Ухвала
від 12.04.2024 по справі 905/936/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

61022, м. Харків, пр. Науки, 5, тел.:(057) 702-07-99, факс: (057) 702-08-52,

гаряча лінія: (096) 068-16-02, E-mail: inbox@dn.arbitr.gov.ua,

код ЄДРПОУ: 03499901, UA368999980313151206083020649


У Х В А Л А

12.04.2024 Справа № 905/936/23

Господарський суд Донецької області у складі судді Кучерявої О.О.,

розглянувши у спрощеному провадженні матеріали позовної заяви Фізичної особи-підприємця Волошина Микити Дмитровича, м.Харків

до Комунального дошкільного навчального закладу комбінованого типу «ЯСЛА-САДОК №167 «ЗОЛОТИЙ ВУЛИК» Маріупольської міської ради Донецької області», м.Маріуполь

про стягнення 23 839,20 гривень,

без виклику представників сторін

В С Т А Н О В И В

Фізична особа-підприємець Волошин Микита Дмитрович через систему «Електронний суд» звернувся до Господарського суду Донецької області із позовною заявою до Комунального дошкільного навчального закладу комбінованого типу «ЯСЛА-САДОК №167 «ЗОЛОТИЙ ВУЛИК» Маріупольської міської ради Донецької області» про стягнення заборгованості у розмірі 23 839,20 гривень.

В обґрунтування позовних вимог позивач посилається на невиконання відповідачем зобов`язань за договором про постачання електричної енергії споживачу №123 від 01.01.2022 по оплаті отриманих послуг від ТОВ «ТРЕЙДЕНЕРДЖИ» (як первісного кредитора). Також позивач посилається на договір №27 про відступлення права вимоги від 28.02.2023, за яким останнім набуто право вимоги до Боржника (Комунального дошкільного навчального закладу комбінованого типу «ЯСЛА-САДОК №167 «ЗОЛОТИЙ ВУЛИК» Маріупольської міської ради Донецької області»), що належать Кредитору за Основним Договором про постачання електричної енергії споживачу №123 від 01.01.2022.

Відповідно до протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 14.07.2023 для розгляду даної справи визначено суддю Кучеряву О.О.

Ухвалою суду від 19.07.2023 позовну заяву Фізичної особи-підприємця Волошина Микити Дмитровича до Комунального дошкільного навчального закладу комбінованого типу «ЯСЛА-САДОК №167 «ЗОЛОТИЙ ВУЛИК» Маріупольської міської ради Донецької області» про стягнення 23 839,20 гривень - залишено без руху. Встановлено позивачу строк на усунення недоліків.

03.08.2023 на виконання ухвали суду через систему «Електронний суд» від позивача надійшла заява про усунення недоліків позовної заяви разом з додатковими документами.

Ухвалою суду від 07.08.2023 прийнято позовну заяву до розгляду та відкрито провадження у справі №905/936/23, вирішено справу розглядати за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення (виклику) сторін (без проведення судового засідання). Встановлено позивачу та відповідачу строки для надання заяв, клопотань тощо по справі.

Відповідно положень частини першої статті 41 Господарського процесуального кодексу України у справах позовного провадження учасниками справи є сторони та треті особи.

За змістом частини першої статті 50 ГПК України треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого провадження у справі або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права або обов`язки щодо однієї із сторін. Їх може бути залучено до участі у справі також за заявою учасників справи.

Про залучення третіх осіб до участі у справі суд постановляє ухвалу, в якій зазначає, на які права чи обов`язки такої особи та яким чином може вплинути рішення суду у справі. Треті особи, які не заявляють самостійних вимог, мають процесуальні права та обов`язки, встановлені статтею 42 цього Кодексу (частини четверта, п`ята статті 50 ГПК України).

Правовий аналіз наведених норм свідчить про те, що інститут третіх осіб покликаний захистити права та охоронювані законом інтереси осіб, які не є учасниками спірних матеріальних правовідносин, але знаходяться із однією зі сторін процесу у таких відносинах, які можуть змінитися в результаті винесеного рішення. При цьому третя особа виступає в процесі на стороні позивача або відповідача залежно від того, з ким із них у неї існують (або існували) певні правові відносини.

Характерною ознакою третіх осіб є наявність правових відносин зі стороною у справі, власної юридичної заінтересованості в результатах вирішення спору, при чому така заінтересованість не може бути абстрактною. При цьому, юридичний інтерес проявляється в можливості виникнення приватно-правового спору між третьою особою та стороною у справі.

Отже, умовами, за якими треті особи можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача, є: 1) обов`язкова наявність матеріально-правових відносин між третьою особою й однією зі сторін; 2) преюдиціальна пов`язаність матеріально-правових відносин третьої особи й однієї зі сторін із правовідносинами позивача та відповідача у справі, інакше кажучи, матеріально-правові відносини третьої особи та однієї із сторін повинні випливати із правовідносин між позивачем і відповідачем, що становлять предмет спору; 3) матеріально-правові відносини третьої особи й однієї зі сторін повинні передбачати можливість спору про право цивільне між третьою особою й особою, на стороні якої вона виступає, тобто набути цивілістичного характеру. Лише на підставі цих положень можна кваліфікувати заінтересованість третіх осіб як юридичну.

Натомість правовим наслідком незалучення до участі у справі третіх осіб є порушення конституційного права на судовий захист, оскільки особи не беруть участі у справі, вирішення якої може безпосередньо вплинути на їх права, свободи, інтереси або обов`язки та не реалізують комплексу своїх процесуальних прав.

Судом встановлено, що 01.01.2022 між Комунальним дошкільним навчальним закладом комбінованого типу «ЯСЛА-САДОК №167 «ЗОЛОТИЙ ВУЛИК» Маріупольської міської ради Донецької області» (споживач) та ТОВ «ТРЕЙДЕНЕРДЖИ» (постачальник) укладено договір про постачання електричної енергії споживачу №123, відповідно до додатку 1 «Заява-приєднання до договору постачання електричної енергії споживачу та Реєстр точок комерційного обліку електричної енергії споживача» якого сторони визначили оператора системи розподілу електричної енергії, з яким Споживач уклав договір про надання послуг з розподілу електричної енергії: АТ «ДТЕК ДОНЕЦЬКІ ЕЛЕКТРОМЕРЕЖІ», який в свою чергу, надає інформацію щодо фактичного (звітного) корисного відпуску електричної енергії за точками комерційного обліку (площадками вимірювання) споживачів.

Крім того, судом встановлено, що 28.02.2023 між Товариством з обмеженою відповідальністю «ТРЕЙДЕНЕРДЖИ» (Первісний кредитор) та фізичною особою-підприємцем Волошиним Микитою Дмитровичем (Новий кредитор) укладено договір про відступлення права вимоги №27 (договір про відступлення права вимоги), відповідно до п.1 якого Первісний кредитор відступає Новому кредиторові, а Новий кредитор приймає право вимоги, належне Первісному кредиторові у відповідності до Договору про постачання електричної енергії споживачу № 123 від 01.01.2022 укладеним між Первісним кредитором та Комунальним дошкільним навчальним закладом комбінованого типу «ЯСЛА-САДОК №167 «ЗОЛОТИЙ ВУЛИК» МАРІУПОЛЬСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ», код ЄДРПОУ 36599656 (Боржник) і стає Новим кредитором з обсягом прав належних Первісному кредитору за Основним договором (а саме права вимоги оплати заборгованості та всіх штрафних санкцій, які виникли в зв`язку з невиконанням умов Основного договору) в частині вимоги від Боржника належного виконання зобов`язань за Основним договором за лютий 2022 року у розмірі 23839 (двадцять три тисячі вісімсот тридцять дев`ять) гривень 20 копійок.

Враховуючи, предмет позову та характер спірних правовідносин та те, суд визнає наявність у АТ «ДТЕК ДОНЕЦЬКІ ЕЛЕКТРОМЕРЕЖІ» та Товариства з обмеженою відповідальністю «ТРЕЙДЕНЕРДЖИ» юридичної заінтересованості в результатах розгляду даної справи, яка ґрунтується на передбачених договором матеріально-правових відносинах, а судове рішення може мати вплив на права і обов`язки третьої особи, оскільки за його наслідками можуть змінитися та/або виникнути між стороною по справі та третьою особою нові права і обов`язки.

Таким чином, господарський суд дійшов висновку про необхідність залучення до участі у справі в якості третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні позивача АТ «ДТЕК ДОНЕЦЬКІ ЕЛЕКТРОМЕРЕЖІ» (код ЄДРПОУ 00131268) та Товариство з обмеженою відповідальністю «ТРЕЙДЕНЕРДЖИ» (код ЄДРПОУ 43589966).

Положеннями статті 172 Господарського процесуального кодексу України встановлено, що Позивач, особа, яка звертається з позовом в інтересах іншої особи, зобов`язані до подання позовної заяви надіслати учасникам справи її копію та копії доданих до неї документів листом з описом вкладення. Таке надсилання може здійснюватися в електронній формі через електронний кабінет з урахуванням положень статті 42 цього Кодексу. Такий самий обов`язок покладається на позивача у разі залучення судом до участі у справі іншого відповідача, заміни неналежного відповідача, залучення або вступу у справу третьої особи.

Як наслідок, суд зобов`язує позивача направити АТ «ДТЕК ДОНЕЦЬКІ ЕЛЕКТРОМЕРЕЖІ» та Товариству з обмеженою відповідальністю «ТРЕЙДЕНЕРДЖИ» копію позовної заяви та доданих до неї документів, докази чого надати суду.

Додатково повідомляю, що розпорядженням №6-р від 25.05.2023 року «Про організацію роботи Господарського суду Донецької області», продовжено особливий режим роботи Господарського суду Донецької області в умовах воєнного стану з урахуванням Рішення зборів суддів від 13.06.2022 №1, а саме: суддям та працівникам апарату суду виконання посадових обов`язків в змішаному режимі (відділеному режимі, встановлено дистанційний режим роботи); рекомендовано учасникам судових засідань утримуватись від відвідування приміщення суду, свої процесуальні права та обов`язки реалізовувати з використанням альтернативних способів подачі документів та участі в судових засіданнях.

Керуючись ст.ст. 41, 50, 172, 248, 232, 234-235 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд, -

У Х В А Л И В

1. Залучити до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача Акціонерне товариство «ДТЕК ДОНЕЦЬКІ ЕЛЕКТРОМЕРЕЖІ» (85302, Донецька обл., м. Покровськ, вул. Шосейна, 32; ідентифікаційний код 00131268).

2. Залучити до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача Товариство з обмеженою відповідальністю «ТРЕЙДЕНЕРДЖИ» (63421, Харківська обл., Чугуївський р-н, с. Бірки, вул. Набережна, буд.52; ідентифікаційний код 43589966).

3. Третій особі Акціонерному товариству «ДТЕК ДОНЕЦЬКІ ЕЛЕКТРОМЕРЕЖІ» надати суду письмові докази щодо обсягів розподіленої електричної енергії за об`єктом Комунальним дошкільним навчальним закладом комбінованого типу «ЯСЛА-САДОК №167 «ЗОЛОТИЙ ВУЛИК» Маріупольської міської ради Донецької області» за спірний період (лютий 2022 року).

4. Третій особі Товариству з обмеженою відповідальністю «ТРЕЙДЕНЕРДЖИ» надати суду письмові пояснення по суті спору.

5. Зобов`язати позивача невідкладно протягом двох днів направити третім особам копію позовної заяви з доданими до неї документами, докази направлення подати суду (частина 2 ст. 172 ГПК України);

Інформацію по справі, що розглядається можна отримати на сторінці господарського суду Донецької області на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет за веб-адресою://dn.arbitr.gov.ua.

Ухвала набрала чинності з моменту її підписання та оскарженню не підлягає.

Суддя О.О. Кучерява

Дата ухвалення рішення12.04.2024
Оприлюднено15.04.2024
Номер документу118333914
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —905/936/23

Ухвала від 12.04.2024

Господарське

Господарський суд Донецької області

Кучерява Оксана Олександрівна

Ухвала від 07.08.2023

Господарське

Господарський суд Донецької області

Кучерява Оксана Олександрівна

Ухвала від 19.07.2023

Господарське

Господарський суд Донецької області

Кучерява Оксана Олександрівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні