Ухвала
від 24.07.2023 по справі 200/3704/23
ДОНЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Україна

Донецький окружний адміністративний суд

У Х В А Л А

про залишення позовної заяви без руху

24 липня 2023 року Справа №200/3704/23

Суддя Донецького окружного адміністративного суду Волгіна Н.П., ознайомившись з матеріалами адміністративного позову Донецького обласного відділення Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю до Єнакієвського виробничого управління водопровідно-каналізаційного господарства Комунального підприємства «Вода Донбасу» про стягнення адміністративно-господарських санкцій за невиконання нормативу робочих місць та пені, -

В С Т А Н О В И Л А:

Донецьке обласне відділення Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю (код ЄДРПОУ 13492430, зареєстроване місцезнаходження: 87528, Донецька обл., м. Маріуполь, вул. Серова, буд. 1а ) звернулось до Донецького окружного адміністративного суду із позовом до Єнакієвського виробничого управління водопровідно-каналізаційного господарства Комунального підприємства «Вода Донбасу» (код ЄДРПОУ 35581077, зареєстроване місцезнаходження: 40009, Донецька обл., м. Єнакієве, вул. Жовтенової Революції, буд. 135), в якому просить суд:

- стягнути з відповідача на користь Державного бюджету України адміністративно-господарські санкції за невиконання нормативу робочих місць, призначених для працевлаштування осіб з інвалідністю у 2022 році, у розмірі 1088 495,16 грн та пеню у розмірі 68793,20 грн на р/р UA098999980313121230000005630 Донецьке ГУК/Краматорська МТГ/50070000; ЄДРПОУ ГУ ДКСУ 37967785; МФО 899998; код платежу 50070000.ЄДРПОУ відділення Фонду (стягувача) 13492430.

Відповідно до ч. 1ст. 171 Кодексу адміністративного судочинства України(далі - КАС України) суддя після одержання позовної заяви з`ясовує, чи: подана позовна заява особою, яка має адміністративну процесуальну дієздатність; відповідає позовна заява вимогам, встановленим ст.ст.160,161,172цьогоКодексу; належить позовну заяву розглядати за правилами адміністративного судочинства і чи подано позовну заяву з дотриманням правил підсудності; позов подано у строк, установлений законом (якщо позов подано з пропущенням встановленого законом строку звернення до суду, то чи достатньо підстав для визнання причин пропуску строку звернення до суду поважними); немає інших підстав для залишення позовної заяви без руху, повернення позовної заяви або відмови у відкритті провадження в адміністративній справі, встановлених цим Кодексом.

Приписами ч. 3 ст. 161 КАС України передбачено, що до позовної заяви додається документ про сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі або документи, які підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

З позовної заяви вбачається, що позивачем заявлені вимоги майнового характеру, доказів сплати судового збору до позову не додано.

Правові засади справляння судового збору, платників, об`єкти та розміри ставок судового збору, порядок сплати, звільнення від сплати та повернення судового збору визначаються Законом України Про судовий збір від 8 липня 2011 року № 3674-VI.

Відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 3 Закону України Про судовий збірсудовий збір справляється за подання до суду позовної заяви та іншої заяви, передбаченої процесуальним законодавством.

Згідно ч. 1 ст. 4 Законом України Про судовий збір судовий збір справляється у відповідному розмірі від прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня календарного року, в якому відповідна заява або скарга подається до суду, - у відсотковому співвідношенні до ціни позову та у фіксованому розмірі.

Відповідно до Закону України Про державний бюджет України на 2023 рік від 3 листопада 2022 року № 2710-IX, з 1 січня 2023 року встановлено прожитковий мінімум для працездатних осіб на місяць у розмірі 2 684,00 грн.

Згідно з пп. 1 п. 3 ч. 2 ст. 4 Закону України Про судовий збір за подання до адміністративного суду адміністративного позову майнового характеру, який подано суб`єктом владних повноважень, юридичною особою, ставка судового збору встановлена в розмірі1,5 відсотка ціни позову, але не менше 1 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб і не більше 10 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Відповідно до ч. 3 ст. 4 Закону України Про судовий збір при поданні до суду процесуальних документів, передбачених ч. 2 цієї статті, в електронній формі застосовується коефіцієнт 0,8 для пониження відповідного розміру ставки судового збору.

Отже, за подання даного адміністративного позову позивачем має бути сплачено судовий збір у розмірі 13887,46 грн ((1088 495,16 грн + 68793,20 грн ) * 1,5% * 0,8).

Відповідно до п. 5 ч. 5 ст. 160 КАС України в позовній заяві, крім іншого, зазначається виклад обставин, якими позивач обґрунтовує свої вимоги, та докази, що підтверджують вказані обставини.

Згідно ч. 4 ст. 161 КАС України позивач зобов`язаний додати до позовної заяви всі наявні в нього докази, що підтверджують обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги (якщо подаються письмові чи електронні докази - позивач може додати до позовної заяви копії відповідних доказів).

У порушення вищевказаних вимог закону, позивачем до позовної заяви не додані докази, що підтверджують обставини, на яких ґрунтуються його позовні вимоги, а саме: докази на підтвердження перебування відповідача на обліку у Донецькому обласному відділенні Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю; реєстраційні дані відповідача (виписка з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань щодо відповідача); виписки з Державного реєстру загальнообов`язкового державного соціального страхування та з Централізованого банку даних з проблем інвалідності, на підставі яких позивачем визначено, що відповідач не забезпечив виконання у 2022 році нормативу робочих місць ((на які містяться посилання у позові і про які зазначено у ч. 12 ст. 19 Закону України «Про основи соціальної захищеності осіб з інвалідністю в Україні» від 21 березня 1991року №875-XII); докази направлення відповідачу розрахунку сум адміністративно-господарських санкцій, що підлягають сплаті у зв`язку з невиконанням нормативу робочих місць для працевлаштування осіб з інвалідністю за 2022 рік.

Крім цього, відповідно до ч. 1 ст. 161 КАС України до позовної заяви додаються її копії, а також копії доданих до позовної заяви документів відповідно до кількості учасників справи, крім випадків, визначених ч. 2 цієї статті.

Згідно із ч. 2 ст. 161 КАС суб`єкт владних повноважень при поданні адміністративного позову зобов`язаний додати до позовної заяви доказ надіслання рекомендованим листом з повідомленням про вручення іншим учасникам справи, які не мають офіційної електронної адреси, копії позовної заяви та доданих до неї документів.

У разі подання до суду документів в електронній формі суб`єкт владних повноважень зобов`язаний надати доказ надсилання листом з описом вкладення іншим учасникам справи копій поданих до суду документів.

Відповідно до ч. 7 ст. 44 КАС України документи (в тому числі процесуальні документи, письмові та електронні докази тощо) можуть подаватися до суду, а процесуальні дії вчинятися учасниками справи в електронній формі з використанням Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи, за винятком випадків, визначених цим Кодексом.

Відповідно до ч. 8 ст. 44 КАС України процесуальні документи в електронній формі мають подаватися учасниками справи до суду з використанням Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи в порядку, визначеному Положенням про Єдину судову інформаційно-телекомунікаційну систему та/або положеннями, що визначають порядок функціонування її окремих підсистем (модулів).

Згідно із ч. 9 ст. 44 КАС України у разі подання до суду документів в електронній формі учасник справи зобов`язаний надати доказ надсилання листом з описом вкладення іншим учасникам справи копій поданих до суду документів.

Як вбачається з отриманих матеріалів, позивач, як суб`єкт владних повноважень, звернувся із даним позовом із використанням Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи (ЄСІТС), а тому мав додати до позовної заяви доказ надіслання Єнакієвському виробничому управлінню водопровідно-каналізаційного господарства Комунального підприємства «Вода Донбасу» листом із описом вкладення копії позову та доданих до нього документів.

Разом із цим такі докази до позову не додані.

Також до позову не додано квитанція про направлення копії позовної заяви та копій доданих до неї документів в Електронний кабінет відповідача в підсистемі Електронний суд ЄСІТС.

Отже, позовна заява не відповідає ст.ст.160, 161 КАС України.

Відповідно до ч. 1 ст. 169 КАС України суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, встановлених ст.ст.160,161цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня подання позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

Враховуючи зазначене, позовна заява підлягає залишенню без руху із встановленням позивачу 10-денного строку з дня отримання даної ухвали для усунення недоліків.

Керуючись ст.ст. 44, 160, 161, 169, 171, 243, 256 Кодексу адміністративного судочинства України, суддя,

У Х В А Л И Л А :

1. Позовну заяву Донецького обласного відділення Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю до Єнакієвського виробничого управління водопровідно-каналізаційного господарства Комунального підприємства «Вода Донбасу» про стягнення адміністративно-господарських санкцій за невиконання нормативу робочих місць та пені - залишити без руху.

2. Встановити позивачу строк для усунення недоліків позовної заяви протягом 7 календарних днів з дня отримання копії даної ухвали шляхом надання суду:

- належного документа про сплату судового збору за подання даного позову у розмірі 13887,46 грн за наступними реквізитами: UA 308999980313111206084005658, отримувач коштів: Донецьке ГУК/Слов`янська МТГ/22030101, код отримувача за ЄДРПОУ: 37967785, банк отримувача Казначейство України (ел. адм. подат.), МФО 899998, кодкласифікації доходів бюджету: 22030101, із зазначенням призначення платежу: *;101;


(код клієнта за ЄДРПОУ для юридичних осіб (доповнюється зліва нулями до восьми цифр, якщо значущих цифр менше 8), реєстраційний номер облікової картки платника податків фізичної особи (завжди має 10 цифр), судовий збір, за позовом
(ПІБ чи назва установи, організації позивача), Донецький окружний адміністративний суд;

- реєстраційні дані відповідача (виписка з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань щодо відповідача);

- докази на підтвердження перебування відповідача на обліку в Донецькому обласному відділенні Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю;

- докази направлення відповідачу розрахунку сум адміністративно-господарських санкцій, що підлягають сплаті у зв`язку з невиконанням нормативу робочих місць для працевлаштування осіб з інвалідністю за 2022 рік;

- докази надіслання Єнакієвському виробничому управлінню водопровідно-каналізаційного господарства Комунального підприємства «Вода Донбасу» листом із описом вкладення копії позову та доданих до нього документів (або електронної квитанції про направлення копії позовної заяви та копій доданих до неї документів в Електронний кабінет відповідача в підсистемі Електронний суд ЄСІТС.

3. Роз`яснити позивачеві, що при невиконанні вимог даної ухвали, зазначена позовна заява буде повернута.

4. Повернення позовної заяви не позбавляє позивача права повторного звернення до суду в порядку, встановленому законом.

5. Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та оскарженню не підлягає.

6. Текст ухвали розміщений в Єдиному державному реєстрі судових рішень (веб-адреса сторінки: http://www.reyestr.court.gov.ua/).

Суддя Н.П. Волгіна

Дата ухвалення рішення24.07.2023
Оприлюднено26.07.2023
Номер документу112374419
СудочинствоАдміністративне
КатегоріяСправи зі спорів з приводу реалізації публічної політики у сферах праці, зайнятості населення та соціального захисту громадян та публічної житлової політики, зокрема зі спорів щодо соціального захисту (крім соціального страхування), з них осіб з інвалідністю

Судовий реєстр по справі —200/3704/23

Ухвала від 03.08.2023

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Волгіна Н.П.

Ухвала від 24.07.2023

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Волгіна Н.П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні