Ухвала
від 19.07.2023 по справі 905/936/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

61022, м. Харків, пр. Науки, 5, тел.:(057) 702-07-99, факс: (057) 702-08-52,

гаряча лінія: (096) 068-16-02, E-mail: inbox@dn.arbitr.gov.ua,

код ЄДРПОУ: 03499901, UA368999980313151206083020649


У Х В А Л А

про залишення позовної заяви без руху

19.07.2023 Справа № 905/936/23

Господарський суд Донецької області у складі судді Кучерявої О.О.,

розглянувши матеріали позовної заяви Фізичної особи-підприємця Волошина Микити Дмитровича, м.Харків

до Комунального дошкільного навчального закладу комбінованого типу «ЯСЛА-САДОК №167 «ЗОЛОТИЙ ВУЛИК» Маріупольської міської ради Донецької області», м.Маріуполь

про стягнення 23 839,20 гривень, -

В С Т А Н О В И В

Фізична особа-підприємець Волошин Микита Дмитрович через систему «Електронний суд» звернувся до Господарського суду Донецької області із позовною заявою до Комунального дошкільного навчального закладу комбінованого типу «ЯСЛА-САДОК №167 «ЗОЛОТИЙ ВУЛИК» Маріупольської міської ради Донецької області» про стягнення заборгованості у розмірі 23 839,20 гривень.

Відповідно до протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 14.07.2023 для розгляду даної справи визначено суддю Кучеряву О.О.

Дослідивши матеріали позовної заяви та додані до неї документи, суд дійшов висновку, що позовна заява подана без додержання вимог, викладених у Главі 1 Розділу ІІІ Господарського процесуального кодексу України з наступних підстав.

Пункт 5 частини 3 статті 162 Господарського процесуального кодексу України (далі ГПК України) передбачає, що позовна заява в обов`язковому порядку має містити виклад обставин, якими позивач обґрунтовує свої вимоги; зазначення доказів, що підтверджують вказані обставини.

Відповідно до частини другої статті 164 Господарського процесуального кодексу України позивач зобов`язаний додати до позовної заяви всі наявні в нього докази, що підтверджують обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги (якщо подаються письмові чи електронні докази позивач може додати до позовної заяви копії відповідних доказів).

Частинами 2, 4 ст. 91 Господарського процесуального кодексу України письмові докази подаються в оригіналі або в належним чином засвідченій копії, якщо інше не передбачено цим Кодексом. Якщо для вирішення спору має значення лише частина документа, подається засвідчений витяг з нього. Копії документів вважаються засвідченими належним чином, якщо їх засвідчено в порядку, встановленому чинним законодавством.

Судом встановлено, що до позовної заяви додано не всі докази, що обґрунтовують вимоги позивача та мають значення для вирішення справи.

Позивач посилається на невиконання відповідачем зобов`язань за договором про постачання електричної енергії споживачу №123 від 01.01.2022 по оплаті отриманих послуг від ТОВ «ТРЕЙДЕНЕРДЖИ» (як первісного кредитора). Також позивач посилається на договір №27 про відступлення права вимоги від 28.02.2023, за яким набуває на себе право вимоги до Боржника (Комунального дошкільного навчального закладу комбінованого типу «ЯСЛА-САДОК №167 «ЗОЛОТИЙ ВУЛИК» Маріупольської міської ради Донецької області»), що належать Кредитору за Основним Договором про постачання електричної енергії споживачу №123 від 01.01.2022.

Але позивачем вказані вище договори до матеріалів позовної заяви не додані.

Враховуючи вищевикладене, позивачем в порушення вимог 2 частини 1 статті 164 Господарського процесуального кодексу України не додано до суду докази, що підтверджують обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги.

Відповідно до п.1 ч.1 ст.164 Господарського процесуального кодексу України до позовної заяви додаються документи, які підтверджують, зокрема, відправлення іншим учасникам справи копії позовної заяви і доданих до неї документів.

Позивач, особа, яка звертається з позовом в інтересах іншої особи, зобов`язані до подання позовної заяви надіслати учасникам справи її копії та копії доданих до неї документів листом з описом вкладення (ч.1 ст.172 ГПК України).

Належним доказом направлення копії позовної заяви та доданих до неї документів відповідачеві є бланк опису вкладень, який згідно з п. 61 Правил надання послуг поштового зв`язку, затверджених Постановою Кабінету Міністрів України №270 від 05.03.2009, заповнюється відправником у двох примірниках. Працівник поштового зв`язку повинен перевірити відповідність вкладення опису, розписатися на обох його примірниках і проставити відбиток календарного штемпеля. Один примірник опису вкладається до поштового відправлення, другий видається відправникові.

За таких обставин, належним доказом надіслання копії позовної заяви з доданими до неї документами учасникам справи є опис вкладення відправленої поштової кореспонденції, засвідчений підписом працівника відділення поштового зв`язку та відбитком календарного штемпеля цього відділення, з зазначенням на ньому номеру поштового відправлення.

З тексту позовної заяви вбачається, що юридичною адресою відповідача є місто Маріуполь Донецької області.

Відповідно до інформації на сайті Укрпошти поштові відділення у м.Маріуполь Донецької області за зареєстрованим місцезнаходження відповідача станом на дату подання позову тимчасово не функціонують через його знаходження на окупованій території.

Позивач в докази направлення відповідачу позовної заяви з додатками надав скріншот монітору комп`ютера про надсилання на електронну пошту ddy167@ukr.net відповідача. Дане електронне відправлення не скріплено електронним підписом.

Суд звертає увагу на те, що вказане електронне відправлення має містити відомості (докази) щодо підписання електронним підписом позивача (його представника), який відповідно до ЗУ «Про електронні документи та електронний документообіг» та ЗУ «Про електронні довірчі послуги» прирівнюється до власноручного підпису, використовується суб`єктами електронного документообігу для ідентифікації підписанта та підтвердження цілісності даних в електронній формі та накладанням якого завершується створення електронного документа.

На підставі чого суд робить висновок, що позивачем на порушення п.1 ч.1 ст.164 Господарського процесуального кодексу України до позовної заяви не додано документи, які підтверджують відправлення іншим учасникам справи (відповідачу) копії позовної заяви і доданих до неї документів.

Відповідно до ст.174 Господарського процесуального кодексу України суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статях 164, 172 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

В ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху.

Враховуючи вищевикладене, позовна заява підлягає залишенню без руху із встановленням позивачу строку для усунення недоліків позовної заяви.

Надсилання документів, що стосуються розгляду судових справ, здійснюється без особистого прибуття до приміщення суду учасників справи через особистий кабінет в системі «Електронний суд» або, у разі неможливості надсилання через систему «Електронний суд», електронною поштою на е-mail: inbox@dn.arbitr.gov.ua (з обов`язковим підписанням всіх документів кваліфікованим електронним підписом).

Суд здійснює повідомлення учасників справи про рух справи шляхом надання телефонограм, направлення рішень суду на адреси електронної пошти, які вказані учасниками справи у заявах по суті, відомих з відкритих джерел та за допомогою підсистеми «Електронний суд».

Керуючись статтями 164, 174, 234, Господарського процесуального кодексу України, суд,-

У Х В А Л И В

1. Позовну заяву Фізичної особи-підприємця Волошина Микити Дмитровича до Комунального дошкільного навчального закладу комбінованого типу «ЯСЛА-САДОК №167 «ЗОЛОТИЙ ВУЛИК» Маріупольської міської ради Донецької області» про стягнення 23 839,20 гривень, - залишити без руху.

2. Встановити позивачу строк 5 днів з дня отримання ухвали про залишення позовної заяви без руху на усунення недоліків, зокрема, шляхом надання суду:

- договору про постачання електричної енергії споживачу №123 від 01.01.2022 з додатками та додатковими угодами до нього та договору №27 про відступлення права вимоги від 28.02.2023 разом із додатками.

- докази направлення копії позовної заяви та доданих до неї документів на електронну адресу відповідача з накладанням електронно-цифрового підпису.

3. Якщо позивач усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, вона вважається поданою у день первинного її подання до господарського суду та приймається до розгляду, про що суд постановляє ухвалу в порядку, встановленому статтею 176 цього Кодексу.

4. У разі невиконання вимог даної ухвали, позовна заява вважається неподаною та повертається заявнику відповідно до п.п. 4, 5 ст. 174 ГПК України.

5. Повернення позовної заяви не позбавляє позивача права повторного звернення до господарського суду в загальному порядку після усунення недоліків.

Повідомити позивача, що заяви по суті справи, заяви з процесуальних питань, клопотання, пояснення тощо, можуть бути подані в електронному вигляді на електронну пошту суду або через особистий кабінет в системі «Електронний суд».

Ухвала набирає чинності з моменту її підписання та оскарженню не підлягає.

Суддя О.О. Кучерява

Дата ухвалення рішення19.07.2023
Оприлюднено31.07.2023
Номер документу112491118
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —905/936/23

Ухвала від 12.04.2024

Господарське

Господарський суд Донецької області

Кучерява Оксана Олександрівна

Ухвала від 07.08.2023

Господарське

Господарський суд Донецької області

Кучерява Оксана Олександрівна

Ухвала від 19.07.2023

Господарське

Господарський суд Донецької області

Кучерява Оксана Олександрівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні