Ухвала
від 04.08.2023 по справі 590/950/23
ЯМПІЛЬСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 590/950/23

Провадження № 2/590/143/23

УХВАЛА

про залишення позовної заяви без руху

04 серпня 2023 року смт. Ямпіль

Суддя Ямпільського районного суду Сумської області Деркач І.М., вирішуючи питання про відкриття провадження у справі за позовною заявою заступника керівника Чернігівської окружної прокуратури, який діє в інтересах держави в особі Свеської селищної ради Шосткинського району Сумської області (адреса місцезнаходження: вул. Шевченка, буд.1, м. Чернігів) до ОСОБА_1 (місце реєстрації: АДРЕСА_1 ), треті особи на стороні відповідачів, Товариство з обмеженою відповідальністю «Кролевецький комбікормовий завод» (адреса місцезнаходження: вул. Транспортна, буд. 34, м.Кролевець, Сумська область, 41300); Головне управління Держгеокадастру у Сумській області (адреса місцезнаходження: вул.Супруна буд.32, м. Суми, Сумська область); ОСОБА_2 (зареєстроване у встановленому законом порядку місце проживання (перебування): АДРЕСА_2 ) про витребування земельної ділянки,

установив:

31 липня 2023 року заступник керівника Чернігівської окружної прокуратури, який діє в інтересах держави в особі Свеської селищної ради Шосткинського району Сумської області до ОСОБА_1 , треті особи на стороні відповідачів, Товариство з обмеженою відповідальністю «Кролевецький комбікормовий завод»; Головне управління Держгеокадастру у Сумській області; ОСОБА_2 , про витребування земельної ділянки.

Дослідивши позовну заяву встановлено, що даний позов не відповідає вимогам ст. 175 та ст. 177ЦПК України,отже неможе бутиприйнята допровадження Ямпільськогорайонного суду,з таких підстав.

Згідно із частиною першою статті 4 ЦПК України, кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

В позовній заяві зазначено, що витребуванню підлягає земельна ділянка з кадастровим номером 5925681900:02:009:0031 на користь Кролевецької міської ради Конотопського району Сумської області.

Проте, заступник керівника Чернігівської окружної прокуратури звернувся із позовом діючи в інтересах Свеської селищної ради Шосткинського району Сумської області, оскільки спірна земельна ділянка розташована на території Свеської ОТГ Сумської області (раніше Марчихинобудської сільської ради Ямпільського району Сумської області).

Відповідно до п. 4 ч. 3 ст. 175 ЦПК України позовна заява повинна містити зміст позовних вимог: спосіб (способи) захисту прав або інтересів, передбачений законом чи договором, або інший спосіб (способи) захисту прав та інтересів, який не суперечить закону і який позивач просить суд визначити у рішенні.

Таким чином заступником керівника Чернігівської окружної прокуратур не обґрунтовано вимогу щодо витребування земельної ділянки з кадастровим номером 5925681900:02:009:0031 на користь Кролевецької міської ради Конотопського району Сумської області.

Крім того, відповідно до п. 3 ч. 3 ст. 175 ЦПК України позовна заява повинна містити зазначення ціни позову, якщо позов підлягає грошовій оцінці; обґрунтований розрахунок сум, що стягуються чи оспорюються;

Згідно з п.п. 3, 9 ст. 176 ЦПК України ціна позову визначається у позовах про визнання права власності на майно або його витребування - вартістю майна; у позовах про право власності на нерухоме майно, що належить фізичним особам на праві приватної власності, - дійсною вартістю нерухомого майна.

Так заявлений позивачем спір, предметом якого є земельні ділянки, має майновий характер, оскільки сторонами оспорюється право власності на земельні ділянки, і даний спір пов`язаний з підтвердженням такого права.

Позивачем же в супереч вимогам закону ціна позову не зазначена та відповідні докази вартості майна не надані. Заступник керівника Чернігівської окружної прокуратури зазначає, що оціночна вартість земельної ділянки становить 14100,00 грн відповідно до звіту про оцінку майна виданий 15.02.2021 року ТОВ «Антей Консалтинг Груп». Проте зазначені докази вартості майна не долучені до позовної заяви.

Також слід звернути увагу, що оцінка вартості майна повинна бути проведена на час звернення з позовом до суду та з врахуванням вказаної оцінки повинна бути визначена ціна позову щодо вимог майнового характеру.

Відповідно до частини першої ст. 185 ЦПК України, суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 175 і 177 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

Якщо позивач відповідно до ухвали суду у встановлений строк виконає вимоги, визначені статтями 175 і 177 цього Кодексу, позовна заява вважається поданою в день первісного її подання до суду. Якщо позивач не усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається позивачеві (ч. 3 ст. 185 ЦПК України).

Суд наголошує, що залишення позовної заяви без руху не є обмеженням права позивача на доступ до правосуддя з огляду на усталену практику Європейського суду з прав людини. Встановлюючи конкретні вимоги до змісту та форми позовної заяви, до документів, які мають бути до неї додані, а також визначаючи підсудність різних категорій справ, ЦПК України при цьому покладає обов`язок на суд перевірити виконання позивачем цих вимог та підстав прийняття заяви на стадії вирішення питання про відкриття провадження по справі.

На підставі викладеного, та статей 175, 176, 177 ЦПК України, керуючись ст.185 ЦПК України, суд

постановив:

Позовну заяву заступника керівника Чернігівської окружної прокуратури, який діє в інтересах держави в особі Свеської селищної ради Шосткинського району Сумської області до ОСОБА_1 , треті особи на стороні відповідачів, Товариство з обмеженою відповідальністю «Кролевецький комбікормовий завод»; Головне управління Держгеокадастру у Сумській області; ОСОБА_2 про витребування земельної ділянки, залишити без руху.

Встановити строк для усунення зазначених в ухвалі недоліків - десять днів з дня вручення копії ухвали.

Роз`яснити, що в разі невиконання вказаних в ухвалі вимог, позовна заява буде вважатись неподаною та буде повернута позивачу, що не перешкоджає повторному зверненню із аналогічною заявою до суду.

Копію ухвали надіслати позивачу.

Учасники справи можуть отримати інформацію щодо справи за веб-адресою: https://ymp.su.court.gov.ua/sud1820/gromadyanam/csz

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Ухвала не підлягає оскарженню окремо від рішення суду.

Суддя: І. М. Деркач

Дата ухвалення рішення04.08.2023
Оприлюднено08.08.2023
Номер документу112655721
СудочинствоЦивільне
Сутьвитребування земельної ділянки

Судовий реєстр по справі —590/950/23

Ухвала від 24.04.2024

Цивільне

Сумський апеляційний суд

Собина О. І.

Рішення від 25.01.2024

Цивільне

Ямпільський районний суд Сумської області

Деркач І. М.

Рішення від 18.01.2024

Цивільне

Ямпільський районний суд Сумської області

Деркач І. М.

Ухвала від 22.11.2023

Цивільне

Ямпільський районний суд Сумської області

Деркач І. М.

Ухвала від 16.10.2023

Цивільне

Ямпільський районний суд Сумської області

Деркач І. М.

Ухвала від 12.10.2023

Цивільне

Ямпільський районний суд Сумської області

Деркач І. М.

Ухвала від 25.08.2023

Цивільне

Ямпільський районний суд Сумської області

Деркач І. М.

Ухвала від 04.08.2023

Цивільне

Ямпільський районний суд Сумської області

Деркач І. М.

Ухвала від 01.08.2023

Цивільне

Ямпільський районний суд Сумської області

Деркач І. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні