Ухвала
від 26.07.2023 по справі 461/325/23
ГАЛИЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЛЬВОВА

Справа № 461/325/23

Провадження № 1-кс/461/4049/23

У Х В А Л А

Іменем України

26.07.2023 року. м. Львів

Слідчий суддя Галицького районного суду м. Львова ОСОБА_1 , секретар судового засідання ОСОБА_2 , розглянувши клопотання прокурора першого відділу процесуального керівництва при провадженні досудового розслідування територіальними органами поліції та підтримання публічного обвинувачення управління нагляду за додержанням законів Національною поліцією України та органами, які ведуть боротьбу з організованою та транснаціональною злочинністю Львівської обласної прокуратури ОСОБА_3 про продовження строку дії обов`язків покладених на ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ухвалою слідчого судді Галицького районного суду м. Львова від 07.03.2023 року,

в с т а н о в и в :

Прокурор першого відділу процесуального керівництва при провадженні досудового розслідування територіальними органами поліції та підтримання публічного обвинувачення управління нагляду за додержанням законів Національною поліцією України та органами, які ведуть боротьбу з організованою та транснаціональною злочинністю Львівської обласної прокуратури ОСОБА_3 звернувся до слідчого судді з клопотанням у кримінальному провадженні за №12022140000000635, за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст. 332 КК України, про продовження підозрюваній ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , обов`язків, визначених ухвалою слідчого судді Галицького районного суду м. Львова від 07.03.2023, а саме: прибувати до слідчого, прокурора та суду за кожною вимогою; не відлучатися із Волинської області без дозволу слідчого, прокурора або суду; повідомляти слідчого, прокурора чи суд про зміну свого місця проживання та /або місця роботи; утримуватися від спілкування із іншими підозрюваними та свідками сторони обвинувачення у даному кримінальному провадженні, в т.ч. з ОСОБА_5 ; здати на зберігання до відповідних органів державної влади свій паспорт (паспорти) громадянина України для виїзду за кордон та інші документи, що дають право на виїзд з України і в`їзд в Україну, в межах строку досудового розслідування, тобто до 03.09.2023 року.

Мотивує клопотання тим, що підставою для застосування щодо ОСОБА_4 запобіжного заходу у виді тримання під вартою стали обґрунтована підозра останнього у вчиненні тяжких злочинів, передбачених ч. 3 ст. 332 КК України, наявність ризиків, передбачених ст. 177 КПК України, які дають підстави вважати, що ОСОБА_4 , перебуваючи на волі, може: переховуватися від органів досудового розслідування та суду. Даний ризик підтверджується тим, що у разі визнання винуватою, ОСОБА_4 загрожує покарання у виді позбавлення волі на строк від семидо дев`ятироків ізконфіскацією майна,а томустрах таневідворотність вмайбутньому покаранняза вчиненінею діяння, може спонукати останню перебуваючи на волі ухилитися (змінити місце проживання, у т.ч. шляхом виїзду за кордон, тощо) від органів досудового розслідування, суду з метою уникнення покарання та той факт що остання зареєстрована та фактично проживає за межами Львівської області. Підозрювана може вчинити інше кримінальне правопорушення чи продовжити кримінальне правопорушення, у якому підозрюється (у тому числі щодо організації незаконного перетину державного кордону України). Крім цього слід врахувати, що з огляду на здійснення своєї протиправної діяльності за попередньою змовою групою з невстановленими на даний час досудовим розслідуванням особами та наявністю таким чином у ОСОБА_4 спільників, органом досудового розслідування вживаються заходи з приводу перевірки причетності ОСОБА_4 до вчинення інших епізодів злочинної діяльності. Перебуваючи на свободі, ОСОБА_4 матиме змогу та буде намагатись перешкоджати кримінальному провадженню іншим чином, зокрема може негативно впливати на хід досудового розслідування, перешкоджати проведенню слідчих дій, узгоджувати свої показання з показаннями інших осіб, давати цим особам поради з врахуванням відомих їй обставин справи, схиляти їх до дачі завідомо неправдивих показань в ході досудового розслідування, з метою створення собі алібі щодо її непричетності до вчинення інкримінованого їй кримінального правопорушення, тим самим перешкоджати кримінальному провадженню.

В судове засіданні прокурор не з`явився, просив здійснювати розгляд справи за його відсутності, вимоги клопотання підтримав, з підстав викладених у фабулі клопотання.

Підозрювана ОСОБА_4 та захисник ОСОБА_6 у судове засідання не з`явились, просили здійснювати розгляд клопотання за їх відсутності, проти клопотання не заперечують.

На підставі ч.4 ст.107 КПК України фіксування судового засідання за допомогою технічних засобів не здійснювалось.

Дослідивши матеріали клопотання, приходжу до висновку, що клопотання підлягає до задоволенню, виходячи з наступного.

Слідчим суддею встановлено, що відділом розслідування особливо тяжких злочинів слідчого управління ГУ Національної поліції у Львівській області здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні №12022140000000635 від 23.12.2022 за підозрою ОСОБА_7 , ОСОБА_4 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 та інших на даний час невстановлених досудовим розслідуванням осіб в організації незаконного переправлення осіб через державний кордон України, керівництво такими діями та сприяння їх вчиненню, шляхом надання порад, вказівок та засобів, вчинені щодо кількох осіб, за попередньою змовою групою осіб, з корисливих мотивів, за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст. 332 КК України.

Досудовим розслідуванням встановлено, що ОСОБА_7 , маючи умисел на організацію незаконного переправлення осіб через державний кордон України, переслідуючи мету незаконного збагачення, усвідомлюючи, що в умовах дії на території України правового режиму «Воєнний стан», введеного Законом України № 2102-IX від 24.02.2022 року «Про затвердження Указу Президента України «Про введення воєнного стану в Україні»», із подальшими змінами, внесеними згідно з Указами Президента України «Про продовження строку дії воєнного стану в Україні», востаннє № 58/2023 від 06.02.2023, та у відповідності до постанови Кабінету Міністрів України від 27.01.1995 року, №57 «Про затвердження Правил перетинання державного кордону громадянами України» (далі Правила перетинання державного кордону), військовозобов`язаним громадянам України віком від 18 до 60 років, виїзд за межі України заборонено, за невстановлених органом досудового розслідуванням обставин (час, спосіб та місце), однак не пізніше 11.11.2022, вирішив створити злочинну групу, протиправна діяльність якої полягала у незаконному переправленні осіб через державний кордон України, з корисливих мотивів.

У цілях безпеки, зменшення ризику та для прикриття протиправних дій, пов`язаних із організацією незаконного переправлення осіб через державний кордон України, ОСОБА_7 використовував ТОВ «ЄВРОУКРТРАНС» (код ЄДРПОУ: 44844413), зареєстроване 22.07.2022 за адресою: Київська область, м. Київ, пров. Радищева, будинок 6, основним видом діяльності якого є надання в оренду автомобілів і легкових автотранспортних засобів із чинною ліцензією на внутрішні перевезення пасажирів легковими автомобілями на замовлення та міжнародні перевезення пасажирів легковими автомобілями на замовлення (наказ Державної служби України з безпеки на транспорті № 406 від 15.08.2022), керівником якого із 17.11.2022 є ОСОБА_7 .

З метою реалізації вказаного злочинного умислу, ОСОБА_7 у невстановлений органом досудового розслідування час та місці, залучив до такої протиправної діяльності ОСОБА_10 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ОСОБА_9 , ІНФОРМАЦІЯ_3 та ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_4 з якими перебував у довірливих відносинах та усвідомлював, що на останніх не поширюються діючі обмеження та заборони визначені Правилами перетинання державного кордону, оскільки вони не підпадають під мобілізацію або мають законні підстави для відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації, визначені ст. 23 ЗУ «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», оскільки: ОСОБА_8 - чоловік, на утриманні якого перебуває троє і більше дітей віком до 18 років; ОСОБА_4 особа жіночої статі; ОСОБА_10 та ОСОБА_9 чоловіки старші 60 років.

Протиправна діяльність злочинної групи у складі ОСОБА_7 , ОСОБА_10 , ОСОБА_4 , ОСОБА_9 та ОСОБА_8 полягала у наступних діях: 1) пошуку військовозобов`язаних громадян України, які бажали потрапити на територію Європейського Союзу з різних причин, однак не мали правових підстав для виїзду за кордон в умовах дії на території України правового режиму «Воєнний стан»; 2) подачі заявок із фіктивними відомостями на внесення вищевказаних осіб до інформаційної системи «Шлях», адміністратором якої є Укртрансбезпека (далі - система «Шлях»), як водіїв ТОВ «ЄВРОУКРТРАНС»; 3) переправленні їх через державний кордон України у міжнародних пунктах пропуску в межах Львівської та Волинської областей, при цьому забезпечуючи їх транспортними засобами та супроводжуючи під час перетину державного кордону, в ході чого надаючи поради та вказівки щодо місця і часу його перетину, інструктуючи при цьому щодо порядку дій під час проходження контрольних операцій у пунктах пропуску; 4) отриманні грошової винагороди за вказані протиправні послуги.

Так, достовірно знаючи що у військовозобов`язаних осіб (клієнтів), які мали намір виїхати за межі території України, немає законних підстав для перетину державного кордону в умовах дії правого режиму «Воєнний стан», усвідомлюючи, що наявність відомостей про особу у системі «Шлях», відповідно до п. 2-9 Правил перетинання державного кордону, надасть їм право на безперешкодний виїзд за межі території України, ОСОБА_7 приймав вищевказаних осіб на посади водіїв ТОВ «ЄВРОУКРТРАНС» та допускав до роботи на транспортних засобах, порушуючи при цьому вимоги ч. 4 ст. 24 Кодексу законів про працю України та п.п. 10, 11 Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з перевезення пасажирів, небезпечних вантажів та небезпечних відходів автомобільним транспортом, міжнародних перевезень пасажирів та вантажів автомобільним транспортом, затверджених Постановою КМУ від 02.12.2015 № 1001 (Далі Ліцензійні умови), оскільки розумів, що останні не здійснюватимуть визначені їм обов`язки, а основною метою прийняття їх на вказану посаду було забезпечення внесення відомостей щодо них до системи «Шлях», з метою подальшого незаконного перетину такими державного кордону України.

В подальшому, ОСОБА_7 , як керівник ТОВ «ЄВРОУКРТРАНС», що є суб`єктом господарювання, яке має ліцензію на право провадження господарської діяльності з міжнародних перевезень вантажів та пасажирів автомобільним транспортом (далі ліцензіат), авторизуючись у системі «Шлях» за допомогою особистого кваліфікованого електронного підпису (далі - КЕП), отримував доступ до особистого кабінету ліцензіата де, керуючись Інструкцією, опублікованою на офіційному сайті Укртрансбезпеки (https://dsbt.gov.ua), подавав заяви на внесення військовозобов`язаних осіб (клієнтів) до системи «Шлях» як водіїв ТОВ «ЄВРОУКРТРАНС» та після схвалення поданих заяв виготовляв пакет документів, необхідний для перетину державного кордону України.

Надалі, після фіктивного працевлаштування на посаду водія ТОВ «ЄВРОУКРТРАНС» та внесення відомостей до системи «Шлях», військовозобов`язані особи (клієнти), після проходження детального та ретельного інструктажу ОСОБА_7 , у супроводі ОСОБА_10 , ОСОБА_4 , ОСОБА_9 або ОСОБА_8 (які відповідали за безпосереднє незаконне переправлення осіб через державний кордон України), здійснювали перетин державного кордону України на одному з транспортних засобів ліцензіата через пункт пропуску в межах Львівської або Волинської областей. При цьому, ОСОБА_10 , ОСОБА_4 , ОСОБА_9 та ОСОБА_8 , відповідно до попередньо розподілених ролей, будучи обізнаними у особливостях прикордонного контролю у пунктах пропуску для автомобільного сполучення, слідуючи із військовозобов`язаними громадянами (клієнтами), надавали їм поради та вказівки щодо місця і часу перетину державного кордону та інструктували їх з приводу версії, якої вони повинні дотримуватись під час проходження контрольних операцій у пункті пропуску для пояснень причин та мети виїзду.

В цілях безпеки та зменшення ризику викриття незаконної діяльності, пов`язаної із організацією незаконного переправлення осіб через державний кордон України, пошук потенційних клієнтів, їх фіктивне працевлаштування та подальше внесення до системи «Шлях», ОСОБА_7 приймав через рекомендації осіб, з якими перебував у довірливих відносинах. Спілкування з клієнтами відбувалось за допомогою Інтернет месенджерів, а особисті зустрічі у більшості випадків здійснювалися у приміщенні орендованого офісу, що знаходиться за адресою: Волинська область, м. Камінь-Каширський, площа Культури, 13, за місцем діяльності БО «БЛАГОДІЙНИЙ ФОНД «ДОВКІЛЛЯ ВОЛИНІ», код ЄДРПОУ 44025375 (далі - БО «БФ «ДВ»), керівником якого є ОСОБА_7 .

Під час особистих зустрічей ОСОБА_7 зазначав вартість послуг з організації незаконного переправлення осіб через державний кордон України, вказував спосіб розрахунку та доводив до відома спосіб вчинення даного кримінального правопорушення.

Разом з тим, через бажання значної кількості військовозобов`язаних громадян України віком від 18 до 60 років покинути територію України під час дії на її території правового режиму «Воєнний стан», спільний умисел злочинної групи у складі ОСОБА_7 , ОСОБА_10 , ОСОБА_4 , ОСОБА_9 та ОСОБА_8 охоплював організацію незаконного переправлення через державний кордон України якомога більшої кількості осіб, що еквівалентно відобразиться на сумі та розмірі незаконної винагороди за надані послуги.

Відповідно до розподілених ролей, ОСОБА_7 відповідав за пошук клієнтів, їх фіктивне працевлаштування водіями на ТОВ «ЄВРОУКРТРАНС» та забезпечення внесення таких до системи «Шлях», після чого інформував ОСОБА_10 , ОСОБА_4 , ОСОБА_9 та ОСОБА_8 про час та спосіб перетину державного кордону України, керував їх діями, забезпечував дотримання встановлених правил поведінки між учасниками групи, зокрема щодо додержання конспірації, розпоряджався коштами, які надходили від організації незаконного переправлення осіб через державний кордон України. В свою чергу, ОСОБА_10 , ОСОБА_4 , ОСОБА_9 та ОСОБА_8 сприяли такому переправленню військовозобов`язаних осіб шляхом надання вказівок, порад щодо місця і часу перетину державного кордону, інструктували їх з приводу версії, якої вони повинні дотримуватись під час проходження контрольних операцій у пункті пропуску для пояснень причин та мети виїзду, а також відповідали за забезпечення безперешкодного перетину державного кордону України даними особами в їх супроводі на транспортному засобі ліцензіата.

З метою реалізації свого злочинного умислу спрямованого на організацію незаконного перетину кордону, ОСОБА_7 , будучи в злочинній змові з ОСОБА_4 та іншими невстановленими на даний час досудовим розслідуванням особами, протиправна діяльність яких була об`єднана спільним умислом на організацію незаконного переправлення осіб через державний кордон України, з корисливих мотивів, 04.02.2023 організував незаконне переправлення громадянина України ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_5 через державний кордон України, за наступних обставин.

Так, ОСОБА_7 , достовірно знаючи що у ОСОБА_5 відсутні законні підстави для виїзду за межі території України в умовах дії правого режиму «Воєнний стан», усвідомлюючи що наявність відомостей про нього у системі «Шлях», відповідно до п. 2-9 Правил перетинання державного кордону, надасть йому право на безперешкодний виїзд за межі території України, за невстановлених органом досудового розслідування обставин (час, спосіб та місце), однак не пізніше 04.02.2023 прийняв його на посаду водія ТОВ «ЄВРОУКРТРАНС» та допустив до роботи на транспортному засобі, порушуючи при цьому вимоги частини четвертої статті 24 Кодексу законів про працю, зокрема не повідомивши центральний орган виконавчої влади з питань забезпечення формування та реалізації державної політики з адміністрування єдиного внеску на загальнообов`язкове державне соціальне страхування про прийняття працівника на роботу в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України та вимоги до водіїв, що здійснюють внутрішні та міжнародні перевезення пасажирів на таксі, легковими автомобілями та замовлення, визначені підпунктом 1 пункту 11 Ліцензійних умов, в частині наявності у водія посвідчення категорії «В».

Зокрема, досудовим розслідуванням встановлено, що 08.07.2022 на ОСОБА_5 складено протокол про притягнення його до адміністративної відповідальності, передбаченої ст. 130 КУпАП та за результатами розгляду якого рішенням Камінь-Каширського районного суду Волинської області від 16.01.2023 ОСОБА_5 позбавлено права керування транспортним засобом терміном на 1 рік.

Станом на 04.02.2023 ОСОБА_5 не мав права керувати транспортними засобами.

Разом з цим, ОСОБА_11 , реалізуючи спільний злочинний умисел, спрямований на організацію незаконного переправлення осіб через державний кордон України, переслідуючи спільну злочинну мету протиправного збагачення, за попередньою змовою групою осіб з ОСОБА_4 та керуючи її діями, узгодили обставини організації виїзду ОСОБА_5 через державний кордон в напрямку Республіки Польща на транспортному засобі марки «MERCEDES BENZ SPRINTER 311 CDI», р.н. НОМЕР_1 (на праві приватної власності належить ОСОБА_12 з правом користування ТОВ «ЄВРОУКРТРАНС»), а саме: ОСОБА_7 , ігноруючи вказані порушення законодавства в сфері належного оформлення трудових відносин, авторизуючись у системі «Шлях» за допомогою особистого кваліфікованого електронного підпису (далі - КЕП), отримає доступ до особистого кабінету ліцензіата де, керуючись Інструкцією, опублікованою на офіційному сайті Укратрансбезпеки (https://dsbt.gov.ua), подасть заяву на внесення ОСОБА_5 до системи «Шлях» як водія транспортного засобу марки «MERCEDES BENZ SPRINTER 311 CDI», р.н. НОМЕР_1 та після схвалення поданої заяви виготовить пакет документів, необхідний для перетину державного кордону України ОСОБА_5 , після чого передасть їх останньому, що ним і було зроблено за невстановлених досудовим розслідуванням обставин (час, спосіб та місце), однак не пізніше 04.02.2023.

ОСОБА_4 , в свою чергу, враховуючи відсутність у ОСОБА_5 посвідчення водія категорії «В» про що їй було відомо, будучи обізнаною у особливостях прикордонного контролю у пунктах пропуску для автомобільного сполучення під час перетину кордону та до моменту приїзду на територію Республіки Польща керуватиме транспортним засобом марки «MERCEDES BENZ SPRINTER 311 CDI», р.н. НОМЕР_1 , а ОСОБА_5 слідуватиме як пасажир, сприятиме йому шляхом надання вказівок та порад щодо місця і часу перетину державного кордону, з приводу версії, якої вони повинні дотримуватись під час проходження контрольних операцій у пункті пропуску для пояснень причин та мети виїзду, забезпечить безперешкодний незаконний перетин ОСОБА_5 через державний кордон України, котрий після перетину такого залишиться на території Республіки Польща, а ОСОБА_4 - повернеться на територію України на вищевказаному транспортному засобі самостійно.

Так, 04.02.2023, близько 13 год. 22 хв. ОСОБА_4 , попередньо узгодивши з ОСОБА_5 його поведінку та дії під час перетину кордону, на транспортному засобі марки «MERCEDES BENZSPRINTER311CDI»,р.н. НОМЕР_1 під керуванням водія ОСОБА_4 , реалізовуючи спільний з ОСОБА_7 злочинний умисел, переслідуючи спільну злочинну мету протиправного збагачення, спільно з ОСОБА_5 , що перебував як пасажир даного автомобіля, прибули на територію міжнародного пункту пропуску для автомобільного сполучення «Устилуг-Зосин», що розташований в прикордонному населеному пункті м. Устилуг, Володимирського району Волинської області, де безпосередньо забезпечила незаконне переправлення ОСОБА_5 через державний кордон України до Республіки Польща, шляхом надання йому порад та вказівок щодо місця і часу перетину державного кордону та з приводу версії, якої вони повинні дотримуватись під час проходження контрольних операцій у пункті пропуску для пояснень причин та мети виїзду.

У подальшому, 04.02.2023 о 17 год. 47 хв. ОСОБА_4 прослідувала на в`їзд в Україну через міжнародний пункт пропуску для автомобільного сполучення «Угринів - Долгобичув» на транспортному засобі марки «MERCEDES»р.н. НОМЕР_2 (на праві приватної власності належить ОСОБА_13 з правом користування ТОВ «ЄВРОУКРТРАНС»), без пасажирів.

За вчинені дії та свої послуги з організації незаконного переправлення ОСОБА_5 через державний кордон України ОСОБА_7 та ОСОБА_4 за невстановлених досудовим розслідуванням обставин (час, місце, спосіб) отримали грошову винагороду.

03 березня 2023 року ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , повідомлено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 332 КК України.

Обґрунтованість підозри ОСОБА_4 повністю підтверджуєтьсязібраними вході досудовогорозслідування доказами,а саме:показаннями свідків;протоколами прохід тарезультати проведеннянегласних слідчих(розшукових)дій впорядку ст.263,269КПК України;протоколами тимчасовихдоступів доречей ідокументів;протоколами обшуків;речовими доказами,а такожіншими матеріаламикримінального провадженняу їхсукупності тавзаємозв`язку.

Враховуючи зазначене, ОСОБА_4 , підозрюється у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 332 КК України, а саме в незаконному переправленні осіб через державний кордон України, сприяння їх вчиненню шляхом надання порад, вказівок та засобів, за попередньою змовою групою осіб, з корисливих мотивів.

Ухвалою слідчого судді Галицького районного суду м. Львова від 07.03.2023 щодо підозрюваної ОСОБА_4 застосовано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з визначенням застави у розмірі 107 360 грн., яка внесена. Крім цього, на підозрювану ОСОБА_4 відповідно до ухвали слідчого судді Галицького районного суду м. Львова від 07.03.2023, покладено наступні обов`язки, передбачені ч. 5 ст. 194 КПК України:

- прибувати до слідчого, прокурора та суду за кожною вимогою;

- не відлучатися із Волинської області без дозволу слідчого, прокурора або суду;

- повідомляти слідчого, прокурора чи суд про зміну свого місця проживання та/або місця роботи;

-утримуватися відспілкування ізіншими підозрюванимита свідкамисторони обвинуваченняу даномукримінальному провадженні,в т.ч.з ОСОБА_5

- здати на зберігання до відповідних органів державної влади свій паспорт (паспорти) громадянина України для виїзду за кордон та інші документи, що дають право на виїзд з України і в`їзд в Україну.

Ухвалою слідчого судді Галицького районного суду м. Львова від 27.06.2023 щодо підозрюваної ОСОБА_4 продовжено строк дії обов`язків, передбачених ч. 5 ст. 194 КПК України, покладених ухвалою від 07.03.2023.

Ухвалою слідчого судді Галицького районного суду м. Львова від 26.07.2023 строк досудового розслідування у кримінальному провадженні за підозрою ОСОБА_7 , ОСОБА_4 , ОСОБА_8 , ОСОБА_10 , ОСОБА_9 у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст. 332 КК України, продовжено до шести місяців, тобто до 03.09.2023 року.

Строк дії покладених на підозрювану ОСОБА_4 обов`язків, передбачених ч. 5 ст. 194 КПК України, закінчується 03.08.2023, однак завершити досудове розслідування у зазначений строк немає можливості, оскільки на даний час не отримано висновків призначених 3-х криміналістичних експертиз відео-, звукозапису, проведення яких доручено експертам Львівського науково-дослідного інституту судових експертиз Міністерства Юстиції України та не долучено висновки вказаних експертиз до матеріалів кримінального провадження, не завершено процедуру розсекречення матеріальних носіїв інформації щодо проведення негласних слідчих (розшукових) дій, зокрема, ухвал слідчого судді Львівського апеляційного суду про надання дозволу на проведення негласних слідчих (розшукових) дій.

Після завершення вказаних судових експертиз, отримання відповідних висновків експертів, а також за результатами проведення додаткових слідчих (розшукових) та процесуальних дій будуть отримані додаткові докази, які можуть бути використані під час судового розгляду кримінального провадження для встановлення усіх обставин вчинення кримінальних правопорушень та осіб, що їх вчинили, що може об`єктивно відобразитись на кількості додаткових епізодів злочинної діяльності підозрюваних, кількості підозрюваних та остаточної кваліфікації їх протиправних дій.

Разом з тим, з урахуванням інформування Львівського науково-дослідного інституту судових експертиз Міністерства Юстиції України, станом на травень 2023 року, експертизи по кримінальному провадженні №12022140000000635 можуть бути виконані у термін більше 90 днів.

Слід врахувати і той факт, що за результатами проведених обшуків за місцями перебування підозрюваних виявлено та вилучено значну кількість документів та цифрових носіїв інформації, аналіз яких в їх взаємозв`язку свідчить про об`єктивну причетність підозрюваних ОСОБА_7 , ОСОБА_4 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 до інших аналогічних правопорушень.

Вказані слідчі (розшукові) та процесуальні дії не можуть бути завершені до 03.08.2023 у зв`язку зі значною тривалістю проведення вказаних судових експертиз, тривалістю проведення процедури розсекречення матеріальних носіїв інформації щодо проведення негласних слідчих (розшукових) дій, а також значною кількістю слідчих (розшукових) та процесуальних дій, без яких неможливо завершити досудове розслідування.

Ухвалою Галицького районного суду м. Львова від 26.07.2023 року продовжено строк досудового розслідування у кримінальному провадженні №12022140000000635, за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст. 332 КК України до шести місяців, тобто до 03 вересня 2023 року.

Згідно ч.6 ст.194 КПК України, обов`язки передбачені частиною 5 цієї статті, можуть бути покладені на підозрюваного, обвинуваченого на строк не більше двох місяців. У разі необхідності, цей строк може бути продовжений за клопотанням прокурора в порядку, передбаченому ст. 199 цього Кодексу. Після закінчення строку, в тому числі продовженого, на який на підозрюваного, обвинуваченого були покладені відповідні обов`язки, ухвала про застосування запобіжного заходу в цій частині припиняє свою дію і обов`язки скасовуються.

Так, згідно ч. 7 ст. 194 КПК України, обов`язки, передбачені частинами п`ятою та шостою цієї статті, можуть бути покладені на підозрюваного, обвинуваченого на строк не більше двох місяців. У разі необхідності цей строк може бути продовжений за клопотанням прокурора в порядку, передбаченому статтею 199 цього Кодексу. Після закінчення строку, в тому числі продовженого, на який на підозрюваного, обвинуваченого були покладені відповідні обов`язки, ухвала про застосування запобіжного заходу в цій частині припиняє свою дію і обов`язки скасовуються.

Враховуючи, що станом на даний час ОСОБА_14 підозрюється у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 332 КК України, та у разі визнання її винною, їй загрожує покарання у вигляді покарання у вигляді позбавлення волі на строк від семи до дев`яти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років з конфіскацією майна, що за ступенем тяжкості відносяться, відповідно до ч.5 ст.12 КК України, до тяжкого злочину.

Вищевикладені обставини свідчать про існування ризиків, передбачених п.п. 1, 3, 4, 5 ч. 1 ст. 177 КПК України, оскільки підозрювана ОСОБА_14 , враховуючи тяжкість кримінального правопорушення, у вчиненні якого вона обвинувачується та підозрюється почне переховуватися від органів досудового розслідування та суду, перебуваючи на волі може вчинити інше кримінальне правопорушення, може впливати на свідків у цьому кримінальному провадженні, а також перешкоджати кримінальному провадженню іншим чином.

Для завершення досудового розслідування у даному кримінальному провадженні, слідчому необхідно провести ряд слідчих (розшукових) дії з метою всебічного, повного та неупередженого розслідування даного кримінального провадження.

Таким чином, враховуючи те, що строк дії обов`язків, передбачених ч.5 ст.194 КПК України, покладених на ОСОБА_14 закінчується, а по справі необхідно провести ряд слідчих дій для закінчення досудового розслідування, слідчий суддя вважає, що клопотання слід задовольнити та продовжити підозрюваній ОСОБА_14 строк дії обов`язків, передбачених ч.5ст.194 КПК України, в межах строку досудового розслідування, тобто до 03.09.2023 року.

Керуючись ст.ст. 176-178, 183, 193, 194, 196, 199 КПК України, слідчий суддя,-

ухвалив:

клопотання задовольнити.

Продовжити застосування щодо підозрюваної ОСОБА_4 ІНФОРМАЦІЯ_1 , строку дії обов`язків, передбачених ч.5 ст.194 КПК України, покладених на підозрювану ухвалою слідчого судді Галицького районного суду м. Львова від 07.03.2023 року, в межах строку досудового розслідування, тобто до 03.09.2023 року, а саме:

- прибувати до слідчого, прокурора та суду за кожною вимогою;

- не відлучатися із Волинської області без дозволу слідчого, прокурора або суду;

- повідомляти слідчого, прокурора чи суд про зміну свого місця проживання та /або місця роботи;

- утримуватися від спілкування із іншими підозрюваними та свідками сторони обвинувачення у даному кримінальному провадженні, в т.ч. з ОСОБА_5 ;

- здати на зберігання до відповідних органів державної влади свій паспорт (паспорти) громадянина України для виїзду за кордон та інші документи, що дають право на виїзд з України і в`їзд в Україну.

Контроль за виконанням даної ухвали покласти на прокурора першого відділу процесуального керівництва при провадженні досудового розслідування територіальними органами поліції та підтримання публічного обвинувачення управління нагляду за додержанням законів Національною поліцією України та органами, які ведуть боротьбу з організованою та транснаціональною злочинністю Львівської обласної прокуратури ОСОБА_3 .

Ухвала може бути оскаржена безпосередньо до суду апеляційної інстанції протягом п`яти днів з дня її оголошення.

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудГалицький районний суд м.Львова
Дата ухвалення рішення26.07.2023
Оприлюднено27.07.2023
Номер документу112427053
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про продовження строку обов'язків

Судовий реєстр по справі —461/325/23

Ухвала від 31.08.2023

Кримінальне

Галицький районний суд м.Львова

Зубачик Н. Б.

Ухвала від 31.08.2023

Кримінальне

Галицький районний суд м.Львова

Зубачик Н. Б.

Ухвала від 31.08.2023

Кримінальне

Галицький районний суд м.Львова

Зубачик Н. Б.

Ухвала від 31.08.2023

Кримінальне

Галицький районний суд м.Львова

Зубачик Н. Б.

Ухвала від 31.08.2023

Кримінальне

Галицький районний суд м.Львова

Зубачик Н. Б.

Ухвала від 26.07.2023

Кримінальне

Галицький районний суд м.Львова

Мисько Х. М.

Ухвала від 26.07.2023

Кримінальне

Галицький районний суд м.Львова

Мисько Х. М.

Ухвала від 26.07.2023

Кримінальне

Галицький районний суд м.Львова

Мисько Х. М.

Ухвала від 26.07.2023

Кримінальне

Галицький районний суд м.Львова

Мисько Х. М.

Ухвала від 26.07.2023

Кримінальне

Галицький районний суд м.Львова

Мисько Х. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні