Ухвала
від 04.08.2023 по справі 455/1397/23
СТАРОСАМБІРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 455/1397/23

Провадження № 1-кп/455/185/2023

У Х В А Л А

04 серпня 2023 року м. Старий Самбір

СТАРОСАМБІРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

у складі головуючого судді ОСОБА_1 ,

за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2

прокурора - ОСОБА_3 ,

обвинуваченого - ОСОБА_4

захисника - адвоката ОСОБА_5

розглянувши у підготовчому судовому засіданні клопотання захисника ОСОБА_5 (далі за текстом - Захисник), про закриття кримінального провадження №12023141320000158 від 28.03.2023 за обвинуваченням

ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , громадянина України, уродженця: м. Самбір Львівської області, зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_1 , з вищою освітою, одруженого, працюючого ФОП « ОСОБА_4 », раніше не судимого (далі за текстом - Обвинувачений),

у вчиненні кримінального правопорушення передбаченого частиною 2 статті 358 Кримінального кодексу України,

ВСТАНОВИВ:

1. ФОРМУЛЮВАННЯ ПРЕД`ЯВЛЕНОГО ОБВИНУВАЧЕННЯ, ОБСТАВИНИ ВЧИНЕННЯ КРИМІНАЛЬНОГО ПРАВОПОРУШЕННЯ

ОСОБА_4 , який згідно витягу з єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, зареєстрований та працює фізичною особою-підприємцем ФОП « ОСОБА_4 », реєстраційний номер облікової картки платника податків (РНОКПП)№ НОМЕР_1 та здійснює такий різновид господарської діяльності як 71.12 «діяльність у сфері інжинірингу, геології та геодезії, надання послуг технічного консультування в цих сферах», будучи особою, яка не є державним службовцем, посадовою особою органів місцевого самоврядування, але здійснює свою професійну діяльність, пов`язану з наданням публічних послуг, а саме послуги по складанню проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки у власність та виконання топографо-геозедичних і картографічних робіт, маючи відповідну профільну освіту, що підтверджується наявністю у нього кваліфікаційного сертифіката інженера-землевпорядника № НОМЕР_2 виданого від 14.05.2019 року у відповідності до вимог Наказу Міністерства аграрної політики та продовольства України 27 жовтня 2021 року №317 «Про питання сертифікації інженерів-землевпорядників та інженерів-геодезистів», а також маючи достатній досвід роботи та необхідне технологічне обладнання і вимірювальні прилади, 14.09.2021 уклав з ОСОБА_6 договір № 756 про виготовлення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки у власність для ведення особистого селянського господарства, а саме земельної ділянки з кадастровим номером 4625186800:02:000:0070, яка розташована в урочищі «Копинено» за межами населеного пункту с. Тисовиця на території Стрілківської сільської ради Самбірського району Львівської області, і на підставі відповідної заяви замовника робіт ОСОБА_6 , а також рішення № 321 від 30.06.2021 11-ї (позачергової) сесії 8-го скликання Стрілківської сільської ради Самбірського району Львівської області «Про надання дозволу на розробку проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки гр. ОСОБА_6 », виготовив відповідні документи, які входять до складу проекту землеустрою щодо відведення вказаної земельної ділянки у власність.

Професійною діяльністю у сфері землеустрою можуть займатися особи, які мають вищу освіту за спеціальностями та кваліфікаціями у галузі знань землеустрою.

Підготовка інженерів-землевпорядників здійснюється на факультетах землевпорядного профілю у вищих навчальних закладах відповідного рівня акредитації.

Відповідальними особами за якість робіт із землеустрою можуть бути лише сертифіковані інженери-землевпорядники.

Сертифікованими інженерами-землевпорядниками є особи, які мають вищу освіту за спеціальностями та кваліфікаціями у галузі знань землеустрою, мають стаж роботи за спеціальністю не менше одного року, склали кваліфікаційний іспит, одержали сертифікат та зареєстровані в Державному реєстрі сертифікованих інженерів-землевпорядників.

Статтею 181 Земельного кодексу України (надалі ЗК України) визначено, що землеустрій - це сукупність соціально-економічних та екологічних заходів, спрямованих на регулювання земельних відносин та раціональної організації території адміністративно-територіальних утворень, суб`єктів господарювання, що здійснюються під впливом суспільно-виробничих відносин і розвитку продуктивних сил.

Основним завданням землеустрою є, зокрема, встановлення на місцевості меж земельних ділянок власників і землекористувачів. Землеустрій передбачає також встановлення в натурі (на місцевості) меж земельних ділянок, складання проектів відведення земельних ділянок, розроблення іншої землевпорядної документації, пов`язаної з використанням та охороною земель (ст. ст. 183,184 ЗК України).

Положеннями статті 55 Закону України «Про землеустрій» передбачено, що встановлення меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) проводиться відповідно до топографо-геодезичних і картографічних матеріалів, здійснюється на основі технічної документації із землеустрою, якою визначається місцеположення поворотних точок меж земельної ділянки в натурі (на місцевості). Межі земельної ділянки в натурі (на місцевості) закріплюються межовими знаками встановленого зразка.

Крім того, згідно пункту 1.13. Інструкції про порядок складання, видачі, реєстрації і зберігання державних актів на право власності на земельну ділянку і право постійного користування земельною ділянкою та договорів оренди землі, затвердженої наказом Держкомзему України від 04.05.1999 за № 43 та зареєстровано в Міністерстві юстиції України від 04.06.1999 №354/3647 (далі - Інструкція) складання державного акта на право власності на земельну ділянку при передачі земельної ділянки, що була раніше надана громадянам, підприємствам, установам, організаціям і об`єднанням громадян всіх видів, у постійне користування або при переоформленні правоустановних документів на ці земельні ділянки, проводиться після відновлення меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) та закріплення їх довгостроковими межовими знаками встановленого зразка за затвердженою відповідною технічною документацією.

Згідно п.12 Перехідних положень ЗК України до розмежування земель державної і комунальної власності повноваження щодо розпорядження землями в межах населених пунктів, крім земель, переданих у приватну власність, здійснюють відповідні сільські, селищні, міські ради, а за межами населених пунктів - відповідні органи виконавчої влади.

Під час розробки проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки у власність для ведення особистого селянського господарства ОСОБА_6 , сертифікований інженер-землевпорядник ОСОБА_4 в невстановлений досудовим розслідуванням час та день в період із 14.09.2021 року до 04.11.2021 року у невстановлену місці, склав та видав завідомо неправдиві офіційні документи - планово-картографічні матеріали щодо відведення земельної ділянки, а саме проект землеустрою щодо відведення земельної ділянки у власність для ведення особистого селянського господарства (код згідно КВЦПЗ-01.03).

Зокрема в «плані відведення земельної ділянки» з кадастровим номером 4625186800:02;000:0070, а також у «переліку обмежень щодо використання земельної ділянки» сертифікований інженер-землевпорядник ОСОБА_4 , перебуваючи на вказаній земельній ділянці та бачивши, що вона покрита багаторічними насадженнями породи «Ялина», «Ялиця», «Сосна» та іншими віком від 20-ти до 40-ка років, а також знаючи про те, що на вказаній земельній ділянці розташований водний об`єкт у вигляді потічка, навколо якого відповідно розташована прибережна захисна смуга, яка є природо охоронюваною територією з режимом обмеженої господарської діяльності, відповідно до ч. 1 ст. 60 Земельного кодексу України, вніс завідомо неправдиві відомості та зазначив, що на вказаній земельній ділянці жодних обмежень в її користуванні не виявлено, а також що на всій площі даної земельної ділянки розташована «рілля» а не лісові насадження.

В «кадастровому плані земельної ділянки» з кадастровим номером 4625186800:02;000:0070 сертифікований інженер-землевпорядник ОСОБА_4 , незважаючи на те, що дана земельна ділянка покрита багаторічними насадженнями дерев та що на ній розташований водний об`єкт у вигляді потічка, навколо якого відповідно розташована прибережна захисна смуга, яка є природо охоронюваною територією з режимом обмеженої господарської діяльності, зазначив про те, що будь-які обмеження та обтяження на вказаній земельній ділянці відсутні; вказана земельна ділянка відноситься до категорії земель сільськогосподарського призначення, назва угідь сіножаті.

Таким чином, ОСОБА_4 обвинувачуєтьсяу складанніта видачіособою,яка здійснюєпрофесійну діяльність,пов`язану знаданням публічнихпослуг,завідомо підробленихофіційних документів,які посвідчуютьпевні факти,що маютьюридичне значення,тобто увчинені кримінальномупроступку,передбаченого частиною2статті 358 Кримінального кодексу України.

2. ПРАВОВА ПОЗИЦІЯ СТОРІН КРИМІНАЛЬНОГО ПРОВАДЖЕННЯ

Захисник звернулась до суду з клопотанням про звільнення Обвинуваченого від кримінальної відповідальності у зв`язку з дійовим каяттям та про закриття кримінального провадження. В заявленому клопотанні Захисник також просила вирішити долю запобіжного заходу у виді особистого зобов`язання, застосованого до Обвинуваченого ухвалою слідчого судді.

В обґрунтування заявленого клопотання Захисник вказує, що Обвинувачений обвинувачується у вчиненні кримінального проступку, раніше до кримінальної відповідальності не притягався, повністю визнає свою вину, активно сприяв розкриттю кримінального правопорушення - тобто наявні правові підстави для звільнення Обвинуваченого від кримінальної відповідальності у зв`язку з дійовим каяттям.

Прокурор не заперечував проти закриття кримінального провадження та звільнення обвинуваченого від кримінальної відповідальності, підтвердив наявність підстав для звільнення обвинуваченого від кримінальної відповідальності, зокрема, обставини того, що Обвинувачений раніше до кримінальної відповідальності не притягався, активно сприяв розкриттю кримінального правопорушення.

Обвинувачений підтримав клопотання Захисника, просив його задовольнити.

3. КРИМІНАЛЬНЕ ТА КРИМІНАЛЬНЕ ПРОЦЕСУАЛЬНЕ ЗАКОНОДАВСТВО

Якщо під час здійснення судового провадження, щодо провадження яке надійшло до суду з обвинувальним актом, сторона кримінального провадження звернеться до суду з клопотанням про звільнення від кримінальної відповідальності обвинуваченого, суд має невідкладно розглянути таке клопотання (частина 4 статті 286 Кримінального процесуального кодексу України).

Кримінальне провадження закривається судом у зв`язку зі звільненням особи від кримінальної відповідальності (пункт 1 частини 2 статті 284 Кримінального кодексу України).

Особа звільняється від кримінальної відповідальності у випадках, передбачених законом про кримінальну відповідальність (частина 1 статті 285 Кримінального процесуального кодексу України).

Особа, яка вчинила кримінальне правопорушення, звільняється від кримінальної відповідальності у випадках, передбачених Кримінальним кодексом України. Звільнення від кримінальної відповідальності у випадках, передбачених Кримінальним кодексом України, здійснюються виключно судом. Порядок звільнення від кримінальної відповідальності встановлюється законом (частини 1 та 2 статті 44 Кримінального кодексу України).

Особа, яка вперше вчинила кримінальний проступок або необережний нетяжкий злочин, крім корупційних кримінальних правопорушень або кримінальних правопорушень, пов`язаних з корупцією, порушень правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особами, які керували транспортними засобами у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп`яніння або перебували під впливом лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції, звільняється від кримінальної відповідальності, якщо вона після вчинення кримінального правопорушення щиро покаялася, активно сприяла розкриттю кримінального правопорушення і повністю відшкодувала завдані нею збитки або усунула заподіяну шкоду (стаття 45 Кримінального кодексу України).

4. СУДОВА ПРАКТИКА

Такою, яка вчинила кримінальне правопорушення вперше, вважається особа, котра раніше не вчиняла кримінальних правопорушень або раніше вчинила кримінальне правопорушення, що вже втратило правове значення (особу було звільнено від кримінальної відповідальності за раніше вчинене кримінальне правопорушення; закінчилися строки давності притягнення до кримінальної відповідальності за вчинене кримінальне правопорушення; особа вчинила кримінальне правопорушення, однак була звільнена від відбування покарання у зв`язку із закінченням строків давності виконання обвинувального вироку; особа раніше вчинила кримінальне правопорушення, однак була засуджена без призначення покарання або звільнена від покарання чи відбула покарання за діяння, злочинність і караність якого усунута законом; судимість особи погашена чи знята судом; щодо особи закрито кримінальне провадження або ухвалено виправдувальний вирок) (Постанова Верховного Суду від 16.12.2021 у справі №346/4094/20).

Щире каяття засвідчує критичну оцінку винним вчиненого ним кримінального правопорушення, співчуття до потерпілих, прагнення зменшити негативні наслідки його протиправної поведінки. Розкаяння передбачає, окрім визнання особою факту вчинення злочинних дій, ще й дійсне, відверте, а не уявне визнання своєї провини у вчиненому певному злочині, щирий жаль з приводу цього та осуд своєї поведінки, що насамперед повинно виражатися в визнанні негативних наслідків злочину для потерпілої особи, намаганні особи відшкодувати завдані злочином збитки, бажанні виправити наслідки вчиненого. Факт щирого каяття особи у вчиненні кримінального правопорушення повинен знайти своє відображення в матеріалах кримінального провадження (Постанова Верховного Суду від 16.12.2021 у справі №346/4094/20).

Активним сприянням розкриттю кримінального правопорушення слід вважати надання особою органам досудового розслідування допомоги в установленні невідомих їм обставин, які підлягають доказуванню в кримінальному провадженні. Це може бути повідомлення про всі відомі епізоди, обставини злочинного діяння, свідків, потерпілих, викриття інших співучасників кримінального правопорушення. Мінімальні вимоги, яким має відповідати позитивна посткримінальна поведінка у виді активного сприяння розкриттю кримінального правопорушення, полягають у добровільній дачі правдивих і повних свідчень про всі відомі особі обставини злочинного діяння. Активність сприяння розкриттю кримінального правопорушення означає, що дії особи повинні мати високу інтенсивність, ефективність та значну процесуальну цінність. Визначення ступеня активності залежить від обставин конкретного кримінального провадження (Постанова Верховного Суду від 16.12.2021 у справі №346/4094/20).

Повне відшкодування завданих збитків або усунення заподіяної шкоди полягає в добровільному задоволенні винним або іншими особами, зокрема батьками чи близькими родичами, обґрунтованих претензій потерпілого щодо відшкодування заподіяної кримінальним правопорушенням матеріальної та моральної шкоди, загладжуванні її в інший спосіб, наприклад, шляхом прилюдного вибачення за завдану образу (Постанова Верховного Суду від 16.12.2021 у справі №346/4094/20).

5. ВСТАНОВЛЕНІ СУДОМ ОБСТАВИНИ ТА МОТИВИ СУДУ

Судом встановлено і визнається сторонами кримінального провадження, що діяння, яке поставлено обвинуваченому в вину, дійсно мало місце, обвинувачений правильно розуміє зміст пред`явленого обвинувачення та правову кваліфікацію кримінального правопорушення.

Обвинувачений в судовому засіданні та пояснив, що він дійсно, за обставин, викладених в обвинувальному акті вчинив кримінальне правопорушення, суть обвинувачення йому повністю зрозуміла та проти закриття кримінального провадження він не заперечує, у вчиненому щиро кається.

З досліджених судом документів вбачається, що кримінальне правопорушення обвинуваченим вчинено вперше, що підтверджується відомостями ОСК ГУНП у Лвівській області. Земельна ділянка № 4625186800:02:000:0070 була повернута ОСОБА_6 до Стрілківській сільській раді Самбірського району за договором про передачу права власності на земельну ділянку у зв`язку з добровільною відмовою від нього від 30.03.2023.

Діяння, яке поставлено обвинуваченому в вину, згідно із статтею 12 Кримінального кодексу України класифікується як кримінальне правопорушення за вчинення якого допускається звільнення особи від кримінальної відповідальності в порядку статті 45 Кримінального кодексу України та не входить до переліку кримінальних правопорушень,щодо яких встановлено відповідні застереження в законі щодо неможливості застосування такого звільнення.

6. ВИСНОВКИ СУДУ

Враховуючи думку прокурора та Обвинуваченого та встановлені судом вищенаведені обставини, які свідчать про наявність як матеріально-правових, так і процесуально-правових підстав для звільнення Обвинуваченого від кримінальної відповідальності у зв`язку із дійовим каяттям, приймаючи до уваги, що за наявної сукупності обставин таке звільнення є обов`язковим, суд вважає, що клопотання про звільнення обвинуваченого від кримінальної відповідальності підлягає задоволенню, у зв`язку з чим, кримінальне провадження підлягає закриттю.

7. ІНШІ ПИТАННЯ

В поданому на адресу суду клопотанні Захисник також просила вирішити долю запобіжного заходу у виді особистого зобов`язання, застосованого до Обвинуваченого слідчим суддею ухвалою від 20.06.2023.

Ухвала про застосування запобіжного заходу припиняє свою дію, зокрема, після закриття кримінального провадження (частина 1 статті 203 Кримінального процесуального кодексу України).

Таким чином, після закриття кримінального провадження ухвала про застосування запобіжного заходу до Обвинуваченого припиняє свою дію в силу вимог статті 203 Кримінального процесуального кодексу України, після набрання законної сили цією ухвалою суду про закриття кримінального провадження, і це питання не потребує додаткового вирішення судом.

8. СУДОВЕ РІШЕННЯ

Керуючись статтями 44, 45 Кримінального кодексу України, пунктом 1 частини 2 статті 284, статтями 285, 286, 288, 369-372 Кримінального процесуального кодексу України, суд,

ПОСТАНОВИВ:

1. Клопотання захисника ОСОБА_5 про звільнення обвинуваченого ОСОБА_4 від кримінальної відповідальності - задовольнити.

2. Звільнити ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 відкримінальної відповідальностіза вчиненнякримінального проступку,передбаченого частиною2статті 358 Кримінального кодексу України, у зв`язку з дійовим каяттям.

3. Кримінальне провадження №12023141320000158 від 28.03.2023, за обвинуваченням ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 у вчиненні кримінального проступку, передбаченого частиною 2 статті 358 Кримінального кодексу України - закрити.

Строк і порядок набрання ухвалою законної сили та її оскарження

Ухвала суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги ухвала, якщо її не скасовано, набирає законної сили після ухвалення рішення судом апеляційної інстанції.

Ухвала може бути оскаржена до Львівського апеляційного суду шляхом подання апеляційної скарги через Старосамбірський районний суд Львівської області протягом семи днів з дня її оголошення.

Суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення04.08.2023
Оприлюднено07.08.2023
Номер документу112631735
СудочинствоКримінальне
СутьОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , громадянина України, уродженця: м. Самбір Львівської області, зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_1 , з вищою освітою, одруженого, працюючого ФОП « ОСОБА_4 », раніше не судимого (далі за текстом - Обвинувачений), у вчиненні кримінального правопорушення передбаченого частиною 2 статті 358 Кримінального кодексу України

Судовий реєстр по справі —455/1397/23

Ухвала від 04.08.2023

Кримінальне

Старосамбірський районний суд Львівської області

Титов А. О.

Ухвала від 18.07.2023

Кримінальне

Старосамбірський районний суд Львівської області

Титов А. О.

Ухвала від 18.07.2023

Кримінальне

Старосамбірський районний суд Львівської області

Титов А. О.

Ухвала від 04.07.2023

Кримінальне

Старосамбірський районний суд Львівської області

Титов А. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні