Рішення
від 04.08.2023 по справі 372/2425/23
ОБУХІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 372/2425/23

Провадження № 2-1009/23

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

04 серпня 2023 року Обухівський районний суд Київської області у складі:

головуючого суддіСташків Т.Г.,

за участю секретаря Павлик А.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні у приміщенні Обухівського районного суду Київської області цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Обухівської міської ради Київської області про визнання права на завершення приватизації земельної ділянки,

В С Т А Н О В И В :

ОСОБА_1 (далі ОСОБА_1 ) звернулась до Обухівського районного суду Київської області з позовною заявою до Обухівської міської ради Київської області, у якій просила суд визнати за нею право на завершення приватизації земельної ділянки загальною площею 0.1500 га (кадастровий номер 3223182001:01:029:0030) з цільовим призначенням для ведення особистого селянського господарства, яка розташована в с. Григорівка, Київської області.

Свої вимоги обґрунтовує тим, що після сметрі її чоловіка ОСОБА_2 , вона звернулась до державного нотаріуса Обухівської районної державної нотаріальної контори із заявою про видачу свідоцтва про право на спадщину за законом. 10 жовтня 20215 року позивачу видано свідоцтво про право на спадщину законом на частки квартири АДРЕСА_1 , та повідомлено про те, що позивач не може отримати свідоцтвом про право на спадщину за законом на земельну ділянку 0,15 га. для ведення особистого селянського господарства в с. Григорівка, у зв`язку з тим, що спадкодавець за час життя не встиг зареєструвати право власності на вказану земельну ділянку, а тому вона звернулась до суду з вказаною позовною заявою.

Ухвалою Обухівського районного суду Київської від 01.06.2023 року відкрито провадження у справі за правилами загального позовного провадження, призначено справу до розгляду у підготовчому судовому засіданні.

Ухвалою Обухівського районного суду Київської від 10.07.2023 року закрито підготовче провадження та призначено справу до судового розгляду.

Позивач ОСОБА_1 у судове засідання не з`явилась, подала до суду заяву про розгляд справи у її відсутність, позовні вимоги підтримала у повному обсязі, просила задовольнити.

Представник відповідача Обухівської міської ради Київської області у судове засідання не з`явилась, подала до суду заяву про розгляд справи за відсутності представника Обухівської міської ради Київської області.

Відповідно до ч. 2 ст.247Цивільногопроцесуальногокодексу України (далі ЦПК України), у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи, чи в разі якщо відповідно до положень ЦПК України розгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Дослідивши матеріали справи, всебічно і повно з`ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтується позов, об`єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд дійшов висновку про наступне.

Судом встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , про що 01.11.2014 складено відповідний актовий запис № 45, що підтверджується копією свідоцтва про смерть серія НОМЕР_1 , виданого Виконавчим комітетом Григорівської сільської ради Обухівського району Київської області.

24.12.2014 року державним нотаріусом Обухівської районної державної нотаріальної контори Клименко О.П. на підставі заяви ОСОБА_1 про прийняття спадщини, відкрито спадкову справу № 318/2014, щодо майна померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_2 .

Інших спадкоємців першої черги крім ОСОБА_1 померлий не мав.

10.10.2015 року заявнику ОСОБА_1 видано свідоцтво про право на спадщину за законом на частки квартири АДРЕСА_1 .

Також державним нотаріусом Желєзняк С.М. повідомлено, що ОСОБА_1 не може отримати свідоцтво про право на спадщину за законом на земельну ділянку загальною площею 0.1500 га (кадастровий номер 3223182001:01:029:0030) з цільовим призначенням для ведення особистого селянського господарства, яка розташована в с. Григорівка, Київської області, у зв`язку з тим, що спадкодавець за час життя не встиг зареєструвати право власності на дану земельну ділянку.

За життя ОСОБА_2 , 24.06.2010 року звернувся до ПП «ФОКУС-2002» щодо виготовлення технічної документації із землеустрою щодо складання документів, що посвідчують право власності на земельну ділянку гр. ОСОБА_2 на території с. Григорівка, яка на даний час розташована в адміністративних межах Обухівської ОТГ.

09.12.2010 року рішенням другої сесії 6 скликання Григорівської сільської ради Обухівського району Київської області затверджено технічну документацію із землеустрою щодо складення документів, що посвідчують право власності на земельну ділянку ОСОБА_2 для ведення особистого селянського господарства в межах Григорівської сільської ради. Вирішено передати ОСОБА_2 у власність земельну ділянку площею 0,15 га для ведення особистого селянського господарства.

Таким чином, померлий ОСОБА_2 розпочав процедуру приватизації земельної ділянки, однак за час життя так і не завершив процедуру оформлення права власності.

Відповідно до статті 1216 Цивільного кодексу України (далі - ЦК України) спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців).

До складу спадщини відповідно до статті 1218 ЦК України входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Згідно з частиною другою статті 14 Конституції України право власності на землю гарантується, це право набувається і реалізується громадянами, юридичними особами та державою виключно відповідно до Закону.

Згідно з пунктом «г» частини першої статті 81 ЗК України громадяни України набувають права власності на земельні ділянки на підставі прийняття спадщини.

Захист прав громадян на земельні ділянки здійснюється, в тому числі, шляхом визнання права, як передбачено пунктом 1 частини третьої статті 152 ЗК України.

Разом із тим, якщо спадкодавець не набув права власності на земельну ділянку згідно зі статтею 125 ЗК України, проте розпочав процедуру приватизації земельної ділянки відповідно до чинного законодавства України, а органами місцевого самоврядування відмовлено спадкоємцям у завершенні процедури приватизації, то спадкоємці мають право звертатися до суду із позовами про визнання відповідного права в порядку спадкування - права на завершення приватизації та одержання державного акта про право власності на землю на ім`я спадкоємця, а не права власності на земельну ділянку.

Якщо видача державного акта про право власності на землю здійснюється на підставі рішення про передачу громадянам України безоплатно у приватну власність земельних ділянок, прийнятого органами місцевого самоврядування, до спадкоємців переходить право отримати державний акт про право власності на земельну ділянку.

Відповідний правовий висновок викладений у постанові Великої Палати Верховного Суду від 20 березня 2019 року у справі № 350/67/15-ц, у постанові Верховного Суду від 26.11.2020 у справі № 632/1910/18.

Аналіз норм права, що регулюють спірні правовідносини, свідчить про те, що початком процедури безоплатної приватизації земельної ділянки є звернення громадянина, зацікавленого у такій приватизації, до відповідного компетентного органу (органу місцевого самоврядування) із заявою про отримання дозволу на розробку проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки.

Таким чином, у випадку, якщо спадкодавець за життя із дотриманням вимог законодавства розпочав процедуру приватизації земельної ділянки, проте не отримав на неї право власності у зв`язку зі смертю, спадкоємці у порядку спадкування набувають право на завершення приватизації.

Особливістю звернення до суду з позовом про визнання в порядку спадкування права на завершення приватизації земельних ділянок є те, що позивач вправі порушувати питання про визнання майнового права, набутого спадкодавцем за життя, тобто особистого майнового права спадкодавця.

Таким чином, до складу спадщини входить, у тому числі, право на завершення процедури приватизації земельної ділянки, яку спадкодавець розпочав за життя у встановленому законом порядку та не завершив у зв`язку зі смертю. Це право не залежить від наявності у спадкоємців особистого права на приватизацію землі.

Оскільки позивач є спадкоємцем за законом після смерті її чоловіка ОСОБА_2 , який за життя розпочав процедуру приватизації земельної ділянки, позивач є такою, що набула права на спадкування усіх прав та обов`язків, що належали ОСОБА_2 на підставі статей 1216 та 1218 ЦК України.

Згідно із ст. 1225 ЦК України право власності на земельну ділянку переходить до спадкоємців на загальних підставах, із збереженням її цільового призначення.

Відповідно до ч. 1 ст. 89 ЦПК України суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів.

Таким чином, враховуючи встановлені судом обставини та положення законодавства, яким урегульовано спірні правовідносини, суд дійшов висновку, що права ОСОБА_3 щодо спадкування підлягають захисту шляхом визнання за нею права на завершення приватизації земельної ділянки.

Ураховуючи викладене та керуючись ст.ст. 4, 76, 81, 259, 264-265, 268, 273 ЦПК України, суд

У Х В А Л И В :

Позов ОСОБА_1 до Обухівської міської ради Київської області про визнання права на завершення приватизації земельної ділянки, задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 право на завершення приватизації земельної ділянки загальною площею 0.1500 га (кадастровий номер 3223182001:01:029:0030) з цільовим призначенням для ведення особистого селянського господарства, яка розташована в с. Григорівка, Київської області, шляхом внесення відповідного запису до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень про реєстрацію права власності на земельну ділянку загальною площею 0.1500 га (кадастровий номер 3223182001:01:029:0030) з цільовим призначенням для ведення особистого селянського господарства, яка розташована в с. Григорівка, Київської області, на ім`я ОСОБА_1 .

Рішення судуможе бутиоскаржене доКиївського апеляційногосуду шляхом подачі апеляційної скарги в тридцятиденний строк з дня проголошення рішення, а особами, які брали участь у справі, але не були присутні в судовому засіданні під час проголошення рішення з дня отримання копії цього рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Суддя : Т.Г. Сташків

СудОбухівський районний суд Київської області
Дата ухвалення рішення04.08.2023
Оприлюднено07.08.2023
Номер документу112623707
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах щодо права власності чи іншого речового права на нерухоме майно (крім землі), з них: про приватну власність, з них:

Судовий реєстр по справі —372/2425/23

Рішення від 04.08.2023

Цивільне

Обухівський районний суд Київської області

Сташків Т. Г.

Ухвала від 10.07.2023

Цивільне

Обухівський районний суд Київської області

Сташків Т. Г.

Рішення від 10.07.2023

Цивільне

Обухівський районний суд Київської області

Сташків Т. Г.

Ухвала від 01.06.2023

Цивільне

Обухівський районний суд Київської області

Сташків Т. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні