Рішення
від 23.04.2024 по справі 345/2545/23
КАЛУСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №345/2545/23

Провадження № 2-о/345/6/2024

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

23.04.2024 р. м. Калуш

Калуський міськрайонний суд Івано-Франківської області

в складі головуючого судді Сухарник І.І.,

присяжних Стовбан В.М., Венгер О.І.

з участю секретаря судового засідання Рибчук Ю.М.

розглянувши у відкритому судовому засіданні цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , представника заявника: адвоката Шевченко Наталії Павлівни, заінтересована особа: Калуська міська рада про визнання особи недієздатною, встановлення опіки і призначення опікуна, -

встановив:

Представник заявника звернулася до суду з даною заявою, мотивуючи її тим, що ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , є онуком ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 . Уже тривалий час ОСОБА_2 важко хворіє, знаходиться на «Д» обліку у психіатра з діагнозом: дисоціативний розлад особистості, антено-депресивний синдром, не здатний до самообслуговування та потребує постійного стороннього догляду. У зв`язку з цим просить суд визнати ОСОБА_2 недієздатним, встановити над ним опіку та призначити заявника його опікуном.

Заявник ОСОБА_1 подав до суду заяву про розгляд справи в його відсутності, заяву підтримує та просить її задовольнити (а.с.25).

Представник заявника адвокат Шевченко Н.П. також подала суду заяву про розгляд справи у відсутності її та заявника, заяву підтримує та просить її задовольнити (а.с.56).

Представник Калуської міськоїради надав суду заяву, в якій просить проводити розгляд справи без їхньої участі, не заперечує щодо задоволення заяви (а.с.54-55).

ОСОБА_2 згідно висновку судово-психіатричного експерта № 36/2024 від 01.02.2024 за станом здоров`я не здатний усвідомлювати свої дії та керувати ними. Тому, із урахуванням стану здоров`я ОСОБА_2 , суд вважає за доцільне розглянути справу за його відсутності.

Суд, дослідивши матеріали, вважає, що заява підлягає до задоволення, виходячи із наступних підстав.

За змістом ст. 30 ЦК України, цивільну дієздатність має фізична особа, яка усвідомлює значення своїх дій та може керувати ними. Цивільною дієздатністю фізичної особи є її здатність своїми діями набувати для себе цивільних прав і самостійно їх здійснювати, а також здатність своїми діями створювати для себе цивільні обов`язки, самостійно їх виконувати та нести відповідальність у разі їх невиконання.

Відповідно до ч. 1 ст. 39ЦК України суд може визнати фізичну особу недієздатною, якщо вона внаслідок хронічного, стійкого психічного розладу нездатна усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними.

Виходячи зі змісту вказаної статті, обов`язковими умовами для визнання фізичної особи недієздатною, крім наявності в неї хронічного, стійкого психічного розладу, є нездатність такої особи усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними. Недієздатність це втрата здатності здійснювати особою цивільні права та обов`язки внаслідок тяжкого порушення психічного стану. Критерії недієздатності психічно хворих визначені в ЦК України.

Судом встановлено, що ОСОБА_2 знаходиться на «Д» обліку у психіатра з діагнозом: дисоціативний розлад особистості, антено-депресивний синдром, не здатний до самообслуговування та потребує постійного стороннього догляду, що підтверджується довідкою психіатра № 65 від 20.03.2023 (а.с.8).

Згідно висновку лікарсько-консультативної комісії медичного закладу № 115 від 06.03.2023, у ОСОБА_2 : дисоціативний розлад особистості, антено-депресивний синдром; не здатний до самообслуговування, потребує постійного стороннього догляду (а.с.8).

ОСОБА_2 20.03.2023 був направлений на госпіталізацію в психіатричну клініку (а.с.8).

Згідно висновку судово-психіатричного експерта № 36/2024 від 01.02.2024 при експертному обстеженні встановлено, що ОСОБА_2 страждає стійким хронічним психічним розладом органічним психосиндромом, згідно МКХ-10 F07.9. ОСОБА_2 не здатний усвідомлювати свої дії та керувати ними (а.с.40-44).

За таких обставин, суд вважає встановленим, що ОСОБА_2 страждає стійким хронічним психічним розладом органічним психосиндромом, а тому наявні всі правові підстави для визнання його недієздатним.

При ухваленні рішення про визнання особи недієздатною слід вирішити питання про встановлення над нею опіки та призначення їй опікуна.

Відповідно до ст. 41ЦК України правовими наслідками визнання особи недієздатною, є зокрема відсутність у неї права вчиняти самостійно будь-якого правочину. Такі дії від імені недієздатної особи вчиняє її опікун.

Отже, призначення опікуна у разі визнання особи недієздатною є обов`язком суду за умови наявності відповідного подання органу опіки та піклування, оскільки в такому випадку у повному обсязі досягається мета цивільного судочинства захист порушених, невизнаних, або оспорюваних прав особи, а в даному конкретному випадку - забезпечення повноцінного здійснення своїх прав недієздатною особою.

Аналізуючи при цьому як норми ЦК України так і ЦПК України у даному питанні, слід дійти висновку, що законодавець, захищаючи недієздатну особу покладає на суд обов`язок відразу у рішенні про визнання особи недієздатною вирішити питання захисту прав цієї особи шляхом призначення їй опікуна за поданням органу опіки та піклування. Призначення опікуна недієздатній особі переслідує перш за все найважливішу ціль - не залишити безправною особу, яка за своїм статусом позбавлена самостійно здійснювати свої права у суспільстві.

Відповідно ч. 1 ст.41ЦК України над недієздатною фізичною особою встановлюється опіка.

Згідно із ч. 1 ст. 300 ЦПК України, суд, ухвалюючи рішення про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи (у тому числі обмеження або позбавлення права неповнолітньої особи самостійно розпоряджатися своїми доходами) чи визнання фізичної особи недієздатною, встановлює над нею відповідно піклування або опіку і за поданням органу опіки та піклування призначає їй піклувальника чи опікуна.

Згідно із ч. 1 ст. 60 ЦК України, суд встановлює опіку над фізичною особою у разі визнання її недієздатною і призначає опікуна за поданням органу опіки та піклування.

Судом встановлено, що ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , є онуком ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , що підтверджується свідоцтвами про народження та про укладення шлюбу (а.с.7).

ОСОБА_1 зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 (а.с.9).

Згідно акту від 11.04.2023 обстеження житлово-побутових умов проживання потенційного опікуна ОСОБА_1 встановлено, що ОСОБА_1 зареєстрований та проживає за адресою АДРЕСА_1 . Умови проживання задовільні. За зазначеною адресою проживає (без реєстрації) дідусь ОСОБА_2 (а.с.10). Це підтверджується такоє актом управляючої компанії «Теплодім» від 16.03.2023 (а.с.10).

Заявник ОСОБА_1 є військовозобов`язаним, на даний час перебуває на військовій службі, що підтверджується довідкою № 809 від 20.03.2023 (а.с.11). Згідно витягу з інформаційної системи МВС станом на 28.03.2023 незнятої чи непогашеної судимості не має (а.с.11).

Відповідно до висновку, затвердженого рішенням виконавчого комітету Калуської міської ради від 25.04.2023 № 108, на підставі досліджених документів опікунська рада при виконавчому комітеті Калуської міської ради дійшла висновку про можливість та доцільність та призначення ОСОБА_1 опікуном над ОСОБА_2 (а.с. 12-13).

Таким чином, зібрані у справі докази та їх належна оцінка вказують на наявність підстав для визнання ОСОБА_2 недієздатним та призначення ОСОБА_1 його опікуном.

Згідно ч. 6 ст.300ЦПК України строк дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною визначається судом, але не може перевищувати двох років.

Відповідно до ч. 2 ст.299ЦПК України судові витрати, пов`язані з провадженням справи про визнання фізичної особи недієздатною або обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, відносяться на рахунок держави.

На підставі вищевикладеного, керуючись вимогами ст.ст. 259,263-265,268,273,295-300,354 ЦПК України, -

ухвалив:

Заяву задовольнити.

Визнати ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , РНОКПП НОМЕР_1 - недієздатним.

Встановити опіку над недієздатним ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , РНОКПП НОМЕР_1 .

Призначити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП НОМЕР_2 , опікуном ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , РНОКПП НОМЕР_1 .

Судові витрати за проведення експертизи в сумі 5186,88 грн. (реквізити для оплати: ДУ «ІСП МОЗ України», 04803492, р/р НОМЕР_3 , код ЄДРПОУ 04803492) віднести на рахунок держави.

Оригінали медичних документів, наданих заявником для проведення експертизи, - повернути заявнику ОСОБА_1 .

Копію рішення після набрання ним законної сили надіслати органу опіки та піклування та органам ведення Державного реєстру виборців за місцем проживання фізичної особи.

Відповідності до ч. 6 ст. 300 ЦПК України, визначити строк дії рішення про визнання ОСОБА_2 недієздатним два роки з моменту набрання ним законної сили.

Роз`яснити сторонам, що згідно із ч. 7 ст.300ЦПК України клопотання про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною має право подати опікун, представник органу опіки та піклування не пізніше ніж за п`ятнадцять днів до закінчення строку, визначеного частиною першою цієї статті.

Скасування рішення суду про визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи, яка була визнана недієздатною, в разі її видужання або значного поліпшення її психічного стану здійснюється за рішенням суду на підставі відповідного висновку судово-психіатричної експертизи за заявою опікуна, членів сім`ї, органу опіки та піклування або самої особи, визнаної недієздатною.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення до Івано-Франківського апеляційного суду. Учасник справи, якому рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження рішення суду - якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Головуючий

Присяжні

СудКалуський міськрайонний суд Івано-Франківської області
Дата ухвалення рішення23.04.2024
Оприлюднено24.04.2024
Номер документу118542789
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи, з них: про визнання фізичної особи недієздатною

Судовий реєстр по справі —345/2545/23

Рішення від 23.04.2024

Цивільне

Калуський міськрайонний суд Івано-Франківської області

Сухарник І. І.

Ухвала від 08.04.2024

Цивільне

Калуський міськрайонний суд Івано-Франківської області

Сухарник І. І.

Ухвала від 02.08.2023

Цивільне

Калуський міськрайонний суд Івано-Франківської області

Сухарник І. І.

Ухвала від 07.06.2023

Цивільне

Калуський міськрайонний суд Івано-Франківської області

Сухарник І. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні