Рішення
від 04.03.2024 по справі 675/1184/23
ІЗЯСЛАВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 675/1184/23

Провадження № 2/675/75/2024

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

"04" березня 2024 р. Ізяславський районний суд Хмельницької області в складі головуючої судді Янішевської О. С., секретаря судового засідання Беліци М. О.,

з участю позивачів ОСОБА_1 , ОСОБА_2 ,

представників відповідача ОСОБА_3 , ОСОБА_4 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду у м. Ізяславі цивільну справу за позовом ОСОБА_1 , ОСОБА_2 до Органу опіки та піклування Сахновецької сільської ради Шепетівського району Хмельницької області, третя особа,яка незаявляє самостійнівимоги щодопредмета спору, на стороні відповідача Комунальне некомерційне підприємство «Хмельницький спеціалізований будинок дитини» про повернення дітей батькам,

у с т а н о в и в :

27 липня 2023 року ОСОБА_1 та ОСОБА_2 звернулися до суду з позовною заявою до Органу опіки та піклування Сахновецької сільської ради Шепетівського району Хмельницької області, третя особа,яка незаявляє самостійнівимоги щодопредмета спору, на стороні відповідача Комунальне некомерційне підприємство «Хмельницький спеціалізований будинок дитини» про повернення батькам малолітніх дітей ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , та ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , мотивуючи це тим, що позивачі є подружжям і являються матір`ю та батьком малолітніх дітей. Рішенням Ізяславського районного суду Хмельницької області № 675/282/22 дітей ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , та ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , було відібрано від батьків ОСОБА_1 та ОСОБА_2 без позбавлення батьків батьківських прав та передано до Комунального некомерційного підприємства «Хмельницький спеціалізований будинок дитини»; з батьків стягнуті аліменти на утримання дітей. Позивачі вказують, що умови життя сім`ї істотно змінилися: ОСОБА_2 на даний час призваний на військову службу, у будинку проведені ремонтні роботи, придбані необхідні меблі, продукти харчування, ОСОБА_1 не вживає спиртних напоїв, батьки дбають про новонародженого сина. ОСОБА_1 та ОСОБА_2 бажають утримувати та піклуватись дітьми ОСОБА_5 та ОСОБА_6 , виховувати та дбати про них, тому просять повернути дітей батькам. Крім того, позивачі просять припинити стягнення з ОСОБА_1 та ОСОБА_2 аліментів на утримання доньок, встановлене рішенням Ізяславського районного суду Хмельницької області № 675/282/22.

Позивачі ОСОБА_1 та ОСОБА_2 у судовому засіданні позовні вимоги підтримали.

Представники відповідача Органу опіки та піклування Сахновецької сільської ради Шепетівського району Хмельницької області Шрейдер О. В., Гусарчук Н. М. у судовому засіданні проти задоволення позовних вимог не заперечували.

Представник третьої особи на стороні відповідача, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, Комунального некомерційного підприємства «Хмельницький спеціалізований будинок дитини» у судове засідання не з`явився, про дату, час та місце розгляду справи повідомлений у встановленому законом порядку, звернувся до суду з письмовою заявою, в якій просив суд розглядати справу за відсутності представника підприємства.

Допитавши сторони, перевіривши матеріали справи, суд знаходить, що позов підлягає задоволенню з таких підстав.

24 липня 2023 року ОСОБА_1 та ОСОБА_2 звернулися до суду з позовом до Органу опіки і піклування Сахновецької сільської ради Шепетівського району Хмельницької області, третя особа на стороні відповідача, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, Комунальне некомерційне підприємство «Хмельницький спеціалізований будинок дитини» про повернення дітей батькам. Ухвалою Ізяславського районного суду Хмельницької області від 26 липня 2023 року позовна заява була залишена без руху та надано строк для виправлення виявлених недоліків. Ухвалою Ізяславського районного суду Хмельницької області від 31 серпня 2023 року відкрите провадження за вказаною заявою за правилами загального провадження. 12лютого 2024 року закрите підготовче провадження.

Суд приходить до висновку, що до даних правовідносин слід застосовувати правила глави 13 «Особисті немайновіправа іобов`язки батьківта дітей»та глави15«Обов`язокматері,батька утримувати дитину та його виконання» Сімейного кодексу України.

Відповідно до частини третьоїстатті 51 Конституції України сім`я, дитинство, материнство і батьківство охороняються державою.

Згідно вимог частини першоїстатті 170 СК України, суд можепостановити рішенняпро відібраннядитини відбатьків абоодного зних,не позбавляючиїх батьківськихправ,у випадках,передбаченихпунктами 2-5частинипершої статті164цьогоКодексу,а такожв іншихвипадках,якщо залишеннядитини уних єнебезпечним дляїї життя,здоров`яі моральноговиховання. У цьому разі дитина передається другому з батьків, бабі, дідові, іншим родичам - за їх бажанням або органові опіки та піклування.

Частина третя статті 170 СК України визначає, що якщо відпадуть причини, які перешкоджали належному вихованню дитини її батьками, суд за заявою батьків може постановити рішення про повернення їм дитини.

Згідно з частиною першоюстатті 12 Закону України «Про охорону дитинства»- виховання в сім`ї є першоосновою розвитку особистості дитини. На кожного з батьків покладається однакова відповідальність за виховання, навчання і розвиток дитини. Батьки або особи, які їх замінюють, мають право і зобов`язані виховувати дитину, піклуватися про її здоров`я, фізичний, духовний і моральний розвиток, навчання, створювати належні умови для розвитку її природних здібностей, поважати гідність дитини, готувати її до самостійного життя та праці.

Відповідно до ст. 150 Сімейного Кодексу України батьки зобов`язані виховувати дитину в дусі поваги до прав і свобод інших людей, любові до своєї сім`ї та родини, свого народу, своєї Батьківщини; піклуватися про здоров`я дитини, її фізичний, духовний та моральний розвиток; забезпечити здобуття дитиною повної загальної середньої освіти, готувати її до самостійного життя; поважати дитину.

У статті 9 Конвенції ООН про права дитини від 20 листопада 1989 року передбачено, що держави-учасниці поважають право дитини, яка розлучається з одним чи обома батьками, підтримувати на регулярній основі особисті відносини і прямі контакти з обома батьками, за винятком випадків, коли це суперечить найкращим інтересам дитини.

Європейський суд з прав людини зауважує, що оцінка загальної пропорційності будь-якого вжитого заходу, що може спричинити розрив сімейних зв`язків, вимагатиме від судів ретельної оцінки низки факторів та залежно від обставин відповідної справи вони можуть відрізнятися. Проте необхідно пам`ятати, що основні інтереси дитини є надзвичайно важливими. При визначенні основних інтересів дитини у кожному конкретному випадку необхідно враховувати дві умови: по-перше, у якнайкращих інтересах дитини буде збереження її зв`язків із сім`єю, крім випадків, коли сім`я виявляється особливо непридатною або явно неблагополучною; по-друге, у якнайкращих інтересах дитини буде забезпечення її розвитку у безпечному, спокійному та стійкому середовищі, що не є неблагополучним (MAMCHUR v. UKRAINE, N 10383/09, § 100, ЄСПЛ, 16 липня 2015 року).

Європейський суд з прав людини у справі «Хант проти України» від 07 грудня 2006 року (заява N 31111/04) наголошував на тому, що питання сімейних відносин має ґрунтуватися на оцінці особистості заявника та його поведінці.

ОСОБА_5 народилася ІНФОРМАЦІЯ_3 , ОСОБА_6 народилась ІНФОРМАЦІЯ_4 , батьками дітей являються ОСОБА_7 мати, ОСОБА_2 батько, що підтверджується свідоцтвами про народження дітей та свідоцтвом про шлюб, копії яких додані до матеріалів справи.

ОСОБА_1 та ОСОБА_2 зареєстрували шлюб 03 вересня 2020 року, що підтверджується свідоцтвом про шлюб, копія якого додана до матеріалів справи.

За рішенням Ізяславського районного суду Хмельницької області № 675/282/22 від 19 травня 2022 року у ОСОБА_1 та ОСОБА_2 були відібрані діти ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , та ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , без позбавлення батьків батьківських прав та передані під нагляд у Комунальне некомерційне підприємство «Хмельницький спеціалізований будинок дитини»; з ОСОБА_1 та ОСОБА_2 на утримання малолітніх дітей ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , та ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , стягнуті аліменти у розмірі 1/3 частини доходу кожного з батьків, але не менше 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, починаючи з 16 лютого 2022 року на період перебування дітей у закладі, що підтверджується доданою до матеріалів справи копією вказаного рішення. Рішенням № 3 засідання виконавчого комітету Сахновецької сільської ради Шепетівського району Хмельницької області № 8 від 21 липня 2022 року «Про надання ОСОБА_5 та ОСОБА_5 статусу дитини, позбавленої батьківського піклування» малолітнім ОСОБА_5 та ОСОБА_5 був наданий статус дитини, позбавленої батьківського піклування.

Судом встановлено, що ОСОБА_1 та ОСОБА_2 змінили спосіб життя: ОСОБА_2 перебуває на військовій службі, що підтверджується довідкою військової частини, копія якої додана до матеріалів справи. ОСОБА_1 свою поведінку та ставлення до батьківських обов`язків змінила на краще, що підтверджується актами обстеження умов проживання № 126 від 29 грудня 2023 року та № 10 від 23 січня 2024 року, копії яких додані до матеріалів справи.

Як пояснили представники відповідача, на даний час у житловому будинку проведені ремонтні роботи, придбані необхідні меблі та техніка, наявні продукти харчування, поведінка батьків відповідає вимогам закону та нормам моралі.

Відповідно до висновку органу опіки та піклування про доцільність повернення ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , та ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , батькам ОСОБА_1 та ОСОБА_2 , затвердженого рішенням № 5 виконавчого комітету Сахновецької сільської ради Шепетівського району Хмельницької області № 4 від 22 травня 2023 року «Про затвердження висновку про доцільність повернення дітей ОСОБА_5 та ОСОБА_6 в сім`ю ОСОБА_8 та ОСОБА_9 та припинення стягнення аліментів», які додані до матеріалів справи, поновлення батьківських прав ОСОБА_1 та ОСОБА_2 стосовно малолітніх дітей ОСОБА_5 та ОСОБА_6 є доцільним і таким, що відповідає інтересам дітей.

За таких обставин суд вважає, що малолітні діти ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , та ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , підлягають поверненню батькам ОСОБА_1 та ОСОБА_2 .

Враховуючи те, що обов`язок батьків утримувати дитину та його виконання регламентується главою 15 Сімейного Кодексу України, суд вважає за необхідне застосовувати до розглядуваних правовідносин правові норми, визначені у вказаній главі.

Згідно вимог ст. 180 Сімейного Кодексу України батьки зобов`язані утримувати дитину до досягнення нею повноліття.

Відповідно до ч. ч. 1, 2, 3 ст. 181Сімейного КодексуУкраїни способи виконаннябатьками обов`язкуутримувати дитинувизначаються задомовленістю міжними. За домовленістюміж батькамидитини тойіз них,хто проживаєокремо віддитини,може братиучасть уїї утриманнів грошовійі (або)натуральній формі. За рішенням суду кошти на утримання дитини (аліменти) присуджуються у частці від доходу її матері, батька або у твердій грошовій сумі за вибором того з батьків або інших законних представників дитини, разом з яким проживає дитина.

Відповідно довимог ч.2ст.182Сімейного КодексуУкраїни розмір аліментівмає бутинеобхідним тадостатнім длязабезпечення гармонійногорозвитку дитини. Мінімальний гарантований розмір аліментів на одну дитину не може бути меншим, ніж 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.

Згідно ч. ч. 1, 2 ст. 183 Сімейного КодексуУкраїни частказаробітку (доходу)матері,батька,яка будестягуватися якаліменти надитину,визначається судом. Якщо стягуються аліменти на двох і більше дітей, суд визначає єдину частку від заробітку (доходу) матері, батька на їх утримання, яка буде стягуватися до досягнення найстаршою дитиною повноліття.

За вимогами ч. 2 ст. 193 Сімейного Кодексу України якщо батьки не беруть участі в утриманні дитини, влаштованої до державного або комунального закладу охорони здоров`я, навчального або іншого закладу, аліменти на дитину можуть бути стягнуті з них на загальних підставах.

Рішенням Ізяславського районного суду Хмельницької області № 675/282/22 від 19 травня 2022 року з ОСОБА_1 та ОСОБА_2 на утримання малолітніх дітей ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , та ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , стягнуті аліменти у розмірі 1/3 частини доходу кожного з батьків, але не менше 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, починаючи з 16 лютого 2022 року на період перебування дітей у закладі, що підтверджується доданою до матеріалів справи копією вказаного рішення.

Зважаючи на те, що діти повертаються батькам, враховуючи те, що за рішенням суду аліменти стягнуті на період перебування дітей у Комунальному некомерційному підприємстві «Хмельницький спеціалізований будинок дитини»,суд приходитьдо висновкупро необхідністьприпинення стягненняаліментів з ОСОБА_1 та ОСОБА_2 з моментуприпинення перебуваннямалолітніх дітей ОСОБА_5 та ОСОБА_5 в Комунальному некомерційному підприємстві «Хмельницький спеціалізований будинок дитини».

Керуючись ст.ст.150,170,180,181,182,183,193Сімейного КодексуУкраїни, Постановою № 3 Пленуму Верховного Суду України від 15 травня 2006 р. «Про застосування судами окремих норм Сімейного кодексу України при розгляді справ щодо батьківства, материнства та стягнення аліментів», Законом України «Про судовий збір», ст.ст. 2, 12, 13, 76, 77, 78, 79, 80, 81, 92, 95, 133, 141, 258, 259, 263, 264, 265, 268, 273, 352, 354 ЦПК України,

У Х В А Л И В :

Позов ОСОБА_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_5 , паспорт № НОМЕР_1 , виданий 16 вересня 2020 року органом 6820, реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_2 , місце проживання АДРЕСА_1 ), ОСОБА_2 ( ІНФОРМАЦІЯ_6 , паспорт серії НОМЕР_3 , виданий Ізяславським РС УДМС України в Хмельницькій області 19 грудня 2014 року, реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_4 , місце проживання АДРЕСА_1 ) до Органу опіки та піклування Сахновецької сільської ради Шепетівського району Хмельницької області (місце знаходження 30327 Хмельницька область, Шепетівський район, с. Влашанівка, вул. Центральна, буд. 2, код ЄДРПОУ 04406785), третя особа,яка незаявляє самостійнівимоги щодопредмета спору, на стороні відповідача Комунальне некомерційне підприємство «Хмельницький спеціалізований будинок дитини» (місце знаходження 29016 м. Хмельницький, вул. І. Пулюя, буд. 4, код ЄДРПОУ 03397475) про повернення дітей батькам задовольнити.

Повернути ОСОБА_1 та ОСОБА_2 малолітніх дітей ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , та ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , які перебувають під наглядом у Комунальному некомерційному підприємстві «Хмельницький спеціалізований будинок дитини».

Припинити стягнення з ОСОБА_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_5 , паспорт № НОМЕР_1 , виданий 16 вересня 2020 року органом 6820, реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_2 , місце проживання АДРЕСА_1 ) аліменти на утримання малолітніх дітей ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , та ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , у розмірі 1/3 частки її доходу (заробітку), але не менше 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, починаючи з 16 лютого 2022 року на період перебування дітей у закладі, стягнуті рішенням Ізяславського районного суду Хмельницької області № 675/282/22 від 19 травня 2022 року, з моменту припинення перебування дітей у Комунальному некомерційному підприємстві «Хмельницький спеціалізований будинок дитини».

Припинити стягнення з ОСОБА_9 ( ІНФОРМАЦІЯ_6 , паспорт серії НОМЕР_3 , виданий Ізяславським РС УДМС України в Хмельницькій області 19 грудня 2014 року, реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_4 , місце проживання АДРЕСА_1 ) аліменти на утримання малолітніх дітей ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , та ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , у розмірі 1/3 частки його доходу (заробітку), але не менше 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, починаючи з 16 лютого 2022 року на період перебування дітей у закладі, стягнуті рішенням Ізяславського районного суду Хмельницької області № 675/282/22 від 19 травня 2022 року, з моменту припинення перебування дітей у Комунальному некомерційному підприємстві «Хмельницький спеціалізований будинок дитини».

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана до Хмельницького апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення.

Повне судове рішення складене 14 березня 2024 року.

Суддя О. С. Янішевська

Дата ухвалення рішення04.03.2024
Оприлюднено18.03.2024
Номер документу117668294
СудочинствоЦивільне
Сутьповернення дітей батькам

Судовий реєстр по справі —675/1184/23

Рішення від 04.03.2024

Цивільне

Ізяславський районний суд Хмельницької області

Янішевська О. С.

Рішення від 04.03.2024

Цивільне

Ізяславський районний суд Хмельницької області

Янішевська О. С.

Ухвала від 12.02.2024

Цивільне

Ізяславський районний суд Хмельницької області

Янішевська О. С.

Ухвала від 31.08.2023

Цивільне

Ізяславський районний суд Хмельницької області

Янішевська О. С.

Ухвала від 26.07.2023

Цивільне

Ізяславський районний суд Хмельницької області

Янішевська О. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні