Ухвала
від 04.07.2023 по справі 604/480/23
ПІДВОЛОЧИСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 604/480/23

Провадження № 2/604/185/23

У х в а л а

про закриття підготовчого провадження по справі та призначення справи до розгляду

04 липня 2023 року сел. Підволочиськ

Підволочиський районний суд Тернопільської області в складі:

головуючого судді Сидорак Г.Б.,

за участю секретаря судового засідання Ілик Г.М.,

розглянувши в підготовчому судовому засіданні цивільну справу за позовом Фермерського господарства «Золотий жайвір» (адреса реєстрації: вул. Запорізька, 11, м. Волочиськ, Хмельницька область, код ЄДРПОУ 35578504) до ОСОБА_1 (адреса місця проживання: АДРЕСА_1 ), Товариства з обмеженою відповідальністю «Агротехпрод» (адреса місця реєстрації: вул. Леся Курбаса, 48, м. Скалат, Тернопільського району, Тернопільської області) про визнання укладеним договору оренди землі на новий строк та визнання відсутнім права оренди, -

ВСТАНОВИВ:

Голова Фермерського господарства «Золотий жайвір» Дацків В.П. звернувся до суду із позовною заявою до ОСОБА_1 , ТОВ «Агротехпрод», про визнання укладеним договору оренди землі №13/02/23-5 в запропонованій редакції на новий строк та визнання відсутнім права оренди в ТОВ «Агротехпрод» щодо земельної ділянки, площею 2,4738 га, за кадастровим номером 6124610500:01:003:0006 для ведення товарного сільськогосподарського виробництва (рілля), яка розташована за межами населеного пункту на території Скалатської міської ради Підволочиського району Тернопільської області.

Положеннями ст. 189 ЦПК України визначено, що завданнями підготовчого провадження є: 1) остаточне визначення предмета спору та характеру спірних правовідносин, позовних вимог та складу учасників судового процесу; 2) з`ясування заперечень проти позовних вимог; 3) визначення обставин справи, які підлягають встановленню, та зібрання відповідних доказів; 4) вирішення відводів; 5) визначення порядку розгляду справи; 6) вчинення інших дій з метою забезпечення правильного, своєчасного і безперешкодного розгляду справи по суті.

Підготовче провадження починається відкриттям провадження у справі і закінчується закриттям підготовчого засідання.

Позивач та його представник, адвокат Покотило Ю.В., в підготовче судове засідання не з`явилися. Адвокат Покотило Ю.В. подав клопотання в якому просить проводити підготовче судове засідання без його участі, щодо закриття підготовчого провадження не заперечує.

Представник відповідача ТОВ «Агротехпрод», адвокат Рогатин С.В., в підготовче судове засідання не з`явився, подав клопотання в якому просить проводити підготовче судове засідання без його участі, щодо закриття підготовчого провадження не заперечує.

Відповідач ОСОБА_1 в судове засідання не прибула, про час та місце розгляду справи повідомлена належним чином.

Крім цього, представник позивача адвокат Покотило Ю.В., подав клопотання про витребування у державного реєстратора Скалатської міської ради належним чином засвідчених копій документів, на підставі яких 03 квітня 2023 року державним реєстратором Скалатської міської ради Тернопільської області до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно було внесено запис №49890220 про інше речове право - право оренди ТОВ «Агротехпрод» щодо земельної ділянки за кадастровим номером 6124610500:01:003:0006. В обґрунтування заявленого клопотання зазначає, що для отримання копій документів представник позивача звернувся до Збаразької міської ради з відповідним адвокатським запитом №24 від 12.04.2023 року, однак листом Скалатської міської ради від 21.04.2023 року №11-654/11-20 у наданні запитуваних копій документів було відмовлено на підставі ч. 6 ст. 17 Закону «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» з одночасним роз`ясненням про можливість надання цих документів виключно на підставі судового рішення. У зв`язку з наведеним сторона позивача позбавлена можливості самостійно надати докази для повного та всебічного з`ясування обставин справи та, на підставі ст. 84 ЦПК України, звернулась з клопотанням до суду. Адвокат вважає, що існує обґрунтована потреба у витребуванні зазначених вище документів. Клопотання просив задовольнити.

Відповідно до ст. 76 ЦПК України, доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

Згідно зі ст. 77 ЦПК України, належними є докази, які містять інформацію щодо предмета доказування. Суд не бере до розгляду докази, що не стосуються предмета доказування.

Стаття 78 ЦПК України передбачає, що обставини справи, які за законом мають бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватися іншими засобами доказування.

Відповідно до ч. 1 ст. 84 ЦПК України, учасник справи, у разі неможливості самостійно надати докази, вправі подати клопотання про витребування доказів судом. Таке клопотання повинно бути подано в строк, зазначений в ч. 2 та ч. 3 ст. 83 ЦПК України, тобто позивачем - разом з поданням позовної заяви. Якщо таке клопотання заявлено з пропуском встановленого строку, суд залишає його без задоволення, крім випадку, коли особа, яка його подає, обгрунтує неможливість його подання у встановлений строк з причин, що не залежали від неї.

Згідно з ч. 2 ст. 84 ЦПК України, у клопотанні про витребування доказів повинно бути зазначено, зокрема, який доказ витребовується; обставини, які може підтвердити цей доказ; вжиті особою, яка подає клопотання, заходи для отримання цього доказу самостійно, докази вжиття таких заходів та (або) причини неможливості самостійного отримання цього доказу.

Проаналізувавши клопотання про витребування доказів, суд вважає, що таке не підлягає задоволенню, оскільки у клопотанні не зазначено на підтвердження чи спростування яких обставин справи потрібно витребувати доказ. Окрім того, зазначений доказ не стосується предмету доказування у цій справі, так як позивач не оскаржує реєстраційні дії реєстратора, та судом не перевіряється правомірність документів, на підставі яких внесено запис про інше речове право, тобто стороною не дотримано положень п. 2 ч. 2 ст. 84 ЦПК України.

Отже, судом вчинено дії, необхідні для закінчення підготовчого провадження та призначення справи до судового розгляду.

Суд ознайомившись з матеріалами справи, вважає, що є підстави для закриття підготовчого провадження та призначення справи до судового розгляду по суті.

На підставі викладеного, керуючись п. 3 ч. 2 ст. 200, ст.ст. 222, 260-261, 353, 76-78, 84, 258-260 ЦПК України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

В задоволені клопотання представника позивача, адвоката Покотила Ю.В., про витребування доказів - відмовити.

Закрити підготовче провадження по справі за позовом Фермерського господарства «Золотий жайвір» (адреса реєстрації: вул. Запорізька, 11, м. Волочиськ, Хмельницька область, код ЄДРПОУ 35578504) до ОСОБА_1 (адреса місця проживання: АДРЕСА_1 ), Товариства з обмеженою відповідальністю «Агротехпрод» (адреса місця реєстрації: вул. Леся Курбаса, 48, м. Скалат, Тернопільського району, Тернопільської області) про визнання укладеним договору оренди землі на новий строк та визнання відсутнім права оренди.

Призначити справу до судового розгляду по суті на 12 год 00 хв 21 липня 2023 року.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Заперечення на ухвали, які не підлягають оскарженню окремо від рішення суду, можуть бути включені до апеляційної скарги на рішення суду.

Суддя Г.Б. Сидорак

СудПідволочиський районний суд Тернопільської області
Дата ухвалення рішення04.07.2023
Оприлюднено08.08.2023
Номер документу112647951
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із земельних відносин, з них: що виникають з договорів оренди

Судовий реєстр по справі —604/480/23

Постанова від 16.05.2024

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Шипович Владислав Володимирович

Ухвала від 04.01.2024

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Шипович Владислав Володимирович

Постанова від 16.11.2023

Цивільне

Тернопільський апеляційний суд

Хома М. В.

Ухвала від 16.11.2023

Цивільне

Тернопільський апеляційний суд

Хома М. В.

Ухвала від 17.10.2023

Цивільне

Тернопільський апеляційний суд

Хома М. В.

Ухвала від 06.10.2023

Цивільне

Тернопільський апеляційний суд

Хома М. В.

Рішення від 19.09.2023

Цивільне

Підволочиський районний суд Тернопільської області

Сидорак Г. Б.

Ухвала від 12.09.2023

Цивільне

Тернопільський апеляційний суд

Хома М. В.

Рішення від 07.08.2023

Цивільне

Підволочиський районний суд Тернопільської області

Сидорак Г. Б.

Рішення від 07.08.2023

Цивільне

Підволочиський районний суд Тернопільської області

Сидорак Г. Б.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні