Ухвала
від 27.07.2023 по справі 905/978/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

61022, м. Харків, пр. Науки, 5, тел.:(057) 702-07-99, факс: (057) 702-08-52,

гаряча лінія: (096) 068-16-02, E-mail: inbox@dn.arbitr.gov.ua,

код ЄДРПОУ: 03499901, UA368999980313151206083020649


У Х В А Л А

про залишення позовної заяви без руху

27.07.2023 Справа № 905/978/23

Господарський суд Донецької області у складі судді Огороднік Д.М., розглянувши матеріали

за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю «Донецькі енергетичні послуги» (код ЄДРПОУ 42086719, вул. Моссаковського Володимира 7, м.Дніпро, Дніпропетровська обл., 49044)

до відповідача Товариства з обмеженою відповідальністю «Новгородський комбінат комунального господарства» (код ЄДРПОУ 31459617, вул.Квіткова, буд.1,смт Новгородське, Донецька обл., 85295)

про стягнення заборгованості в розмірі 76613,59 грн.

Без повідомлення (виклику) учасників справи

ВСТАНОВИВ:

На розгляд Господарського суду Донецької області передані позовні вимоги Товариства з обмеженою відповідальністю «Донецькі енергетичні послуги» до Товариства з обмеженою відповідальністю «Новгородський комбінат комунального господарства» по стягнення боргу за спожиту електроенергію у розмірі 55010,24 грн, за період лютий 2022 червень 2022, суми 3% річних у розмірі 1798,23 грн; суми інфляційних втрат у розмірі 9690,60 грн та суми пені у розмірі 10114,52 грн.

Позов обґрунтований тим, що відповідачем не виконано зобов`язання зі сплати вартості спожитої електричної енергії, в зв`язку з чим у нього утворилась заборгованість за спожиту електричну енергію за період лютий 2022-червень 2022.

Дослідивши матеріали позовної заяви та додані до неї документи, суд дійшов висновку, що позовна заява не відповідає вимогам Глави 1 Розділу ІІІ Господарського процесуального кодексу України з наступних підстав.

Основні вимоги, що пред`являються до форми та змісту позовної заяви, а також вимоги щодо надання разом з нею певних доказів, визначені статтями 162, 164, 172 Господарського процесуального кодексу України.

Відповідно до ч.1 ст.164 Господарського процесуального кодексу України до позовної заяви додаються документи, які підтверджують: відправлення іншим учасникам справи копії позовної заяви і доданих до неї документів; сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі, або документи, які підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

Згідно з ч.1 ст.172 Господарського процесуального кодексу України позивач, особа, яка звертається з позовом в інтересах іншої особи, зобов`язані до подання позовної заяви надіслати учасникам справи її копії та копії доданих до неї документів листом з описом вкладення.

За змістом п.61 Правил надання поштового зв`язку, затверджених постановою №270 від 05.03.2009р. Кабінету Міністрів України, у разі приймання внутрішніх поштових відправлень з оголошеною цінністю з описом вкладення бланк опису заповнюється відправником у двох примірниках. Працівник поштового зв`язку повинен перевірити відповідність вкладення опису, розписатися на обох його примірниках і проставити відбиток календарного штемпеля. Один примірник опису вкладається до поштового відправлення, другий видається відправникові. На примірнику опису, що видається відправникові, працівник поштового зв`язку повинен зазначити номер поштового відправлення. За бажанням відправника на примірнику опису, що вкладається до поштового відправлення, вартість предметів може не зазначатися

За таких обставин, належним доказом надіслання копії позовної заяви з доданими до неї всіма документами є опис вкладення відправленої поштової кореспонденції, засвідчений підписом працівника відділення поштового зв`язку, з зазначеним номером поштового відправлення та відбитком календарного штемпеля цього відділення.

До матеріалів справи надано опис вкладення цінного листа, проте опис не містить номеру поштового відправлення.

Відтак судом встановлено, що опис вкладення цінного листа не відповідає правилам надання поштового зв`язку, що затверджений постановою №270 від 05.03.2009р. Кабінету Міністрів України.

Таким чином, позивачу необхідно надати до суду належні та допустимі докази на підтвердження направлення позовної заяви з доданими до неї документами на адресу відповідача.

За приписами п.2 ч.1 ст. 164 Господарського процесуального кодексу України до позовної заяви додаються документи, які підтверджують сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі, або документи які підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

Відповідно до ч. 2 ст. 123 Господарського процесуального кодексу України розмір судового збору, порядок його сплати, повернення і звільнення від сплати встановлюються законом.

Згідно з ч. 1 ст. 4 Закону України «Про судовий збір судовий збір» справляється у відповідному розмірі від прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня календарного року, в якому відповідна заява або скарга подається до суду, - у відсотковому співвідношенні до ціни позову та у фіксованому розмірі.

За подання до господарського суду позовної заяви майнового характеру ставка судового збору встановлюється у розмірі 1,5 відсотка ціни позову, але не менше 1 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб та не більше 350 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Відповідно до п.3 ч.4 Закону України «Про судовий збір судовий збір» при поданні до суду процесуальних документів, передбачених частиною другою цієї статті, в електронній формі - застосовується коефіцієнт 0,8 для пониження відповідного розміру ставки судового збору.

Законом України Про Державний бюджет України на 2023 рік № 2710-IX від 03.11.2022 розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб встановлений на рівні 2684,00 грн.

Враховуючи, що позовна заява подана в електронній формі, розмір судового збору, що має бути сплачений позивачем складає 2147,20 грн (2684,00 грн *0,8=2147,20 грн).

Судом встановлено, що позивач має сплатити судовий збір у розмірі 2147,20 грн. Проте, матеріали справи містять копію платіжної інструкції №3033076 від 10.07.2023 про сплату судового збору за подання позовної заяви у розмірі 1932,48 грн. Відтак, позивачем необхідно сплатити судовий збір у розмірі 214,72 грн.

У своїй позовній заяві позивач посилається на норми ст.151 Господарського процесуального кодексу України, відповідно до якої у разі відмови у видачі судового наказу або в разі скасування судового наказу внесена сума судового збору стягувачу не повертається. У разі пред`явлення стягувачем позову до боржника у порядку позовного провадження сума судового збору, сплаченого за подання заяви про видачу судового наказу, зараховується до суми судового збору, встановленої за подання позовної заяви.

Позивач зазначає, що ухвалою Господарського суду Донецької області від 05.07.2023 №905/780/23, останньому відмовлено у видачі судового наказу.

Проте, жодних доказів сплати судового збору, що врахований в межах справи №905/780/23, позивачем до матеріалів позовної заяви не надано.

З огляду на вищевикладене, позивачу необхідно подати належні та допустимі докази на підтвердження сплати судового збору у розмірі 214,72 грн.

За змістом п.п.5, 8 ч.3 ст.162 Господарського процесуального кодексу України позовна заява повинна містити виклад обставин, якими позивач обґрунтовує свої вимоги; зазначення доказів, що підтверджують вказані обставини; правові підстави позову; перелік документів та інших доказів, що додаються до заяви; зазначення доказів, які не можуть бути подані разом із позовною заявою (за наявності); зазначення щодо наявності у позивача або іншої особи оригіналів письмових або електронних доказів, копії яких додано до заяви.

Відповідно до ч.2 ст.80, ч.2 ст.164 Господарського процесуального кодексу України позивач, особи, яким законом надано право звертатися до суду в інтересах інших осіб, повинні подати докази разом з поданням позовної заяви. Позивач зобов`язаний додати до позовної заяви всі наявні в нього докази, що підтверджують обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги (якщо подаються письмові чи електронні докази позивач може додати до позовної заяви копії відповідних доказів).

Належними є докази, на підставі яких можна встановити обставини, які входять в предмет доказування; достовірними є докази, створені (отримані) за відсутності впливу, спрямованого на формування хибного уявлення про обставини справи, які мають значення для справи (ч.1 ст.76, ст.78 Господарського процесуального кодексу України).

У позовній заяві позивач зазначає, що акти приймання-передавання товарної продукції та рахунки на оплату фактичної спожитої електричної енергії за період лютий 2022-червень 2022 підписані представниками обох сторін в тому числі і за допомогою електронного цифрового підпису. Проте, з копій наданих актів приймання-передачі та рахунків за спожиту електричну енергію, неможливо встановити ким саме підписано вищевказані документи за допомогою електронного цифрового підпису.

За таких обставин, позивач не надав до суду доказів на підтвердження змісту позовних вимог відповідно до ч.3 п.5 ст.162 Господарського процесуального кодексу України.

Отже, позивачу необхідно надати суду належні та допустимі докази на підтвердження підписання актів приймання-передачі уповноваженою особою за допомогою електронного цифрового підпису.

Згідно з ст. 174 Господарського процесуального кодексу України суд встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у ст.162, 164, 172 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

Враховуючи викладене, Товариству з обмеженою відповідальністю «Донецькі енергетичні послуги» необхідно усунути недоліки позовної заяви, а саме надати суду належні та допустимі докази на підтвердження направлення позовної заяви з доданими до неї документами на адресу відповідача, на підтвердження сплати судового збору у розмірі 214,72 грн та на підтвердження підписання актів приймання-передавання товарної продукції та рахунки на оплату фактичної спожитої електричної енергії за період лютий 2022-червень 2022 за допомогою електронного цифрового підпису.

Відповідно до приписів частин 3 та 4 статті 174 Господарського процесуального кодексу України якщо позивач усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, вона вважається поданою у день первинного її подання до господарського суду та приймається до розгляду, про що суд постановляє ухвалу в порядку, встановленому статтею 176 цього Кодексу. Якщо позивач не усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається особі, що звернулася із позовною заявою.

Керуючись статтями 60, 91, 162, 164, 174, 234 Господарського процесуального кодексу України, суд

ПОСТАНОВИВ:

1.Залишити буз руху позовну заяву б/н від 21.07.2023 (вх.№6888/23) Товариства з обмеженою відповідальністю «Донецькі енергетичні послуги» про стягнення заборгованості в розмірі 76613,59 грн.

2. Товариству з обмеженою відповідальністю «Донецькі енергетичні послуги» усунути встановлені при поданні позовної заяви недоліки протягом п`яти днів з дня отримання ухвали про залишення позовної заяви без руху.

3. Роз`яснити Товариству з обмеженою відповідальністю «Донецькі енергетичні послуги», що при невиконанні вимог даної ухвали, позовна заява вважається неподаною та повертається заявнику відповідно до п.п.4,5 ст. 174 Господарського процесуального кодексу України.

4.Ухвала набирає чинності з моменту її підписання та оскарженню не підлягає .

Суддя Д.М. Огороднік

Дата ухвалення рішення27.07.2023
Оприлюднено31.07.2023
Номер документу112491113
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —905/978/23

Ухвала від 09.10.2023

Господарське

Господарський суд Донецької області

Огороднік Діна Миколаївна

Ухвала від 07.08.2023

Господарське

Господарський суд Донецької області

Огороднік Діна Миколаївна

Ухвала від 27.07.2023

Господарське

Господарський суд Донецької області

Огороднік Діна Миколаївна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні