Ухвала
від 14.09.2010 по справі 7/698
КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИ Й АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Справа: №7/698 Головуючий у 1- й інстанції Арсірій Р.О.

Суддя - доповідач: Мельни чук В.П.

У Х В А Л А

Іменем України

14 вересня 2010 р. м. Киї в

Колегія суддів Київсько го апеляційного адміністрат ивного суду у складі:

Головуючого-су дді: Мель ничука В.П.

су ддів: Ш веда Е.Ю., Попович О.В.

при секре тарі: Плаксі В.І.

розглянувши у відкритому с удовому засіданні в залі суд у апеляційну скаргу представ ника Державної податкової ін спекції у Шевченківському ра йоні м. Києва Подзігун Кате рини Віталіївни на ухвалу О кружного адміністративного суду м. Києва від 22 вересня 2009 ро ку у справі за позовом Держав ної податкової інспекції у Ш евченківському районі м. Киє ва до Товариства з обмеженою відповідальністю «Компанія всесвіт»про скасування держ авної реєстрації, -

В С Т А Н О В И Л А:

У червні 2009 року Державн а податкова інспекція у Шевч енківському районі м. Києва з вернулась до Окружного адмін істративного суду м. Києва з а дміністративним позовом Дер жавної податкової інспекції у Шевченківському районі м. К иєва до Товариства з обмежен ою відповідальністю «Компан ія всесвіт»про скасування де ржавної реєстрації.

Ухвалою Окружного адмініс тративного суду м. Києва від 22 вересня 2009 року закрито прова дження у справі.

Не погоджуючись з судовим р ішенням, представник Державн ої податкової інспекції у Ше вченківському районі м. Києв а Подзігун Катерина Віталі ївна подала апеляційну ска ргу, в якій просить скасувати ухвалу Окружного адміністра тивного суду м. Києва від 22 вер есня 2009 року, як таку, що постан овлена з порушенням норм мат еріального та процесуальног о права.

Розглянувши доводи апеляц ійної скарги, перевіривши ма теріали справи, проаналізува вши на підставі встановлених фактичних обставин справи п равильність застосування су дом першої інстанції норм за конодавства, колегія суддів вважає, що апеляційна скарга представника позивача підля гає задоволенню частково, а у хвала суду - скасуванню та н аправлення справи за адмініс тративним позовом Державної податкової інспекції у Шевч енківському районі м. Києва д о Товариства з обмеженою від повідальністю «Компанія все світ» про скасування державн ої реєстрації для продовженн я розгляду.

У відповідності до п. 4 ч. 1 ст . 202 КАС України, суд апеляційно ї інстанції скасовує рішення суду першої інстанції та ухв алює нове якщо встановить по рушення норм матеріального а бо процесуального права, що п ризвело до неправильного вир ішення справи або питання, а т ак само розгляд і вирішення с прави неповноважним судом, у часть в ухваленні постанови судді, якому було заявлено ві двід на підставі обставин, як і викликали сумнів у неупере дженості судді, і заяву про йо го відвід визнано судом апел яційної інстанції обгрунтов аною, ухвалення чи підписанн я постанови не тим суддею, яки й розглянув справу.

Закриваючи провадження у справі за позовом Державної податкової інспекції у Шевч енківському районі м. Києва д о Товариства з обмеженою від повідальністю «Компанія все світ»про скасування державн ої реєстрації виходив з того , що вищевказаний позов не під лягає розгляду в порядку адм іністративного судочинства .

З таким висновком колегія суддів не погоджується та вв ажає, що судом першої інстанц ії було порушено норми проце суального права, що призвело до неправильного вирішення справи.

Судом першої інстанції вс тановлено, що відповідач зар еєстрований Шевченківською районною державною адмініст рацією у м. Києві 20 квітня 1998 рок у за адресою м. Київ, вул. Артем а, 66 та знаходиться на обліку в Державній податковій інспек ції у Шевченківському районі м. Києва.

Згідно з Витягу Єдиного державного реєстру юридичн их осіб та фізичних осіб-підп риємців, виданого станом на 15. 12.2008 року у графі статус відомо стей про юридичну особу зазн ачено відсутність за місцезн аходженням.

У відповідності до ч. 2 ст. 19 Ко нституції України органи дер жавної влади та органи місце вого самоврядування, їх поса дові особи зобов' язані діят и лише на підставі, в межах пов новажень та у спосіб, що перед бачені Конституцією та закон ами України.

Відповідно до ч. 1 ст. 38 Закону України "Про державну реєстр ацію юридичних осіб та фізич них осіб - підприємців" однією з підстав для постановлення судового рішення щодо припи нення юридичної особи, що не п ов'язано з банкрутством юрид ичної особи є наявність в Є диному державному реєстрі запису про відсутність юрид ичної особи за вказаним її мі сцезнаходженням.

Законом України "Про держав ну податкову службу в Україн і" встановлено, що органи держ авної податкової служби у ви падках, в межах компетенції т а у порядку, встановлених зак онами України, мають право зв ертатися у передбачених зако ном випадках до судових орга нів із заявою (позовною заяво ю) про скасування державної р еєстрації суб'єкта підприємн ицької діяльності (п. 17 ст. 11 Зак ону).

Отже, спір стосується реалі зації податковим органом сво їх повноважень, що встановлю ються між цим органом та суб'є ктами підприємницької діяль ності, і пов'язані з його компе тенцією щодо контролю за дот риманням останніми податков ого законодавства.

Виходячи з наведеного, заяв лені позивачем вимоги про пр ипинення Товариства з обмеже ною відповідальністю «Компа нія всесвіт» відповідають по вноваженням органу державно ї податкової служби і відпов ідно компетенції адміністра тивних судів.

Відповідно до ч. 1 ст 19 Закону України "Про державну реєстр ацію юридичних осіб та фізич них осіб - підприємців" у разі якщо зміна відомостей про юр идичну особу, які містяться в Єдиному державному реєс трі, не пов'язана із змінами, щ о вносяться до установчих до кументів юридичної особи, аб о не підлягає державній реєс трації, особа, уповноважена д іяти від імені юридичної осо би (виконавчого органу), подає (надсилає рекомендованим ли стом з описом вкладення) держ авному реєстратору за місцез находженням реєстраційної с прави юридичної особи заповн ену реєстраційну картку про внесення змін до відомостей про юридичну особу, які містя ться в Єдиному державном у реєстрі.

Таким чином відповідач дія в в супереч вимогам, передбач еним ч. 1 ст 19 Закону України "Пр о державну реєстрацію юридич них осіб та фізичних осіб - під приємців".

Пунктом 7 частини першої ста тті 3 Кодексу адміністративн ого судочинства України дано визначення суб'єкта владних повноважень, згідно з яким - ц е орган державної влади, орга н місцевого самоврядування, їхня посадова чи службова ос оба, інший суб'єкт при здійсне нні ними владних управлінськ их функцій на основі законод авства, в тому числі на викона ння делегованих повноважень .

У статті 4 Закону України "Пр о державну податкову службу в Україні" зазначено, що Держа вна податкова адміністрація України є центральним орган ом виконавчої влади. Державн і податкові адміністрації в Автономній Республіці Крим, областях, містах Києві та Сев астополі підпорядковуються Державній податковій адміні страції України. Державні по даткові інспекції у районах, містах (крім міст Києва та Сев астополя), районах у містах, мі жрайонні та об'єднані держав ні податкові інспекції підпо рядковуються відповідним де ржавним податковим адмініст раціям в Автономній Республі ці Крим, областях, містах Києв і та Севастополі.

Таким чином, позивач - орган державної податкової служби є суб'єктом владних повноваж ень, який у спірних правовідн осинах реалізує надані йому владні управлінські функції по веденню оперативного обл іку податків і зборів (обов'яз кових платежів) до бюджетів т а державних цільових фондів на підставі законодавства.

У відповідності до Листа Вищого адміністративного суду, від 21.12.2007, № 1329/9/1/13-07 "Про практи ку застосування адміністрат ивними судами приписів Кодек су адміністративного судочи нства України стосовно визна чення юрисдикції адміністра тивних справ (за матеріалами справ, розглянутих у касацій ному порядку Вищим адміністр ативним судом України)" держа ва наділила органи державної податкової служби правом на звернення до суду із заявою п ро скасування державної реєс трації, тому в даному випадку позивач як суб'єкт владних по вноважень, звертаючись до су ду із позовною заявою, викону вав владні повноваження.

Таким чином, спір за позовом органів податкової інспекці ї до суб'єктів підприємницьк ої діяльності про припинення юридичної особи з підстав на явністю в Єдиному держав ному реєстрі запису про відс утність юридичної особи за в казаним її місцезнаходження м відноситься до публічно-пр авових спорів.

Зі змісту ст. 159 КАС України, с удове рішення повинно бути з аконним і обґрунтованим. Зак онним є рішення, ухвалене суд ом відповідно до норм матері ального права при дотриманні норм процесуального права, о бґрунтованим - ухвалене суд ом на підставі повного та все бічного з' ясування обстави н в адміністративній справі, підтверджених доказами, дос лідженими в судовому засідан ні.

Враховуючи вищевикладене, колегія суддів вважає необх ідним апеляційну скаргу пред ставника Державної податков ої інспекції у Шевченківсько му районі м. Києва Подзігун Катерини Віталіївни - зад овольнити частково, ухвалу О кружного адміністративного суду м. Києва від 22 вересня 2009 ро ку - скасувати з направлення м справи до суду першої інста нції для продовження розгляд у.

Керуючись ст. ст. 2, 128, 160, 167, 195, 196, 197, 199, 202, 205, 206, 211, 212, 254 КАС України, колегія суддів,-

У Х В А Л И Л А:

Апеляційну скаргу пре дставника Державної податко вої інспекції у Шевченківськ ому районі м. Києва Подзігу н Катерини Віталіївни - задовольнити частково.

Ухвалу Окружного адмініс тративного суду м. Києва від 22 вересня 2009 року - скасуват и.

Справу за адміністративн им позовом Державної податко вої інспекції у Шевченківськ ому районі м. Києва до Товарис тва з обмеженою відповідальн істю «Компанія всесвіт» про скасування державної реєстр ації направити до Окружного адміністративного суду м. Ки єва для продовження розгляду .

Ухвала набирає законної с или з моменту проголошення т а може бути оскаржена протяг ом двадцяти днів з дня склада ння в повному обсязі шляхом п одачі касаційної скарги безп осередньо до Вищого адмініст ативного суду України.

Головуючий-суддя: В.П. Мельничук

Судді: Е.Ю. Швед

О.В. Попович

Дата ухвалення рішення14.09.2010
Оприлюднено23.09.2010
Номер документу11263824
СудочинствоАдміністративне
Сутьскасування держ авної реєстрації

Судовий реєстр по справі —7/698

Ухвала від 14.09.2010

Адміністративне

Київський апеляційний адміністративний суд

Мельничук В.П.

Ухвала від 01.06.2009

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Крамар С.І.

Рішення від 03.12.2007

Господарське

Господарський суд Луганської області

Калашник Т.Л.

Ухвала від 20.11.2007

Господарське

Господарський суд Луганської області

Калашник Т.Л.

Ухвала від 07.11.2007

Господарське

Господарський суд Луганської області

Калашник Т.Л.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні