Ухвала
від 02.08.2023 по справі 911/2191/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Симона Петлюри, 16/108, м. Київ, 01032, тел. (044) 235-95-51, е-mail: inbox@ko.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

"02" серпня 2023 р. Справа № 911/2191/23

Господарський суд Київської області у складі судді Яреми В.А., перевіривши матеріали позовної заяви Товариство з обмеженою відповідальністю Торгова компанія Дорсервіс

до Товариства з обмеженою відповідальністю СПЕЦ КОМПЛЕКТ ПОСТАЧ

про стягнення 53 777,62 гривень

встановив:

Товариство з обмеженою відповідальністю Торгова компанія Дорсервіс звернулось до Господарського суду Київської області з позовною заявою до Товариства з обмеженою відповідальністю СПЕЦ КОМПЛЕКТ ПОСТАЧ про стягнення 53 777,62 гривень, з яких: 28 689,69 грн інфляційних втрат, 5 511,51 грн 3% річних та 19 576,42 грн пені, нарахованих на 366 430,37 грн боргу, який виник внаслідок невиконання відповідачем умов укладеного з позивачем договору про надання послуг №2012/21-П від 20.12.2021.

Відповідно до приписів ст. 176 Господарського процесуального кодексу України за відсутності підстав для залишення позовної заяви без руху, повернення позовної заяви чи відмови у відкритті провадження суд відкриває провадження у справі протягом п`яти днів з дня надходження позовної заяви або заяви про усунення недоліків, поданої в порядку, передбаченому статтею 174 цього Кодексу.

З огляду вказаного вище суд дійшов висновку про прийняття до розгляду позовної заяви Товариство з обмеженою відповідальністю Торгова компанія Дорсервіс і, відповідно, відкриття провадження у справі.

Поряд з тим суд звертає увагу позивача на необхідність згідно вимог п. 3 ч. 3 ст. 162 ГПК України подати до суду:

- пояснення щодо підстави походження зобов`язань (сукупність неоплачених/частково оплачених актів надання послуг) 366 430,37 грн боргу, на який здійснено нарахування пені, 3% річних та інфляційних втрат;

- пояснень стосовно порядку зарахування сплачених відповідачем коштів, зокрема щодо того, в рахунок оплати частково/повністю яких актів надання послуг позивачем здійснено зарахування сплачених сум.

З огляду на вказане вище суд звертає увагу на те, що:

- на позивача покладено процесуальний обов`язок з подання обґрунтованого розрахунку заявлених до стягнення сум, а тому наявність арифметичних помилок у таких розрахунках може тлумачитись не на користь позивача, що тягне для нього відповідні наслідки у вигляді прийняття судом рішення про часткову обґрунтованість заявлених до стягнення сум;

- позиція щодо суті спору та реалізації особою права на здійснення нарахувань має бути однозначною та такою, яка б не змушувала суд тлумачити дії та волю сторони з подвійним змістом;

- згідно викладеної у постанові Верховного Суду від 16.03.2020 у справі №922/1658/19 позиції: з огляду на вимоги статей 79, 86 ГПК України господарський суд має з`ясовувати обставини, пов`язані з правильністю здійснення позивачем розрахунку, та здійснити оцінку доказів, на яких цей розрахунок ґрунтується.

Відповідно до приписів ст. ст. 12, 247 ГПК України господарське судочинство здійснюється за правилами, передбаченими цим Кодексом, у порядку: наказного провадження; позовного провадження (загального або спрощеного). Спрощене позовне провадження призначене для розгляду малозначних справ, справ незначної складності та інших справ, для яких пріоритетним є швидке вирішення справи.

У порядку спрощеного позовного провадження розглядаються малозначні справи. Для цілей цього Кодексу малозначними справами є, зокрема, справи, у яких ціна позову не перевищує ста розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Беручи до уваги предмет, підстави та ціну позову, яка не перевищує ста розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, суд дійшов висновку що справа за поданою Товариством з обмеженою відповідальністю Торгова компанія Дорсервіс позовною заявою є малозначною, а тому підлягає розгляду за правилами спрощеного позовного провадження.

Суд звертає увагу учасників справи, що в силу приписів пункту 13 статті 8 ГПК України, розгляд справи здійснюється в порядку письмового провадження за наявними у справі матеріалами, якщо цим Кодексом не передбачено повідомлення учасників справи. У такому випадку судове засідання не проводиться.

Також суд пропонує учасникам справи подавати письмові пояснення та всі наявні документи на підтвердження їх правової позиції з метою розгляду справи в електронному вигляді, із застосуванням електронного цифрового підпису, на електронну адресу суду, у тому числі через особистий кабінет в системі Електронний суд, поштою.

Керуючись ст. ст. 12, 176, 234, 235, 247, 252 Господарського процесуального кодексу України, суд

постановив:

1. Прийняти позовну заяву Товариства з обмеженою відповідальністю Торгова компанія Дорсервіс до розгляду та відкрити провадження у справі.

2. Розгляд справи здійснювати за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи за наявними у справі матеріалами, без проведення судового засідання.

3. Зобов`язати позивача згідно вимог п. 3 ч. 3 ст. 162 ГПК України подати до суду у строк до 04.09.2023:

- пояснення щодо підстави походження зобов`язань (сукупність неоплачених/частково оплачених актів надання послуг) 366 430,37 грн боргу, на який здійснено нарахування пені, 3% річних та інфляційних втрат;

- пояснень стосовно порядку зарахування сплачених відповідачем коштів, зокрема щодо того, в рахунок оплати частково/повністю яких актів надання послуг позивачем здійснено зарахування сплачених сум.

5. Позивач вправі надати суду у письмовій формі: заперечення на відзив з доказами направлення копій вказаних заперечень іншій стороні, а також клопотання про розгляд справи у судовому засіданні з повідомленням сторін не пізніше п`яти днів з дня отримання відзиву; додаткові докази по справі (за наявності) разом з доказами направлення копій вказаних доказів іншій стороні - у строк до 04.09.2023.

6. Протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення ухвали про відкриття провадження у справі відповідач вправі надати суду у письмовій формі відзив на позов та додаткові докази по справі (за наявності) разом з доказами направлення копій відзиву і вказаних доказів іншій стороні, а також клопотання про розгляд справи у судовому засіданні з повідомленням сторін.

7. Довести до відома учасників судового провадження, що у разі подання до суду заяв по суті, зокрема відзиву, відповіді на відзив та/або клопотань з процесуальних питань, до таких заяв та клопотань додаються докази надсилання (надання) їх копій та доданих до нього документів іншим учасникам справи.

8. Роз`яснити учасникам судового провадження, що згідно приписів ст. 118 Господарського процесуального кодексу України: право на вчинення процесуальних дій втрачається із закінченням встановленого законом або призначеного судом строку; заяви, скарги і документи, подані після закінчення процесуальних строків, залишаються без розгляду, крім випадків, передбачених цим Кодексом.

9. Повідомити учасників справи про можливість:

- надавати суду всі необхідні документи (заяви, пояснення, клопотання тощо) в електронному вигляді, із застосуванням електронного цифрового підпису, на електронну адресу суду, у тому числі через через особистий кабінет в системі Електронний суд, поштою;

- отримати інформацію в справі, що розглядається, на вебсторінці офіційного вебпорталу судової влади у мережі Інтернет за адресою: ko.arbitr.gov.ua/sud5012/.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею відповідно до ч. 2 ст. 235 ГПК України та оскарженню окремо від рішення суду не підлягає відповідно до ч. 2 ст. 254, ст. 255 ГПК України.

Суддя В.А. Ярема

Дата ухвалення рішення02.08.2023
Оприлюднено04.08.2023
Номер документу112577871
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 53 777,62 гривень

Судовий реєстр по справі —911/2191/23

Рішення від 12.04.2024

Господарське

Господарський суд Київської області

Ярема В.А.

Рішення від 05.03.2024

Господарське

Господарський суд Київської області

Ярема В.А.

Ухвала від 02.08.2023

Господарське

Господарський суд Київської області

Ярема В.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні