Постанова
від 01.08.2023 по справі 356/573/23
БЕРЕЗАНСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

БЕРЕЗАНСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Шевченків шлях, 30-А, м. Березань, Київська область, 07541

№ провадження 2/356/170/23

Справа № 356/573/23

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

01.08.2023 суддя Березанського міського суду Київської областіКапшученко І. О., розглянувши матеріали позовної заяви заступника керівника Броварської окружної прокуратури Київської області Шайтанової М. в інтересах держави в особі Головного управління Держгеокадастру у м. Києві та Київській області до ОСОБА_1 , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору на стороні відповідача ОСОБА_2 , про конфіскацію частин земельних ділянок

В С Т А Н О В И В:

До Березанського міського суду Київської області звернулась заступник керівника Броварської окружної прокуратури Київської області Шайтанової М. в інтересах держави в особі Головного управління Держгеокадастру у м. Києві та Київській області з вказаним вище позовом про конфіскацію частин земельних ділянок з цільовим призначенням для ведення особистого селянського господарства з кадастровими номерами 3220288703:25:013:0008 площею 0,1597 га та 3220288703:25:080:0018 площею 0,6402 га, що знаходяться на території с. Григорівка Березанської об`єднаної територіальної громади Броварського району Київської області.

Розглянувши матеріали позовної заяви, суд прийшов до висновку про необхідність передачі вказаної цивільної справи на розгляд іншого суду, виходячи з наступного.

Так, частиною 1 статті 30 ЦПК України встановлено, що позови, які виникають із приводу нерухомого майна, пред`являються за місцезнаходженням майна або основної його частини. Якщо пов`язані між собою позовні вимоги пред`явлені одночасно щодо декількох об`єктів нерухомого майна, спір розглядається за місцезнаходженням об`єкта, вартість якого є найвищою.

Таким чином, виключна підсудність застосовується до тих позовів, вимоги за якими стосуються нерухомого майна як безпосередньо, так і опосередковано, тобто спір може стосуватися як правового статусу нерухомого майна, так і інших прав та обов`язків, що пов`язані із нерухомим майном.

Згідно з положеннями статті 181ЦК України до нерухомого майна належать земельні ділянки, а також об`єкти, розташовані на них, переміщення яких є неможливим без їх знецінення та зміни їх призначення.

Пленум Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ у пунктах 41, 42 постанови від 01.03.2013 № 3 "Про деякі питання юрисдикції загальних судів та визначення підсудності цивільних справ" роз`яснив, що перелік позовів, для яких визначено виключну підсудність є вичерпним і розширеному тлумаченню не підлягає. У разі конкуренції правил підсудності (наприклад, при об`єднанні позовів, на один з яких поширюється дія правила про виключну підсудність) мають застосовуватися правила виключної підсудності.

Предметом позову в даній справі є конфіскація частин земельних ділянок з кадастровими номерами 3220288703:25:013:0008 та 3220288703:25:080:0018, що згідно з інформаційними довідками № 329121934, 329122201 від 13.04.2023 розташовані на території с. Григорівка колишнього Баришівського району Київської області, та є безпосередніми об`єктами спірного матеріального правовідношення.

Обґрунтовуючи підстави звернення з даним позовом саме до Березанського міського суду Київської області, прокурор вказує, що спірні земельні ділянки розташовані на території Березанської об`єднаної територіальної громади Броварського району Київської області.

Зазначені доводи прокурора є безпідставними з огляду на наступне.

Постановою ВерховноїРади України"Проутворення таліквідацію районів" від 17.07.2020 № 807-IX в п.п. 10 п. 3, п.п. 10 п. 1 у Київській області ліквідовано Баришівський, Білоцерківський, Богуславський, Бориспільський, Бородянський, Броварський, Васильківський, Вишгородський, Володарський, Згурівський, Іванківський, Кагарлицький, Києво-Святошинський, Макарівський, Миронівський, Обухівський, Переяслав-Хмельницький, Поліський, Рокитнянський, Сквирський, Ставищенський, Таращанський, Тетіївський, Фастівський, Яготинський райони та утворено, зокрема, Броварський район (з адміністративним центром у місті Бровари) у складі територій Баришівської селищної, Березанської міської, Броварської міської, Великодимерської селищної, Зазимської сільської, Згурівської селищної, Калинівської селищної, Калитянської селищної територіальних громад, затверджених Кабінетом Міністрів України.

Розпорядженням КабінетуМіністрів Українивід 12.06.2020№ 715-р"Провизначення адміністративнихцентрів тазатвердження територійтериторіальних громадКиївської області" відповідно до абзацу першого пункту 7-1 розділу V Прикінцеві та перехідні положення Закону України Про місцеве самоврядування в Україні затверджено Березанську об`єднану територіальну громаду з адміністративним центром у м. Березань, до якої увійшли Березанська, Лехнівська (Баришівський район), Недрянська

(Баришівський район), Пилипчанська (Баришівський район), Садівська (Баришівський район), Ярешківська (Баришівський район), Яблунівська (Баришівський район) територіальні громади.

Згідно рішення Березанської міської ради Київської області від 28.12.2016 № 245-28-VІІ «Про добровільне об`єднання територіальних громад», с. Григорівка, що розташоване на території колишнього Баришівського району та входить до складу Яблунівської сільської ради, увійшло до складу Березанської об`єднаної територіальної громади.

Відповідно до положень п. 3-1 розділу 12"Прикінцевіта Перехідніположення"Закону України"Просудоустрій істатус суддів" встановлено, що до набрання чинності законом України щодо зміни системи місцевих судів на території України у зв`язку з утворенням (ліквідацією) районів відповідні місцеві суди продовжують здійснювати свої повноваження у межах територіальної юрисдикції, визначеної до набрання чинності Постановою Верховної Ради України "Про утворення та ліквідацію районів" від 17 липня 2020 року № 807-IX, але не довше ніж один рік з дня припинення чи скасування воєнного стану на території України, введеного Указом Президента України від 24 лютого 2022 року № 64/2022 "Про введення воєнного стану в Україні", затвердженого Законом України "Про затвердження Указу Президента України "Про введення воєнного стану в Україні" від 24 лютого 2022 року № 2102-IX.

Оскільки зазначений закон України щодо зміни системи місцевих судів на території України у зв`язку з утворенням (ліквідацією) районів не набрав чинності, відповідні місцеві суди продовжують здійснювати свої повноваження у межах територіальної юрисдикції, визначеної до набрання чинності Постановою Верховної Ради України "Про утворення та ліквідацію районів" від 17 липня 2020 року № 807-IX, але не довше ніж один рік з дня припинення чи скасування воєнного стану на території України.

Таким чином, станом на день подання до Березанського міського суду Київської області вищевказаної позовної заяви, с. Григорівка Броварського району (колишній Баришівський район) Київської області не належить до територіальної підсудності Березанського міського суду Київської області.

Відповідно до статті 6Конвенції прозахист правлюдини іосновоположних свобод від 4 листопада 1950 року кожен має право на справедливий і публічний розгляд його справи упродовж розумного строку незалежним і безстороннім судом, встановленим законом.

Європейський суд з прав людини у справі «Хапсі V. Аизігіа» від 12 жовтня 1978 року вказав, що словосполучення «встановлений законом» поширюється не лише на правову основу самого існування «суду», але й на дотримання таким судом певних норм, які регулюють його діяльність. Поняття «суд, встановлений законом» у частині першій статті 6 Конвенції передбачає «усю організаційну структуру судів, включно з (...) питаннями, що належать до юрисдикції певних категорій судів (...).

Згідно п. 1 ч. 1ст. 31 ЦПК Українисуд передає справу на розгляд іншому суду, якщо справа належить до територіальної юрисдикції (підсудності) іншого суду.

Відповідно до ст. 32 ЦПК України,спори між судами про підсудність не допускаються. Справа, передана з одного суду до іншого в порядку, встановленомустаттею 31 ЦПК України, повинна бути прийнята до провадження судом, якому вона надіслана.

Таким чином, враховуючи, що земельні ділянки, які є предметом спору в даній справі, знаходяться на території колишнього Баришівського району Київської області, суд приходить до висновку про непідсудність даної справи Березанському міському суду Київської області, тому вважає за необхідне цивільну справу № 356/573/23 передати на розгляд за підсудністю до Баришівського районного суду Київської області за місцем знаходження нерухомого майна.

Враховуючи викладене, керуючись ст.ст. 30-32, 259-261, 263 ЦПК України, суд, -

УХВАЛИВ:

Цивільну справу № 356/573/23 за позовом заступника керівника Броварської окружної прокуратури Київської області Шайтанової М. в інтересах держави в особі Головного управління Держгеокадастру у м. Києві та Київській області до ОСОБА_1 , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору на стороні відповідача ОСОБА_2 , про конфіскацію частин земельних ділянок - передати на розгляд до Баришівського районногосуду Київськоїобласті.

Ухвала можебути оскаржена до Київського апеляційного суду протягом 15 (п`ятнадцяти) днів з дня її проголошення.

Учасник справи, якому повна ухвала суду не була вручена у день її проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом 15 (п`ятнадцяти) днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

Повний текст ухвали суду складено 01.08.2023.

Суддя: І. О. Капшученко

СудБерезанський міський суд Київської області
Дата ухвалення рішення01.08.2023
Оприлюднено07.08.2023
Номер документу112606387
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із земельних відносин, з них: спори про припинення права власності на земельну ділянку

Судовий реєстр по справі —356/573/23

Рішення від 25.01.2024

Цивільне

Баришівський районний суд Київської області

Чальцева Т. В.

Ухвала від 28.09.2023

Цивільне

Баришівський районний суд Київської області

Чальцева Т. В.

Постанова від 01.08.2023

Цивільне

Березанський міський суд Київської області

Капшученко І. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні