Ухвала
від 26.07.2023 по справі 910/9144/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01054, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

м. Київ

26.07.2023Справа № 910/9144/23Суддя Мудрий С.М., розглянувши клопотання товариства з обмеженою відповідальністю "Кийтранс-2005" про залучення третьої особи у справі

за позовом приватного акціонерного товариства "Страхова група "ТАС"

до товариства з обмеженою відповідальністю "Кийтранс-2005"

про стягнення 7 904,76 грн.

ВСТАНОВИВ:

Приватне акціонерне товариство "Страхова група "ТАС" звернулося до Господарського суду міста Києва з позовом до товариства з обмеженою відповідальністю "Кийтранс-2005" про стягнення 7 904,76 грн. в порядку суброгації.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 14.06.2023 вищевказану позовну заяву залишено без руху та встановлено позивачу десятиденний строк для усунення її недоліків з дня вручення цієї ухвали.

22.06.2023 до канцелярії суду (через систему Електронний суд) позивач подав заяву про виконання ухвали суду з доданими документами.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 27.06.2023 прийнято позовну заяву до розгляду та відкрито провадження у справі. Вирішено здійснювати розгляд справи за правилами спрощеного позовного провадження без виклику сторін (без проведення судового засідання).

19.07.2023 на адресу суду від відповідача надійшов відзив на позовну заяву та клопотання про залучення третьої особи.

21.07.2023 до канцелярії суду (через систему Електронний суд) від позивача надійшла відповідь на відзив.

Відповідач просить суд залучити акціонерне товариство "Страхова компанія "ІНГО" в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору. В поданій заяві відповідач зазначає обставини справи, які стосуються акціонерного товариства "Страхова компанія "ІНГО".

Відповідно до частин 1-3 ст. 50 Господарського процесуального кодексу України (далі - ГПК України) треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого провадження у справі або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права або обов`язки щодо однієї із сторін. Їх може бути залучено до участі у справі також за заявою учасників справи. Якщо суд при вирішенні питання про відкриття провадження у справі або при підготовці справи до розгляду встановить, що рішення господарського суду може вплинути на права та обов`язки осіб, які не є стороною у справі, суд залучає таких осіб до участі у справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору. У заявах про залучення третіх осіб і у заявах третіх осіб про вступ у справу на стороні позивача або відповідача зазначається, на яких підставах третіх осіб належить залучити до участі у справі.

Отже, з положень ст. 50 ГПК України вбачається, що підставою для залучення особи до участі у справі у статусі третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, є та обставина, що рішення у справі може вплинути на її права або обов`язки щодо однієї із сторін. Така особа має перебувати з однією зі сторін у матеріальних правовідносинах, які в результаті прийняття судом рішення у справі зазнають певних змін.

Тобто, норми інституту третіх осіб без самостійних вимог на предмет спору покликані захистити права та охоронювані законом інтереси осіб, які не є учасниками спірних матеріальних правовідносин, але знаходяться із однією зі сторін процесу у таких відносинах і які можуть змінитись у результаті винесеного рішення.

Враховуючи вищезазначене, суд дійшов висновку про доцільність залучення акціонерного товариства "Страхова компанія "ІНГО" в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні відповідача, у зв`язку з чим відповідне клопотання відповідача підлягає задоволенню.

На підставі викладеного та керуючись статтями ст. 50, 234 ГПК України, суд

УХВАЛИВ:

1. Клопотання товариства з обмеженою відповідальністю "Кийтранс-2005" про залучення у якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору задовольнити.

2. Залучити у якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача:

акціонерне товариство "Страхова компанія "ІНГО" (01054, місто Київ, вулиця Бульварно-Кудрявська, будинок 33; ідентифікаційний код 16285602).

3. Зобов`язати позивача направити копію позовної заяви з додатками на адресу акціонерного товариства "Страхова компанія "ІНГО" (01054, місто Київ, вулиця Бульварно-Кудрявська, будинок 33) у строк до трьох днів з дня отримання ухвали, докази чого надати суду.

4. Запропонувати третій особі у строк до 11.08.2023 подати пояснення щодо позову або відзиву в порядку статті 168 Господарського процесуального кодексу України.

5. Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та не підлягає оскарженню.

Суддя С.М. Мудрий

СудГосподарський суд міста Києва
Дата ухвалення рішення26.07.2023
Оприлюднено31.07.2023
Номер документу112458103
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема, договорів Невиконання або неналежне виконання зобов’язань страхування

Судовий реєстр по справі —910/9144/23

Рішення від 03.10.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Мудрий С.М.

Ухвала від 26.07.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Мудрий С.М.

Ухвала від 27.06.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Мудрий С.М.

Ухвала від 14.06.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Мудрий С.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні