Ухвала
від 04.08.2023 по справі 145/1177/23
ТИВРІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

145/1177/23

2/145/723/2023

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

04.08.2023 смт. Тиврів

Суддя Тивірівського районного суду Вінницької області Вальчук В.В. розглянувши матеріали позовної заяви по цивільній справі за позовом Тиврівської селищної ради до ОСОБА_1 про витребування земельної ділянки сільськогосподарського призначення, -

В С Т А Н О В И В:

12.07.2023 року до Тивірівського районного суду надійшов вищевказаний цивільний позов.

Ухвалою Тивірівського районного суду від 13.07.2023 року було залешено позовну заяву Тиврівської селищної ради без руху та надано позивачу строк для усунення недоліків, який не може перевищувати п`яти днів з дня отримання ухвали.

Із довідки про доставку електронного листа від 25.07.2023 року встановлено, що Тиврівська селищна рада отримала ухвалу про залишення позовної заяви без руху від 13.07.2023 року - 25.07.2023 року.

Станом на 04.08.2023 позивач недоліки позовної заяви не усунув.

Відтак, слід зазначити, що пункт 1 статті 6 Конвенції прозахист правлюдини і основоположних свобод (далі - Конвенція) встановлює, що кожен має право на справедливий і публічний розгляд його справи упродовж розумного строку незалежним і безстороннім судом, встановленим законом, який вирішить спір щодо його прав та обов`язків цивільного характеру.

Заявник має сприяти розгляду справи, оскільки він є найбільш зацікавленим в її розгляді.

У своєму рішенні у справі «Пономарьов проти України» суд вказав, що сторони в розумні інтервали часу мають вживати заходів, щоб дізнатись про стан відомого їм судового провадження.

Відповідно до ч.3 ст.185 ЦПК України, якщо позивач відповідно до ухвали суду у встановлений строк виконає вимоги, визначені статтями 175 і 177цього Кодексу, позовна заява важається поданою в день первісного її подання до суду. Якщо позивач не усунув недоліки позовної заяви устрок, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається позивачеві.

Як зазначає Європейський суд з прав людини, право на суд не є абсолютним і воно може бути піддане обмеженням, дозволеним за змістом, тому що право на доступ до суду за своєю природою потребує регулювання з боку держави. Разом з тим, такі обмеження не повинні впливати на доступ до суду чи ускладнювати цей доступ таким чином і такою мірою, щоб завдати шкоди суті цього права, та мають переслідувати законну мету. Також Європейський суд з прав людини зазначає, що не повинно бути занадто формального ставлення до передбачених законом вимог, так як доступ до правосуддя повинен бути не лише фактичним, але й реальним (Рішення Суду у справі «Жоффре де ля Прадель проти Франції» від 16.12.1992 року).

З практики Європейського суду з прав людини випливає, що Конвенція про захист прав людини і основоположних свобод не гарантує захист теоретичних та ілюзорних прав, а гарантує захист прав конкретних та ефективних (Рішення Суду у справі «Артіко проти Італії» (Artico c. Italie) від 13 травня 1980 року).

Таким чином, слід зазначити, що саме звернення особи до суду з позовною заявою не спричиняє безумовне відкриття провадження у справі. Адже суддя, відкриваючи провадження, перевіряє, зокрема, чи дотрималася особа, яка подала позовну заяву, порядку здійснення права на звернення до суду. Процесуальним наслідком недотримання позивачем умов реалізації права на звернення до цього суду з позовною заявою є залишення її без руху або її повернення в разі не усунення недоліків.

Враховуючи викладене, а також приймаючи до уваги те, що нормами чинного ЦПК України не передбачено продовження строків для усунення недоліків, а тому повернення заяви, відповідно до ч.7 ст.185 ЦПК України, не є порушенням права на справедливий судовий захист та не може вважатися обмеженням права доступу до суду, так як після усунення вказаних недоліків заявник має право повторно звернутися до суду із вказаною заявою, суддя вважає за необхідне позовну заяву визнати неподаною та повернути Тиврівській селищній раді, в зв`язку з не усуненням недоліків та роз`яснити, що повернення заяви не перешкоджає повторному зверненню із позовною заявою до суду, якщо перестануть існувати обставини, що стали підставою для її повернення.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст.185, 260, 261, 353 ЦПК України, -

У Х В А Л И В :

Позовну заяву Тиврівської селищної ради до ОСОБА_1 про витребування земельної ділянки сільськогосподарського призначення - визнати неподаною та повернути заявнику.

Ухвалу може бути оскаржено до Вінницького апеляційного суду через Тиврівський районний суд Вінницької області з подачею апеляційної скарги протягом п`ятнадцяти днів з дня отримання копії ухвали.

Ухвала набирає законної сили після закінчення строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційну скаргу не було подано протягом встановленого законом строку. У разі подання апеляційної скарги ухвала, якщо її не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Суддя Вальчук В. В.

СудТиврівський районний суд Вінницької області
Дата ухвалення рішення04.08.2023
Оприлюднено07.08.2023
Номер документу112618663
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із земельних відносин, з них: спори про припинення права власності на земельну ділянку

Судовий реєстр по справі —145/1177/23

Ухвала від 04.08.2023

Цивільне

Тиврівський районний суд Вінницької області

Вальчук В. В.

Ухвала від 13.07.2023

Цивільне

Тиврівський районний суд Вінницької області

Вальчук В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні