Рішення
від 31.07.2023 по справі 561/138/23
ЗАРІЧНЕНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 561/138/23

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

31 липня 2023 року смт. Зарічне

Зарічненський районний суд Рівненської області

в складі: головуючого судді Снітчук Р.М.

за участі секретаря Расевич Г.І.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду смт. Зарічне в порядку загального позовного провадження цивільну справу за позовною заявою ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , третя особа на стороні відповідача, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору Зарічненський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Вараському районі Рівненської області Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції про виключення запису як батька з актового запису про народження дитини та звільнення від сплати аліментів, -

В С Т А Н О В И В:

ОСОБА_1 звернувся до суду з позовною заявою до ОСОБА_2 , третя особа на стороні відповідача, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору Зарічненський відділ ДРАЦС у Вараському районі Рівненської області Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції про виключення відомостей про нього як батька з актового запису про народження малолітньої дитини ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , припинення стягнення аліментів, які стягуються з нього відповідно до судового наказу Зарічненського районного суду Рівненської області від 28.12.2022 року № 561\1170\22 на користь ОСОБА_2 на утримання малолітньої ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 та звільнення від їх сплати.

В обґрунтування заявлених вимог покликається на те, що у період із 20 грудня 2016 року до 26 лютого 2018 року перебував із відповідачем у зареєстрованому шлюбі.

ІНФОРМАЦІЯ_2 народилася ОСОБА_3 , у свідоцтві про народження якої він записаний батьком.

Вказує, що не являється біологічним батьком неповнолітньої ОСОБА_3 , між ними відсутнє кровне споріднення.

У судове засідання позивач не з`явився, подав письмову заяву про відкладення розгляду справи у зв`язку з тим, що перебуває у службовому відрядженні та з`явитися до суду не має можливості.

Відповідач ОСОБА_2 та її представник адвокат Яскевич Ф.О. у судове засідання не з`явилися, подали письмову заяву про розгляд справи у їх відсутності, просили у задоволенні позову відмовити, стягнути з позивача на користь відповідача понесені нею витрати на надання професійної правничої допомоги в сумі 5000 грн. та 1849 грн. 93 коп. витрат на придбання паливно-мастильних матеріалів на поїздку транспортним засобом до експертної установи в м. Київ, для участі у проведенні судово-медичної (генотипоскопічної) експертизи.

Представник третьої особи на стороні відповідача, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору Зарічненського відділу ДРАЦС у Вараському районі Рівненської області Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції у судове засідання не з`явився, подав письмову заяву про розгляд справи у його відсутності.

Відповідно до ч. 1 ст. 223 ЦПК України неявка у судове засідання будь-якого учасника справи за умови, що його належним чином повідомлено про дату, час і місце цього засідання, не перешкоджає розгляду справи по суті, крім випадків, визначених цією статтею.

Враховуючи те, що доказів поважності причин неприбуття в судове засідання позивачем не надано, суд вважає, що повідомлені ним причини неявки в судове засідання, перебування у відрядженні, не є поважними. При цьому суд враховує те, що про дату та час судового засідання він був повідомлений вчасно та належним чином, мав можливість взяти участь у судовому засіданні особисто або через свого представника, тому суд вважає за можливе розгляд справи здійснювати за відсутності позивача.

Дослідивши письмові докази у справі, суд вважає заявлені вимоги безпідставними і такими, що не підлягають до задоволення.

Судом встановлено, що сторони у період з 20.12.2016 року до 29.03.2018 року перебували у шлюбі, що підтверджується рішенням Зарічненського районного суду Рівненської області від 26 лютого 2018 року.

Із свідоцтва про народження серії НОМЕР_1 від 11.01.2017 року вбачається, що ОСОБА_3 народилася ІНФОРМАЦІЯ_2 , її батьком вказаний ОСОБА_1 (позивач у справі), матір`ю ОСОБА_2 (відповідач у справі).

Відповідно до судового наказу Зарічненського районного суду Рівненської області від 28.12.2022 року з позивача на користь відповідача щомісячно, починаючи з 20 грудня 2022 року, стягуються аліменти на утримання неповнолітньої дитини ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 в розмірі 1\4 його заробітку (доходу), але не менше 50 % прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку та не більше десяти прожиткових мінімумів на дитину відповідного віку.

Частиною 3статті 51 Конституції Українипередбачено, що сім`я, дитинство, материнство і батьківство охороняються державою.

Частиною 1 статті 15 ЦК України визначено, що кожна особа має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання.

Права та обов`язки матері, батька і дитини ґрунтуються на походженні дитини від них, засвідченому органом державної реєстрації актів цивільного стану в порядку, встановленому статтями122та125 СК України.

Відповідно до ч. 1 ст. 122 СК України дитина, яка зачата і (або) народжена у шлюбі, походить від подружжя.

Статтею 133 СК України визначено, що якщо дитина народилася у подружжя, дружина записується матір`ю, а чоловік - батьком дитини.

Відповідно до ч. 1, ч. 2, ч. 3 ст. 136 СК України особа, яка записана батьком дитини відповідно достатей 122,124,126і127цього Кодексу, має право оспорити своє батьківство, пред`явивши позов про виключення запису про нього як батька з актового запису про народження дитини.

У разі доведення відсутності кровного споріднення між особою, яка записана батьком, та дитиною суд постановляє рішення про виключення відомостей про особу як батька дитини з актового запису про її народження.

Оспорювання батьківства можливе лише після народження дитини і до досягнення нею повноліття.

За клопотанням позивача ухвалою суду від 12 квітня 2023 року призначено судово-медичну (генотипоскопічну) експертизу, проведення якої доручено Київському міському клінічному бюро судово-медичної експертизи відділенню судово-медичної ідентифікації.

Відповідно до висновку судово-медичної експертизи № 103-91-2023 від 20 червня 2023 року молекулярно-генетичним дослідженням встановлено: вірогідність підтвердження біологічного баткьтівства ОСОБА_1 відносно ОСОБА_3 складає величину не менш, ніж 99,99 %. Таким чином, згідно Hummel K at all «Biostatistishe Abstammugs-begutachung mit blutgruppen befunden» Stuttgart, 1971, біологічне батьківство ОСОБА_1 відносно ОСОБА_3 практично доведено.

Європейський суд з прав людини, рішення якого є джерелом права згідно ізстаттею 17 Закону України «Про виконання рішень та застосування практики Європейського суду з прав людини», зауважив, що «на сьогодні ДНК-тест є єдиним науковим методом точного встановлення батьківства стосовно конкретної дитини; його доказова цінність суттєво переважає будь-який інший доказ, наданий сторонами, з метою підтвердити або спростувати факт оспорюваного батьківства» (Калачова проти Російської Федерації № 3451/05, § 34, від 07 травня 2009 року).

Відповідно до ч. 1 ст. 76 ЦПК України доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

Згідно до ч. 1ст. 81 ЦПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Зважаючи на те, що висновком судово-медичної експертизи від 20 червня 2023 року встановлена вірогідність біологічного батьківства позивача ОСОБА_1 щодо неповнолітньої ОСОБА_3 - 99,99 %, суд вважає, що кровне споріднення між особою, яка записана батьком дитини, тобто ОСОБА_1 та неповнолітньою ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 доведеним, тому у задоволенні позову слід відмовити.

Відповідно до ч. 1ст. 141 ЦПК Українисудовий збір покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог. Інші судові витрати, пов`язані з розглядом справи покладаються, у разі відмови в позові - на позивача (п. 2 ч. 2ст. 141 ЦПК України).

З урахуванням вимогст. 141 ЦПК Україниз позивача на користь відповідача підлягають стягненню судові витрати, які складаються із витрат на професійну правничу допомогу, підтверджених договором про надання правової допомоги № 06 від 10.03.2023 р. та додатком № 1 до нього, квитанцією про перерахування коштів Адвокатському бюро «Яскевича Федора Олександровича», актом приймання-передачі наданої правової допомоги від 19.07.2023 р., а також 1849 грн. 93 коп. витрат, пов`язаних із прибуттям позивача до експертної установи, підтверджених фіскальним чеком АЗС від 02.06.2023року.

Керуючись ст. 20, 122, 133, ч. 1 ч. 3 ст. 136 Сімейного кодексу України, ст. 10 - 13, 81, 89, 141, 258, 259, 263-265, 268, 280 - 282 ЦПК України,

У Х В А Л И В:

У задоволенні позовної заяви ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , третя особа на стороні відповідача, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору Зарічненський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Вараському районі Рівненської області Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції про виключення запису як батька з актового запису про народження дитини та звільнення від сплати аліментів відмовити.

Стягнути з ОСОБА_1 на користь ОСОБА_2 понесені нею судові витрати, пов`язані з розглядом справи, зокрема витрати на професійну правничу допомогу в розмірі 5000 грн. та витрати, пов`язані із прибуттям до експертної установи 1849 грн. 93 коп., всього стягнути судових витрат 6849 (шість тисяч вісімсот сорок дев`ять) 93 коп.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення може бути оскаржене безпосередньо до Рівненського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення шляхом подачі апеляційної скарги.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Позивач ОСОБА_1 , проживає АДРЕСА_1 , РНОКПП НОМЕР_2 .

Відповідач ОСОБА_2 , проживає АДРЕСА_2 , РНОКПП НОМЕР_3 .

Повний текст рішення складено 31 липня 2023 року.

Суддя: Р. М. Снітчук

Дата ухвалення рішення31.07.2023
Оприлюднено03.08.2023
Номер документу112547507
СудочинствоЦивільне
Сутьнародження дитини та звільнення від сплати аліментів

Судовий реєстр по справі —561/138/23

Рішення від 31.07.2023

Цивільне

Зарічненський районний суд Рівненської області

Снітчук Р.М.

Ухвала від 04.07.2023

Цивільне

Зарічненський районний суд Рівненської області

Снітчук Р.М.

Ухвала від 12.04.2023

Цивільне

Зарічненський районний суд Рівненської області

Снітчук Р.М.

Ухвала від 14.02.2023

Цивільне

Зарічненський районний суд Рівненської області

Снітчук Р.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні