Ухвала
від 25.07.2023 по справі 139/500/23
МУРОВАНОКУРИЛОВЕЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

У Х В А Л А

ПРО ПРИЙНЯТТЯ ПОЗОВНОЇ ЗАЯВИ ТА ВІДКРИТТЯ ПРОВАДЖЕННЯ У СПРАВІ

№ 139/500/23

25 липня 2023 року смт Муровані Курилівці

Суддя Мурованокуриловецького районного суду Вінницької області Тучинська Н.В., отримавши позовну заяву за позовом Могилів-Подільської окружної прокуратури Вінницької області в інтересах держави в особі Головного управління Держгеокадастру у Вінницькій області (юридична адреса: вул. Келецька, 63 в м. Вінниці, код ЄДРПОУ: 39767547) до ОСОБА_1 (остання відома зареєстрована адреса проживання в Україні: АДРЕСА_1 , РНОКПП НОМЕР_1 ) про припинення права власності на земельну ділянку шляхом конфіскації,

у с т а н о в и л а:

Представник Могилів-Подільської окружної прокуратури Вінницької області звернувся до суду 18 липня 2023 року в інтересах держави в особі Головного управління Держгеокадастру у Вінницькій області. Предметом позову є земельна ділянка для ведення товарного сільськогосподарського виробництва з кадастровим номером 0522880800:04:002:0010 площею 4,0279 га, яка розташована на території Мурованокуриловецької селищної ради Могилів-Подільського району Вінницької області, шляхом її конфіскації.

Підставою для позову названо факт набуття права власності на цю земельну ділянку громадянином російської федерації ОСОБА_1 в порядку спадкування після смерті матері та невиконання ОСОБА_1 вимог ч. 4 ст. 81 ЗК України про необхідність відчуження земельної ділянки сільськогосподарського призначення протягом року після прийняття у спадщину.

На відповідний запит, 20 липня 2023 року отримано інформацію з підтвердженням факту реєстрації місця проживання відповідача в Україні з 2016 року в с. Роздолівка Мурованокуриловецької селищної ради.

Позов відповідно до ст.ст. 75, 77 Закону України «Про міжнародне приватне право» та з врахуванням положень ч. 1 ст. 30 ЦПК України підсудний Мурованокуриловецькому районному суду. Позовна заява відповідає вимогам ст.ст. 175, 177 ЦПК України.

За таких обставин слід відкрити провадження у справі.

Враховуючи категорію та складність справи, обставину, що позивач не просить розглядати справу в порядку спрощеного провадження, справа підлягає розгляду за правилами загального позовного провадження.

Відповідно до ч. 3 ст. 53 ЦПК України якщо суд при вирішенні питання про відкриття провадження у справі або при підготовці справи до розгляду встановить, що рішення суду може вплинути на права та обов`язки осіб, що не є стороною у справі, суд залучає таких осіб до участі у справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору. Про залучення третіх осіб до участі у справі суд постановляє ухвалу, в якій зазначає, на які права чи обов`язки такої особи та яким чином може вплинути рішення суду у справі (ч. 5 ст. 53 ЦПК України).

Із тексту позовної заяви та доданих до позову доказів вбачається, що земельна ділянка, яка є предметом позову, на підставі відповідного договору перебуває в оренді ТОВ «Курилівці Агро». Вважаю за доцільне залучити цю юридичну особу до участі у справі як третю особу на стороні відповідача, оскільки рішення суду у справі може вплинути на права та обов`язки щодо наслідків застосування такого засобу захисту прав держави, як конфіскація землі з приватної у державну власність. Особа має бути поінформована про розгляд справи, рішення в якій можуть вплинути на її права та обов`язки у спірних правовідносинах.

Керуючись ч. 1 ст. 30, ст.ст. 53, 175, 177-180, 187, 189-191, 212 Цивільного процесуального кодексу України, суддя

у х в а л и л а:

Прийняти позовну заяву до розгляду Мурованокуриловецького районного суду.

Відкрити провадження в цивільній справі за позовом Могилів-Подільської окружної прокуратури Вінницької області в інтересах держави в особі Головного управління Держгеокадастру у Вінницькій області до ОСОБА_1 про припинення права власності на земельну ділянку шляхом конфіскації.

Залучити до участі у справі як третю особу, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні відповідача ТОВ «Курилівці Агро» (юридична адреса: смт Муровані Курилівці Могилів-Подільського району Вінницької області, вул. Соборна, 151, код ЄДРПОУ: 35353973).

Призначити справу до розгляду за правилами загального позовногопровадження у підготовче засідання в залі судових засідань Мурованокуриловецького районного суду на 09-ту годину 14 серпня 2023 року.

В підготовче засідання викликати сторони і третю особу.

Встановити відповідачу строк для подання відзиву на позов впродовж 15 днів з дня вручення ухвали про відкриття провадження у справі. Роз`яснити, що у разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин справа буде вирішуватись на підставі наявних у ній матеріалів. Крім того, відповідач має право подати заяву про визнання позову, пред`явити зустрічний позов у строк для подання відзиву.

У разі подання відповідачем відзиву, позивач має право протягом десяти днів з часу його отримання направити суду та іншим учасникам справи відповідь на відзив.

У разі подання позивачем відповіді на відзив, відповідач має протягом десяти днів з часу його отримання направити суду та іншим учасникам справи заперечення на нього.

Позивачу та відповідачу роз`яснити, що копія відзиву (відповіді на відзив) та доданих до нього (неї) документів іншим учасникам справи повинна бути надіслана (надана) одночасно з надісланням (наданням) відзиву (відповіді на відзив) до суду.

Роз`яснити третім особам право подати свої пояснення щодо позову впродовж 15 днів з дня вручення ухвали про відкриття провадження у справі.

У разі невиконання вказаних вимог, суд може постановити ухвалу про стягнення в дохід державного бюджету з відповідної особи штрафу у сумі від 0,3 до 3 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Повідомити сторонам, що справа розглядатиметься Мурованокуриловецьким судом під головуванням судді Тучинської Наталії Василівни.

Учасникам справи роз`яснити, що з підстав, зазначених у ст.ст. 36, 37 і 38 ЦПК України, судді, секретарю судового засідання, експерту, спеціалісту, перекладачу може бути заявлено відвід учасниками справи. Відвід повинен бути вмотивованим і заявленим протягом десяти днів з дня отримання учасником справи ухвали про відкриття провадження у справі, але не пізніше початку підготовчого засідання. Після спливу вказаного строку заявляти відвід (самовідвід) дозволяється лише у виняткових випадках, коли про підставу відводу (самовідводу) заявнику не могло бути відомо до спливу вказаного строку, але не пізніше двох днів із дня, коли заявник дізнався про таку підставу.

Учасники справи можуть отримати інформацію щодо справи, що розглядається, на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет за веб-адресою http://mr.vn.court.gov.ua.

Сторони мають право звернутися до суду для проведення врегулювання спору за участю судді.

Учасники справи мають право брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення Мурованокуриловецького районного суду Вінницької області.

Ухвалу про відкриття провадження у справі надіслати позивачеві, відповідачу та третій особі (останнім - разом із копією позовної заяви та доданих до неї документів).

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя:


Дата ухвалення рішення25.07.2023
Оприлюднено27.07.2023
Номер документу112414908
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із земельних відносин, з них: спори про припинення права власності на земельну ділянку

Судовий реєстр по справі —139/500/23

Ухвала від 13.12.2023

Цивільне

Мурованокуриловецький районний суд Вінницької області

Тучинська Н. В.

Ухвала від 05.12.2023

Цивільне

Мурованокуриловецький районний суд Вінницької області

Тучинська Н. В.

Рішення від 29.08.2023

Цивільне

Мурованокуриловецький районний суд Вінницької області

Тучинська Н. В.

Ухвала від 14.08.2023

Цивільне

Мурованокуриловецький районний суд Вінницької області

Тучинська Н. В.

Ухвала від 08.08.2023

Цивільне

Мурованокуриловецький районний суд Вінницької області

Тучинська Н. В.

Ухвала від 25.07.2023

Цивільне

Мурованокуриловецький районний суд Вінницької області

Тучинська Н. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні