Ухвала
від 26.07.2023 по справі 619/880/22
ЛЕНІНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ХАРКОВА

26.07.2023

619/880/22

2-о/642/29/23

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

26 липня 2023 року Ленінський районний суд м. Харкова у складі:

головуючого - суддіБородіної О.В.,

присяжнихВасюта С.О., Бикової О.Ю.,

при секретаріКузьменко М.М.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Харкові цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересовані особи Опікунська рада Солоницівської селищної ради - виконавчий комітет Солоницівської селищної ради Дергачівського району Харківської області, ОСОБА_2 , про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення опіки,-

В С Т А Н О В И В :

До Ленінського районного суду м. Харкова надійшла заява ОСОБА_1 , заінтересовані особи Опікунська рада Солоницівської селищної ради - виконавчий комітет Солоницівської селищної ради Дергачівського району Харківської області, ОСОБА_2 , про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення опіки.

Заявник посилається на те, що ОСОБА_2 є його рідною сестрою, інвалідом дитинства в зв`язку з психічним захворюванням, з 07.07.1994 року їй встановлено 1 групу інвалідності (безстроково) , має стан повної соціальної та побутової дезадаптації, не здатна до самообслуговування, потребує стороннього догляду.

Заявником до суду подано клопотання, у якому він просить для визначення психічного стану ОСОБА_2 призначити по справі судово-психіатричну експертизу, та просить розглянути клопотання за її відсутністю.

Інші учасники до судового засідання не з`явилися, про розгляд справи повідомлені належним чином.

Згідно ч.1ст.223 ЦПК Українинеявка у судове засідання будь-якого учасника справи за умови, що його належним чином повідомлено про дату, час і місце цього засідання, не перешкоджає розгляду справи по суті, крім випадків, визначених цією статтею.

Відповідно дост. 298 ЦПК Українисуд за наявності достатніх даних про психічний розлад здоров`я фізичної особи призначає для встановлення її психічного стану судово-психіатричну експертизу.

Згідност. 299 ЦПК Українисправи про визнання фізичної особи недієздатної суд розглядає за участю заявника, особи, щодо якої розглядається справа про визнання її недієздатною, та представника органу опіки та піклування. Питання про виклик фізичної особи, щодо якої розглядається справа про визнання її недієздатною, вирішується в кожному випадку судом із урахуванням стану її здоров*я. Для визначення фактичної можливості такої особи з*явитися в судове засідання, а також про можливість особисто дати пояснення по суті справи у разі необхідності суд може призначити відповідну експертизу.

Відповідно до п. 1 ч. 1ст. 103 Цивільного процесуального кодексу України,суд призначає експертизу у справі за сукупності таких умов: для з`ясування обставин, що мають значення для справи, необхідні спеціальні знання у сфері іншій, ніж право, без яких встановити відповідні обставини неможливо.

Відповідно дост. 105 Цивільного процесуального кодексу України,призначення експертизисудом є обов`язковим у разі заявлення клопотання про призначення експертизи обома сторонами. Призначення експертизи судом є обов`язковим також за клопотанням хоча б однієї із сторін, якщо у справі необхідно встановити: 1)характер і ступінь ушкодження здоров`я; 2)психічний стан особи; 3) вік особи, якщо про це немає відповідних документів і неможливо їх одержати.

Розглянувши матеріали справи, дослідивши надані до судудокументи на підтвердження клопотання,судвважає за можливепризначитипо справі амбулаторнусудово-психіатричну експертизу для визначення психічного стану ОСОБА_2 у зв`язку з тим, що це питання потребує спеціальних знань в області психіатрії і у суду є достатні дані про психічний розлад здоров`я ОСОБА_2 станом на теперішній час.

Згідно з п. 4 Постанови Пленуму ВСУ «Про судову практику в справах про визнання громадянина обмежено дієздатним чи недієздатним» N 3 від 28.03.72, в ухвалі про призначення експертизи на вирішення експертів мають бути поставлені такі питання: 1) чи хворіє даний громадянин на психічну хворобу; 2) чи розуміє він значення своїх дій та чи може керувати ними.

Згідно з п. 5 ч. 1 ст.252, п. 9 ч. 1 ст.253 ЦПК Українисуд може за заявою учасника справи, а також з власної ініціативи зупинити провадження у справі у випадку призначення судом експертизи. В такому випадку провадження у справі зупиняється на час проведення експертизи.

З урахуванням положень ст.ст.252,253,298 ЦПК Українисуд призначає у справі судову психіатричну експертизу та зупиняє провадження у справі на час проведення експертизи.

Зважаючи на достатність даних, що свідчать про психічне захворювання у ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , суд вважає необхідним призначити по справі амбулаторну судово-психіатричну експертизу,виконання якої доручити експертам Харківської філії судово-психіатричних експертиз Державної установи «Інститут психіатрії, судово-психіатричної експертизи та моніторингу наркотиків Міністерства охорони здоров`я України».

У зв`язку з призначенням експертизи, суд відповідно до вимог п. 5 ч. 1ст. 252 Цивільного процесуального кодексу України, зупиняє провадження по справі на час проведення експертизи.

На підставі викладеного, керуючись ст.103-105,252,260,298 Цивільного процесуального кодексу України, суд,-

ПОСТАНОВИВ:

Призначити по справі амбулаторну судово-психіатричну експертизу, проведення якої доручити експертам Харківської філії судово-психіатричних експертиз Державної установи «Інститут психіатрії, судово-психіатричної експертизи та моніторингу наркотиків Міністерства охорони здоров`я України» (61068 м. Харків, вул.. Академіка Павлова, б. 46).

На виконання експертів поставити такі питання:

1.Чи страждає ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , яка зареєстрована за адресою: АДРЕСА_1 ,будь-яким психічним захворюванням на теперішній час?

2.Якщо так, то чи може вона віддавати звіт своїм діям та керувати ними внаслідок психічного захворювання?

Попередити експертів про кримінальну відповідальність за ст.ст.384,385 КК України.

Надати для проведення експертизи матеріали цивільної справи № 619/880/22.

Провадження у справі зупинити на час проведення експертизи відповідно до вимог п.5 ч.1ст. 252 ЦПК України.

Ухвала в частині зупинення провадження у справі може бути оскаржена в апеляційному порядку до Харківського апеляційного суду шляхом подачі апеляційної скарги в п`ятнадцятиденний строк з дня проголошення ухвали.

Суддя О.В. Бородіна

Присяжні О.Ю. Бикова

С.О. Васюта

СудЛенінський районний суд м.Харкова
Дата ухвалення рішення26.07.2023
Оприлюднено28.07.2023
Номер документу112443192
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи, з них: про визнання фізичної особи недієздатною

Судовий реєстр по справі —619/880/22

Рішення від 04.03.2024

Цивільне

Ленінський районний суд м.Харкова

Бородіна О. В.

Ухвала від 13.02.2024

Цивільне

Ленінський районний суд м.Харкова

Бородіна О. В.

Ухвала від 17.10.2023

Цивільне

Ленінський районний суд м.Харкова

Бородіна О. В.

Ухвала від 25.09.2023

Цивільне

Ленінський районний суд м.Харкова

Бородіна О. В.

Ухвала від 19.09.2023

Цивільне

Ленінський районний суд м.Харкова

Бородіна О. В.

Ухвала від 26.07.2023

Цивільне

Ленінський районний суд м.Харкова

Бородіна О. В.

Ухвала від 23.02.2023

Цивільне

Ленінський районний суд м.Харкова

Бородіна О. В.

Ухвала від 25.01.2023

Цивільне

Дзержинський районний суд м.Харкова

Семіряд І. В.

Ухвала від 13.01.2023

Цивільне

Жовтневий районний суд м.Харкова

Гаврилюк С. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні