Ухвала
від 24.07.2023 по справі 140/12490/23
ВОЛИНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ВОЛИНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

УХВАЛА

про прийняття заяви про збільшення розміру позовних вимог до розгляду та відкладення підготовчого засідання

24 липня 2023 року ЛуцькСправа № 140/12490/23 Волинський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого-судді Андрусенко О. О.,

розглянувши в порядку письмового провадження заяву представника позивача про збільшення розміру позовних вимог в адміністративній справі за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю Науково-виробничий центр Форель до Головного управління Держгеокадастру у Волинській області, Маневицької селищної ради про визнання дій протиправними, визнання протиправним та скасування витягу із технічної документації з нормативної грошової оцінки земельних ділянок, визнання протиправним та нечинним рішення в частині,

ВСТАНОВИВ:

Товариство з обмеженою відповідальністю Науково-виробничий центр Форель звернулося з позовом до Головного управління Держгеокадастру у Волинській області, Маневицької селищної ради про: визнання дій Головного управління Держгеокадастру у Волинській області протиправними щодо видачі витягу №НВ-0700129732023 від 15.02.2023 із технічної документації з нормативної грошової оцінки земельних ділянок; визнання протиправним та скасування витягу №НВ-0700129732023 від 15.02.2023 із технічної документації з нормативної грошової оцінки земельних ділянок; визнання протиправним та нечинним пункту 3 рішення Маневицької селищної ради від 23.12.2021 №17/71.

Ухвалою судді Волинського окружного адміністративного суду від 12.06.2023 прийнято позовну заяву до розгляду, відкрито провадження у справі за вказаним позовом та ухвалено судовий розгляд справи проводити за правилами загального позовного провадження, призначено у даній справі підготовче засідання на 11:00 12.07.2023.

У підготовчому засіданні 12.07.2023 було оголошено перерву до 11:00 24.07.2023 для надання додаткових письмових доказів.

20.07.2023 представник позивача подав до суду заяву про збільшення розміру позовних вимог, в якій просить: визнати протиправними дії Головного управління Держгеокадастру у Волинській області щодо видачі витягу №НВ-0700129732023 від 15.02.2023 із технічної документації з нормативної грошової оцінки земельних ділянок; визнати протиправним та скасувати витяг №НВ-0700129732023 від 15.02.2023 із технічної документації з нормативної грошової оцінки земельних ділянок; зобов`язати Головне управління Держгеокадастру у Волинській області оформити витяг із технічної документації з нормативної грошової оцінки земельних ділянок земельної ділянки з кадастровим номером 0723685300:02:002:0100 за підписом працівника відповідного територіального органу Держгеокадастру, до посадових обов`язків якого належить надання зазначених витягів з урахуванням коефіцієнтів, зазначених у законодавстві та з урахуванням висновків суду у даній справі; визнати протиправним та нечинним пункт 3 рішення Маневицької селищної ради від 23.12.2021 №17/71.

З урахуванням вимог частини четвертої статті 229 Кодексу адміністративного судочинства України (далі - КАС України), у зв`язку із неприбуттям у підготовче засідання учасників справи, підготовче засідання проведено у письмовому провадженні, без його фіксування технічними засобами.

Дослідивши письмові докази, суд дійшов висновку про необхідність прийняття заяви представника позивача про збільшення розміру позовних вимог до розгляду.

Відповідно до частини першої статті 47 Кодексу адміністративного судочинства України (далі - КАС України) позивач має право змінити предмет або підстави позову, збільшити або зменшити розмір позовних вимог шляхом подання письмової заяви до закінчення підготовчого засідання або не пізніше ніж за п`ять днів до першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження.

Враховуючи відповідність заяви представника позивача про збільшення розміру позовних вимог вимогам статті 47 КАС України, а також дотримання порядку подання відповідної заяви, суд вважає за необхідне прийняти заяву про збільшення розміру позовних вимог до розгляду.

Також у підготовчому засіданні поставлено на вирішення питання щодо відкладення підготовчого засідання для виконання вимог частин четвертої-сьомоїстатті 264 КАС України.

Главою11розділуІІ КАС Українипередбачені особливості позовного провадження в окремих категоріях адміністративних справ.

Відповідно до пункту 2 частини першоїстатті 264 КАС Україниправила цієї статті поширюються на розгляд адміністративних справ щодо законності та відповідності правовим актам вищої юридичної сили нормативно-правових актів міністерств, інших центральних органів виконавчої влади, Ради міністрів Автономної Республіки Крим, місцевих державних адміністрацій, органів місцевого самоврядування, інших суб`єктів владних повноважень.

На думку суду, оскаржуване у даній справі рішення Маневицької селищної ради від 23.12.2021 №17/71 «Про затвердження технічних документацій з нормативної грошової оцінки земель смт Маневичі, села Нові Підцаревичі, села Оконськ Маневицької селищної ради Камінь-Каширського району Волинської області», має ознаки регуляторного нормативно-правового акту, тому судовий розгляд цієї справи повинен відбуватися з урахуванням особливостей, визначенихстаттею 264 КАС України.

За приписами частин четвертої-сьомоїстатті 264 КАС Україниу разі відкриття провадження в адміністративній справі щодо оскарження нормативно-правового акта суд зобов`язує відповідача опублікувати оголошення про це у виданні, в якому цей акт був або мав бути офіційно оприлюднений. Оголошення повинно містити вимоги позивача щодо оскаржуваного акта, реквізити нормативно-правового акта, дату, час і місце судового розгляду адміністративної справи. Оголошення має бути опубліковано не пізніш як за сім днів до підготовчого засідання, а у випадку, визначеному частиною десятою цієї статті, - у строк, визначений судом. Якщо оголошення опубліковано своєчасно, вважається, що всі заінтересовані особи належним чином повідомлені про судовий розгляд справи. Скарги на судові рішення в цій справі заінтересованих осіб, якщо вони не брали участі у справі, залишаються без розгляду.

Згідно з пунктом 3 частини другоїстатті 181 КАС Українисуд відкладає підготовче засідання в межах визначеного цим Кодексом строку підготовчого провадження у випадках: в інших випадках, коли питання, визначенічастиною другоюстатті 180 цього Кодексу, не можуть бути розглянуті у даному підготовчому засіданні.

Таким чином, оскільки в ухвалі про відкриття провадження у справі не було покладено обов`язку на відповідача Маневицьку селищну раду щодо опублікування відповідного оголошення, тому суд дійшов висновку про неможливість проведення підготовчого засідання без виконання вимог частин четвертої-сьомоїстатті 264 КАС України, у зв`язку із чим вказаного відповідача необхідно зобов`язати опублікувати відповідне оголошення, та на підставі пункту 3 частини другоїстатті 181 КАС Українивідкласти підготовче засідання.

Керуючись статтями 47, 181, 229, 243, 248, 264 КАС України, суд

УХВАЛИВ:

Прийняти до розгляду заяву представника позивача про збільшення розміру позовних вимог від 20 липня 2023 року в адміністративній справі за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю Науково-виробничий центр Форель до Головного управління Держгеокадастру у Волинській області, Маневицької селищної ради про визнання дій протиправними, визнання протиправним та скасування витягу із технічної документації з нормативної грошової оцінки земельних ділянок, визнання протиправним та нечинним рішення в частині.

Розгляд справи продовжити проводити з врахуванням заяви збільшення розміру позовних вимог.

Встановити відповідачам десятиденний строк з дня вручення копії цієї ухвали для подання відзиву на заяву про збільшення розміру позовних вимог та доказів, які підтверджують обставини, на яких ґрунтуються заперечення відповідачів, а також документів, що підтверджують надіслання (надання) відзиву і доданих до нього доказів позивачу.

Відкласти підготовче засідання на 14:30 год. 07 серпня 2023 року в залі судових засідань Волинського окружного адміністративного суду, розташованого за адресою: Волинська область, м.Луцьк, вул.Словацького, 1.

Зобов`язати відповідача Маневицьку селищну раду не пізніше як за сім днів до наступного підготовчого засідання опублікувати оголошення у виданні, в якому рішення Маневицької селищної ради від 23 грудня 2021 року №17/71 «Про затвердження технічних документацій з нормативної грошової оцінки земель смт Маневичі, села Нові Підцаревичі, села Оконськ Маневицької селищної ради Камінь-Каширського району Волинської області» було офіційно оприлюднено (або мало бути офіційно оприлюднено),зазначивши в оголошенні вимоги позивача щодо оскаржуваного акта, реквізити нормативно-правового акта, дату, час і місце підготовчого засідання, та надати суду докази такого опублікування до підготовчого засідання.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та не може бути оскаржена окремо від рішення суду.

Суддя О. О. Андрусенко

Дата ухвалення рішення24.07.2023
Оприлюднено27.07.2023
Номер документу112406627
СудочинствоАдміністративне
Сутьвизнання дій протиправними, визнання протиправним та скасування витягу із технічної документації з нормативної грошової оцінки земельних ділянок, визнання протиправним та нечинним рішення в частині

Судовий реєстр по справі —140/12490/23

Рішення від 09.10.2023

Адміністративне

Волинський окружний адміністративний суд

Андрусенко Оксана Орестівна

Рішення від 09.10.2023

Адміністративне

Волинський окружний адміністративний суд

Андрусенко Оксана Орестівна

Ухвала від 26.09.2023

Адміністративне

Волинський окружний адміністративний суд

Андрусенко Оксана Орестівна

Ухвала від 18.09.2023

Адміністративне

Волинський окружний адміністративний суд

Андрусенко Оксана Орестівна

Ухвала від 12.09.2023

Адміністративне

Волинський окружний адміністративний суд

Андрусенко Оксана Орестівна

Ухвала від 06.09.2023

Адміністративне

Волинський окружний адміністративний суд

Андрусенко Оксана Орестівна

Ухвала від 06.09.2023

Адміністративне

Волинський окружний адміністративний суд

Андрусенко Оксана Орестівна

Ухвала від 07.08.2023

Адміністративне

Волинський окружний адміністративний суд

Андрусенко Оксана Орестівна

Ухвала від 24.07.2023

Адміністративне

Волинський окружний адміністративний суд

Андрусенко Оксана Орестівна

Ухвала від 12.06.2023

Адміністративне

Волинський окружний адміністративний суд

Андрусенко Оксана Орестівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні