Постанова
від 08.09.2010 по справі 2а-4053/10/2370
ЧЕРКАСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД



ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

                                                                                             № 2а-4053/10/2370

08.09.2010 р.                                                                                м. Черкаси  

                   10 год. 00 хв.                                                                                                                           

Черкаський окружний адміністративний суд в складі головуючого - судді  Новікової Т.В., розглянувши у скороченому провадженні адміністративну справу за позовом державної податкової інспекції у Звенигородському районі Черкаської області до товариства з обмеженою відповідальністю Українсько-російське спільне підприємство «ДПА –Сервіс»про припинення юридичної особи, що не пов’язане з банкрутством,

ВСТАНОВИВ:

ДПІ у Звенигородському районі звернулася до суду з адміністративним позовом про припинення юридичної особи, що не пов’язане з банкрутством ТОВ Українсько-російське спільне підприємство «ДПА –Сервіс», посилаючись на неподання відповідачем звітності до державної податкової служби з ІІ кварталу 2007 р.

На підставі частини 4 статті 1832 КАС України справа розглядається в порядку скороченого провадження суддею одноособово, без проведення судового засідання та виклику осіб, які беруть участь у справі.

Відповідач у встановлений судом строк письмових заперечень проти адміністративного позову не подав. Відповідно до пункту 2 частини 5 статті 1832 КАС України справа розглядається судом не пізніше трьох днів з дня закінчення строку подання заперечення проти позову або заяви про визнання позову, передбаченого частиною третьою цієї статті.

Розглянувши подані документи і матеріали, оцінивши належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв’язок доказів у їх сукупності, суд приходить до наступного.

Відповідно до статті 55 Господарського кодексу України суб'єктами господарювання визнаються учасники господарських відносин, які здійснюють господарську діяльність, реалізуючи господарську компетенцію (сукупність господарських прав та обов'язків), мають відокремлене майно і несуть відповідальність за своїми зобов'язаннями в межах цього майна, крім випадків, передбачених законодавством. Суб'єктами господарювання є: господарські організації - юридичні особи, створені відповідно до Цивільного кодексу України, державні, комунальні та інші підприємства, створені відповідно до цього Кодексу, а також інші юридичні особи, які здійснюють господарську діяльність та зареєстровані в установленому законом порядку; громадяни України, іноземці та особи без громадянства, які здійснюють господарську діяльність та зареєстровані відповідно до закону як підприємці.

ТОВ Українсько-російське спільне підприємство «ДПА –Сервіс»зареєстроване як юридична особа 26.08.1993р., ідентифікаційний код 22792177.

Стаття 19 Господарського кодексу України встановлює обов’язок усіх суб'єктів господарювання здійснювати первинний (оперативний) та бухгалтерський облік результатів своєї роботи, складати статистичну інформацію, а також надавати відповідно до вимог закону фінансову звітність та статистичну інформацію щодо своєї господарської діяльності, інші дані, визначені законом.

Відповідно до статті п’ятої Закону України «Про систему оподаткування»від 25 червня 1991 року № 1251-XII облік платників податків і зборів (обов'язкових платежів) здійснюється органами державної податкової служби та іншими державними органами відповідно до законодавства.

Згідно довідки про взяття на облік платника податків від 17.04.2001р. №326 відповідача взято на облік у ДПІ у Звенигородському районі 26.08.1997р. за №256.

Стаття 9 Закону України «Про систему оподаткування»одним з обов’язків платників податків визначає подавати до державних податкових органів та інших державних органів відповідно до законів декларації, бухгалтерську звітність та інші документи і відомості, пов'язані з обчисленням і сплатою податків і зборів (обов'язкових платежів).

Порядок подання податкових декларацій визначений в Законі України «Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами» від 21 грудня 2000 року № 2181-III. Зокрема статтею 4 цього Закону передбачено, що податкові декларації подаються за базовий податковий (звітний) період, що дорівнює: календарному місяцю (у тому числі при сплаті місячних авансових внесків), - протягом 20 календарних днів, наступних за останнім календарним днем звітного (податкового) місяця; календарному кварталу або календарному півріччю (у тому числі при сплаті квартальних або піврічних авансових внесків), - протягом 40 календарних днів, наступних за останнім календарним днем звітного (податкового) кварталу (півріччя); календарному року, крім випадків, передбачених підпунктом "г" підпункту 4.1.4 цього пункту, - протягом 60 календарних днів за останнім календарним днем звітного (податкового) року.

Відповідно до статті 14 Декрету Кабінету Міністрів України «Про прибутковий податок з громадян»від 26.12.1992 р. № 13-92 (надалі за текстом –«Декрет») (втратив чинність крім розділу IV у частині оподаткування доходів фізичних осіб від зайняття підприємницькою діяльністю, який застосовується з урахуванням положень пункту 9.12 статті 9 Закону України «Про податок з доходів фізичних осіб»від 22 травня 2003 року         N 889-IV та діє до набрання чинності спеціальним законом з питань оподаткування фізичних осіб - суб'єктів підприємницької діяльності), громадяни, які займаються підприємницькою діяльністю, надають податковому органу декларації за наслідками кожного звітного кварталу, а також звітного року у строки, визначені законом. В декларації зазначаються загальні суми одержаного доходу, витрат i сплаченого податку за звітний рік або інший період, за який здійснюється оподаткування (оподатковуваний період).

Спеціальним законом, що регулює відносини, які виникають у сфері державної реєстрації юридичних осіб, а також фізичних осіб –підприємців є Закон України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців»від 15 травня 2003 року № 755-IV (надалі за текстом –«Закон № 755-IV»).

Згідно статті 46 Закону № 755-IV державна реєстрація припинення підприємницької діяльності фізичної особи - підприємця проводиться у разі постановлення судового рішення про припинення підприємницької діяльності фізичної особи - підприємця. При цьому, однією з підстав для постановлення такого рішення є неподання протягом року органам державної податкової служби податкових декларацій, документів фінансової звітності відповідно до закону.

Згідно з даними акту від 09.08.2010р. №381/15-130 відповідач не подає звітність до ДПІ у Звенигородському районі з ІІ кварталу 2007 р.

Таким чином, відповідач порушив правила здійснення господарської діяльності, встановлені статтею 9  Закону України «Про систему оподаткування».

Відповідно до ч. 1 ст. 238 Господарського кодексу України за порушення встановлених законодавчими актами правил здійснення господарської діяльності до суб'єктів господарювання можуть бути застосовані уповноваженими органами державної влади або органами місцевого самоврядування адміністративно-господарські санкції, тобто заходи організаційно-правового або майнового характеру, спрямовані на припинення правопорушення суб'єкта господарювання та ліквідацію його наслідків.

Згідно зі статтею 247 Господарського кодексу України у разі здійснення суб'єктом господарювання діяльності, що суперечить закону чи установчим документам, до нього може бути застосовано адміністративно-господарську санкцію у вигляді скасування державної реєстрації цього суб'єкта та його ліквідації. Скасування державної реєстрації суб'єкта господарювання провадиться за рішенням суду.

Відповідно до п. 17 ст. 11 Закону України «Про державну податкову службу в Україні»від 04 грудня 1990 року № 509-XII органи державної податкової служби мають право звертатися у передбачених законом випадках до суду з заявою (позовною заявою) про скасування державної реєстрації суб'єкта підприємницької діяльності.

З урахуванням наведених норм, а також того, що відповідач не подавав до державної податкової служби податкових декларацій та документів фінансової звітності більше одного року, вказані дії порушують встановлені законодавчими актами правила здійснення господарської діяльності та є підставою для припинення такого суб'єкта господарювання. Враховуючи право органів державної податкової служби звертатися до суду з заявою (позовною заявою) про скасування державної реєстрації суб'єкта підприємницької діяльності, суд вважає позовні вимоги обґрунтованим та такими, що підлягають задоволенню.

Керуючись ст.ст. 86, 94, 159, 162, 1832 КАС України, суд,

ПОСТАНОВИВ :

Адміністративний позов задовольнити повністю.

Припинити юридичну особу, що не пов’язана з банкрутством товариство з обмеженою відповідальністю Українсько-російське спільне підприємство «ДПА –Сервіс» (Черкаська область, Звенигородський район, м. Звенигородка, вул. Хутір Червоний, 1, ідентифікаційний код 22792177).

Копію цієї постанови направити державному реєстратору Звенигородської районної державної адміністрації Черкаської області  для виконання обов'язків визначених ст.49 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців».

Постанова підлягає негайному виконанню.

        Постанова прийнята у скороченому провадженні, крім випадків її оскарження, є остаточною.

Постанова може бути оскаржена до Київського апеляційного адміністративного суду через Черкаський окружний адміністративний суд шляхом подання  апеляційної скарги в порядку, передбаченому ст.ст.185-187 Кодексу адміністративного судочинства України. Строк для подання апеляційної скарги обчислюється з моменту отримання копії постанови

Суддя                                                                                                    Т.В.Новікова

СудЧеркаський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення08.09.2010
Оприлюднено23.09.2010
Номер документу11259741
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-4053/10/2370

Ухвала від 18.08.2010

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

Т.В. Новікова

Ухвала від 20.10.2010

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

Т.В. Новікова

Ухвала від 02.12.2010

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

Т.В. Новікова

Постанова від 08.09.2010

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

Т.В.Новікова

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні