Ухвала
від 31.07.2023 по справі 916/3130/21
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

65119, м. Одеса, просп. Шевченка, 29, тел.: (0482) 307-983, e-mail: inbox@od.arbitr.gov.ua

веб-адреса: http://od.arbitr.gov.ua


УХВАЛА

"31" липня 2023 р. Справа № 916/3130/21

За заявою кредитора: Приватного акціонерного товариства „Універмаг „Україна

до боржника: Товариства з обмеженою відповідальністю „Парк розваг Планета (65098, м. Одеса, пров. Дорбуду, буд. 5, код 43029871)

про визнання банкрутом

Суддя Лепеха Г.А.

Ухвалою Господарського суду Одеської області від 28.10.2021 відкрито провадження у справі про банкрутство ТОВ „Парк розваг Планета, введено мораторій на задоволення вимог кредиторів, визнано грошові вимоги ПАТ „Універмаг „Україна до ТОВ „Парк розваг Планета в сумі 16 806 967, 88 грн., введено процедуру розпорядження майном, розпорядником майна призначено арбітражного керуючого Карасюка О.В.

Ухвалою попереднього засідання від 09.12.2021 визнано вимоги кредиторів до боржника.

Постановою Господарського суду Одеської області від 27.01.2022 визнано банкрутом ТОВ „Парк розваг Планета, відкрито ліквідаційну процедуру, призначено ліквідатором арбітражного керуючого Карасюка О. В.

27.07.2023р. ліквідатором банкрута арбітражним керуючим Карасюком О.В. подано до суду заяву про покладення субсидіарної відповідальності за зобов`язаннями Товариства з обмеженою відповідальністю „Парк розваг Планета у зв`язку з доведенням до банкрутства на керівників та засновників (учасників) боржника, якою просить суд покласти субсидіарну відповідальність у розмірі 19 558 339,63 грн. на ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 та стягнути з них солідарно дану заборгованість.

Поряд з цим ліквідатором подано до суду заяву про забезпечення заяви про покладення субсидіарної відповідальності за зобов`язаннями Товариства з обмеженою відповідальністю „Парк розваг Планета у зв`язку з доведенням до банкрутства на керівників та засновників (учасників) боржника, а саме:

- вжити заходи забезпечення заяви про покладання субсидіарної відповідальності шляхом накладення арешту та заборони відчуження часток ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП НОМЕР_1 , який зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 у статутних капіталах юридичних осіб.

- вжити заходи забезпечення заяви про покладання субсидіарної відповідальності шляхом накладення арешту та заборони відчуження майнових прав на торговельні марки ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП НОМЕР_1 , який зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 .

Ліквідатор у своїй заяві посилається на те, що у зв`язку з розміром вимог, які пред`являються до відповідачів, існує велика ймовірність потенційного відчуження такими особами належного їм майна з метою уникнення відповідальності і виконання рішення суду.

Ліквідатор в своїй заяві зазначає, що раніше ОСОБА_1 вже здійснювались відчуження корпоративних прав, коли виникала заборгованість пов`язана з його бізнесом. Так кредитор ТОВ „Парк розваг Планета ПАТ «Універмаг «Україна» зверталося з листом № 73 від 19.05.2020 у якому вимагало сплатити повну заборгованість за договором оренди № 1621 від 01.09.2019 та договором про переведення боргу №1/1462 від 01.08.2019.

Після цього, 07.09.2020 між ОСОБА_1 (Продавець) та ОСОБА_3 (Покупець) було укладено Договір купівлі-продажу частки в статутному капіталі ТОВ „Парк розваг Планета та підписано відповідний Акт приймання-передачі часток в статутному капіталі ТОВ „Парк розваг Планета від 07.09.2020. Таким чином, на думку ліквідатора Чабан Анатолій Федорович після вимоги повернути заборгованість звільнив себе від відповідальності перед боргами підприємства, яке мало непогашену заборгованість в розмірі 14 377 771,62 грн.

Внаслідок бездіяльності та/або умисних дій ОСОБА_1 ТОВ „Парк розваг Планета взяті на себе непомірні фінансові зобов`язання не були виконанні, що підтверджується рішенням Господарського суду Одеської області від 26.11.2020 у справі № 916/2722/20, відповідно до якого з Товариства з обмеженою відповідальністю «Парк розваг Планета» на користь Приватного акціонерного товариства «Універмаг «Україна» стягнуто грошові кошти в сумі 19 303 116,48 грн.

Так, вжиття заходів забезпечення заяви про покладення субсидіарної відповідальності за зобов`язаннями Товариства з обмеженою відповідальністю „Парк розваг Планета у зв`язку з доведенням до банкрутства на керівників та засновників (учасників) в подальшому забезпечить виконання заяви про покладання субсидіарної відповідальності в разі її задоволення. А тому можливість ОСОБА_1 в будь-який момент відчужити майно, яке знаходиться у його власності, може в подальшому затруднити виконання судового рішення, якщо заява про притягнення до субсидіарної відповідальності буде задоволена.

Відповідно ч. 1 ст. Кодексу України з процедур банкрутства провадження у справах про банкрутство регулюється цим Кодексом, Господарським процесуальним кодексом України, іншими законами України. Застосування положень Господарського процесуального кодексу України та інших законодавчих актів України здійснюється з урахуванням особливостей, передбачених цим Кодексом.

Відповідно до ч. 1 ст. 215 Господарського кодексу України у випадках, передбачених законом, суб`єкт підприємництва - боржник, його засновники (учасники), власник майна, а також інші особи несуть юридичну відповідальність за порушення вимог законодавства про банкрутство, зокрема фіктивне банкрутство, приховування банкрутства або умисне доведення до банкрутства.

Згідно з ч. 3 ст. 215 Господарського кодексу України умисним банкрутством визнається

стійка неплатоспроможність суб`єкта підприємництва, викликана цілеспрямованими діями власника майна або посадової особи суб`єкта підприємництва, якщо це завдало істотної матеріальної шкоди інтересам держави, суспільства або інтересам кредиторів, що охороняються законом.

Згідно ч. 2 ст. 61 Кодексу України з процедур банкрутства під час здійснення своїх повноважень ліквідатор має право заявити вимоги до третіх осіб, які відповідно до законодавства несуть субсидіарну відповідальність за зобов`язаннями боржника у зв`язку з доведенням його до банкрутства. Розмір зазначених вимог визначається з різниці між сумою вимог кредиторів і ліквідаційною масою.

У разі банкрутства боржника з вини його засновників (учасників, акціонерів) або інших осіб, у тому числі з вини керівника боржника, які мають право давати обов`язкові для боржника вказівки чи мають змогу іншим чином визначати його дії, на засновників (учасників, акціонерів) боржника - юридичної особи або інших осіб у разі недостатності майна боржника може бути покладена субсидіарна відповідальність за його зобов`язаннями.

Відповідно до ст. 136 ГПК України, господарський суд за заявою учасника справи має право вжити передбачених статтею 137 цього Кодексу заходів забезпечення позову. Забезпечення позову допускається як до пред`явлення позову, так і на будь-якій стадії розгляду справи, якщо невжиття таких заходів може істотно ускладнити чи унеможливити виконання рішення суду або ефективний захист або поновлення порушених чи оспорюваних прав або інтересів позивача, за захистом яких він звернувся або має намір звернутися до суду.

Пунктом 1, 2 ч. 1 статті 137 ГПК України, визначені заходи забезпечення позову, згідно яких позов забезпечується, зокрема, накладенням арешту на майно та (або) грошові кошти, що належать або підлягають передачі або сплаті відповідачу і знаходяться у нього чи в інших осіб, забороною відповідачу вчиняти певні дії.

Згідно положень ч. 6 ст. 140 ГПК України, про забезпечення позову або про відмову у забезпеченні позову суд постановляє ухвалу.

Як вбачається з попередніх дій колишнього учасника ТОВ „Парк розваг Планета ОСОБА_1 які були направлені на уникнення відповідальності за зобов`язаннями боржника, суд погоджується, що існує реальна загроза, що невжиття заходів забезпечення заяви про покладення субсидіарної відповідальності може істотно ускладнити чи унеможливити ефективний захист або поновлення порушених прав кредиторів (у разі задоволення заяви про покладення субсидіарної відповідальності), за захистом яких ліквідатор звернувся до суду.

Та у разі, якщо до закінчення розгляду заяви про покладення субсидіарної відповідальності відповідачем будуть перереєстровані частки у статутних капіталах юридичних осіб та майнові права на торгівельні марки, то ліквідатор не зможе захистити права кредиторів, що ускладнить або взагалі унеможливить поновлення порушених чи оспорюваних прав або інтересів.

Враховуючи вищевикладене, та те, що заявником обґрунтовано необхідність вжиття заходів по забезпеченню заяви про покладення субсидіарної відповідальності за зобов`язаннями Товариства з обмеженою відповідальністю „Парк розваг Планета у зв`язку з доведенням до банкрутства на керівників та засновників (учасників) боржника, суд задовольняє заяву ліквідатора банкрута арбітражного керуючого Карасюка О.В. про накладення арешту та заборони відчуження часток ОСОБА_1 у статутних капіталах юридичних осіб та накладення арешту та заборони відчуження майнових прав на торговельні марки ОСОБА_1 .

Керуючись ст.ст.136, 137, 140, 144, 234 Господарського процесуального кодексу України, ст.ст. 58-67 Кодексу України з процедур банкрутства, ст. 234 Господарського процесуального кодексу України, суд -

У Х В А Л И В:

1. Заяву ліквідатора банкрута арбітражного керуючого Карасюка О.В. (вх.№3-434/23 від 27.07.2023р.) про забезпечення заяви про покладення субсидіарної відповідальності за зобов`язаннями Товариства з обмеженою відповідальністю „Парк розваг Планета у зв`язку з доведенням до банкрутства на керівників та засновників (учасників) боржника - задовольнити.

2. Вжити заходів забезпечення заяви про покладання субсидіарної відповідальності шляхом накладення арешту та заборони відчуження часток ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП НОМЕР_1 , який зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 у статутних капіталах юридичних осіб, а саме:

- частки в статутному капіталі Товариства з обмеженою відповідальністю Фірма «Сван» (ідентифікаційний код 22469708), розташованого за адресою: АДРЕСА_2 (відсоток частки статутного капіталу: 50);

- частки в статутному капіталі Приватного підприємства «АКАДЕМІЯ КРАСИ» (ідентифікаційний код 32521738), розташованого за адресою: Україна, 65016, Одеська обл., місто Одеса, вулиця Купріна, будинок 49 (відсоток частки статутного капіталу: 100);

- частки в статутному капіталі Товариства з обмеженою відповідальністю «КОНКОРД КРЮІНГ КОМПАНІ» (ідентифікаційний код 30254258), розташованого за адресою: Україна, 65113, Одеська обл., місто Одеса, вул. Люстдорфська дорога, будинок 172/1 (відсоток частки статутного капіталу: 50);

- частки в статутному капіталі Товариства з обмеженою відповідальністю «АЙС-ФЛЕШ» (ідентифікаційний код 37089202), розташованого за адресою: АДРЕСА_3 (відсоток частки статутного капіталу: 25);

- частки в статутному капіталі Товариства з обмеженою відповідальністю «СЕНДІ ПАРК-ДНІПРО» (ідентифікаційний код 40499812), розташованого за адресою: Україна, 65063, Одеська обл., місто Одеса, вулиця Армійська, будинок 23, квартира 39 (відсоток частки статутного капіталу: 100);

- частки в статутному капіталі Товариства з обмеженою відповідальністю «СЕНДІ ПАРК-ЛЬВІВ» (ідентифікаційний код 40522851), розташованого за адресою: Україна, 65009, Одеська обл., місто Одеса, вулиця Генуезька, будинок 5 (відсоток частки статутного капіталу: 25);

- частки в статутному капіталі Товариства з обмеженою відповідальністю «ПЛАНЕТА ЩАСТЯ» (ідентифікаційний код 41926979), розташованого за адресою: Україна, 65009, Одеська обл., місто Одеса, вулиця Гагарінське Плато, будинок 5 Б (відсоток частки статутного капіталу: 100);

- частки в статутному капіталі Товариства з обмеженою відповідальністю «ПЛАНЕТА РОЗВАГ» (ідентифікаційний код 42044181), розташованого за адресою: Україна, 65009, Одеська обл., місто Одеса, вулиця Гагарінське Плато, будинок 5 Б (відсоток частки статутного капіталу: 90);

- частки в статутному капіталі Товариства з обмеженою відповідальністю «ВСЕСВІТ РОЗВАГ» (ідентифікаційний код 42054357), розташованого за адресою: Україна, 65009, Одеська обл., місто Одеса, вулиця Гагарінське Плато, будинок 5 Б (відсоток частки статутного капіталу: 90);

- частки в статутному капіталі Товариства з обмеженою відповідальністю «ПАРК РОЗВАГ ПЛАНЕТА-ХАРКІВ» (ідентифікаційний код 42975299), розташованого за адресою: Україна, 65063, Одеська обл., місто Одеса, вулиця Армійська, будинок 23, квартира 39 (відсоток частки статутного капіталу: 100);

- частки в статутному капіталі Товариства з обмеженою відповідальністю «ПАРК РОЗВАГ ПЛАНЕТА-ЧЕРНІГІВ» (ідентифікаційний код 43001767), розташованого за адресою: Україна, 65063, Одеська обл., місто Одеса, вулиця Армійська, будинок 23, квартира 39 (відсоток частки статутного капіталу: 100);

- частки в статутному капіталі Товариства з обмеженою відповідальністю «ПАРК РОЗВАГ ПЛАНЕТА-УКРАЇНА» (ідентифікаційний код 43010635), розташованого за адресою: Україна, 65063, Одеська обл., місто Одеса, вулиця Армійська, будинок 23, квартира 39 (відсоток частки статутного капіталу: 100);

- частки в статутному капіталі Товариства з обмеженою відповідальністю «СПОРТ ХВИЛЯ» (ідентифікаційний код 43019444), розташованого за адресою: Україна, 65009, Одеська обл., місто Одеса, вулиця Генуезька, будинок 5 (відсоток частки статутного капіталу: 100);

- частки в статутному капіталі Товариства з обмеженою відповідальністю «ПЛАНЕТА ХАРКІВ» (ідентифікаційний код 43117150), розташованого за адресою: Україна, 65009, Одеська обл., місто Одеса, вулиця Гагарінське Плато, будинок 5 Б (відсоток частки статутного капіталу: 100);

- частки в статутному капіталі Товариства з обмеженою відповідальністю «ПАРК РОЗВАГ ПЛАНЕТА-ДНІПРО» (ідентифікаційний код 43179149), розташованого за адресою: Україна, 65063, Одеська обл., місто Одеса, вулиця Армійська, будинок 23, квартира 39 (відсоток частки статутного капіталу: 100);

3. Вжити заходів забезпечення заяви про покладання субсидіарної відповідальності шляхом накладення арешту та заборони відчуження майнових прав на торговельні марки ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП НОМЕР_1 , який зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 , а саме:

- Торговельної марки (порядковий номер реєстрації 272436), дата реєстрації 10.03.2020;

- Торговельної марки (порядковий номер реєстрації 292711), дата реєстрації 24.02.2021;

- Торговельної марки (порядковий номер реєстрації 272437), дата реєстрації 10.03.2020;

- Торговельної марки (порядковий номер реєстрації 272435), дата реєстрації 10.03.2020;

- Торговельної марки (порядковий номер реєстрації 313445), дата реєстрації 02.02.2022;

- Торговельної марки (порядковий номер реєстрації 313446), дата реєстрації 02.02.2022;

Стягувач: Товариство з обмеженою відповідальністю «Парк розваг Планета» (65098, м. Одеса, пров. Дорбуду, 5, код ЄДРПОУ 43029871) в особі ліквідатора - арбітражного керуючого Карасюка Олександра Володимировича (провулок Рильський, буд. 4, ПОВЕРХ 6, м. Київ, 01001, РНОКПП НОМЕР_2 )

Боржник: ОСОБА_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП НОМЕР_1 , який зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 )

Ухвала є виконавчим документом та підлягає виконанню в порядку та строки, встановлені Законом України Про виконавче провадження.

Ухвала набирає законної сили в порядку ч.4 ст. 9 Кодексу України з процедур банкрутства, ст. 235 ГПК України та може бути оскаржена у відповідності до ст.ст. 254, 255 ГПК України .

Суддя Лепеха Геннадій Анатолійович

СудГосподарський суд Одеської області
Дата ухвалення рішення31.07.2023
Оприлюднено03.08.2023
Номер документу112545203
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи про банкрутство, з них: банкрутство юридичної особи

Судовий реєстр по справі —916/3130/21

Ухвала від 01.10.2024

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Огороднік К.М.

Ухвала від 24.09.2024

Господарське

Господарський суд Одеської області

Найфлейш В.Д.

Ухвала від 24.09.2024

Господарське

Господарський суд Одеської області

Найфлейш В.Д.

Ухвала від 24.09.2024

Господарське

Господарський суд Одеської області

Найфлейш В.Д.

Ухвала від 24.09.2024

Господарське

Господарський суд Одеської області

Найфлейш В.Д.

Ухвала від 23.09.2024

Господарське

Господарський суд Одеської області

Найфлейш В.Д.

Ухвала від 11.09.2024

Господарське

Господарський суд Одеської області

Найфлейш В.Д.

Ухвала від 03.09.2024

Господарське

Господарський суд Одеської області

Найфлейш В.Д.

Ухвала від 03.09.2024

Господарське

Господарський суд Одеської області

Найфлейш В.Д.

Ухвала від 03.09.2024

Господарське

Господарський суд Одеської області

Найфлейш В.Д.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні