Ухвала
від 02.08.2023 по справі 345/2545/23
КАЛУСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 345/2545/23

Провадження № 2-о/345/92/2023

У Х В А Л А

про зупинення провадження у справі

02.08.2023 м. Калуш

Калуський міськрайонний суд Івано-Франківської області

в складі головуючого судді Сухарник І.І.

присяжних Венгер О.І., Івасів Х.І.

з участю секретаря судового засідання Баран В.В.

розглянувши у закритому судовому засіданні цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа: Калуська міська рада про визнання особи недієздатною, встановлення опіки і призначення опікуна, -

встановив:

на розгляді суду знаходиться вищевказана заява про визнання ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , недієздатним, встановлення над ним опіки і призначення заявника його опікуном.

Представник заявника ОСОБА_3 подала до суду клопотання, в якому просить суд призначити судово-психіатричну експертизу для визначення психічного стану ОСОБА_2 .

Заявник ОСОБА_1 та його представник ОСОБА_3 подали до суду заяви про розгляд справи без їх участі, клопотання про призначення судово-психіатричної експертизи підтримують та просять задоволити.

Представником Калуської міської ради надано до суду заяву, в якій просить провести розгляд справи без їхньої участі та не заперечує проти призначення ОСОБА_1 опікуном ОСОБА_2 .

Відповідно до ч. 3 ст. 211 ЦПК України, учасник справи має право заявити клопотання про розгляд справи за його відсутності. Згідно з ч. 2 ст. 247 ЦПК України, у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи чи в разі якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Таким чином, виходячи з поданих заяв, судом розглядається справа за наявними доказами у відсутності сторін без фіксування звукозаписувальним технічним засобом.

Суд, вивчивши матеріали справи, прийшов до висновку, що клопотання обґрунтоване та підлягає до задоволення, виходячи з наступного.

Відповідно до ч. 1 ст.298ЦПК України суд за наявності достатніх даних про психічний розлад здоров`я фізичної особи призначає для встановлення її психічного стану судово-психіатричну експертизу.

Статтею 21Закону України«Про психіатричнудопомогу» встановлено, що судово-психіатрична експертиза з цивільних справ призначається і проводиться на підставах та в порядку, передбачених законом. Кількість і зміст питань, за якими має бути проведена експертиза, має бути визначено судом у судовому засіданні, як це передбачено ст.ст. 103-105 ЦПК України.

Згідно з ч. 3 ст. 102, ч. 1 ст. 103ЦПК України висновок експерта може бути підготовлений на замовлення учасника справи або на підставі ухвали суду про призначення експертизи. Суд призначає експертизу у справі за сукупності таких умов: для з`ясування обставин, що мають значення для справи, необхідні спеціальні знання у сфері іншій, ніж право, без яких встановити відповідні обставини неможливо; сторонами (стороною) не надані відповідні висновки експертів із цих самих питань або висновки експертів викликають сумніви щодо їх правильності.

Згідно з п. 4 Постанови Пленуму Верховного Суду України «Про судову практику в справах про визнання громадянина обмежено дієздатним чи недієздатним» судово-психіатрична експертиза призначається у справах про визнання громадянина недієздатним.

Судом встановлено, що ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , відповідно до висновку лікарсько-консультативної комісії (ЛКК) від 06.03.2023 № 115, виданого комунальним некомерційним підприємством «Калуська міська лікарня Калуської міської ради», не здатний до самообслуговування, потребує постійного стороннього догляду, йому встановлено діагноз: дисоціативний розлад особистості, антено-депресивний синдром. ОСОБА_2 перебуває на обліку у психіатра, про що свідчить довідка від 20.03.2023 № 65 (а.с.8).

Таким чином, з метою встановлення психічного стану ОСОБА_2 у даній справі необхідно призначити судово-психіатричну експертизу, проведення якої доручити Івано-Франківській філії судово-психіатричних експертиз Державної установи «Інститут психіатрії, судово-психіатричної експертизи та моніторингу наркотиків Міністерства охорони здоров`я України» (м. Івано-Франківськ, вул..Медична, 15).

Згідно з п. 5 ч. 1 ст.252ЦПК України суд може за заявою учасника справи, а також з власної ініціативи зупинити провадження у справі у випадках призначення судом експертизи.

Беручи до уваги, що проведення необхідних досліджень та виготовлення висновку експерта може зайняти тривалий час, суд вважає за необхідне зупинити провадження в справі на час проведення експертизи.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 103-105, 252, 258, 260, 261, 298 ЦПК України, суд -

постановив:

Призначити по справі за заявою ОСОБА_1 ,представника заявника:адвоката ШевченкоНаталії Павлівни,заінтересована особа:Калуська міськарада провизнання особинедієздатною,встановлення опікиі призначенняопікуна судово-психіатричну експертизу, на вирішення якої поставити наступні питання:

1. Чи страждає ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , хронічним стійким психічним розладом та чи здатен він внаслідок такого розладу усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними ?

2. Яким саме захворюванням страждає ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ?

3. Чи спроможний ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , з урахуванням його вікових особливостей, емоційного стану, індивідуально-психологічних властивостей, рівня розумового розвитку усвідомлювати реальний зміст власних дій та повною мірою свідомо керувати ними та передбачати їх наслідки?

3. Чи потребує ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , сторонньої опіки?

4. Чи може, ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 за станом здоров`я брати участь у розгляді судової справи?

Проведення експертизи доручити Івано-Франківській філії судово-психіатричних експертиз Державної установи «Інститут психіатрії, судово-психіатричної експертизи та моніторингу наркотиків Міністерства охорони здоров`я України» (м. Івано-Франківськ, вул..Медична, 15).

Попередити експертів про кримінальну відповідальність за ст.ст. 384, 385 КК України.

У розпорядження експертам надати матеріали цивільної справи № 345/2545/23.

Зобов`язати ОСОБА_1 забезпечити явку (доставку) ОСОБА_2 до Івано-Франківській філії судово-психіатричних експертиз Державної установи «Інститут психіатрії, судово-психіатричної експертизи та моніторингу наркотиків Міністерства охорони здоров`я України» (м. Івано-Франківськ, вул..Медична, 15) для проведення експертизи.

Судові витрати, пов`язані з проведенням судової-психіатричної експертизи віднести за рахунок держави.

Провадження в наданій справі зупинити на час проведення судово-психіатричної експертизи.

Ухвала набирає законної сили з моменту її проголошення.

Ухвала може бути оскаржена протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення шляхом подання апеляційної скарги до Івано-Франківського апеляційного суду.

Учасник справи, якому ухвала суду не була вручена у день її постановлення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

Головуючий

Присяжні

СудКалуський міськрайонний суд Івано-Франківської області
Дата ухвалення рішення02.08.2023
Оприлюднено03.08.2023
Номер документу112561427
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи, з них: про визнання фізичної особи недієздатною

Судовий реєстр по справі —345/2545/23

Рішення від 23.04.2024

Цивільне

Калуський міськрайонний суд Івано-Франківської області

Сухарник І. І.

Ухвала від 08.04.2024

Цивільне

Калуський міськрайонний суд Івано-Франківської області

Сухарник І. І.

Ухвала від 02.08.2023

Цивільне

Калуський міськрайонний суд Івано-Франківської області

Сухарник І. І.

Ухвала від 07.06.2023

Цивільне

Калуський міськрайонний суд Івано-Франківської області

Сухарник І. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні