Ухвала
від 31.08.2023 по справі 461/325/23
ГАЛИЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЛЬВОВА

Справа № 461/325/23

Провадження № 1-кс/461/4834/23

УХВАЛА

Іменем України

31.08.2023 слідчий суддя Галицького районного суду м.Львова ОСОБА_1 , при секретарі судових засідань ОСОБА_2 , за участю прокурора ОСОБА_3 , підозрюваного ОСОБА_4 , захисника ОСОБА_5 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду у м.Львові клопотання в.о. прокурора відділу нагляду за додержанням законів органами, які ведуть боротьбу з організованою злочинністю управління нагляду за додержанням законів Національною поліцією України та органами, які ведуть боротьбу з організованою та транснаціональною злочинністю Львівської обласної прокуратури ОСОБА_3 про продовження строку дії обов`язків відносно підозрюваного

ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця с. Угринів, Червоноградського району, Львівської області, громадянина України, українця, зареєстрованого та проживаючого за адресою: АДРЕСА_1 , раніше не судимого -

в с т а н о в и в :

30.08.2023 в.о. прокурора відділу нагляду за додержанням законів органами, які ведуть боротьбу з організованою злочинністю управління нагляду за додержанням законів Національною поліцією України та органами, які ведуть боротьбу з організованою та транснаціональною злочинністю Львівської обласної прокуратури ОСОБА_3 звернувся до суду з клопотанням про продовження строку дії обов`язків, покладених на підозрюваного ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ухвалою слідчого судді Галицького районного суду м. Львова від 07 березня 2023 року.

В обґрунтуванняподаного клопотанняпокликається нате,що 03.03.2023 ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ,повідомлено пропідозру увчиненні кримінальногоправопорушення,передбаченого ч.3ст.332КК Українита 17.08.2023останньому повідомленопро новупідозру тазміну ранішеповідомленої підозриу вчиненнікримінальних правопорушень,передбачених ч.3ст.332КК України.Ухвалою слідчогосудді Галицькогорайонного судум.Львова від07.03.2023щодо підозрюваного ОСОБА_4 застосованозапобіжний західу виглядітримання підвартою звизначенням заставиу розмірі134200грн.,яку буловнесено.Окрім того,на підозрюваного ОСОБА_4 покладенонаступні обов`язки:прибувати дослідчого,прокурора тасуду закожною вимогою;не відлучатисяіз Волинськоїобласті бездозволу слідчого,прокурора абосуду; повідомлятислідчого,прокурора чисуд прозміну свогомісця проживаннята/абомісця роботи; утримуватися від спілкування із іншими підозрюваними та свідками сторони обвинувачення у даному кримінальному провадженні, в т.ч. з ОСОБА_6 ; здати на зберігання до відповідних органів державної влади свій паспорт (паспорти) громадянина України для виїзду за кордон та інші документи, що дають право на виїзд з України і в`їзд в Україну. Враховуючи те, що строк дії обов`язків, покладених на підозрюваного ОСОБА_4 закінчуються 03.09.2023, а ризики, передбачені ст.177 КПК України, не зменшилися, обставини по справі не змінилися, відсутні підстави для зміни чи скасування запобіжного заходу, відтак прокурор просить клопотання задоволити.

Прокурор в судовому засіданні клопотання підтримав, просив таке задоволити в повному обсязі.

Підозрюваний ОСОБА_4 та його захисник ОСОБА_5 в судовому засіданні подали клопотання про проведення розгляду справи без застосування технічних засобів аудіо та відео фіксації.

Дослідивши клопотання та додані до нього документи, слідчий суддя дійшов наступного висновку.

Слідчим управлінням ГУ НП у Львівській області проводиться досудове розслідування у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12022140000000635 від 23.12.2022 за підозрою ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_4 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст. 332 КК України.

03.03.2023 ОСОБА_4 повідомлено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 332 КК України та 17.08.2023 ОСОБА_4 повідомлено про нову підозру та зміну раніше повідомленої підозри у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч.3 ст.332 КК України.

Обґрунтованість підозри ОСОБА_4 підтверджується зібраними в ході досудового розслідування доказами, а саме: показаннями свідків; протоколами про хід та результати проведення негласних слідчих (розшукових) дій в порядку ст. 263, 269 КПК України; протоколами тимчасових доступів до речей і документів; протоколами обшуків; речовими доказами, а також іншими матеріалами кримінального провадження у їх сукупності та взаємозв`язку.

Ухвалою слідчого судді Галицького районного суду м. Львова від 07.03.2023 щодо підозрюваного ОСОБА_4 застосовано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з визначенням застави у розмірі 134200 грн., яку було внесено.

Окрім того, на підозрюваного ОСОБА_4 покладено наступні обов`язки: прибувати до слідчого, прокурора та суду за кожною вимогою; не відлучатися із Волинської області без дозволу слідчого, прокурора або суду; повідомляти слідчого, прокурора чи суд про зміну свого місця проживання та/або місця роботи; утримуватися від спілкування із іншими підозрюваними та свідками сторони обвинувачення у даному кримінальному провадженні, в т.ч. з ОСОБА_6 ; здати на зберігання до відповідних органів державної влади свій паспорт (паспорти) громадянина України для виїзду за кордон та інші документи, що дають право на виїзд з України і в`їзд в Україну.

Ухвалою слідчого судді Галицького районного суду м. Львова від 26.07.2023 строк досудового розслідування у кримінальному провадженні за підозрою ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_4 , ОСОБА_10 , ОСОБА_9 у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст. 332 КК України продовжено до шести місяців, тобто до 03.09.2023.

Відповідно до ч.7 ст.194 КПК України, обов`язки, передбачені частиною п`ятою цієї статті, можуть бути покладені на підозрюваного, обвинуваченого на строк не більше двох місяців. У разі необхідності цей строк може бути продовжений за клопотанням прокурора в порядку, передбаченому статтею 199 цього Кодексу. Після закінчення строку, в тому числі продовженого, на який на підозрюваного, обвинуваченого були покладені відповідні обов`язки, ухвала про застосування запобіжного заходу в цій частині припиняє свою дію і обов`язки скасовуються.

Таким чином, оцінивши в сукупності тяжкість вчинених кримінальних правопорушень, загрозу призначення суворого покарання за них, характер вчинених дій, у яких підозрюється ОСОБА_4 , ризики, які зазначені у клопотанні, які на даний час не зменшилися та продовжують існувати, а також дані які характеризують особу, який має постійне місце проживання, раніше не судимий, слідчий суддя вважає за доцільне клопотання прокурора задоволити та продовжити підозрюваному строк дії обов`язків, визначених ухвалою слідчого судді від 07.03.2023 терміном на два місці, які на думку суду забезпечать її належну процесуальну поведінку.

Окрім того, з матеріалів клопотання вбачається, що ухвалою слідчого судді Галицького районного суду м. Львова від 26.07.2023 щодо підозрюваного ОСОБА_4 продовжено строк дії обов`язків, передбачених ч. 5 ст. 194 КПК України, покладених ухвалою від 13.03.2023 до 03.09.2023.

Згідно з абз. 1 ч. 5 ст. 219 КПК України строк із дня винесення постанови про зупинення кримінального провадження до винесення постанови про відновлення кримінального провадження, а також строк ознайомлення з матеріалами досудового розслідування сторонами кримінального провадження в порядку, передбаченому статтею 290 цього Кодексу, не включається у строки, передбачені цією статтею.

Із долучених до клопотання копій документів вбачається, що 25.08.2023 досудове розслідування у кримінальному провадженні було завершено та надано стороні захисту для ознайомлення у порядку ст. 290 КПК України.

Так, відповідно до ч. 4 ст. 196 КПК України слідчий суддя зобов`язаний визначити в ухвалі про обрання запобіжного заходу дату закінчення її дії у межах строку, передбаченого цим Кодексом. За приписами ч. 3 ст. 197 КПК України строк тримання під вартою може бути продовжений слідчим суддею в межах строку досудового розслідування в порядку, передбаченому цим Кодексом.

Зі змісту ч. 4 ст. 196, ч. 3 ст. 197 КПК України вбачається,що вказанінорми наділяютьслідчого суддюправом уперіод,коли досудоверозслідування урамках певногокримінального провадженніще триває,вирішувати питаннящодо продовженняособі запобіжногозаходу,але вонине обмежуютьтривалість застосуваннятакого заходустроками досудовогорозслідування.Адже,вказане питаннярегулюється ч.7ст.194КПК України, у відповідності до якої обов`язки, передбачені частиною п`ятою цієї статті, можуть бути покладені на підозрюваного, обвинуваченого на строк не більше двох місяців.

Крім того, за приписами ст. 203 КПК України ухвала про застосування запобіжного заходу припиняє свою дію після закінчення строку дії ухвали про обрання запобіжного заходу, ухвалення виправдувального вироку чи закриття кримінального провадження в порядку, передбаченому цим Кодексом.

Окрім того, слід зазначити, що кримінальне провадження закривається в разі, якщо після повідомлення особі про підозру закінчився строк досудового розслідування, визначений статтею 219 цього Кодексу.

При цьому, невключення строку ознайомлення з матеріалами досудового розслідування сторонами кримінального провадження в порядку, передбаченому ст. 290 КПК України, у зазначені в ст. 219 КПК України строки, не свідчить про обмеження строку застосування запобіжного заходу строками досудового розслідування.

З наведеного вбачається, що строк, на який до підозрюваного може бути застосовано запобіжний захід, КПК України необмежує строкамидосудового розслідування,у рамкахякого особіобирається відповіднийзахід,а томуухвала прозастосування доособи запобіжногозаходу можелишатися чинноюі післязакінчення досудовогорозслідування вкримінальному провадженнідо настанняоднієї зобставин,наведених уст.203КПК України.

Слід зазначити, що крім понять «початок досудового розслідування» (п. 5 ч. 1 ст. 3, ч. 2 ст. 214 КПК України) і «закінчення досудового розслідування» (п. 5 ч. 1 ст. 3 КПК України) у КПК України використовується поняття «завершення досудового розслідування» (ст. 290 КПК України), але поняття «закінчення» і «завершення» досудового розслідування у розумінні п. 5 ч. 1 і ст. 3 ст. 290 КПК України не є тотожними, так як завершення досудового розслідування є проміжним етапом, що передує його закінченню і досудове розслідування у конкретному кримінальному провадженні вважається закінченим у випадку настання однієї з наведених подій: прийняття рішення у формі постанови про закриття кримінального провадження; направленням до суду обвинувального акту; направленням до суду клопотання про застосування примусових заходів медичного характеру; направленням до суду клопотання про застосування примусових заходів виховного характеру; направленням до суду клопотання про звільнення особи від кримінальної відповідальності.

Таким чином, факт завершення досудового розслідування не свідчить про його закінчення і у період між завершенням досудового розслідування та його закінченням судовий контроль за дотриманням прав підозрюваних осіб у кримінальному провадженні продовжує здійснювати слідчий суддя, який в тому числі може приймати рішення щодо застосування і продовження строку застосування до осіб запобіжних заходів.

Також, суттєве значення в конкретній ситуації має те, що на час розгляду слідчим суддею клопотання органом досудового розслідування відкрито матеріали кримінального провадження для ознайомлення. Тобто, строк досудового розслідування не закінчився, а перервався до моменту здійснення прокурором однієї з дій, зазначених в ч. 2 ст. 283 КПК України.

Таким чином, слідчий суддя дійшов висновку, що клопотання прокурора підлягає до задоволення та вважає за необхідне продовжити строк дії обов`язків, покладених на підозрюваного ОСОБА_4 терміном на два місяці, однак в межах строку досудового розслідування.

На підставі викладеного і керуючись ст.ст. 176-179, 199, 372, 376 КПК України, слідчий суддя

у х в а л и в :

Клопотання в.о. прокурора відділу нагляду за додержанням законів органами, які ведуть боротьбу з організованою злочинністю управління нагляду за додержанням законів Національною поліцією України та органами, які ведуть боротьбу з організованою та транснаціональною злочинністю Львівської обласної прокуратури ОСОБА_3 - задоволити.

Продовжити строк дії обов`язків, покладених на підозрюваного ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ухвалою слідчого судді Галицького районного суду м. Львова від 07 березня 2023 року, терміном до 60 діб, в межах строку досудового розслідування, а саме:

прибувати до слідчого, прокурора та суду за кожною вимогою;

не відлучатися із Волинської області без дозволу слідчого, прокурора або суду;

повідомляти слідчого, прокурора чи суд про зміну свого місця проживання та /або місця роботи;

утримуватися від спілкування із іншими підозрюваними та свідками сторони обвинувачення у даному кримінальному провадженні, в т.ч. з ОСОБА_6 ;

здати на зберігання до відповідних органів державної влади свій паспорт (паспорти) громадянина України для виїзду за кордон та інші документи, що дають право на виїзд з України і в`їзд в Україну.

Роз`яснити підозрюваному його обов`язки та наслідки їх невиконання.

Контроль за виконанням ухвали покласти на слідчого СУ ГУ НП у Львівській області ОСОБА_11 .

Ухвала остаточна та оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудГалицький районний суд м.Львова
Дата ухвалення рішення31.08.2023
Оприлюднено07.09.2023
Номер документу113246899
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про продовження строку обов'язків

Судовий реєстр по справі —461/325/23

Ухвала від 31.08.2023

Кримінальне

Галицький районний суд м.Львова

Зубачик Н. Б.

Ухвала від 31.08.2023

Кримінальне

Галицький районний суд м.Львова

Зубачик Н. Б.

Ухвала від 31.08.2023

Кримінальне

Галицький районний суд м.Львова

Зубачик Н. Б.

Ухвала від 31.08.2023

Кримінальне

Галицький районний суд м.Львова

Зубачик Н. Б.

Ухвала від 31.08.2023

Кримінальне

Галицький районний суд м.Львова

Зубачик Н. Б.

Ухвала від 26.07.2023

Кримінальне

Галицький районний суд м.Львова

Мисько Х. М.

Ухвала від 26.07.2023

Кримінальне

Галицький районний суд м.Львова

Мисько Х. М.

Ухвала від 26.07.2023

Кримінальне

Галицький районний суд м.Львова

Мисько Х. М.

Ухвала від 26.07.2023

Кримінальне

Галицький районний суд м.Львова

Мисько Х. М.

Ухвала від 26.07.2023

Кримінальне

Галицький районний суд м.Львова

Мисько Х. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні