Ухвала
від 24.07.2023 по справі 910/9391/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01054, м. Київ, вул. Б.Хмельницького, 44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

м. Київ

24.07.2023Справа № 910/9391/23

Господарський суд міста Києва у складі судді Андреїшиної І.О., розглянувши клопотання Товариства з обмеженою відповідальністю "Аптека низки ліків" про розгляд справи у судовому засіданні з повідомленням (викликом) сторін

За позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Фармако" (08132, Київська область, Києво-Святошинський район, місто Вишневе, вулиця Балукова, будинок 21, ідентифікаційний код 20037376);

до Товариства з обмеженою відповідальністю "Аптека низки ліків" (03142, м. Київ, вул. Поповича Мирослава (Семашка), 13; ідентифікаційний код 38365955)

про стягнення 50 338,57 грн,

ВСТАНОВИВ:

До Господарського суду міста Києва звернулось Товариство з обмеженою відповідальністю "Фармако" з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю "Аптека низки ліків" про стягнення заборгованості за договором поставки № ПК/436 від 01.10.2014 у розмірі 50 338,57 грн.

У позовній заяві позивачем заявлено клопотання про розгляд справи в порядку спрощеного позовного провадження, без повідомлення (виклику) сторін за наявними матеріалами справи.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 20.06.2023 прийнято позовну заяву до розгляду та відкрито провадження у справі, справу визнано судом малозначною, постановлено розглядати її за правилами спрощеного позовного провадження без виклику сторін (без проведення судового засідання) та серед іншого встановлено сторонам строки для подання ними відповідних заяв по суті справи.

13.07.2023 через відділ діловодства суду від відповідача надійшла заява про відстрочку виконання рішення строком на один рік від дати його винесення, відзив на позовну заяву з додатками та клопотання про розгляд справи у судовому засідання з повідомленням (викликом) сторін.

24.07.2023 засобами поштового зв`язку від позивача надійшла відповідь на відзив, відповідно до якої просить суду задовольнити позовні вимоги позивача, відмовити у задоволенні клопотання відповідача про надання відстрочки у виконанні рішення Господарського суду міста Києва у справі № 910/9391/23 строком на один рік від дати його винесення та відмовити у задоволення клопотання про розгляд справи у судовому засіданні з повідомленням (викликом) сторін.

Розглянувши вказане клопотання відповідача про розгляд справи у судовому засідання з повідомленням (викликом) сторін, суд зазначає наступне.

Частиною 1 ст. 247 Господарського процесуального кодексу України визначено, що у порядку спрощеного позовного провадження розглядаються малозначні справи.

Відповідно до ч. 5 ст. 252 Господарського процесуального кодексу України, суд розглядає справу в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи за наявними у справі матеріалами, за відсутності клопотання будь-якої із сторін про інше. За клопотанням однієї із сторін або з власної ініціативи суду розгляд справи проводиться в судовому засіданні з повідомленням (викликом) сторін.

Згідно з ч. 6 ст. 252 Господарського процесуального кодексу України, суд може відмовити в задоволенні клопотання сторони про розгляд справи в судовому засіданні з повідомленням сторін за одночасного існування таких умов:

1) предметом позову є стягнення грошової суми, розмір якої не перевищує ста розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб;

2) характер спірних правовідносин та предмет доказування у справі не вимагають проведення судового засідання з повідомленням сторін для повного та всебічного встановлення обставин справи.

Частиною 7 ст. 252 Господарського процесуального кодексу України визначено, що клопотання про розгляд справи у судовому засіданні з повідомленням сторін відповідач має подати в строк для подання відзиву, а позивач - разом з позовом або не пізніше п`яти днів з дня отримання відзиву.

Відповідно до ч. 1 ст. 2 Господарського процесуального кодексу України, завданням господарського судочинства є справедливе, неупереджене та своєчасне вирішення судом спорів, пов`язаних із здійсненням господарської діяльності, та розгляд інших справ, віднесених до юрисдикції господарського суду, з метою ефективного захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав і законних інтересів фізичних та юридичних осіб, держави.

Згідно ч. 3 ст. 2 Господарського процесуального кодексу України, основними засадами (принципами) господарського судочинства є, зокрема верховенство права; рівність усіх учасників судового процесу перед законом і судом; змагальність сторін;

Кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених законом (ч. 3 ст. 13 Господарського процесуального кодексу України).

Відповідно до ч. 1 ст. 74 Господарського процесуального кодексу України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень.

Розглянувши клопотання відповідача про розгляд справи в судовому засіданні з викликом сторін, судом встановлено, що останнє подано в межах встановленого судом строку, в той же час, у поданому до суду клопотанні про розгляд справи в судовому засіданні з викликом, як на підставу своїх заперечень проти розгляду справи в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення сторін, відповідач зазначає, що характер спірних правовідносин та предмет доказування у справі № 910/9391/23 вимагає проведення судового засідання з повідомленням сторін для повного та всебічного встановлення обставин справи, а участь представника безпосередньо у судовому засіданні надасть можливість відповідачу більш якісно забезпечити захист своїх прав та інтересів у даній справі.

Суд зазначає, що при розгляді справи в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення (виклику) сторін, відповідач не позбавлений права подати відзив та заперечення на відповідь на відзив у встановлений судом строк, виклавши власні заперечення, обґрунтування та пояснення по суті спору із наданням відповідних доказів щодо їх обґрунтованості. У випадку подання відповідних документів у порядку та у строки, встановлені ухвалою суду та нормами ГПК України, зазначеним у вказаних документах обставинам, а також доданим доказам на підтвердження викладених доводів, судом буде надана оцінка при розгляді справи по суті.

Враховуючи ціну позову, зважаючи на характер спору та те, що у справі ціна спору не перевищує 100 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, приймаючи до уваги категорію та складність даної справи, обсяг та характер доказів у справі та те, що справа не є складною з огляду на наявні в ній матеріали, а характер спірних правовідносин та предмет доказування у справі не вимагають проведення судового засідання з повідомленням сторін для повного та всебічного встановлення обставин справи, суд вважає, що зазначені в клопотанні обставини не є підставою для його задоволення, оскільки відповідач не обмежений у праві подати заперечення на відповідь на відзив, у разі наявності заперечень щодо заявлених позовних вимог, тому суд доходить висновку, що клопотання Товариства з обмеженою відповідальністю "Аптека низки ліків" про розгляд справи у судовому засіданні з повідомленням сторін не підлягає задоволенню.

Відтак справа підлягає подальшому розгляду в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення сторін.

У зв`язку з перебуванням судді Андреїшиної І.О. у період з 10.07.2023 року до 23.07.2023 року включно у відпустці, суд здійснює процесуальну дію, у перший робочий день після виходу з відпустки - 24.07.2023 року.

Керуючись статтею ч. 2 ст. 232, 233, 234, 247, 250, 252 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

У задоволенні клопотання Товариства з обмеженою відповідальністю "Аптека низки ліків" про розгляд справи з повідомленням (викликом) сторін відмовити.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та оскарженню не підлягає.

Дата підписання ухвали 24.07.2023

Суддя І.О. Андреїшина

Дата ухвалення рішення24.07.2023
Оприлюднено28.07.2023
Номер документу112430652
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 50 338,57 грн

Судовий реєстр по справі —910/9391/23

Рішення від 26.09.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Андреїшина І.О.

Ухвала від 24.07.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Андреїшина І.О.

Ухвала від 20.06.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Андреїшина І.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні