Ухвала
від 31.07.2023 по справі 918/1057/22
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Набережна, 26-А, м. Рівне, 33013, тел. (0362) 62 03 12, код ЄДРПОУ: 03500111,

e-mail: inbox@rv.arbitr.gov.ua, вебсайт: https://rv.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

"31" липня 2023 р. м. РівнеСправа №918/1057/22

Господарський суд Рівненської області у складі судді О. Андрійчук, за участю секретаря судового засідання О.Гуменюк, розглянувши заяву ліквідатора Приватного підприємства "Будсервіс - Стандарт" О. Франка про затвердження звіту про роботу та ліквідаційного балансу у справі

за заявою Головного управління Державної податкової служби у Рівненській області

про банкрутство Приватного підприємства "Будсервіс - Стандарт"

за участю представників:

від боржника: не з`явився,

від кредитора: не з`явився,

від ліквідатора: не з`явися,

УСТАНОВИВ:

У грудні 2022 року Головне управління Державної податкової служби у Рівненській області звернулось до Господарського суду Рівненської області із заявою про відкриття провадження у справі про банкрутство Приватного підприємства "Будсервіс - Стандарт".

10.07.2023 від ліквідатора ПП "Будсервіс - Стандарт" О. Франка надійшов на затвердження звіт та ліквідаційний баланс.

14.07.2023 ліквідатор боржника О. Франка подав клопотання про нарахування та виплату основної грошової винагороди ліквідатору.

Ухвалою суду від 11.07.2023 клопотання про затвердження звіту ліквідатора боржника про нарахування і виплату грошової винагороди, здійснення та відшкодування витрат у справі призначене до розгляду у судовому засіданні на 31.07.2023.

У судове засідання 31.07.2023 представники учасників не з`явилися, про час та місце розгляду справи повідомлені належним чином.

Суд, розглянувши звіт ліквідатора та ліквідаційний баланс банкрута, встановив таке.

Ухвалою суду від 28.12.2022 відкрито провадження у справі № 918/1057/22 про банкрутство ПП «Будсервіс - Стандарт» (35705, Рівненська область, м. Здолбунів, вул. Коперніка, буд. 55, офіс 60В; ідентифікаційний код 34119173), введено мораторій на задоволення вимог кредиторів та процедуру розпорядження майном боржника.

Ухвалою суду від 13.03.2023 затверджено реєстр вимог кредиторів на загальну суму 639 377,50 грн, а саме: Головне управління ДПС у Рівненській, з яких: 426 248,50 грн - основне зобов`язання (третя черга задоволення вимог кредиторів) та 213 129,00 грн - штрафні санкції (шоста черга задоволення вимог кредиторів). Окрім того, судовий збір в сумі 24 810,00 грн (перша черга задоволення вимог кредиторів).

Постановою суду від 10.04.2023 у справі № 918/1057/22 визнано банкрутом ПП «Будсервіс -Стандарт», відкрито ліквідаційну процедуру строком на три місяці до 10.07.2023, призначено ліквідатором боржника арбітражного керуючого Франка Олега Павловича (свідоцтво МЮУ № 246 від 02.04.2013).

Повідомлення про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури опубліковано (офіційно оприлюднене) на офіційному сайті судової влади 14.04.2023 за № 70423.

09.01.2023 та 02.02.2023 розпорядник майна направляв листи керівнику боржника з проханням до 10.02.2023 надати фінансову звітність за 2020-2022 роки, перелік активів та пасивів підприємства, бухгалтерських документів для проведення інвентаризації, а також запропонував провести інвентаризацію майна підприємства 10.02.2023 за адресою боржника: Рівненська область, м. Здолбунів. вул. Коперніка, буд. 55, офіс 60. Однак вказані листи залишилися без відповіді, на адресу розпорядника майна О.Франка повернулися конверти з відміткою на повідомленні про повернення поштового відправлення "адресат відсутній за вказаною адресою" тобто за місцем реєстрації боржник відсутній.

На зборах кредиторів затверджено кількість голосів кредиторів, звіт про роботу розпорядника майна ПП «Будсервіс - Стандарт» взято до відома, обрано комітет кредиторів у кількості одного кредитора Головне управління ДПС у Рівненській області, прийнято рішення звернутись до Господарського суду Рівненської області з заявою про визнання ПП «Будсервіс - Стандарт» банкрутом та відкриття ліквідаційної процедури, наділити (делегувати) комітет кредиторів правом приймати всі рішення, віднесені до компетенції зборів кредиторів ПП «Будсервіс - Стандарт».

24.04.2023 розпорядник майна направив лист № 02-01/918/1057/22 керівнику боржника з проханням передати бухгалтерську та іншу документацію, печатки, штампи матеріальні та інші цінності ПП «Будсервіс Стандарт», проте на надіслані листи відповіді не отримав, на адресу розпорядника майна повернулися конверти з відміткою на повідомленні про повернення поштового відправлення "адресат відсутній за вказаною адресою" за місцем реєстрації боржник відсутній, про що складено акт.

На підставі фінансової звітності ПП «Будсервіс-Стандарт» Ф1 та Ф2 станом на 31.03.2022 розпорядником майна проведена інвентаризація, ліквідатором встановлено, що активи у боржника відсутні, а в пасиві балансу «поточні зобов`язання» обліковується кредиторська заборгованість в сумі 639 400,00 грн, що відповідає заявленим вимогам Головного управління ДПС у Рівненській області.

З метою пошуку майна ліквідатором направлено запити в Департамент цивільного захисту та охорони здоров`я населення Рівненської обласної державної адміністрації, Державну архітектурно-будівельну інспекцію України, Державне космічне агентство України, Департамент регулювання депозитарної та розрахунково-клірингової діяльності Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку, Поліську митниця Держмитслужби, Рівненську міську раду, Регіональний сервісний центр ГСЦ МВС в Рівненській області, Головне управління Держпродспоживслужби в Рівненській області, Управління Держпраці у Рівненській області, Державну службу морського та річкового транспорту України (Морська адміністрація), Регіональне відділення Фонду державного майна України по Рівненській та Житомирській областях.

На адресу ліквідатора надійшли відповіді від Департаменту цивільного захисту та охорони здоров`я населення Рівненської обласної державної адміністрації про відсутність захисних споруд цивільного захисту, які обліковуються за боржником; від Державного космічного агентства України про відсутність зареєстрованих об`єктів космічної діяльності за боржником; від Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку, що боржник відсутній серед власників пакетів голосуючих акцій (5% відсотків і більше) акціонерних товариств; від Рівненської митниці Держмитслужби України про те, що боржник протягом останніх трьох років не здійснював операції з ввезнння/вивезення з України товарно-матеріальних цінностей; від Рівненської міської ради про те, що інформація щодо передачі у власність чи оренду земельних ділянок у міській раді відсутня, договори оренди землі боржником не укладалися; від Регіонального сервісного центру ГСЦ МВС в Рівненській області про відсутність зареєстрованих транспортних засобів за боржником; від Головного управління Держпродспоживслужби в Рівненській області про те, що за даними інформаційної системи «АгроТех» за боржником зареєстрованої, перереєстрованої, знятої з обліку сільськогосподарської, будівельно-дорожної та іншої техніки не значиться; від Регіонального відділення Фонду державного майна України по Рівненській та Житомирській областях щодо відсутності державної частки в статутному капіталі боржника.

Згідно з отриманою інформацією з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек №330814355 від 01.05.2023 у реєстрах відомості про нерухоме майно ПП «Будсервіс - Стандарт» (ідентифікаційний код 34119173) відсутні.

Ліквідатором закрито ліквідаційний рахунок ПП «Будсервіс-Стандарт» в АТ «Райффайзен Банк», про що отримано відповідну довідку.

За результатами пошуку майна ліквідатором установлено, що будь-які активи у боржника ПП «Будсервіс-Стандарт» відсутні, про що складено акт.

Станом на 09.07.2023 ліквідатором установлено відсутність у боржника нерухомого та рухомого майна, інших матеріальних та нематеріальних активів, за рахунок яких можливо задовольнити вимоги кредитора.

Отже, в межах ліквідаційної процедури всі заходи, пов`язані із виявленням майна боржника, ліквідатором виконані, будь-яких активів не виявлено.

Згідно з ч. 4 ст. 61 Кодексу України з процедур банкрутства ліквідатор не менш як один раз на місяць подає комітету кредиторів звіт про свою діяльність, інформацію про фінансовий стан і майно боржника на день відкриття ліквідаційної процедури та під час проведення ліквідаційної процедури, про використання коштів боржника, а також іншу інформацію на вимогу комітету кредиторів.

На виконання ст. 30, 61 Кодексу України з процедур банкрутства арбітражний керуючий щомісяця звітував кредитору ГУ ДПС у Рівненській області про нарахування та виплату грошової винагороди арбітражного керуючого, здійснення та відшкодування понесених витрат, а також про хід процедури ліквідації, вжиті та заплановані дії у справі № 918/1057/22.

Серед інших обов`язків арбітражного керуючого у процедурі ліквідації ч. 1 ст. 61 Кодексу України з процедур банкрутства визначає обов`язок ліквідатора вести реєстр вимог кредиторів.

Станом на 14.07.2023 реєстр вимог кредиторів ПП «Будсервіс-Стандарт» включає вимоги конкурсного кредитора Головного управління ДПС у Рівненській області на загальну суму 639 377,50 грн, з яких: 426 248,50 грн - основне зобов`язання (третя черга задоволення вимог кредиторів) та 213 129,00 грн - штрафні санкції (шоста черга задоволення вимог кредиторів).

За період виконання повноважень ліквідатора на адресу арбітражного керуючого О.Франка не надходили заяви кредиторів з поточними грошовими вимогами до банкрута ПП «Будсервіс- Стандарт», відтак єдиним кредитором банкрута є Головне управління ДПС у Рівненській області.

Також під час провадження процедури ліквідації арбітражним керуючим не було виявлено документів боржника, які відповідно до вимог ст.67 Кодексу України з процедур банкрутства підлягають обов`язковому державному архівному зберіганню. Вказаний факт задокументовано ліквідатором у вигляді акту про відсутність будь-яких, у тому числі фінансово-господарських документів банкрута, що підлягають обов`язковому архівному зберіганню.

За результатом здійснення всіх передбачених Кодексом України з процедур банкрутства заходів, спрямованих на виконання ліквідаційних процесів, арбітражний керуючий організував проведення засідання зборів комітету кредиторів ПП «Будсервіс-Стандарт», призначених на 07.07.2023, на яких розглянуто та схвалено ліквідаційний баланс та звіт ліквідатора, звіт про грошову винагороду та відшкодування витрат ліквідатора ПП «Будсервіс- Стандарт».

Відповідно до ч. 3 ст. 65 Кодексу України з процедур банкрутства якщо ліквідатор не виявив майнових активів, що підлягають включенню до складу ліквідаційної маси, він зобов`язаний подати до господарського суду ліквідаційний баланс, який засвідчує відсутність у банкрута майна.

Згідно з ч. 7 ст. 64 Кодексу України з процедур банкрутства вимоги кредиторів, не погашені у зв`язку з недостатністю майна, вважаються погашеними.

У ч. 2 ст. 65 Кодексу України з процедур банкрутства зазначено, що якщо за результатами ліквідаційної процедури після задоволення вимог кредиторів не залишилося майна, господарський суд постановляє ухвалу про ліквідацію юридичної особи - банкрута. Копія цієї ухвали надсилається державному реєстратору для проведення державної реєстрації припинення юридичної особи - банкрута, а також власнику майна.

Господарський суд закриває провадження у справі про банкрутство, як це передбачено в п. 5 ч. 1 ст. 90 Кодексу України з процедур банкрутства, у разі затвердження звіту ліквідатора банкрута в порядку, передбаченому цим Кодексом.

Частиною 3 ст. 90 Кодексу України з процедур банкрутства унормовано, що про закриття провадження у справі про банкрутство постановляється ухвала.

Відповідно до ч. 4 ст. 90 Кодексу України з процедур банкрутства у випадках, передбачених п. 4 - 6 ч. 1 цієї статті, господарський суд в ухвалі про закриття провадження у справі зазначає, що вимоги конкурсних кредиторів, які не були заявлені в установлений цим Кодексом строк або були відхилені господарським судом, вважаються погашеними, а виконавчі документи за відповідними вимогами визнаються такими, що не підлягають виконанню.

Розглянувши матеріали справи, звіт ліквідатора банкрута, ліквідаційний баланс банкрута, а також дослідивши додані до звіту докази, суд установив, що для виявлення майнових активів банкрута з метою задоволення вимог кредиторів ліквідатор банкрута виконав усі необхідні дії та покладені на нього Кодексом України з процедур банкрутства обов`язки, у зв`язку з чим суд вважає за необхідне затвердити поданий звіт ліквідатора та ліквідаційний баланс ПП «Будсервіс-Стандарт», а банкрута, як юридичну особу, ліквідувати та закрити провадження у справі № 918/1057/22.

Окрім того, суд розглянувши клопотання арбітражного керуючого О.Франка про затвердження звіту про нарахування та виплату грошової винагороди, зазначає таке.

Відповідно до п. 3 ч. 1 ст. 12 Кодексу України з процедур банкрутства арбітражний керуючий користується усіма правами розпорядника майна, керуючого санацією, керуючого реструктуризацією, керуючого реалізацією, ліквідатора відповідно до законодавства, у тому числі має право отримувати винагороду в розмірі та порядку, передбачених цим Кодексом.

Частиною 1 ст. 30 Кодексу України з процедур банкрутства встановлено, що арбітражний керуючий виконує повноваження за грошову винагороду. Грошова винагорода арбітражного керуючого складається з основної та додаткової грошових винагород.

Згідно з абз. 1, 5, 6 ч. 2 ст. 30 Кодексу України з процедур банкрутства: розмір основної грошової винагороди арбітражного керуючого за виконання ним повноважень розпорядника майна або ліквідатора визначається в розмірі середньомісячної заробітної плати керівника боржника за останніх 12 місяців його роботи до відкриття провадження у справі, але не менше трьох розмірів мінімальної заробітної плати за кожний місяць виконання арбітражним

керуючим повноважень; Право вимоги основної грошової винагороди виникає в арбітражного керуючого в останній день кожного календарного місяця виконання ним повноважень; Сплата основної винагороди арбітражного керуючого за виконання ним повноважень розпорядника майна, ліквідатора, керуючого санацією, керуючого реструктуризацією, керуючого реалізацією здійснюється за рахунок коштів, авансованих заявником (кредитором або боржником) на депозитний рахунок господарського суду, який розглядає справу, до моменту подання заяви про відновлення відкриття провадження у справі.

Як установлено судом із фактичних обставин справи, майно у банкрута відсутнє.

Відповідно до ч. 3, ч. 4, ч. 7 ст. 43 Конституції України використання примусової праці забороняється; кожен має право на заробітну плату, не нижчу від визначеної законом; право на своєчасне одержання винагороди за працю захищається законом. Відповідно до ч.2 ст. 4 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод (ратифікованої Законом №475/97-ВР від 17 липня 1997 року) ніхто не може бути присилуваний виконувати примусову чи обов`язкову працю.

У випадку, коли оплата послуг арбітражного керуючого здійснюється не за рахунок коштів, одержаних від продажу майна боржника, чи коштів, одержаних у результаті виробничої діяльності боржника у зв`язку з відсутністю таких коштів, то оплата послуг арбітражного керуючого, зокрема ліквідатора, має здійснюватись за рахунок коштів кредиторів, виходячи із принципу пропорційності їх грошовим вимогам (аналогічна правова позиція викладена у постановах Верховного Суду від 01.08.2018 у справі № 912/1783/16, від 04.10.2018 у справі № 916/1503/17, від 26.02.2020 у справі № 11/Б-921/1448/2013).

Ліквідатором банкрута запропоновано визначити джерелом оплати основної грошової винагороди арбітражного керуючого за виконання обов`язків ліквідатора у справі № 918/1057/22 про банкрутство ПП «Будсервіс-Стандарт» оплату за рахунок коштів кредитора, вимоги якого визнані у справі про банкрутство, - Головне управління ДПС у Рівненській області.

Як установлено судом, будь-які скарги з боку кредитора у справі, інші обставини, які б свідчили про неналежне виконання ліквідатором своїх повноважень, в матеріалах справи відсутні.

Отже, арбітражний керуючий О.Франко має право на оплату грошової винагороди та на відшкодування витрат за здійснення повноважень арбітражного керуючого (ліквідатора) у справі за рахунок майна (коштів) ініціюючого кредитора.

Зважаючи, що розмір витрат та основної грошової винагороди за виконання обов`язків ліквідатора у справі затверджений комітетом кредиторів, майна та інших активів у банкрута для здійснення відшкодування витрат та виплати основної грошової винагороди немає, про що свідчать звіт ліквідатора та ліквідаційний баланс, суд дійшов висновку, що наявні правові

підстави для стягнення в судовому порядку із кредитора у справі - Головного управління ДПС у Рівненській області на користь арбітражного керуючого О.Франка основної грошової винагороди за виконання обов`язків ліквідатора в сумі 58 808,70 грн, а саме: з 10.04.2023 по 30.04.2023 14 070,00 грн, з 01.05.2023 по 31.05.2023 20 100,00 грн, з 01.06.2023 по 30.06.2023 20 100,00 грн, з 01.07.2023 по 07.07.2023 4 538,70 грн.

Керуючись ст. 30, 65, 90 Кодексу України з процедур банкрутства, ст. 234, 235 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

1. Затвердити звіт ліквідатора та ліквідаційний баланс Приватного підприємства «Будсервіс - Стандарт» (35705, Рівненська область, м. Здолбунів, вул. Коперніка, буд. 55, офіс 60-В; ідентифікаційний код 34119173).

2. Ліквідувати юридичну особу Приватне підприємство «Будсервіс - Стандарт» (35705, Рівненська область, м. Здолбунів, вул. Коперніка, буд. 55, офіс 60-В; ідентифікаційний код 34119173).

3. Державному реєстратору за місцезнаходженням банкрута провести державну реєстрацію припинення Приватного підприємства «Будсервіс - Стандарт» (35705, Рівненська область, м. Здолбунів, вул. Коперніка, буд. 55, офіс 60-В; ідентифікаційний код 34119173) як юридичну особу.

4. Вимоги, не погашені у зв`язку з недостатністю майна банкрута, вважати погашеними.

5. Вимоги конкурсних кредиторів, які не були заявлені в установлений Кодексом України з процедур банкрутства строк або були відхилені господарським судом, вважати погашеними, а виконавчі документи за відповідними вимогами визнати такими, що не підлягають виконанню.

6. Затвердити звіт арбітражного керуючого О.Франка про нарахування та виплату грошової винагороди, здійснення та відшкодування витрат арбітражного керуючого у процедурі банкрутства Приватного підприємства «Будсервіс - Стандарт» на суму 58 808,70 грн.

7. Стягнути з Головного управління ДПС у Рівненській області (33023, м. Рівне, вул. Відінська, 12, ідентифікаційний код 44070166) на користь арбітражного керуючого О.Франка (свідоцтво № 246 від 02.04.2013, 33001, м. Рівне, вул. Любомира Гузара, 13) 58 808,70 грн основної грошової винагороди арбітражного керуючого за виконання повноважень ліквідатора у справі № 918/1057/22.

8. Провадження у справі № 918/1057/22 про банкрутство Приватного підприємства «Будсервіс - Стандарт» (35705, Рівненська область, м. Здолбунів, вул. Коперніка, буд. 55, офіс 60-В; ідентифікаційний код 34119173) закрити.

9. Ухвалу направити сторонам, ліквідатору, кредиторам та державному реєстратору за місцем знаходження боржника для внесення до Єдиного державного реєстру запису про відповідне судове рішення (п. 1 ст. 39 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців").

10. Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та може бути оскаржена у порядку та строк, встановлені ст. 254-257 ГПК України, з урахуванням особливостей, передбачених Кодексу України з процедур банкрутства.

Вебадреса сторінки на офіційному вебпорталі судової влади України в мережі Інтернет, за якою учасники справи можуть отримати інформацію по справі, що розглядається: https://court.gov.ua/sud5019/.

Ухвала підписана 02.08.2023.

Суддя О.Андрійчук

Дата ухвалення рішення31.07.2023
Оприлюднено04.08.2023
Номер документу112578221
СудочинствоГосподарське
Сутьбанкрутство Приватного підприємства "Будсервіс - Стандарт"

Судовий реєстр по справі —918/1057/22

Судовий наказ від 31.07.2023

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Андрійчук О.В.

Ухвала від 31.07.2023

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Андрійчук О.В.

Ухвала від 11.07.2023

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Андрійчук О.В.

Ухвала від 10.04.2023

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Андрійчук О.В.

Постанова від 10.04.2023

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Андрійчук О.В.

Ухвала від 13.03.2023

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Андрійчук О.В.

Ухвала від 13.03.2023

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Андрійчук О.В.

Ухвала від 21.02.2023

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Андрійчук О.В.

Ухвала від 15.12.2022

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Андрійчук О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні