Рішення
від 01.08.2023 по справі 130/2699/22
ЖМЕРИНСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

2-о/130/7/2023

130/2699/22

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"01" серпня 2023 р. м. Жмеринка

Жмеринський міськрайонний суд Вінницької області в складі:

головуючого судді Порощука П.П.,

присяжних Палагута Л.С., Гірічевої М.С.,

при секретарі Маліщук Н.А.,

з участю представника заявника адвоката Ткаченко Т.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м.Жмеринка цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , в інтересах якої діє адвокат Ткаченко Тамара Володимирівна, заінтересовані особи - Орган опіки та піклування - виконавчий комітет Жмеринської міської ради, Жмеринській психоневрологічний будинок - інтернат про визнання фізичної особи недієздатною та встановлення над нею опіки,-

В С Т А Н О В И В:

Заявник ОСОБА_1 , в інтересах якої діє адвокат Ткаченко Т.В. звернулася до суду з заявою про визнання фізичної особи недієздатною ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 та призначення заявника його опікуном. Заявлені вимоги обґрунтувала тим, що син заявника ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 з раннього дитинства страждає на розумову відсталість, не розмовляє, самостійно не орієнтується у суспільстві, не може самостійно задовольняти свої життєві потреби та не здатен до самообслуговування, без стороннього догляду та допомоги не може існувати. Перебуває на утриманні та повному державному забезпеченні у Жмеринському психоневрологічному будинку-інтернаті, будучи направленим з Плисківського будинку-інтернату, є особою з інвалідністю 1А групи. Для реалізації ним законних особистих немайнових прав та інтересів, просила визнати недієздатним її сина ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 та призначити ОСОБА_1 його опікуном.

Ухвалою від 29.11.2022 року відкрито провадження по справі та призначено судове засідання.

Ухвалою суду від 23.01.2023 року призначено по справі судово - психіатричну експертизу відносно ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , проведення якої доручено експертам Комунального некомерційного підприємства «Вінницька обласна клінічна психоневрологічна лікарня ім.акад.О.І.Ющенка Вінницької обласної ради» (вул.Пирогова,109, м.Вінниця) та зупинено провадження на час проведення експертизи.

31.03.2023 року до Жмеринського міськрайонного суду Вінницької області від експерта Комунального некомерційного підприємства «Вінницька обласна клінічна психоневрологічна лікарня ім.акад.О.І.Ющенка Вінницької обласної ради» (вул.Пирогова,109, м.Вінниця) надійшли матеріали зазначеної справи та висновок амбулаторної судово - психіатричної експертизи на ОСОБА_2 .

Ухвалою Жмеринського міськрайонного суду від 03.04.2023 року поновлено провадження в справі.

В судовому засіданні представник заявника Ткаченко Т.В. підтримала заявлені вимоги та просила їх задовольнити.

Представник заінтересованої особи - Блажко К. в судове засідання не з`явилася, попередньо надала заяву про розгляд справи у їх відсутність.

Представник заінтересованої особи - Жмеринського психоневрологічного будинку - інтернату Мороз В. в судове засідання не з`явився, надавши заяву в якій не заперечував проти заявлених вимог, просив розгляд справи провести у їх відсутність.

Заслухавши пояснення представника заявника, вивчивши матеріали справи, суд дійшов наступних висновків.

У відповідності до положень ч.1 ст.39 ЦК України фізична особа може бути визнана судом недієздатною, якщо вона внаслідок хронічного, стійкого психічного розладу не здатна усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними.

Відповідно до вимог ст.55 ЦК України опіка та піклування встановлюються з метою забезпечення особистих немайнових і майнових прав та інтересів серед інших повнолітніх осіб, які за станом здоров`я не можуть самостійно здійснювати свої права і виконувати обов`язки.

Згідно ст.58 ЦК України опіка встановлюється, зокрема над фізичними особами, визнаними недієздатними.

Відповідно до вимог ч.1 ст.60 ЦК України суд встановлює опіку над фізичною особою у разі визнання її недієздатною і призначає опікуна за поданням органу опіки та піклування.

Згідно ст.62 ЦК України опіка встановлюється за місцем проживання фізичної особи, яка потребує опіки, або за місцем проживання опікуна.

Відповідно до ч.4 ст.63 ЦК України опікун призначається переважно з осіб, які перебувають у сімейних, родинних стосунках з підопічним, з урахуванням особистих стосунків між ними, можливостей особи виконувати обов`язки опікуна.

Згідно вимог ч.1,7 ст.300 ЦПК України суд, ухвалюючи рішення про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи (у тому числі обмеження або позбавлення права неповнолітньої особи самостійно розпоряджатися своїми доходами) чи визнання фізичної особи недієздатною, встановлює над нею відповідно піклування або опіку і за поданням органу опіки та піклування призначає їй піклувальника чи опікуна; строк дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною визначається судом, але не може перевищувати двох років.

У судовому засіданні встановлено, що ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 знаходиться на утриманні та повному державному забезпеченні в Жмеринському психоневрологічному будинку - інтернаті з 24.12.2021 року по АДРЕСА_1 (а.с.4), був направлений з Плисківського будинку-інтернату(а.с.3 зв.).

Згідно з копією свідоцтва про народження, матір`ю ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 є ОСОБА_1 (а.с.5).

Згідно з висновком №65 судово-психіатричного експерта від 16.02.2023 року, ОСОБА_2 страждає на хронічний стійкий розлад у вигляді розумової відсталості тяжкого ступеню з мінімальними відхиленнями у поведінці (F72.0). За своїм психічним станом він не здатний усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними та потребує опіки (а.с.36-38).

За рішенням виконавчого комітету Жмеринської міської ради, затверджено подання про доцільність призначення ОСОБА_1 опікуном її сина ОСОБА_2 , 1992 року народження.

Наведені докази суд приймає до уваги, так як вони отримані та представлені з дотриманням вимог закону, ніким не оскаржуються та не суперечать один одному.

Таким чином, зібрані у справі докази та належна оцінка їх сукупності вказують на наявність передбачених законом підстав для визнання недієздатним ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , встановлення опіки над ним та доцільнісості призначити його опікуном заявника ОСОБА_1 , яка може бути опікуном і яка бажає виконувати опікунські обов`язки щодо свого сина, що у достатній мірі відповідає інтересам останнього. Перешкод для призначення опікуном заявника ОСОБА_1 судом не встановлено, а тому заявлені вимоги в цій частині підлягають задоволенню.

Відповідно до ч.2 ст.299 ЦПК України, судові витрати, пов`язані з провадженням даної справи, віднести на рахунок держави.

Враховуючи викладене, керуючись ст.39,55,58,60,63 ЦК України, ст.6, 10, 19, 76, 81, 82, 141, 259, 263-265,295,296,299,300 ЦПК України, суд, -

В И Р І Ш И В:

Заяву задоволити.

Визнати ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 недієздатним.

Встановити опіку над ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , мешканця АДРЕСА_1 та призначити його опікуном ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , ідн. НОМЕР_1 , зареєстровану по АДРЕСА_2 .

Судові витрати, пов`язані з провадженням даної справи, віднести на рахунок держави.

Визначити строк дії рішення суду терміном на два роки з часу набрання ним законної сили.

Роз`яснити учасникам справи, що клопотання про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною має право подати опікун, представник органу опіки та піклування не пізніше ніж за п`ятнадцять днів до закінчення визначеного строку дії рішення суду.

Рішення суду набуває законної сили, якщо протягом строків, встановлених Цивільним процесуальним кодексом України, не подано апеляційну скаргу.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана протягом тридцяти днів з дня його проголошення, Вінницькому апеляційному суду через Жмеринський міськрайонний суд.

Суддя Порощук П.П.

Присяжні Гірічева М.С.

Палагута Л.С.

Дата ухвалення рішення01.08.2023
Оприлюднено02.08.2023
Номер документу112539812
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання фізичної особи недієздатною та встановлення над нею опіки

Судовий реєстр по справі —130/2699/22

Рішення від 01.08.2023

Цивільне

Жмеринський міськрайонний суд Вінницької області

Порощук П. П.

Ухвала від 06.07.2023

Цивільне

Жмеринський міськрайонний суд Вінницької області

Порощук П. П.

Ухвала від 03.04.2023

Цивільне

Жмеринський міськрайонний суд Вінницької області

Порощук П. П.

Ухвала від 23.01.2023

Цивільне

Жмеринський міськрайонний суд Вінницької області

Порощук П. П.

Ухвала від 20.12.2022

Цивільне

Жмеринський міськрайонний суд Вінницької області

Порощук П. П.

Ухвала від 29.11.2022

Цивільне

Жмеринський міськрайонний суд Вінницької області

Порощук П. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні