Ухвала
від 03.08.2023 по справі 341/1685/23
ГАЛИЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Єдиний унікальний номер 341/1685/23

Номер провадження 2-з/341/7/23

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

про забезпечення позову

03 серпня 2023 року м. Галич

Галицький районний суд ІваноФранківської області в особі судді Гаполяка Т.В., розглянувши заяву заступника керівникаІвано-Франківськоїобласної прокуратуриСтефанець Василяв інтересахдержави вособі Головногоуправління Держгеокадаструв Івано-Франківськійобласті про забезпечення позову у справі за його позовом до ОСОБА_1 про конфіскацію земельної ділянки, -

в с т а н о в и в:

Заступник керівника Івано-Франківської обласної прокуратури Стефанець В. в інтересах держави в особі Головного управління Держгеокадастру в Івано-Франківській області звернувся в Галицький районний суд Івано-Франківської області з позовом до ОСОБА_1 та просить:

-конфіскувати у власність держави в особі Головного управління Держгеокадастру в Івано-Франківській області земельну ділянку гр. російської федерації ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , з цільовим призначенням для ведення товарного сільськогосподарського виробництва із кадастровим номером 2621286200:04:001:0173 площею 2,1190 га за адресою: Івано-Франківська область, Івано-Франківський район, Перлівецька сільська рада.

Позивачем подано заяву про забезпечення позову у даній справі шляхом:

-накладення арешту на земельну ділянку площею 2,1190 гектарів, кадастровий номер 2621286200:04:001:0173, яка розташована за адресою: Івано-Франківська область, Івано-Франківський район, Перлівецька сільська рада;

-заборонити гр. російської федерації ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , розпоряджатись, змінювати цільове призначення, здійснювати перетворення, поділ, обєднання земельної ділянки із кадастровим номером 2621286200:04:001:0173 з іншими земельними ділянками.

Обґрунтовуючи необхідність забезпечення позову, позивач покликається на те, що предметом спору у даній справі є конфіскація земельної ділянки із кадастровимномером 2621286200:04:001:0173,яка перебуваєу власності гр.російської федерації ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 . Невжиття таких заходів може призвести до відчуження земельної ділянки третіми особами, зміни конфігурації(обєднання, поділу), вчинення іших дій, які можуть утруднити або зробити неможливим виконання рішення суду про повернення земельної ділянки.

Дослідивши матеріали справи у межах вирішення заяви позивача про вжиття заходів забезпечення позову, суд бере до уваги наступне.

Відповідно до статті 149 ЦПК України, суд за заявою учасника справи має право вжити передбачених статтею 150 цього Кодексу заходів забезпечення позову. Забезпечення позову допускається як до пред`явлення позову, так і на будь-якій стадії розгляду справи, якщо невжиття таких заходів може істотно ускладнити чи унеможливити виконання рішення суду або ефективний захист, або поновлення порушених чи оспорюваних прав або інтересів позивача, за захистом яких він звернувся або має намір звернутися до суду.

Відповідно до частини 2 статті 149 ЦПК України, забезпечення позову допускається як до пред`явлення позову, так і на будь якій стадії розгляду справи, якщо невжиття таких заходів може істотно ускладнити чи унеможливити виконання рішення суду або ефективний захист, або поновлення порушених чи оспорюваних прав або інтересів позивача, за захистом яких він звернувся або має намір звернутися до суду.

В пункті 4 постанови Пленуму Верховного Суду України від 22.12.2006 року № 9 «Про практику застосування судами цивільного процесуального законодавства при розгляді заяв про забезпечення позову», роз`яснено про те, що розглядаючи заяву про забезпечення позову, суд (суддя) має з урахуванням доказів, наданих позивачем на підтвердження своїх вимог, пересвідчитися, зокрема, в тому, що між сторонами дійсно виник спір та існує реальна загроза невиконання чи утруднення виконання можливого рішення суду про задоволення позову; з`ясувати обсяг позовних вимог, дані про особу відповідача, а також відповідність виду забезпечення позову, який просить застосувати особа, котра звернулася з такою заявою, позовним вимогам.

При цьому при вирішенні питання про забезпечення позову суд має здійснити оцінку обґрунтованості доводів заявника щодо необхідності вжиття відповідних заходів з урахуванням такого: розумності, обґрунтованості і адекватності вимог заявника щодо забезпечення позову; забезпечення збалансованості інтересів сторін, а також інших учасників судового процесу; наявності зв`язку між конкретним заходом забезпечення позову і предметом позовної вимоги, зокрема, чи спроможний такий захід забезпечити фактичне виконання судового рішення в разі задоволення позову; ймовірності утруднення виконання або невиконання рішення суду в разі невжиття таких заходів; запобігання порушенню у зв`язку із вжиттям таких заходів прав та охоронюваних законом інтересів осіб, що не учасниками даного судового процесу.

Захід забезпечення позову, що застосовується судом, визначається його відповідністю вимогам, на забезпечення яких він вживається. Оцінка такої відповідності здійснюється судом, зокрема, з урахуванням співвідношення права (інтересу), про захист яких просить заявник, та інтересів сторін та інших учасників судового процесу.

Суд може застосувати кілька видів заходів забезпечення позову, перелік яких визначений частиною 2статті 150 цього Кодексу, а також іншими заходами, необхідними для забезпечення ефективного захисту або поновлення порушених чи оспорюваних прав та інтересів, якщо такий захист або поновлення не забезпечуються заходами, зазначеними у пунктах 1-9 цієї частини.

Судом встановлено, що предметом спору у даній справі є конфіскація земельної ділянки із кадастровимномером 2621286200:04:001:0173,яка перебуваєу власності гр. російської федерації ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Доводи позивача є обґрунтованими і такими, що дають підстави вважати, що невжиття заходу забезпечення позову у виді накладення арешту на майно може істотно ускладнити чи унеможливити виконання рішення суду або ефективний захист порушених прав за захистом яких звернувся позивач.

Підстав для забезпечення позову в інший спосіб суд не вбачає.

Тому заява підлягає частковому задоволенню.

На підставі викладеного та керуючись статями 149-152,153,157,353 ЦПК України, суд -

п о с т а н о в и в:

Заяву заступника керівникаІвано-Франківськоїобласної прокуратуриСтефанець Василяв інтересахдержави вособі Головногоуправління Держгеокадаструв Івано-Франківськійобласті про забезпечення позовузадовольнити частково.

Накласти арешт на земельну ділянку площею 2,1190 гектарів, кадастровий номер 2621286200:04:001:0173, яка розташована за адресою: Івано-Франківська область, Івано-Франківський район, Перлівецька сільська рада

Ухвала про забезпечення позову виконується негайно в порядку, встановленому для виконання судових рішень.

Для виконанняухвалу скеруватидо Галицького відділу державної виконавчої служби Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції.

Копію ухвали після її виконання скерувати відповідачці - ОСОБА_1 .

Ухвала може бути оскаржена до Івано-Франківського апеляційного суду області шляхом подачі апеляційної скарги протягом п`ятнадцяти днів з дня його проголошення. Якщо у судовому засіданні було проголошено лише вступну і резолютивну частину судового рішення або у разі розгляду (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, цей строк обчислюється з дня складання повного тексту судового рішення.

Оскарження ухвали про забезпечення позову не зупиняє її виконання, а також не перешкоджає подальшому розгляду справи.

Позивач:

Заступник керівника Івано-Франківської обласної прокуратури Стефанець Василь: юридична адреса: вул. Грюнвальдська, 11, м.Івано-Франківськ;

Головне управлінняДержгеокадастру вІвано-Франківськійобласті: юридична адреса: вул. Сахарова, 34, м.Івано-Франківськ

Відповідачка:

ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_1 , місце проживання за адресою: АДРЕСА_1 -на-Дону, російська федерація

СуддяТарас ГАПОЛЯК

СудГалицький районний суд Івано-Франківської області
Дата ухвалення рішення03.08.2023
Оприлюднено08.08.2023
Номер документу112652851
СудочинствоЦивільне
КатегоріяЗаява про забезпечення (скасування забезпечення) позову або доказів

Судовий реєстр по справі —341/1685/23

Рішення від 18.09.2023

Цивільне

Галицький районний суд Івано-Франківської області

ГАПОЛЯК Т. В.

Ухвала від 07.09.2023

Цивільне

Галицький районний суд Івано-Франківської області

ГАПОЛЯК Т. В.

Ухвала від 03.08.2023

Цивільне

Галицький районний суд Івано-Франківської області

ГАПОЛЯК Т. В.

Ухвала від 03.08.2023

Цивільне

Галицький районний суд Івано-Франківської області

ГАПОЛЯК Т. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні