Ухвала
від 26.07.2023 по справі 675/1184/23
ІЗЯСЛАВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 675/1184/23

Провадження № 2/675/469/2023

У Х В А Л А

26 липня 2023 року суддя Ізяславського районного суду Хмельницької області Янішевська О. С., розглянувши позовну заяву ОСОБА_1 , ОСОБА_2 до Органу опіки і піклування Сахновецької сільської ради Шепетівського району, третя сторона Комунальне некомерційне підприємство «Хмельницький спеціалізований будинок дитини», про повернення дітей батькам,

у с т а н о в и л а :

24 липня 2023 року до Ізяславського районного суду Хмельницької області надійшла позовна заява ОСОБА_1 , ОСОБА_2 до Органу опіки і піклування Сахновецької сільської ради Шепетівського району, третя сторона Комунальне некомерційне підприємство «Хмельницький спеціалізований будинок дитини», про повернення дітей батькам.

За приписом ч. 4 ст. 175 ЦПК України якщо позовна заява подається особою, звільненою від сплати судового збору відповідно до закону, у ній зазначаються підстави звільнення позивача від сплати судового збору.

Відповідно до ч. 4 ст. 177 ЦПК України до позовноїзаяви додаються документи, що підтверджують сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі, або документи, що підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

За вимогамич.1ст.3Закону України«Про судовийзбір» судовийзбір справляється,зокрема, за подання до суду позовної заяви та іншої заяви, передбаченої процесуальним законодавством.

Відповідно до вимог ст. 4 Закону України «Про судовий збір» судовий збірсправляється увідповідному розмірівід прожитковогомінімуму дляпрацездатних осіб,встановленого закономна 1січня календарногороку,в якомувідповідна заяваабо скаргаподається досуду,-у відсотковомуспіввідношенні доціни позовута уфіксованому розмірі. Ставки судовогозбору встановлюютьсяу такихрозмірах:за поданнядо судупозовної заявимайнового характеру,яка подана фізичною особою або фізичноюособою підприємцем 1 відсоток ціни позову, але не менше 0,4 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб та не більше 5 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб; за подання до суду позовної заяви немайнового характеру, яка подана фізичною особою, - 0,4 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб. 0,4розміру прожитковогомінімуму дляпрацездатних осіб з 01 січня 2023 року становить 1073, 60 грн.

Статтею 5 Закону України «Про судовий збір» встановлені пільги щодо сплати судового збору.

Дослідивши позовнузаяву ОСОБА_1 та ОСОБА_2 ,суддя приходитьдо висновку,що вонане відповідаєвимогам ст.ст.175та 177ЦПК України: до позовної заяви не додані документи, що підтверджують сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі ОСОБА_2 , або підстави для звільнення його від сплати судового збору. У позові поставлені дві вимоги: повернення дітей та припинення стягнення аліментів, тобто позовна заява містить вимогу немайнового і майнового характеру, тому судовий збір має бути сплачений у розмірі 0,4 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб + 0,4 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб, що становить 2147,20 грн. кожним позивачем.

Відповідно до ч. 1 ст. 185 Цивільного процесуального Кодексу України суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 175і177цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

За таких обставин суддя знаходить, що позовна заява підлягає залишенню без руху, позивачам слід надати строк для виправлення виявлених недоліків та попередити про наслідки невиконання розпорядження суду у встановлений строк.

Для усунення вказаних недоліків ОСОБА_2 необхідно додати до позовної заяви документи, що підтверджують сплату судового збору у розмірі 2147 грн. 96 коп. або зазначити підстави та надати докази для звільнення від сплати судового збору.

Керуючись ст. ст. 175, 177, 185, 353 ЦПК України,

п о с т а н о в и л а :

позовну заяву ОСОБА_1 , ОСОБА_2 до Органу опіки і піклування Сахновецької сільської ради Шепетівського району, третя сторона Комунальне некомерційне підприємство «Хмельницький спеціалізований будинок дитини», про повернення дітей батькам залишити без руху.

Надати ОСОБА_2 строк для виправлення виявлених недоліків терміном сім днів з дня одержання ухвали.

Роз`яснити ОСОБА_1 та ОСОБА_2 , що в разі, якщо він не усуне недоліки заяви у строк, встановлений судом, заява вважатиметься неподаною і буде повернута ОСОБА_1 та ОСОБА_2 .

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя: О. С. Янішевська

Дата ухвалення рішення26.07.2023
Оприлюднено27.07.2023
Номер документу112429048
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із сімейних відносин

Судовий реєстр по справі —675/1184/23

Рішення від 04.03.2024

Цивільне

Ізяславський районний суд Хмельницької області

Янішевська О. С.

Рішення від 04.03.2024

Цивільне

Ізяславський районний суд Хмельницької області

Янішевська О. С.

Ухвала від 12.02.2024

Цивільне

Ізяславський районний суд Хмельницької області

Янішевська О. С.

Ухвала від 31.08.2023

Цивільне

Ізяславський районний суд Хмельницької області

Янішевська О. С.

Ухвала від 26.07.2023

Цивільне

Ізяславський районний суд Хмельницької області

Янішевська О. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні