Рішення
від 22.05.2023 по справі 450/2591/22
ПУСТОМИТІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 450/2591/22 Провадження № 2-о/450/60/23

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"22" травня 2023 р. Пустомитівський районний суд Львівської області у складі:

головуючого судді Данилів Є.О.

присяжних: О.А. Гаврилів, П.Я. Скочиляс,

при секретарі Ориняк Н.М.

з участю: заявника ОСОБА_1 , адвоката ОСОБА_1 - Ортинської Н.В.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Пустомити цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа Давидівська сільська рада Львівського району Львівської області

про (предметзаяви):визнання недієздатною ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ,уродженки м.Львова,зареєстрованої заадресою АДРЕСА_1 ;встановлення опікинад недієздатною ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженки м. Львова, зареєстрованої за адресою АДРЕСА_1 ; призначити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 опікуном ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженки м. Львова, зареєстрованої за адресою АДРЕСА_1 ;

підстава заяви (позиція заявника):заявник звернувся до суду з заявою про визнання ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженки м. Львова, зареєстрованої за адресою АДРЕСА_1 , недієздатною та встановити над ОСОБА_2 опіку, призначити заявника опікуном. В обґрунтування заяви покликається на те, що ОСОБА_2 є його матір`ю. Матір є інвалідом з дитинства першої групи «Б» безтерміново. Причиною її інвалідності є дитячий церебральний параліч, глухонімота, яке призводить до того, що ОСОБА_3 має обмеження життєдіяльності до самообслуговування, до орієнтації, до спілкування, до контролю за своєю поведінкою, до трудової діяльності, до навчання, до професійного навчання, до здобуття освіти. Він не може повною мірою усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними, потребує як медичного нагляду та лікування, так і постійної сторонньої допомоги і контролю та у зв`язку з цим, він перебуває на обліку у лікаря-психіатра. Заявник в судовому засіданні вимоги заяви підтримала, просила таку задоволити.

Представник заінтересованої особи в судове засідання не з`явився.

Заяви та клопотання сторін, процесуальні дії та рішення у справі.

09.07.2021 року ухвала про відкриття провадження у справі; 21.09.2022 року ухвала про призначення судово-психіатричної експертизи.

Суд заслухавши пояснення заявника, особи стосовно якої розглядається заява, дослідивши матеріали заяви, а також долучених письмових доказів, встановив наступні фактичні обставини та відповідні їм правовідносини.

Відповідно до ч. 3ст. 296 ЦПК Українизаяву про визнання фізичної особи недієздатною може бути подано членами її сім`ї, близькими родичами, незалежно від їх спільного проживання, органом опіки та піклування, закладом з надання психіатричної допомоги.

Судом встановлено, що заявник ОСОБА_1 є сином ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 що стверджується свідоцтвом про народження серії НОМЕР_1 від 15.05.2008 року.

Відповідно до виписки із акту огляду МСЕК від 14.04.2022 року серії 12 ААВ № 605502, виданої психіатричною МСЕК вбачається, що ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , є інвалідом першої підгрупи «Б» загального захворювання, на строк безтерміново.

Відповідно до довідки Пустомитівської центральної районної лікарні № 321 від 12.07.2022 року, ОСОБА_2 перебуває на обліку у лікаря-психіатра КНП «Пустомитівський ЦРЛ» і потребує стороннього догляду.

Згідно висновку судово-психіатричного експерта № 24 від 13.01.2023 року Львівської філії судово-психіатричних експертиз ДУ «Інститут психіатрії, судово-психіатричної експертизи та моніторингу наркотиків МОЗ України» на даний час ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 страждає стійким хронічним психічним розладом у формі деменції внаслідок хвороби Гантінгтона, не може усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними. ОСОБА_2 потребує опіки.

Рішенням № 74 опікунської ради Давидівської сільської ради Львівського району Львівської області від 03.05.2023 року надано рекомендації на встановлення опіки ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 над своєю матір`ю ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , яка є інвалідом І підгрупи «Б» та потребує постійного стороннього догляду.

Згідно зіст. 39 ЦК Українифізична особа може бути визнана судом недієздатною, якщо вона внаслідок хронічного, стійкого психічного розладу не здатна усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними.

Відповідно до ч. 1ст. 40 ЦК Українифізична особа визнається недієздатною з моменту набрання законної сили рішенням суду про це.

На підставі викладеного, суд вважає, що заява про визнання ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 недієздатною підлягає задоволенню, оскільки вона страждає на стійкий психічний розлад, не може усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними, потребує опіки.

Окрім того, у відповідності до положень ч. 1ст. 60 ЦК Українисуд встановлює опіку над фізичною особою у разі визнання її недієздатною і призначає опікуна за поданням органу опіки та піклування.

Враховуючи вищенаведене, ОСОБА_1 , слід призначити опікуном ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

За таких обставин, суд приходить до висновку про задоволення заяви у повному обсязі.

У відповідності до ч. 2ст. 299 ЦПК Українисудові витрати, пов`язані з провадженням справи про визнання фізичної особи недієздатною або обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, відносяться на рахунок держави.

Керуючись ст.ст.39,40,41,58,60,63 ЦК України, ст.ст.293,294,299,300 ЦПК України, суд,-

ухвалив:

заяву ОСОБА_1 ,- задоволити.

Визнати ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженку м. Львова, зареєстровану за адресою АДРЕСА_1 недієздатною.

Встановити опіку над ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 та призначити її опікуном ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Строк дії рішення визначити тривалістю два роки з моменту набрання ним законної сили.

Рішення суду після набрання ним законної сили надіслати до органу опіки та піклування та органам ведення Державного реєстру виборців за місцем проживання фізичної особи.

Роз`яснити учасникам, що дане рішення суду не є безтерміновим, його дія обмежена у часі. Строк дії даного судового рішення може бути продовжено судом за відповідним клопотанням. Клопотання про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною має право подати опікун, представник органу опіки та піклування не пізніше ніж за п`ятнадцять днів до закінчення строку, визначеного даним судовим рішенням.

Клопотання про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною повинно містити обставини, що свідчать про продовження хронічного, стійкого психічного розладу, внаслідок чого особа продовжує не усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними, підтверджені відповідним висновком судово-психіатричної експертизи.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку до Львівського апеляційного суду шляхом подачі апеляційної скарги в 30 - денний строк з дня проголошення рішення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Повне рішення суду складено 31.05.2023 року.

Учасники справи:

Заявник: ОСОБА_1 , АДРЕСА_1 ;.

Заінтересована особа: Давидівська сільська рада Львівського району Львівської області, ЄДРПОУ 04372313, Львівська область, Львівський район, с. Давидів, вул. Незалежності, 1А.

СуддяЄ. О. Данилів

Присяжні Гаврилів О.А.

Скочиляс П.Я.

СудПустомитівський районний суд Львівської області
Дата ухвалення рішення22.05.2023
Оприлюднено27.07.2023
Номер документу112418320
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи, з них: про визнання фізичної особи недієздатною

Судовий реєстр по справі —450/2591/22

Рішення від 22.05.2023

Цивільне

Пустомитівський районний суд Львівської області

Данилів Є. О.

Рішення від 22.05.2023

Цивільне

Пустомитівський районний суд Львівської області

Данилів Є. О.

Ухвала від 23.09.2022

Цивільне

Пустомитівський районний суд Львівської області

Данилів Є. О.

Ухвала від 29.08.2022

Цивільне

Пустомитівський районний суд Львівської області

Данилів Є. О.

Ухвала від 18.08.2022

Цивільне

Пустомитівський районний суд Львівської області

Данилів Є. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні