Ухвала
від 31.07.2023 по справі 335/4626/22
ОРДЖОНІКІДЗЕВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ЗАПОРІЖЖЯ

1Справа № 335/4626/22 1-кс/335/1965/2023

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

31 липня 2023 року слідчий суддя Орджонікідзевського районного суду м. Запоріжжя ОСОБА_1 , за участі секретаря судового засідання ОСОБА_2 , розглянувши у судовому засіданні в приміщенні суду в м. Запоріжжя клопотання старшого слідчого в ОВС СУ ГУНП в Запорізькій області ОСОБА_3 , погодженого прокурором Спеціалізованої екологічної Запорізької обласної прокуратури ОСОБА_4 , про тимчасовий доступ до речей і документів при проведені досудового розслідування у кримінальному провадження № 42022080000000044 від 25.07.2022 за ознаками кримінальних правопорушень (злочинів), передбачених ч. ч. 1, 2 ст. 241, ч. 1 ст. 15 ст. 236 КК України, -

ВСТАНОВИВ:

В провадження слідчого судді Орджонікідзевського районного суду м. Запоріжжя надійшло клопотання сторони кримінального провадження - старшого слідчого в ОВС СУ ГУНП в Запорізькій області ОСОБА_3 , погоджене процесуальним прокурором прокурором Спеціалізованої екологічної Запорізької обласної прокуратури ОСОБА_4 , про надання тимчасового доступу до інформації, що містить охоронювану законом таємницю, передбачену п. 8 ч. 1 ст. 162 КПК України, із можливістю її копіювання, яка перебуває в ПрАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (ЄДРПОУ: НОМЕР_1 ), за адресою: АДРЕСА_1 , а саме інформації, яка міститься в кадровій документації, зокрема в особових справах працівників цього підприємства:

ОСОБА_5 ;

ОСОБА_6 ;

ОСОБА_7 ;

ОСОБА_8 , -

з метою встановлення їх анкетних даних, місця проживання (перебування) та іншої контактної інформації про цих осіб, яка надасть можливість їх виклику для проведення допитів в якості свідків.

В обґрунтування клопотання слідчим зазначено, що СУ ГУНП в Запорізькій області здійснюється досудове розслідування кримінального провадження № 42022080000000044 за ознаками злочину, передбаченого ч. ч. 1, 2 ст. 241, ч. 1 ст. 15 ст. 236 КК України за фактом здійснення ПрАТ « ІНФОРМАЦІЯ_2 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » та іншими невідомими особами на території ПрАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » забруднення атмосферного повітря матеріалами промислового чи іншого виробництва. Також за фактом відсутності оцінки впливу на довкілля ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 », які здійснюють демонтаж колишнього технологічного обладнання ПрАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », що може спричинити загибель людей, екологічне забруднення значних територій або інші тяжкі наслідки.

Встановлено, що для утримання та збереження устаткування ПрАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » в період його ліквідації були залучені:

ОСОБА_5 (начальник цеху №19);

ОСОБА_9 (заступник начальника цеху №18);

ОСОБА_6 (начальник дільниці цеху №23);

ОСОБА_7 (начальник дільниці цеху №26);

ОСОБА_8 (енергетик цеху №22), -

інформація про яких в частині даних про їх місця проживання, контактні телефони тощо, за якими можна встановити місце їх перебування, була запитана в Товариства з метою виклику до органу досудового розслідування для проведення їх допитів.

Разом з тим, посилаючись на необхідність захисту персональних даних перелічених осіб, ПрАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » повідомило установчі дані лише відносно заступника начальника цеху №18 ОСОБА_9 , який в подальшому був допитаний в якості свідка, а відносно інших перелічених осіб, які підлягають допиту як свідки, відмовило у зв`язку із відсутністю відповідних заяв про згоду на обробку персональних даних.

Враховуючи те, що для повного та неупередженого досудового розслідування кримінального провадження, необхідно встановити всі обставини, які, відповідно до ст. 91 КПК України, підлягають доказуванню, об`єктивно їх дослідити та прийняти законне рішення, у органа досудового розслідування виникла необхідність отримати дозвіл на тимчасовий доступ до інформації, яка перебуває у ПрАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », а саме даних кадрової документації, зокрема особових справ працівників цього підприємства:

ОСОБА_5 ;

ОСОБА_6 ;

ОСОБА_7 ;

ОСОБА_8 ,

які виконували обов`язки щодо утримання та збереження устаткування ПрАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » в період його ліквідації, з метою встановлення їх анкетних даних, місця проживання (перебування) та іншої контактної інформації про цих осіб, яка надасть можливість їх виклику для проведення допитів у якості свідків.

Слідчий у судове засідання не з`явився, проте подав письмову заяву про розгляд клопотання за його відсутності, в якій клопотання з викладених у ньому підстав підтримав, просив задовольнити.

На підставі ч. 2 ст. 163 КПК України слідчий суддя визнав за можливе проводити розгляд клопотання без виклику особи, у володінні якої знаходяться речі і документи.

Згідно норми ч. 4 ст. 107 КПК України під час розгляду клопотання слідчим суддею фіксування за допомогою технічних засобів не здійснювалась.

Слідчий суддя, вивчивши надані матеріали, що стосуються розгляду клопотання, дійшов висновку про наявність підстав для надання дозволу на тимчасовий доступ до речей та документів з можливістю вилучення їх копій.

Тимчасовий доступ до речей і документів, у відповідності до ч. 1 ст. 159 КПК України полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, судом, вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Виходячи зі змісту вимог ст. 131 КПК України, заходи забезпечення кримінального провадження застосовуються з метою досягнення дієвості цього провадження, одним із яких є тимчасовий доступ до речей і документів.

Як вбачається із змісту ст. 160 КПК України, сторони кримінального провадження мають право звернутися до слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження із клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів, за винятком зазначених у статті 161 цього Кодексу. Слідчий має право звернутися із зазначеним клопотанням за погодженням з прокурором.

Відповідно до п. 8 ч. 1 ст. 162 КПК України персональні дані особи, що знаходяться у її особистому володінні або в базі персональних даних, яка знаходиться у володільця персональних даних, становлять охоронювану законом таємницю, доступ до якої, згідно ч. 2 ст. 159 КПК України, здійснюється на підставі ухвали слідчого судді.

Відповідно до ч.5 ст.163 КПК України слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи: перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з якими подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні; не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Слідчий суддя дослідивши клопотання та долучені до нього документи дійшов висновку про наявність підстав для задоволення клопотання та надання тимчасового доступу до документів зазначених слідчим, з можливістю вилучення їх копій, оскільки вказаний захід забезпечення кримінального провадження дійсно спрямований на отримання доказів та перевірку вже отриманих доказів у кримінальному провадження, а речі та документи до яких необхідно отримати тимчасовий доступ самі по собі та в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні.

На підставі викладеного і керуючись ст.ст. 159-164, 309, 372 КПК України, слідчий суддя, -

УХВАЛИВ:

Клопотання задовольнити.

Надати слідчим, які входять до складу групи слідчих слідчого управління ГУНП в Запорізькій області, а саме: старшому слідчому в ОВС СУ ГУНП в Запорізькій області старшому слідчому в ОВС СУ ГУНП в Запорізькій області ОСОБА_3 , старшому слідчому в ОВС СУ ГУНП в Запорізькій області ОСОБА_10 , слідчому СУ ГУНП в Запорізькій області ОСОБА_11 , слідчому СУ ГУНП в Запорізькій області ОСОБА_12 , заступнику начальника відділу СУ ГУНП в Запорізькій області ОСОБА_13 , - на тимчасовий доступ до інформації, що містить охоронювану законом таємницю, передбачену п. 8 ч. 1 ст. 162 КПК України, із можливістю її копіювання, яка перебуває в ПрАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (ЄДРПОУ: НОМЕР_1 ), за адресою: АДРЕСА_1 , а саме інформації, яка міститься в кадровій документації, зокрема в особових справах працівників цього підприємства:

ОСОБА_5 ;

ОСОБА_6 ;

ОСОБА_7 ;

ОСОБА_8 , -

з метою встановлення їх анкетних даних, місця проживання (перебування) та іншої контактної інформації про цих осіб, яка надасть можливість їх виклику для проведення допитів в якості свідків.

Строк дії ухвали не може перевищувати два місяці з дня її постановлення.

У разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями цього Кодексу з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудОрджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя
Дата ухвалення рішення31.07.2023
Оприлюднено03.05.2024
Номер документу112511217
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про тимчасовий доступ до речей і документів

Судовий реєстр по справі —335/4626/22

Ухвала від 31.07.2023

Кримінальне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Геєць Ю. В.

Ухвала від 27.04.2023

Кримінальне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Геєць Ю. В.

Ухвала від 27.03.2023

Кримінальне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Геєць Ю. В.

Ухвала від 27.03.2023

Кримінальне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Геєць Ю. В.

Ухвала від 07.02.2023

Кримінальне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Гашук К. В.

Ухвала від 07.02.2023

Кримінальне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Гашук К. В.

Ухвала від 19.12.2022

Кримінальне

Запорізький апеляційний суд

Тютюник М. С.

Ухвала від 19.12.2022

Кримінальне

Запорізький апеляційний суд

Тютюник М. С.

Ухвала від 06.09.2022

Кримінальне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Геєць Ю. В.

Ухвала від 06.09.2022

Кримінальне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Геєць Ю. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні