратури, здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні № 42023170000000001, розпочатого стосовно службових осіб ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код НОМЕР_1 ), які з метою отримання незаконної податкової вигоди та умисної «конвертації» грошових коштів з безготівкових у готівкові в 2021 році у власному бухгалтерському та податковому обліку відобразили операції з придбання послуг з поточного ремонту покрівлі складських приміщень, металоконструкцій Елеватора та бетонного покриття території за адресою: АДРЕСА_1 , від ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код НОМЕР_2 ), яких фактично не було.

Підставою для початку досудового розслідування у вказаному провадженні слугував висновок аналітичного дослідження ІНФОРМАЦІЯ_3 за № 39/16-31-08/38896152 від 28.12.2022, з якого також вбачається, що в період з 01.01.2020 по 30.11.2022 службовими особами ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код НОМЕР_1 ) відображено реалізацію послуг в адресу підприємств транзитно конвертаційної спрямованості, а саме: ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код НОМЕР_3 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (код НОМЕР_4 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 » (код НОМЕР_5 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » (код НОМЕР_6 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_8 » (код НОМЕР_7 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_9 » (код НОМЕР_8 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_10 » (код НОМЕР_9 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_11 » (код НОМЕР_10 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_12 » (код НОМЕР_11 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_13 » (код НОМЕР_12 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_14 » (код НОМЕР_13 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_15 » (код НОМЕР_14 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_16 » (код НОМЕР_15 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_17 » (код НОМЕР_16 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_18 » (код НОМЕР_17 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_19 » (код НОМЕР_18 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_20 » (код НОМЕР_19 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_21 » (код НОМЕР_20 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_22 » (код НОМЕР_21 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_23 » (код НОМЕР_22 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_24 » (код НОМЕР_23 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_25 » (код НОМЕР_24 ) та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_26 » (код НОМЕР_25 ).

Вказані підприємства не мали можливості здійснювати господарську діяльності у зв`язку із відсутністю трудових ресурсів, власних або орендованих основних фондів, інших засобів для здійснення діяльності.

Оформлений правочин з надання послуг вищевказаним підприємствам не опосередковувався реальним виконанням операцій, які становлять його предмет, а здійснено перерахування коштів за нереальними операціями.

За допомогою даних Єдиного реєстру податкових накладних проведено аналіз ІР-адрес, що використовувались для надсилання податкової звітності та встановлено, що ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код НОМЕР_1 ) та вищевказані СГД використовували спільні ІР-адреси.

Спільне використання однакових IP-адрес для подання податкової звітності (при задекларованих різних юридичних та фактичних адресах) може свідчити про пов`язаність та спільні інтереси зазначених суб`єктів господарювання, яка визначена у здійсненні контролю за рухом грошових коштів.

Таким чином ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код НОМЕР_1 ) являється одним із СГД, що надає вказаним підприємствам транзитно конвертаційної спрямованості документи, за допомогою яких відбувається легалізація зерна в асортименті та в подальшому експортується за межі митної території України.

Згідно відомостей ДП « ІНФОРМАЦІЯ_27 » вищевказаними підприємствами упродовж 2020 2023 років здійснено завезення до елеваторних комплексів, зареєстрованих на території України понад 200 тис. тонн зернових, походження та подальша реалізація яких не встановлена.

Однак, згідно Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна дані підприємства не мають у користуванні земельних ділянок.

Зміст проведених операцій полягає у формуванні активу за рахунок надходження грошових коштів (товарів, робіт, послуг) з джерела невідомого походження (або з такого, що не відповідає документально оформленому за надані послуги), його легалізацією за рахунок використання дефектних документів.

Враховуючи вищевикладене та те, що іншим шляхом неможливо отримати достовірну інформацію про дані службових осіб (керівників, головного бухгалтера, засновників) ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_28 » (код НОМЕР_26 ), юридична адреса: АДРЕСА_2 , атакож перевіритифакт фіктивностіпідприємства,провести почеркознавчіекспертизи документів,які підписувавдиректор ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_28 » (код НОМЕР_26 ), що має суттєве значення для своєчасного і якісного документування вказаного кримінального правопорушення, а інформація доступна лише у ІНФОРМАЦІЯ_29 (код ЄДРПОУ: НОМЕР_27 ),розташованої заадресою: АДРЕСА_3 ,постала необхідністьу вилученнів рамкахкримінального провадженняоригіналів документівреєстраційної справи ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_28 » (код НОМЕР_26 ).

Беручи до уваги вищевикладене та враховуючи, що в матеріалах кримінального провадження вбачається наявність достатніх підстав вважати, що вказані речі і документи, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, необхідно отримати доступ до оригіналів документів, які знаходяться лише у ІНФОРМАЦІЯ_29 .

У судове засідання слідчий не з`явився, про дату, місце та час розгляду клопотання повідомлений належним чином, до суду слідчий подав заяву про розгляд клопотання про тимчасовий доступ до речей і документів за його відсутності, клопотання підтримує в повному обсязі, просить задовольнити.

Представник ІНФОРМАЦІЯ_29 в судове засідання не з`явився, будучи належним чином повідомленим про час та місце розгляду клопотання.

Згідно норми ч. 4ст. 107 КПК Українифіксація під час розгляду клопотання слідчим суддею за допомогою технічних засобів не здійснювалась.

Відповідно до ч.1 ст. 159 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, судом, вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Відповідно до ч.1 ст. 160 КПК України сторони кримінального провадження мають право звернутися до слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження із клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів, за винятком зазначених у статті 161 цього Кодексу. Слідчий має право звернутися із зазначеним клопотанням за погодженням з прокурором.

Слідчий суддя, дослідивши Витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань, та інші письмові докази, вважає клопотання таким, що підлягає задоволенню. Сторона обвинувачення довела наявність достатніх підстав вважати, що вказані документи, самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні; відомості, які містяться у вказаних документах, можуть бути використані як докази в кримінальному провадженні. Іншими способами неможливо довести обставини, які передбачається довести за допомогою зазначених документів.

Керуючись ст. ст. 159-166 КПК України, слідчий суддя,-

У Х В А Л И В :

Клопотання задовольнити.

Надати дозвілслідчому СУ ГУНП в Полтавській області ОСОБА_4 , слідчому СУ ГУНП в Полтавській області ОСОБА_5 , старшому слідчому СУ ГУНП в Полтавській області ОСОБА_6 , слідчому СУ ГУНП в Полтавській області ОСОБА_7 , старшому слідчому СУ ГУНП в Полтавській області ОСОБА_8 , старшому слідчому СУ ГУНП в Полтавській області ОСОБА_9 , старшому слідчому СВ Полтавського РУП ГУНП в Полтавській області ОСОБА_3 на тимчасовий доступ до інформації та оригіналів документів, які знаходяться у володінні ІНФОРМАЦІЯ_29 (код ЄДРПОУ: НОМЕР_27 ), розташованої за адресою: АДРЕСА_3 , де надати можливість вилучити оригінали всіх документів реєстраційної справи ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_28 » (код НОМЕР_26 ).

Строк дії ухвали не може перевищувати двох місяців з дня постановлення ухвали.

Роз`яснити, що у разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннямиКПК Україниз метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Ухвала підлягає негайному виконанню після її оголошення.

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудОктябрський районний суд м.Полтави
Дата ухвалення рішення24.07.2023
Оприлюднено03.05.2024
Номер документу112371624
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про тимчасовий доступ до речей і документів

Судовий реєстр по справі —554/2548/23

Ухвала від 05.04.2024

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Гольник Л. В.

Ухвала від 05.04.2024

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Гольник Л. В.

Ухвала від 18.09.2023

Кримінальне

Полтавський апеляційний суд

Нізельковська Л. В.

Ухвала від 01.08.2023

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Блажко І. О.

Ухвала від 24.07.2023

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Черняєва Т. М.

Ухвала від 20.07.2023

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Черняєва Т. М.

Ухвала від 24.07.2023

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Черняєва Т. М.

Ухвала від 24.07.2023

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Черняєва Т. М.

Ухвала від 24.07.2023

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Черняєва Т. М.

Ухвала від 24.07.2023

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Черняєва Т. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні