Рішення
від 26.07.2023 по справі 159/4226/22
КОВЕЛЬСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 159/4226/22

Провадження № 2-о/159/18/23

КОВЕЛЬСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

26 липня 2023 року м. Ковель

Ковельський міськрайонний суд Волинської області у складі: головуючої судді Шишиліна О.Г., присяжних Демчук Р.Л., Біронт М.В. за участю секретаря судових засідань Панечко К.В., заявника ОСОБА_1 , представника заявника ОСОБА_2 , заінтересованої особи ОСОБА_3 розглянувши у відкритому судовому засіданні цивільну справу у порядку окремого провадження за заявою ОСОБА_1 про визнання фізичної особи недієздатною та призначення опікуном, заінтересована особа: орган опіки та піклування Ковельської міської ради Волинської області; орган опіки та піклування Балаклійської міської ради Харківської області ; ОСОБА_3 ,-

В С Т А Н О В И В:

ОСОБА_1 звернулася до суду з заявою про визнання свого сина ОСОБА_3 , недієздатним та встановлення опіки над ним. ОСОБА_3 , є особою з інвалідністю 1групи, з дитинства, потребує постійного догляду та піклування, самостійно із-зі стану здоров`я не може в повній мірі розуміти свої дії та керувати ними. Внаслідок хвороби не може висловлювати свої думки, вільно розмовляти, не може дати оцінку своїм діям чи діям оточуючих. Тому є підстави для визнання його недієздатним та встановлення над ним опіки. У зв`язку з чим просить суд визнати ОСОБА_3 недієздатним, встановити над ним опіку.

Заявник та його Представник в судовому засіданні вимоги підтримали, наполягали на їх задоволенні.

Представник заінтересованої особи Органу опіки та піклування у судове засідання не з`явилися просив провести без участі представника.

ОСОБА_3 брав участь у судовому засіданні. Він також повідомив, що просить призначити його маму опікуном.

Суд, дослідивши матеріали справи, повно з`ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтуються заява та позиція заінтересованої сторони, об`єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи по суті, дійшов висновку про таке.

Судом встановлено, що згідно свідоцтва про народження серії НОМЕР_1 виданого Лютарською сільською радою Ізяславського району Хмельницької області 22.09.1972р., ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , є сином ОСОБА_4 , актовий запис №34.

У свідоцтві про розірвання шлюбу НОМЕР_2 зазначено, що після розірвання шлюбу ОСОБА_4 змінено прізвище на ОСОБА_5 .

ОСОБА_1 НОМЕР_3 та ОСОБА_3 НОМЕР_4 згідно довідок взяті на облік як внутрішньо переміщені особи від 2504.2022р.

З довідки до акту огляду МСЕК серії 12ААВ № 714593 вбачається, що ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , є особою з інвалідністю першої «А» групи, довічно, потребує постійного стороннього догляду і допомоги.

Відповідно до п. 1 ч. 2 статті 293 ЦПК України, суд розглядає в порядку окремого провадження справи, зокрема, про визнання фізичної особи недієздатною.

За змістом ч. 3 статті 296 ЦПК України, заяву про визнання фізичної особи недієздатною може бути подано членами її сім`ї, близькими родичами, незалежно від їх спільного проживання, органом опіки та піклування, закладом з надання психіатричної допомоги.

Згідно зі статтею 30ЦК України цивільну дієздатність має фізична особа, яка усвідомлює значення своїх дій та може керувати ними. Цивільною дієздатністю фізичної особи є її здатність своїми діями набувати для себе цивільних прав і самостійно їх здійснювати, а також здатність своїми діями створювати для себе цивільні обов`язки, самостійно їх виконувати та нести відповідальність у разі їх невиконання. Обсяг цивільної дієздатності фізичної особи встановлюється цим Кодексом і може бути обмежений виключно у випадках і в порядку, встановлених законом.

Статтею 39ЦК України передбачено, що фізична особа може бути визнана судом недієздатною, якщо вона внаслідок хронічного, стійкого психічного розладу не здатна усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними. Порядок визнання фізичної особи недієздатною встановлюється Цивільним процесуальним кодексом України.

Відповідно до висновку судово-психіатричної експертизи Волинської філії судово-психіатричних експертиз ДУ «Інститут психіатрії, судово-психіатричної експертизи та моніторингу наркотиків МОЗ України» від 13.03.2023 року № 154 вбачається, що у ОСОБА_3 виявляються ознаки хронічного, стійкого психічного розладу у вигляді помірної розумової відсталості. Ступінь змін зі сторони психіки така, що позбавляє його можливості розуміти значення своїх дій та керувати ними.

Також суду надано подання № 04-08/2384 виконавчого комітету Балаклійської міської ради Харківської області від 13.07.2023 року, згідно з якими просять призначення ОСОБА_1 опікуном над сином ОСОБА_3 .

Згідно з ч. 1 статті 40 ЦК України, фізична особа визнається недієздатною з моменту набрання законної сили рішення суду про це.

Статтею 41ЦК України передбачено, що над недієздатною фізичною особою встановлюється опіка. Недієздатна фізична особа не має права вчиняти будь-якого правочину. Правочин від імені недієздатної фізичної особи та в її інтересах вчиняє її опікун.

За змістом ч. 1 статті 60ЦК України суд встановлює опіку над фізичною особою у разі визнання її недієздатною і призначає опікуна за поданням органу опіки та піклування.

Відповідно до ч. 1 статті 300 ЦПК України, суд, ухвалюючи рішення про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи (у тому числі обмеження або позбавлення права неповнолітньої особи самостійно розпоряджатися своїми доходами) чи визнання фізичної особи недієздатною, встановлює над нею відповідно піклування або опіку і за поданням органу опіки та піклування призначає їй піклувальника чи опікуна.

Суд також вважає за необхідне зазначити, що згідно з ч. ч. 6-7 статті 300ЦПК України строк дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною визначається судом, але не може перевищувати двох років. Клопотання про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною має право подати опікун, представник органу опіки та піклування не пізніше ніж за п`ятнадцять днів до закінчення строку, визначеного частиною першою цієї статті.

На підставі викладеного, суд вважає, що заява ОСОБА_1 підлягає задоволенню, оскільки ОСОБА_3 внаслідок хронічного, стійкого психічного розладу не здатен усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними, та потребує встановлення над ним опіки в особі матері.

Відповідно до частини другої статті 299 ЦПК України судові витрати, пов`язані з провадженням справи про визнання фізичної особи недієздатною або обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, відносяться на рахунок держави.

За змістом пункту 4 Постанови Кабінету Міністрів України від 27 квітня 2006 року № 590 «Про граничні розміри компенсації витрат, пов`язаних з розглядом цивільних, адміністративних та господарських справ, і порядок їх компенсації за рахунок держави» компенсація судових витрат (крім судового збору) у цивільних та адміністративних справах здійснюється за рахунок і в межах бюджетних асигнувань судів, якими винесено відповідне рішення.

Керуючись ст.ст.39-41,55,56,58,60 ЦК України, ст.ст.10-13,76-82,89,263-265,293,295-300 ЦПК України, суд, -

В И Р І Ш И В:

Заяву ОСОБА_1 про визнання особи недієздатною та призначення опікуном, заінтересована особа: орган опіки та піклування Ковельської міської ради Волинської області; орган опіки та піклування Балаклійської міської ради Харківської області ; ОСОБА_3 - задовольнити.

Визнати ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , який народився в селі Михля Ізяславського району Хмельницької області, іпн НОМЕР_5 - недієздатним.

Встановити опіку над недієздатним ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , який народився в селі Михля Ізяславського району Хмельницької області, іпн НОМЕР_5 , призначивши опікуном його матір ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , іпн НОМЕР_6 .

Строк дії рішення суду визначити на 2 роки. Клопотання про продовження строку дії рішення про визнання особи недієздатною має право подати опікун, представник органу опіки та піклування не пізніше ніж за 15 днів до закінчення строку, визначеного ч. 1ст. 300 ЦПК України.

Компенсувати судові витрати Державній установі «ІПСПЕМН МОЗ України» (ЄДРПОУ 04803492) на рахунок НОМЕР_7 , призначення платежу: «експерт Вахно Сергій Олександрович за проведення експертизи ОСОБА_3 », висновок №154») оплату витрат за проведення судово-психіатричної експертизи в розмірі 3227 грн 64 коп. (три тисячі двісті двадцять сім грн 64 коп.) без ПДВ за рахунок і в межах бюджетних асигнувань Ковельського міськрайонного суду Волинської області (ЄДРПОУ 02890423).

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення безпосередньо до Волинського апеляційного суду.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Повний текст рішення складено 26.07.2023р.

Головуючий:О. Г. ШИШИЛІН

Присяжні: Демчук Р.Л.

Біронт М.В.

Дата ухвалення рішення26.07.2023
Оприлюднено28.07.2023
Номер документу112431742
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання фізичної особи недієздатною та призначення опікуном, заінтересована особа: орган опіки та піклування Ковельської міської ради Волинської області; орган опіки та піклування Балаклійської міської ради Харківської області ; ОСОБА_3

Судовий реєстр по справі —159/4226/22

Рішення від 26.07.2023

Цивільне

Ковельський міськрайонний суд Волинської області

Шишилін О. Г.

Рішення від 26.07.2023

Цивільне

Ковельський міськрайонний суд Волинської області

Шишилін О. Г.

Ухвала від 25.07.2023

Цивільне

Ковельський міськрайонний суд Волинської області

Шишилін О. Г.

Ухвала від 04.07.2023

Цивільне

Ковельський міськрайонний суд Волинської області

Шишилін О. Г.

Ухвала від 29.06.2023

Цивільне

Ковельський міськрайонний суд Волинської області

Шишилін О. Г.

Ухвала від 01.06.2023

Цивільне

Ковельський міськрайонний суд Волинської області

Шишилін О. Г.

Ухвала від 18.05.2023

Цивільне

Ковельський міськрайонний суд Волинської області

Шишилін О. Г.

Ухвала від 15.11.2022

Цивільне

Ковельський міськрайонний суд Волинської області

Шишилін О. Г.

Ухвала від 21.10.2022

Цивільне

Ковельський міськрайонний суд Волинської області

Шишилін О. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні