Ухвала
від 27.07.2023 по справі 177/1453/23
КРИВОРІЗЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 177/1453/23

Провадження № 2/177/642/23

У Х В А Л А

27.07.2023 м. Кривий Ріг

Суддя Криворізького районного суду Дніпропетровської області Суботіна С. А. розглянувши матеріали позовної заяви ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , третя особа: Криворізький відділ державної виконавчої служби у Криворізькому районі Дніпропетровської області Південно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Дніпро), про зміну розміру аліментів,-

ВСТАНОВИВ:

Позивач ОСОБА_1 звернувся до суду 24.07.2023 з указаним позовом та просить змінити розмір аліментів, які стягуються з нього на підставі рішення Криворізького районного суду Дніпропетровської області на користь ОСОБА_2 на утримання малолітніх дітей ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 та ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , у розмірі 1/3 заробітку (доходу), але не менше 50% та не більше 10 прожиткових мінімумів на дитину відповідного віку, щомісячно, починаючи з 22.07.2020 і до досягнення дітьми повноліття, зменшивши їх до 1/6 заробітку (доходу) платника аліментів.

На адресусуду,у порядкуч.6ст.187ЦПК України,26.07.2023надійшла відповідьз Лозуватськоїсільської радиКриворізького районуДніпропетровської областіпро реєстраціюмісця проживаннявідповідача ОСОБА_2 за адресою: АДРЕСА_1 .

Відповідно до ч. 1 ст. 187 ЦПК України, суд відкриває провадження у справі за позовною заявою за відсутності підстав для залишення її без руху, повернення чи відмови у відкритті провадження.

Однак, ознайомившись з позовною заявою та долученими до неї матеріалами, суд приходить до висновку про необхідність залишення її без руху, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у ст.ст. 175, 177 ЦПК України, а саме.

Згідно з ч. 1 ст. 175 ЦПК України, у позовній заяві позивач викладає свої вимоги щодо предмета спору та їх обґрунтування.

Позовна заява повинна містити, зокрема, зміст позовних вимог та виклад обставин, якими позивач обґрунтовує свої вимоги; зазначення доказів, що підтверджують вказані обставини, що визначено п. п. 4, 5 ч. 3 ст. 175 ЦПК України.

Зі змісту ч. 5 ст. 177 ЦПК України слідує, що позивач зобов`язаний до позовної заяви додати всі наявні в нього докази, що підтверджують обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги.

Як зазначено в Постанові Пленуму ВСУ «Про застосування норм цивільного процесуального законодавства при розгляді справ у суді першої інстанції» від 12.06.2009 № 2, суди мають звертати особливу увагу, зокрема, на те, що в позовній заяві повинні не лише міститись позовні вимоги, а й бути викладені обставини, якими позивач обґрунтовує свої вимоги, і зазначені докази, що підтверджують кожну обставину.

В обґрунтування позовних вимог ОСОБА_1 зазначає, що від шлюбу з відповідачем має двох неповнолітніх дітей, на утримання яких сплачує аліменти, що стягуються за судовим наказом Криворізького районного суду Дніпропетровської області від 29.07.2020, однак доказів на підтвердження вказаних обставин (свідоцтва про народження дітей, копії судового наказу) до позовної заяви не додає та у разі неможливості надати такі докази самостійно, не заявляє перед судом клопотання про їх витребування.

Також позивачем не надано доказів на обґрунтування позовних вимог в частинні частині погіршення матеріального становища, отриманням ним мінімальної заробітної плати та перебування на його утриманні батька, який є особою з інвалідністю ІІІ групи.

Таким чином, позивачеві необхідно усунути вказаний недолік шляхом надання доказів, що підтверджують обставини, на які він посилається у позовній заяві.

Відповідно до п. 2 ч. 3 ст. 175 ЦПК України, позовна заява повинна містити: повне найменування (для юридичних осіб) або ім`я (прізвище, ім`я та по батькові - для фізичних осіб) сторін та інших учасників справи, їх місцезнаходження (для юридичних осіб) або місце проживання чи перебування (для фізичних осіб), поштовий індекс, ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України (для юридичних осіб, зареєстрованих за законодавством України), а також реєстраційний номер облікової картки платника податків (для фізичних осіб) за його наявності або номер і серію паспорта для фізичних осіб - громадян України (якщо такі відомості позивачу відомі), відомі номери засобів зв`язку, офіційної електронної адреси та адреси електронної пошти.

За даними Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, вірне найменування Криворізького відділу державної виконавчої служби у Криворізькому районі Дніпропетровської області Південно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Дніпро), зазначене позивачем в якості третьої особи, є Криворізький відділ державної виконавчої служби у Криворізькому районі Дніпропетровської області Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса).

Отже, позивачеві потрібно уточнити коло осіб, які беруть участь у справі.

За приписамич.4ст.177 ЦПК України, до позовної заяви додаються документи, що підтверджують сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі, або документи, які підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

Відповідно до ч. 1 ст. 4 Закону України «Про судовий збір», судовий збір справляється у відповідному розмірі від прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня календарного року, в якому відповідна заява або скарга подається до суду, у відсотковому співвідношенні до ціни позову та у фіксованому розмірі.

Згідно з пп. 2 п. 1 ч. 2 ст. 4 Закону України «Про судовий збір» ставки судового збору встановлюються в таких розмірах: за подання до суду позовної заяви немайнового характеру, яка подана фізичною особою - 0,4 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Як слідує зі змісту позову, позивачем пред`явлено позовну вимогу немайнового характеру зменшення розміру аліментів.

У тексті позову ОСОБА_1 посилається на п. 3 ч. 1 ст. 5 Закону України «Про судовий збір», де від сплати судового збору звільняються позивачі за подання позовів про стягнення аліментів, що суддя вважає помилковим з огляду на наступне.

Коло осіб, які звільняються від сплати судового збору визначено ч. 1 ст. 5 Закону України «Про судовий збір», серед яких, позивачі - у справах про стягнення аліментів, збільшення їх розміру, оплату додаткових витрат на дитину, стягнення неустойки (пені) за прострочення сплати аліментів, індексацію аліментів чи зміну способу їх стягнення, а також заявники у разі подання заяви щодо видачі судового наказу про стягнення аліментів.

Отже, відповідно до вказаної правової норми позивачі в справах про зменшення розміру аліментів не звільняються від сплати судового збору.

Таким чином, позивачу необхідно сплатити судовий збір за вимогу немайнового характеру (зменшення розміру аліментів), який станом на 24.07.2023 (дату звернення до суду) складає 1073,60 грн, за реквізитами:

Отримувач коштів ГУК у Дн-кій обл/м.Кр.Ріг/22030101

Код отримувача (код за ЄДРПОУ) 37988155

Банк отримувача Казначейство України (ел.адм.подат.)

Код банку отримувача (МФО) 899998

Рахунок отримувача - UA058999980313141206000004645

код класифікації доходів бюджету - 22030101

з наданням суду оригіналу квитанції.

Оскільки позовна заява не відповідає вимогам ст.ст. 175, 177 ЦПК України, то згідно з ч. 1 ст. 185 ЦПК України, її необхідно залишити без руху та надати позивачеві 10-денний строк для усунення виявлених недоліків, перебіг якого обчислювати з дня вручення копії даної ухвали.

Згідно з ч. 3 ст. 185 ЦПК України, якщо позивач відповідно до ухвали суду у встановлений строк виконає вимоги, визначені ст.ст. 175, 177 ЦПК України, позовна заява вважатиметься поданою в день її первісного подання до суду.

Керуючись ст.ст. 175, 177, 185 ЦПК України, суддя, -

ПОСТАНОВИВ:

Позовну заяву ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , третя особа: Криворізький відділ державної виконавчої служби у Криворізькому районі Дніпропетровської області Південно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Дніпро), про зміну розміру аліментів, залишити без руху та надати позивачеві 10-денний строк для усунення недоліків та приведення позовної заяви у відповідність до вимог ст.ст. 175, 177 ЦПК України, який обчислювати з дня отримання копії ухвали.

Копію ухвали направити позивачеві за адресою, вказаною в позовній заяві для виконання у встановлений судом строк. У разі невиконання ухвали суду позовна заява буде вважатися неподаною та буде повернена позивачеві разом з доданими до неї матеріалами.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та оскарженню в апеляційному порядку окремо від рішення суду не підлягає.

Суддя:

Дата ухвалення рішення27.07.2023
Оприлюднено31.07.2023
Номер документу112459859
СудочинствоЦивільне
Сутьзміну розміру аліментів

Судовий реєстр по справі —177/1453/23

Рішення від 04.04.2024

Цивільне

Криворізький районний суд Дніпропетровської області

Суботіна С. А.

Рішення від 04.04.2024

Цивільне

Криворізький районний суд Дніпропетровської області

Суботіна С. А.

Ухвала від 09.11.2023

Цивільне

Криворізький районний суд Дніпропетровської області

Суботіна С. А.

Ухвала від 05.09.2023

Цивільне

Криворізький районний суд Дніпропетровської області

Суботіна С. А.

Ухвала від 27.07.2023

Цивільне

Криворізький районний суд Дніпропетровської області

Суботіна С. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні