Ухвала
від 27.07.2023 по справі 813/883/15
ЛЬВІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЛЬВІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

справа№813/883/15

У Х В А Л А

про заміну сторони виконавчого провадження

27 липня 2023 року

Львівський окружний адміністративний суд у складі головуючого судді Костецького Н.В., розглянувши в порядку письмового провадження заяву Головного управління Пенсійного фонду України у Львівській області про заміну сторони у виконавчому провадженні у справі за позовом Відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в м. Червонограді Львівської області до Товариства з обмеженою відповідальністю «Реклинець» в особі Ліквідаційної комісії Товариства з обмеженою відповідальністю «Реклинець» про стягнення сум капіталізованих платежів, -

встановив:

у провадженні Львівського окружного адміністративного суду перебувала справа № 813/883/15 за позовом Відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в м. Червонограді Львівської області до Товариства з обмеженою відповідальністю «Реклинець» в особі Ліквідаційної комісії Товариства з обмеженою відповідальністю «Реклинець» про стягнення сум капіталізованих платежів.

Постановою суду від 17.03.2015 у справі №813/883/15 позов задоволено повністю. Стягнуто з Товариства з обмеженою відповідальністю «Реклинець» на користь Відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в м. Червонограді Львівської області капіталізовані платежі в розмірі 64 781 (шістдесят чотири тисячі сімсот вісімдесят одну) грн. 33 коп.

14.05.2015 судом видано виконавчий лист у справі №813/883/15.

Ухвалою суду від 26.10.2018 замінено стягувача у виконавчому провадженні № 47956644 з примусового виконання виконавчого листа виданого Львівським окружним адміністративним судом 14.05.2015 № 813/883/15 - відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в м. Червонограді Львівської області (код ЄДРПОУ 25258320) на управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Львівській області (код ЄДРПОУ 41322361).

20.07.2023 до суду надійшла заява Головного управління Пенсійного фонду України у Львівській області про заміну сторони виконавчого провадження (стягувача) з Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Львівській області на його правонаступника - Головне управління Пенсійного фонду України у Львівській області. Заява вмотивована тим, що в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб підприємців та громадських формувань 27.04.2023 внесено запис в ЄДР щодо припинення Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Львівській області правонаступником якого є Головне Управління Пенсійного Фонду України у Львівській області.

14.08.2020 Сокальським районним відділом державної виконавчої служби Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Львів) винесена постанова про відкриття виконавчого провадження (ВП № 62811402) з примусового виконання виконавчого листа №813/883/15, виданого Львівським окружним адміністративним судом.

Вказану заяву призначено до розгляду у судовому засіданні 27.07.2023.

Заявник та учасники справи та/або їх представники у судове засідання 27.07.2023 не прибули, про дату час і місце судового розгляду повідомлені належним чином в порядку ст.ст. 124, 129 КАС України за відомими суду даними, зазначеними у заяві про заміну сторони виконавчого провадження та в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань.

За приписами ч. 4 ст. 229 Кодексу адміністративного судочинства України (далі КАС України) у разі неявки у судове засідання всіх учасників справи або якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється за відсутності учасників справи (у тому числі при розгляді справи в порядку письмового провадження), фіксування судового засідання за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Відповідно до ч. 2 ст. 379 КАС України неприбуття у судове засідання осіб, які були належним чином повідомлені про дату, час і місце розгляду справи, не перешкоджає судовому розгляду.

За таких обставин суд вважає за можливе розглянути заяву про заміну стягувача у виконавчому листі без участі заявника та осіб, які беруть участь у справі, за наявними у справі матеріалами в порядку письмового провадження.

Розглядаючи заяву про заміну стягувача у виконавчому провадженні, суд зазначає наступне.

Відповідно до ч. 1 ст. 379 КАС України у разі вибуття однієї із сторін виконавчого провадження за поданням державного виконавця або за заявою заінтересованої особи суд, який розглядав справу як суд першої інстанції, замінює сторону виконавчого провадження її правонаступником.

Відповідно до ч. 4 ст. 379 КАС України положення цієї статті застосовуються також у випадку необхідності заміни боржника або стягувача у виконавчому листі до відкриття виконавчого провадження.

Відповідно до ч. 5 ст. 15 Закону України «Про виконавче провадження» № 1404-VIII від 02.06.2016 у разі вибуття однієї із сторін виконавець за заявою сторони, а також заінтересована особа мають право звернутися до суду із заявою про заміну сторони її правонаступником. Для правонаступника усі дії, вчинені до його вступу у виконавче провадження, є обов`язковими тією мірою, якою вони були б обов`язковими для сторони, яку правонаступник замінив. Підставою для вибуття сторони виконавчого провадження є припинення (ліквідація чи реорганізація) юридичної особи. Перехід окремого суб`єктивного права та обов`язку від одного суб`єкта владних повноважень до іншого згідно з цивільним законодавством також є правонаступництвом. Отже, необхідною умовою для заміни сторони у виконавчому провадженні є її заміна саме правонаступником. Правонаступництво можливе на всіх стадіях виконавчого провадження - з моменту відкриття виконавчого провадження до його закінчення. Після заміни вибулої сторони виконавчого провадження її правонаступником виконавець продовжує виконання виконавчого провадження в порядку, встановленому Законом.

01.01.2023 набрав чинності Закон України № 2620-ІХ «Про внесення змін до Закону України «Про загальнообов`язкове державне соціальне страхування» та Закону України «Про загальнообов`язкове державне соціальне страхування» (далі - Закону № 2620-ІХ), який відповідно до Основ законодавства України про загальнообов`язкове державне соціальне страхування визначає правові, фінансові та організаційні засади загальнообов`язкового державного соціального страхування, гарантії працюючим громадянам щодо їх соціального захисту у зв`язку з тимчасовою втратою працездатності, вагітністю та пологами, у разі нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання, охорони їхнього життя та здоров`я.

Відповідно до п. 2 Розділу VII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону № 2620-ІХ припинено Фонд соціального страхування України та управління виконавчої дирекції Фонду, реорганізувавши їх шляхом приєднання до Пенсійного фонду України з 1 січня 2023 року. Пенсійний фонд України та його територіальні органи є правонаступниками Фонду соціального страхування України, його виконавчої дирекції, управлінь виконавчої дирекції Фонду та їх відділень. Кабінету Міністрів України у встановленому порядку вжити заходів, що випливають із цього Закону.

Згідно з п. 5 Розділу VII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону № 2620-ІХ Фонду соціального страхування України доручено забезпечити передачу Пенсійному фонду України особових справ потерпілих (членів їхніх сімей), баз даних, носіїв інформації та програмного забезпечення щодо ведення обліку та здійснення страхових виплат у порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України.

Встановлено, що з дня набрання чинності цим Законом платники страхових внесків на загальнообов`язкове державне соціальне страхування у зв`язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням, загальнообов`язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності, платники єдиного внеску на загальнообов`язкове державне соціальне страхування та отримувачі виплат (матеріального забезпечення) є такими, що зареєстровані (взяті на облік) Пенсійним фондом України. Їх перереєстрація не здійснюється (п. 6 Розділу VII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону № 2620-ІХ).

Відповідно до п. 7 Розділу VII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону № 2620-ІХ стягнення та погашення заборгованості із страхових внесків на загальнообов`язкове державне соціальне страхування у зв`язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням, від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності, пенсійне страхування, єдиного внеску на загальнообов`язкове державне соціальне страхування, у тому числі в судовому порядку, у справах про банкрутство, за виконавчими документами, провадження за якими відкрито до дня набрання чинності цим Законом, здійснюють територіальні органи Пенсійного фонду України.

Згідно витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, юридичну особу Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Львівській області припинено, про що внесено запис 1004151120037041684 від 27.04.2023.

За наявних обставин суд зазначає, що Головне управління Пенсійного фонду України у Львівській області є правонаступником Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Львівській області.

З урахуванням наведеного, суд висновує про наявність правових підстав для задоволення заяви про заміну стягувача виконавчого провадження (ВП № 62811402) в адміністративній справі №813/883/15.

Керуючись статтями 243, 248, 256, 295, 379 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

ухвалив:

заяву Головного управління Пенсійного фонду України у Львівській області про заміну стягувача у виконавчому провадженні задовольнити.

Замінити стягувача у виконавчому провадженні №62811402, відкритому щодо виконання виконавчого листа №813/883/15, виданого Львівським окружним адміністративним судом, з Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Львівській області (79041, м. Львів, вул. Героїв УПА, буд. 73, корп. 8, ЄДРПОУ 41322361) на його правонаступника Головне управління Пенсійного фонду України у Львівській області (79016, м. Львів, вул. Митрополита Андрея, 10, ЄДРПОУ 13814885).

Ухвала суду набирає законної сили з моменту її підписання.

Ухвала може бути оскаржена в апеляційному порядку шляхом подання апеляційної скарги протягом п`ятнадцяти днів з дня складення повного тексту ухвали до Восьмого апеляційного адміністративного суду.

Повний текст ухвали складено 27.07.2023 року.

СуддяКостецький Н.В.

СудЛьвівський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення27.07.2023
Оприлюднено31.07.2023
Номер документу112465923
СудочинствоАдміністративне
КатегоріяЗаява про заміну сторони виконавчого провадження

Судовий реєстр по справі —813/883/15

Ухвала від 27.07.2023

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Костецький Назар Володимирович

Ухвала від 26.10.2018

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Костецький Назар Володимирович

Постанова від 17.03.2015

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Костецький Назар Володимирович

Ухвала від 23.02.2015

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Костецький Назар Володимирович

Ухвала від 23.02.2015

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Костецький Назар Володимирович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні