Ухвала
від 25.07.2023 по справі 209/4018/23
ДНІПРОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ДНІПРОДЗЕРЖИНСЬКА

Справа № 209/4018/23

Провадження № 2/209/1034/23

У Х В А Л А

про залишення заяви без руху

25 липня 2023 року м. Кам`янське

Суддя Дніпровського районного суду міста Дніпродзержинська Дніпропетровської області Багбая Є.Д., розглянувши матеріали позовної заяви ОСОБА_1 до Садівничого товариства "Дніпро", третя особа, яка не заявляє самостійних вимог: ОСОБА_2 , про зобов`язання вчинити певні дії, стягнення моральної шкоди, -

ВСТАНОВИВ:

Представник позивача ОСОБА_1 адвокат Васильцова О.М. звернулася до суду з позовом до Садівничого товариства "Дніпро", третя особа, яка не заявляє самостійних вимог: ОСОБА_2 , про зобов`язання вчинити певні дії, стягнення моральної шкоди, в якому просить суд:звільнити від сплати судового збору ОСОБА_1 відповідно до вимог частини 2 ст. 8 ЗУ "Про судовий збір"; визнати протиправним та скасувати протокол № 1712-22 від 17 грудня 2022 року СТ "Дніпро" щодо відключення від електропостачання будинку, що розташований на ділянці АДРЕСА_1 " усунути ОСОБА_1 перешкоди у користуванні будинком, шляхом відновлення постачання електричної енергії споживачу; скасувати нараховану позивачу відповідачем плату за електропостачання у розмірі 17220,00 гривень; стягнути з СТ "Дніпро" на користь позивача моральну шкоду в розмірі 12000 гривень та покласти судові витрати на відповідача.

Зазначена позовна заява підлягає залишенню без руху, оскільки подана з порушенням ст. 175, ст. 177 ЦПК України.

Так, згідно до ч. 4 ст. 175 ЦПК України, якщо позовна заява подається особою, звільненою від сплати судового збору відповідно до закону, у ній зазначаються підстави звільнення позивача від сплати судового збору.

Згідно ч. 4 ст. 177 ЦПК України, до позовної заяви додаються документи, що підтверджують сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі, або документи, що підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

Відповідно ст. 8 Закону України "Про судовий збір", суд може зменшити розмір судового збору або звільнити від його сплати на підставі, зазначеній у частині першій цієї статті.

Представник позивача просить суд звільнити ОСОБА_1 від сплати судового збору відповідно до вимог ч. 2 ст. 8 ЗУ "Про судовий збір", так як вона є одинокою матір`ю, яка має дитину віком до чотирнадцяти років ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Звертаючись до суду, позивачем подано копію свідоцтва серії НОМЕР_1 про народження ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , де батьками записані ОСОБА_4 та ОСОБА_1 , та з якого неможливо встановити, що позивач є одинока мама.

У зв`язку із вищевикладеним, позивачу ОСОБА_1 необхідно надати суду документ, що підтверджує її статус одинокої мами для звільнення від сплати судового збору, або копію квитанції про сплату судового збору за кожну позовну вимогу майнового та немайнового характу згідно Закону України "Про судовий збір".

Відповідно до ч. 1-3 ст. 185 ЦПК України, суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 175 і 177 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху. В ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху. Якщо ухвала про залишення позовної заяви без руху постановляється з підстави несплати судового збору у встановленому законом розмірі, суд в такій ухвалі повинен зазначити точну суму судового збору, яку необхідно сплатити (доплатити). Якщо позивач відповідно до ухвали суду у встановлений строк виконає вимоги, визначені статтями 175 і 177 цього Кодексу, сплатить суму судового збору, позовна заява вважається поданою в день первісного її подання до суду. Якщо позивач не усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається позивачеві.

Крім того, Європейський Суд нагадує, що положення підпункту «а» п. 3 ст. 6 Конвенції необхідно аналізувати у світлі більш загальної норми про право на справедливий судовий розгляд, гарантоване п. 1 цієї статті. У справі надання повної, детальної інформації щодо заявлених вимог та, відповідно, про правову кваліфікацію, яку суд може дати відповідним фактам, є важливою передумовою забезпечення справедливого судового розгляду. Право бути поінформованим про характер і підставу позову потрібно розглядати у світлі права мати можливість підготуватися до захисту, гарантованого підпунктом «b» п. 3 ст. 6 Конвенції.

За таких обставин суд вважає необхідним надати позивачу термін для виправлення недоліків позовної заяви, шляхом подачі позовної заяви, оформленої у відповідності до вимог Цивільного процесуального кодексу України.

Керуючись ст. ст. 95, 175, 177, 185, 260, 353 ЦПК України, суд ,-

ПОСТАНОВИВ:

Позовну заяву ОСОБА_1 до Садівничого товариства "Дніпро", третя особа, яка не заявляє самостійних вимог: ОСОБА_2 , про зобов`язання вчинити певні дії, стягнення моральної шкоди - залишити без руху.

Повідомити позивача про необхідність у строк не більше десяти днів з дня отримання ухвали суду виправити недоліки позову шляхом оформлення позовної заяви належним чином у відповідності до вимог ст. ст. 175, 177 ЦПК України.

Роз`яснити позивачу, що у разі не усунення зазначених недоліків у вказаний термін, позовна заява вважається неподаною і повертається позивачеві.

Ухвала суду оскарженню не підлягає.

Суддя Є.Д. Багбая

СудДніпровський районний суд м.Дніпродзержинська
Дата ухвалення рішення25.07.2023
Оприлюднено31.07.2023
Номер документу112476419
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема договорів (крім категорій 301000000-303000000), з них надання послуг

Судовий реєстр по справі —209/4018/23

Ухвала від 09.05.2024

Цивільне

Дніпровський районний суд м.Дніпродзержинська

Багбая Є. Д.

Рішення від 23.01.2024

Цивільне

Дніпровський районний суд м.Дніпродзержинська

Багбая Є. Д.

Рішення від 23.01.2024

Цивільне

Дніпровський районний суд м.Дніпродзержинська

Багбая Є. Д.

Ухвала від 09.10.2023

Цивільне

Дніпровський районний суд м.Дніпродзержинська

Багбая Є. Д.

Ухвала від 07.09.2023

Цивільне

Дніпровський районний суд м.Дніпродзержинська

Багбая Є. Д.

Ухвала від 07.08.2023

Цивільне

Дніпровський районний суд м.Дніпродзержинська

Багбая Є. Д.

Ухвала від 25.07.2023

Цивільне

Дніпровський районний суд м.Дніпродзержинська

Багбая Є. Д.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні