Ухвала
від 25.07.2023 по справі 908/2291/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

25.07.2023 Справа № 908/2291/23

м. Запоріжжя Запорізької області

Господарський суд Запорізької області у складі судді Горохова Ігоря Сергійовича, розглянувши матеріали позовної заяви б/н від 10.07.2023

за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю «Волна-Плюс», 69096, м. Запоріжжя, вул. Силова, буд. 32-А

до відповідачів: 1. Запорізького обласного відділення комітету з фізичного виховання та спорту Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України, 69093, м. Запоріжжя, вул. Олександрівська, буд. 8

2. Запорізького обласного відділення (філія) Комітету фізичного виховання та спорту Міністерства освіти і науки України, 69093, м. Запоріжжя, вул. Олександрівська, буд. 8

3. Комітету з фізичного виховання та спорту Міністерства освіти і науки України, 01054, м. Київ, вул. Дмитрівська, буд. 46

про стягнення коштів

установив

11.07.2023 до Господарського суду Запорізької області надійшла позовна заява Товариства з обмеженою відповідальністю «Волна-Плюс», м. Запоріжжя до відповідачів Запорізького обласного відділення комітету з фізичного виховання та спорту Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України, м. Запоріжжя, Запорізького обласного відділення (філія) Комітету фізичного виховання та спорту Міністерства освіти і науки України, м. Запоріжжя, Комітету з фізичного виховання та спорту Міністерства освіти і науки України, м. Київ про стягнення солідарно компенсації вартості невідємних поліпшень в розмірі 324 325,00 грн без урахування ПДВ.

Розглянувши матеріали позовної заяви, суд дійшов висновку про необхідність їх передачі за вимогами виключної підсудності справ з наступних підстав.

За змістом ч. ч. 1, 2 ст. 4 Господарського процесуального кодексу України гарантовано право на звернення за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав та законних інтересів для розгляду спору господарським судом, до юрисдикції якого він віднесений, в порядку установленому цим Кодексом.

Відповідно до ч. 1 ст. 27 ГПК України позов пред`являється до господарського суду за місцезнаходженням чи місцем проживання відповідача, якщо інше не встановлено цим Кодексом.

Статтею ст. 30 Господарського процесуального кодексу України визначена виключна підсудність справ.

Виключна підсудність - правило, відповідно до якого справа має бути розглянута тільки певним господарським судом. Виключна підсудність означає, що деякі категорії справ не можуть розглядатися за загальними правилами підсудності, а також за правилами альтернативної підсудності.

Відповідно до ч. 5 ст. 30 Господарського процесуального кодексу України спори, у яких відповідачем є Кабінет Міністрів України, міністерство чи інший центральний орган виконавчої влади, Національний банк України, Рахункова палата, Верховна рада Автономної Республіки Крим або Рада міністрів Автономної республіки Крим, обласні, Київська та Севастопольська міські ради або обласні, Київська та Севастопольська міські державніадміністрації, а також справи, матеріали яких містять державну таємницю, розглядаються місцевим господарським судом, юрисдикція якого поширюється на місто Київ.

Як встановлено судом, згідно із відповіддю № 144568 від 12.07.2023 з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань, наданої на запит суду, Запорізьке обласне відділення комітету з фізичного виховання та спорту Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України (відповідач 1) перебуває в стані припинення.

Згідно із відповіддю № 144576 від 12.07.2023 з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань, наданої на запит суду, Запорізьке обласне відділення (філія) Комітету фізичного виховання та спорту Міністерства освіти і науки України (відповідач 2), належить до Комітету з фізичного виховання та спорту Міністерства освіти і науки України.

Відповідачем 3, позивач визначив Комітет з фізичного виховання та спорту Міністерства освіти і науки України. Згідно із відповіддю № 144572 від 12.07.2023 з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань, наданої на запит суду, місцем знаходження юридичної особи є: 01054, м. Київ, вул. Дмитрівська, буд. 46.

Відповідно до ст. 1 Закону України «Про центральні органи виконавчої влади» від 17.03.2011 № 3166-VI, систему центральних органів виконавчої влади складають міністерства України (далі - міністерства) та інші центральні органи виконавчої влади.

Система центральних органів виконавчої влади є складовою системи органів виконавчої влади, вищим органом якої є Кабінет Міністрів України.

Міністерства забезпечують формування та реалізують державну політику в одній чи декількох сферах, інші центральні органи виконавчої влади виконують окремі функції з реалізації державної політики.

Повноваження міністерств, інших центральних органів виконавчої влади поширюються на всю територію держави.

Відповідно до ст. 3 вказаного Закону України, Міністерства, інші центральні органи виконавчої влади у своїй діяльності керуються Конституцією України, цим та іншими законами України, указами Президента України та постановами Верховної Ради України, прийнятими відповідно до Конституції та законів України, актами Кабінету Міністрів України, іншими актами законодавства України.

Згідно із ч. 1, 2 ст. 4 Закону України Закону України «Про центральні органи виконавчої влади» від 17.03.2011 № 3166-VI, міністерства та інші центральні органи виконавчої влади є юридичними особами публічного права. Міністерство, інший центральний орган виконавчої влади має печатку із зображенням Державного Герба України та своїм найменуванням, власні бланки, рахунки в органах Державної казначейської служби України.

Відповідно до ч. 1 ст. 5 наведеного Закону України, міністерства та інші центральні органи виконавчої влади утворюються, реорганізуються та ліквідуються Кабінетом Міністрів України за поданням Прем`єр-міністра України.

Відповідно до ст. 16 вказаного Закону України, центральні органи виконавчої влади утворюються для виконання окремих функцій з реалізації державної політики як служби, агентства, інспекції, комісії, бюро.

Відповідно до Положення про Комітет з фізичного виховання та спорту Міністерства освіти і науки України, затвердженого наказом Міністерства освіти і науки України № 241 від 120.032018, Комітет з фізичного виховання та спорту Міністерства освіти і науки України (КФВС МОН) утворений відповідно до розпорядження Кабінету Міністрів України від 16 травня 2001 року № 203-р «Про вдосконалення системи організації роботи з фізичного виховання та спорту в навчальних закладах» з метою належної організації фізичного виховання і спорту в закладах освіти усіх типів (надалі заклади освіти).

КФВС МОН є державною бюджетною неприбутковою установою, яка належить до сфери управління МОН.

Місцезнаходження КФВС МОН: вул. Дмитрівська, 46, м. Київ, 01054. Засоби зв`язку - kfvs@ukr.net.

КФВС МОН у своїй діяльності керується Конституцією України, законами України, Указами Президента України та постановами Верховної Ради України, прийнятими відповідно до Конституції та законів України, актами Кабінету Міністрів України, іншими актами законодавства, наказами МОН, у тому числі цим Положенням.

У структурі КФВС МОН діють: Кримське республіканське, обласні, Київське та Севастопольське міські відділення та інші відокремлені підрозділи (філії).

Основним завданням КФВС МОН є участь у реалізації державної політики з фізичного виховання і спорту в закладах освіти.

КФВС МОН є юридичною особою публічного права, має самостійний баланс, реєстраційні рахунки в органах Державної казначейської служби України, бланки, печатку із зображенням Державного Герба України та своїм найменуванням, інші штампи та печатки (за потреби).

З урахуванням наведених вище положень Закону України «Про центральні органи виконавчої влади» від 17.03.2011 № 3166-VI та Положення про Комітет з фізичного виховання та спорту Міністерства освіти і науки України, приналежність КФВС МОН до сфери управління Міністерства освіти і науки України, суд вважає, що Комітет з фізичного виховання та спорту Міністерства освіти і науки України відноситься до інших центральних органів виконавчої влади.

З огляду на вищевикладене, даний спір з урахуванням виключної підсудності справ належить до розгляду Господарським судом міста Києва.

Суд також зауважує, що при вирішенні питання щодо підсудності справи, у випадку коли відповідачами є органи виконавчої влади визначені в ч. 5 ст. 30 Господарського процесуального кодексу України, вирішальним є саме суб`єктний склад учасників справи, а тому в даному випадку пріоритетним є застосовування ч. 5 ст. 30 Господарського процесуального кодексу України.

Відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 31 Господарського процесуального кодексу України, суд передає справу на розгляд іншому суду, якщо справа належить до територіальної юрисдикції (підсудності) іншому суду.

За таких обставин, справа (позовна заява) підлягає спрямуванню до Господарського суду м. Києва (01030, м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 44-Б) за вимогами виключної підсудності справ.

Частиною 3 ст. 31 Господарського процесуального кодексу України унормовано, що передача справи на розгляд іншого суду за встановленою цим Кодексом підсудністю з підстави, передбаченої п. 1 ч. 1 цієї статті, здійснюється на підставі ухвали суду не пізніше п`яти днів після закінчення строку на її оскарження, а в разі подання скарги - не пізніше п`яти днів після залишення її без задоволення.

Враховуючи вищевикладене, матеріали позовної заяви слід направити за встановленою виключною підсудністю до господарського суду м. Києва протягом п`яти днів після закінчення строку на оскарження цієї ухвали, а в разі подання скарги - не пізніше п`яти днів після залишення її без задоволення.

Керуючись ст.ст. 27, 31, 234 Господарського процесуального кодексу України, суд

ухвалив

1. Передати позовні матеріали б/н від 10.07.2023 за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю «Волна-Плюс», м. Запоріжжя до відповідачів Запорізького обласного відділення комітету з фізичного виховання та спорту Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України, м. Запоріжжя, Запорізьке обласне відділення (філія) Комітету фізичного виховання та спорту Міністерства освіти і науки України, м. Запоріжжя, Комітету з фізичного виховання та спорту Міністерства освіти і науки України, м. Київ про стягнення коштів за виключною підсудністю справ до Господарського суду міста Києва (01030, м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 44-Б).

2. Копію ухвали направити сторонам у справі.

3. Матеріали позовної заяви б/н від 10.07.2023 за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю «Волна-Плюс», м. Запоріжжя до відповідачів Запорізького обласного відділення комітету з фізичного виховання та спорту Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України, м. Запоріжжя, Запорізьке обласне відділення (філія) Комітету фізичного виховання та спорту Міністерства освіти і науки України, м. Запоріжжя, Комітету з фізичного виховання та спорту Міністерства освіти і науки України, м. Київ про стягнення коштів, після закінчення строку на оскарження цієї ухвали, а в разі подання скарги - не пізніше п`яти днів після залишення її без задоволення направити для розгляду, за виключною підсудністю до Господарського суду міста Києва (01030, м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 44-Б).

Ухвала суду набрала законної сили 25.07.2023.

Порядок набрання ухвалою законної сили визначений ст. 235 Господарського процесуального кодексу України.

Порядок оскарження ухвали суду першої інстанції визначений ст. ст. 254, 255, 256 Господарського процесуального кодексу України.

Суддя І.С. Горохов

Дата ухвалення рішення25.07.2023
Оприлюднено27.07.2023
Номер документу112404695
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення коштів

Судовий реєстр по справі —908/2291/23

Рішення від 04.12.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Бондарчук В.В.

Ухвала від 30.10.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Бондарчук В.В.

Ухвала від 30.10.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Бондарчук В.В.

Ухвала від 30.10.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Бондарчук В.В.

Ухвала від 02.10.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Бондарчук В.В.

Ухвала від 02.10.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Бондарчук В.В.

Ухвала від 28.08.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Бондарчук В.В.

Ухвала від 25.07.2023

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Горохов І.С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні