Ухвала
від 28.07.2023 по справі 520/13228/23
ХАРКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Харківський окружний адміністративний суд 61022, м. Харків, майдан Свободи, 6, inbox@adm.hr.court.gov.ua, ЄДРПОУ: 34390710

УХВАЛА

з питань заміни відповідача

28 липня 2023 р. справа №520/13228/23

Cуддя Харківського окружного адміністративного суду Біленський О.О., розглянувши в порядку письмового провадження клопотання в.о. керівника Дергачівської окружної прокуратури Харківської області про заміну неналежного відповідача у справі за адміністративним позовом Керівника Дергачівської окружної прокуратури Харківської області (вул. 1 Травня, буд. 63, м. Дергачі, Харківська область, 62303) в інтересах держави в особі Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Харківській області (вул. Шевченка, буд 8, м. Харків, 61013, код ЄДРПОУ 38631015) до Комунального підприємства "Дергачікомунсервіс" Дергачівської міської ради (вул. 1 Травня, буд. 20, м. Дергачі, Харківська область, 62303, ЄДРПОУ 38655895) про зобов`язання вчинити певні дії, -

ВСТАНОВИВ:

Керівник Дергачівської окружної прокуратури Харківської області звернувся до Харківського окружного адміністративного суду з позовом в інтересах держави в особі Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Харківській області до Комунального підприємства "Дергачікомунсервіс" Дергачівської міської ради, в якому просить суд:

- зобов`язати Комунальне підприємство «Дергачікомунсервіс» Дергачівської міської ради вжити заходів щодо приведення в належний технічний стан та готовність до укриття населення захисної споруди цивільного захисту - протирадіаційного укриття №77142, розташованого за адресою: м. Дергачі, Харківського району, Харківської області, вул. Сумський шлях, 178, а саме: провести замір опору ізоляції та спрацювання приладів захисту електричних мереж та електроустановок від короткого замкнення в захисній споруді №77142; доукомплектувати у повному обсязі захисну споруду №77142 первинними засобами пожежогасіння: вогнегасниками, які використовуються для локалізації і ліквідації пожеж у їх початковій стадії розвитку; забезпечити захисну споруду №77142 первинними засобами пожежогасіння, пожежною автоматикою і сигналізацією відповідно до вимог Правил пожежної безпеки в Україні, затверджених наказом Міністерства внутрішніх справ України від 30.12.2014 №1417; позначити та освітити місця розташування первинних засобів пожежогасіння, план евакуації із захисної споруди №77142; забезпечити утримання та експлуатацію захисної споруди №77142 у стані, що не дозволяє привести її у готовність до використання за призначенням у визначені законодавством терміни; забезпечити захисну споруду №77142 документацією для відображення відомостей про терміни і результати проведених оглядів, обстежень та випробувань, проведених технічних обслуговувань, поточних та капітальних ремонтів тощо; влаштувати освітлення або дубльовані світлові покажчики на входах у захисній споруді №77142; установити та підключити репродуктори (гучномовці) та телефони в захисній споруді №77142; забезпечити утримання у справному стані вхідних дверей до захисної споруди №77142 (встановити гумові прокладки на дверних коробках); позначити за допомогою табличок (написів) та покажчиків руху місця розташування до захисної споруди №77142; вивісити табличку біля вхідних дверей розміром 60х50 см із зазначенням місць зберігання ключів, відповідальної особи, її адреси і телефону, а також номера споруди № НОМЕР_1 ; поновити гідроізоляцію у захисній споруді №77142 від підтоплення ґрунтовими та поверхневими водами; забезпечити утримання вхідних дверей до захисної споруди № НОМЕР_1 у справному стані (замінити гумові прокладки дверей); встановити стрілки напрямків закривання і відкривання з написами "Закр.", "Відкр." на дверних полотнах захисної споруди №77142; забезпечити захисну споруду №77142 необхідним майном на розрахункову чисельність населення, що підлягає укриттю, відповідно до переліку майна, необхідного для укомплектування захисної споруди; забезпечити експлуатацію та утримання електрообладнання в захисній споруді №77142 відповідно до вимог чинного законодавства у сфері улаштування електроустановок; розробити влаштування порогів в захисній споруді №77142, які б не перешкоджали вільній евакуації людей.

Ухвалою Харківського окружного адміністративного суду від 05.06.2023 відкрито спрощене провадження в адміністративній справі згідно з положеннями п. 10 ч. 6 ст. 12, ч. 1 ст. 257 КАС України, якими унормовано що за правилами спрощеного позовного провадження розглядаються справи незначної складності.

24.07.2023 до Харківського окружного адміністративного суду надійшло клопотання в.о. керівника Дергачівської окружної прокуратури Харківської області про заміну неналежного відповідача, в якому просить замінити відповідача у справі №520/13228/23 - Комунальне підприємство "Дергачікомунсервіс" Дергачівської міської ради, на належного відповідача - Дергачівську міську раду Харківського району Харківської області. В обґрунтування клопотання зазначено, що на теперішній час балансоутримувачем захисної споруди цивільного захисту протирадіаційного укриття №77142, розташованого за адресою: вул. Сумський шлях, 178, м. Дергачі Харківського району Харківської області, є Дергачівська міська рада Харківського району Харківської області.

Розглядаючи заявлене клопотання, суд виходить з наступного.

Відповідно до ч. 3, ч. 7 ст. 48 КАС України, якщо позов подано не до тієї особи, яка повинна відповідати за позовом, суд до ухвалення рішення у справі за згодою позивача замінює первісного відповідача належним відповідачем, не закриваючи провадження у справі, якщо це не потягне за собою зміни підсудності адміністративної справи. Суд має право за клопотанням позивача до ухвалення рішення у справі залучити до участі у ній співвідповідача. Заміна позивача допускається до початку судового розгляду справи по суті. Заміна відповідача допускається до ухвалення рішення судом першої інстанції.

За приписами ч. 5 ст. 48 КАС України, під час вирішення питання про залучення співвідповідача чи заміну належного відповідача суд враховує, зокрема, чи знав або чи міг знати позивач до подання позову у справі про підставу для залучення такого співвідповідача чи заміну неналежного відповідача.

Під час розгляду справи судом встановлено, що відповідно до Розпорядження Дергачівської міської військової адміністрації Харківського району Харківської області від 23.06.2023 №442, з метою забезпечення жителів громади захисними спорудами у випадку надзвичайних ситуацій, утримання в належному стані захисних споруд цивільного захисту, відповідно до статей 19, 32 Кодексу цивільного захисту України, Указу Президента України від 01 жовтня 2022 року №680/2022 «Про утворення військових адміністрацій населених пунктів у Харківській області», Постанови Верховної ради України від 16 листопада 2022 року №2777-ІХ «Про здійснення начальниками військових адміністрацій населених пунктів у Харківській області повноважень, передбачених частиною другою статті 30 Закону України «Про правовий режим воєнного стану», враховуючи результати інвентаризації, керуючись пп. 10 п. «а» частини першої ст. 36-1, ст. 60 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», частиною другою ст. 10, п. 20 частини другої ст. 15 Закону України «Про правовий режим воєнного стану», вирішено прийняти в комунальну власність Дергачівської міської територіальної громади Харківського району Харківської області захисні споруди цивільного захисту, зокрема, протирадіаційне укриття №77142, розташоване за адресою: вул. Сумський шлях, 178, м. Дергачі, Харківський район, Харківська область (п. 1 розпорядження).

Згідно з п. 2 Розпорядження Дергачівської міської військової адміністрації Харківського району Харківської області від 23.06.2023 №442, зобов`язано відділ бухгалтерського обліку та звітності міської ради взяти на балансовий облік майно, зазначене в пункті 1 розпорядження.

Відповідно до ч. 5 ст. 32 Кодексу цивільного захисту України порядок створення, утримання фонду захисних споруд цивільного захисту, виключення таких споруд з фонду та ведення його обліку визначається Кабінетом Міністрів України.

Згідно з ч. 8 ст. 32 Кодексу цивільного захисту України утримання захисних споруд цивільного захисту у готовності до використання за призначенням здійснюється їх власниками, користувачами, юридичними особами, на балансі яких вони перебувають (у тому числі споруд, що не увійшли до їх статутних капіталів у процесі приватизації (корпоратизації), за рахунок власних коштів.

Механізм створення, утримання фонду захисних споруд цивільного захисту (далі - захисні споруди), у тому числі споруд подвійного призначення та найпростіших укриттів, та ведення його обліку визначає "Порядок створення, утримання фонду захисних споруд цивільного захисту, виключення таких споруд із фонду та ведення його обліку", затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 10.03.2017 №138.

Так, згідно з п. 3 вищезазначеного Порядку балансоутримувачі захисних споруд - власники, користувачі, юридичні особи, на балансі яких перебувають захисні споруди (у тому числі споруди, що не увійшли до їх статутних капіталів у процесі приватизації (корпоратизації).

З матеріалів справи судом встановлено, що захисна споруда цивільного захисту - протирадіаційне укриття №77142, розташоване за адресою: вул. Сумський шлях, буд. 178, м. Дергачі, Харківський район, Харківська область, перебуває на балансі Комунального підприємства "Дергачікомунсервіс".

Доказів на підтвердження взяття протирадіаційного укриття №77142, розташованого за адресою: вул. Сумський шлях, буд. 178, м. Дергачі, Харківський район, Харківська область, на балансовий облік Дергачівської міської ради позивачем суду не надано.

Суд звертає увагу, що Розпорядження №442 від 23.06.2023 не є належним та достатнім доказом переходу майна у власність/користування/розпорядження Дергачівської міської ради, а також того, що протирадіаційне укриття №77142 станом на час подання прокурором клопотання про заміну відповідача стоїть на балансі Дергачівської міської ради.

Натомість, у Паспорті захисної споруди цивільного захисту (протирадіаційне укриття) №77142, Акті №4 від 28.01.2021 та Приписі від 28.01.2021 №4 власником та балансоутримувачем захисної споруди - протирадіаційного укриття №77142, розташованого за адресою: вул. Сумський шлях, буд. 178, м. Дергачі, Харківський район, Харківська область, значиться КП "Дергачікомунсервіс".

Таким чином, судом встановлено, що з 23.06.2023 Дергачівською міською радою лише розпоряджено прийняти в комунальну власність протирадіаційного укриття №77142, доказів взяття захисної споруди на баланс міської ради суду не надано.

Враховуючи вищенаведене, суд дійшов висновку про відсутність підстав для заміни відповідача у справі та відмовляє у задоволенні клопотання позивача та заміну первісного відповідача.

На підставі викладеного, керуючись ст. 48, 241, 243, 248, 256, 263, 293, 294 КАС України, суд, -

УХВАЛИВ:

У задоволенні клопотання в.о. керівника Дергачівської окружної прокуратури Харківської області про заміну неналежного відповідача у справі за адміністративним позовом Керівника Дергачівської окружної прокуратури Харківської області (вул. 1 Травня, буд. 63, м. Дергачі, Харківська область, 62303) в інтересах держави в особі Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Харківській області (вул. Шевченка, буд 8, м. Харків, 61013, код ЄДРПОУ 38631015) до Комунального підприємства "Дергачікомунсервіс" Дергачівської міської ради (вул. 1 Травня, буд. 20, м. Дергачі, Харківська область, 62303, ЄДРПОУ 38655895) про зобов`язання вчинити певні дії відмовити.

Копії даної ухвали направити особам, які беруть участь у справі.

Ухвала набирає законної сили негайно після її проголошення, якщо інше не передбачено цим Кодексом. Ухвала, постановлена судом поза межами судового засідання або в судовому засіданні у разі неявки всіх учасників справи, під час розгляду справи в письмовому провадженні, набирає законної сили з моменту її підписання суддею (суддями).

Ухвала суду може бути оскаржена в апеляційному порядку окремо від рішення суду повністю або частково у випадках, визначених статтею 294 цього Кодексу. Оскарження ухвали суду, яка не передбачена статтею 294 цього Кодексу, окремо від рішення суду не допускається.

Суддя Біленський О.О.

Дата ухвалення рішення28.07.2023
Оприлюднено31.07.2023
Номер документу112488602
СудочинствоАдміністративне
Сутьзобов`язання вчинити певні дії

Судовий реєстр по справі —520/13228/23

Ухвала від 20.02.2024

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Мартинюк Н.М.

Постанова від 26.01.2024

Адміністративне

Другий апеляційний адміністративний суд

Мінаєва О.М.

Ухвала від 13.10.2023

Адміністративне

Другий апеляційний адміністративний суд

Мінаєва О.М.

Ухвала від 13.10.2023

Адміністративне

Другий апеляційний адміністративний суд

Мінаєва О.М.

Ухвала від 25.08.2023

Адміністративне

Другий апеляційний адміністративний суд

Мінаєва О.М.

Рішення від 28.07.2023

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Біленський О.О.

Ухвала від 28.07.2023

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Біленський О.О.

Ухвала від 05.06.2023

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Біленський О.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні