Ухвала
від 02.08.2023 по справі 905/697/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

61022, м. Харків, пр. Науки, 5, тел.:(057) 702-07-99, факс: (057) 702-08-52,

гаряча лінія: (096) 068-16-02, E-mail: inbox@dn.arbitr.gov.ua,

код ЄДРПОУ: 03499901, UA368999980313151206083020649


У Х В А Л А

02.08.2023 Справа №905/697/23

Суддя Господарського суду Донецької області Кротінова О.В. розглянув матеріали

при секретарі судового засідання Галагузі М.П.,

за позовом Акціонерного товариства «Українська залізниця», м.Київ, в особі регіональної філії «Донецька залізниця» Акціонерного товариства «Українська залізниця», м.Лиман Донецької області,

до відповідача, Управління соціального захисту населення Слов`янської міської ради, м.Слов`янськ Донецької обл.,

про стягнення 3748019,65 грн.,

за участю представників:

від позивача: не з`явився;

від відповідача: не з`явився, -

ВСТАНОВИВ:

Акціонерне товариство «Українська залізниця», м.Київ, в особі регіональної філії «Донецька залізниця» Акціонерного товариства «Українська залізниця», м.Лиман Донецької області, через підсистему "Електронний суд" звернулось до Господарського суду Донецької області з позовною заявою б/н від 05.06.2023 до Управління соціального захисту населення Слов`янської міської ради, м.Слов`янськ Донецької обл., про стягнення 3748019,65 грн. збитків за пільгове перевезення пасажирів за 12 місяців 2020 року на підставі договору про порядок розрахунку компенсаційних виплат за пільговий проїзд залізничним транспортом приміського сполучення окремих категорій громадян на території Слов`янської міської ради №08-71/018 від 31.01.2020 (зареєстровано 30.01.2020 за №Дон/НРП-20034/НЮ-і), ст.91 Бюджетного кодексу України, ст.ст.7, 9 Закону України «Про залізничний транспорт» та Порядку розрахунку обсягів компенсаційних виплат за пільгові перевезення залізничним транспортом окремих категорій громадян, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України №1359 від 16.12.2009.

Ухвалою суду від 29.06.2023 прийнято позовну заяву б/н від 05.06.2023 до розгляду та відкрити провадження у справі №905/697/23; встановлено здійснювати розгляд справи за правилами загального позовного провадження; підготовче засідання призначено на 02.08.2023 об 11:30 год., яке відбудеться у приміщенні Господарського суду Донецької області, за адресою: м.Харків, пр.Науки, буд.5, каб. №406; встановлено позивачу надати: відповідно до ст.166 Господарського процесуального кодексу України відповідь на відзив разом із доказами її направлення на адресу відповідача; встановлено відповідачу надати: відповідно до ст.165 Господарського процесуального кодексу України відзив на позовну заяву і всі письмові та електронні докази (які можливо доставити до суду), висновки експертів і заяви свідків, що підтверджують заперечення проти позову у строк до 14.07.2023, але не пізніше 15 днів з дня повідомлення про відкриття провадження у справі; одночасно надіслати позивачу копію відзиву та доданих до нього документів, докази такого направлення надати суду до початку підготовчого засідання; повідомлено, що участь у підготовчому судовому засіданні можлива для сторін в режимі відеоконференції та відбудеться лише за умови наявності об`єктивних обставин, які забезпечать безпеку проведення підготовчого засідання у приміщенні Господарського суду Донецької області; роз`яснено необхідність дотримання приписів ст.197 Господарського процесуального кодексу України при поданні клопотання про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції.

14.07.2023 від Управління соціального захисту населення Слов`янської міської військової адміністрації Краматорського району Донецької області на офіційну електронну поштову адресу суду отримано відзив №16-14/2447 від 13.07.2023 на позовну заяву, з додатками згідно переліку.

Документи скріплено кваліфікованим електронним підписом.

Повідомлено про утворення Указом Президента України №210/2021 від 26.05.2021 Слов`янської міської військово-цивільної адміністрації Краматорського району Донецької області, яка відповідно до розпорядження керівника останньої №49 від 30.09.2021 спроможна здійснювати повноваження віднесені законом до відання виконавчих органів Слов`янської міської ради, відповідно до Закону України «Про військово-цивільні адміністрації». У подальшому, розпорядженням керівника Слов`янської міської військово-цивільної адміністрації №11 від 19.09.2021 утворено Управління соціального захисту населення Слов`янської міської військово-цивільної адміністрації Краматорського району Донецької області та затверджено Положення. Указом Президента України №18/2022 від 30.03.2022 утворено Слов`янську міську військову адміністрацію Краматорського району Донецької області та розпорядженням начальника якої №101 від 08.02.2023 перейменовано на Управління соціального захисту населення Слов`янської міської військової адміністрації Краматорського району Донецької області та затверджено Положення про наведене управління.

Дослідив означену інформацію, суд зазначає про таке.

Відповідно до ст.52 Господарського процесуального кодексу України, у разі смерті або оголошення фізичної особи померлою, припинення юридичної особи шляхом реорганізації (злиття, приєднання, поділу, перетворення), заміни кредитора чи боржника в зобов`язанні, а також в інших випадках заміни особи у відносинах, щодо яких виник спір, суд залучає до участі у справі правонаступника відповідного учасника справи на будь-якій стадії судового процесу. Усі дії, вчинені в судовому процесі до вступу у справу правонаступника, обов`язкові для нього так само, як вони були обов`язкові для особи, яку правонаступник замінив. Про заміну або про відмову в заміні учасника справи його правонаступником суд постановляє ухвалу.

За приписами п.3 ч.1, ч.5 ст.78 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» повноваження сільської, селищної, міської, районної в місті, районної, обласної ради можуть бути достроково припинені у випадках передбачених законами України «Про військово-цивільні адміністрації», «Про правовий режим воєнного стану». Повноваження сільської, селищної, міської, районної в місті, районної, обласної ради за наявності підстав, передбачених пунктом 3 частини першої цієї статті, достроково припиняються з дня набрання чинності актом Президента України про утворення відповідної військово-цивільної, військової адміністрації.

Згідно з ч.1 ст.1 Закону України «Про військово-цивільні адміністрації» для виконання повноважень місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування у випадках, встановлених цим Законом, в районі відсічі збройної агресії Російської Федерації, зокрема в районі проведення антитерористичної операції можуть утворюватися військово-цивільні адміністрації.

Військово-цивільні адміністрації населених пунктів - це тимчасові державні органи, що здійснюють на територіях відповідних територіальних громад, затверджених Кабінетом Міністрів України, повноваження сільських, селищних, міських, районних у містах (у разі їх створення) рад, виконавчих органів сільських, селищних, міських, районних у містах (у разі їх створення) рад, сільських, селищних, міських голів та інші повноваження, визначені цим Законом. Військово-цивільні адміністрації населених пунктів набувають прав та обов`язків з дня внесення запису про їх державну реєстрацію як юридичних осіб до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань.

Приписами ст.3 Закону України «Про військово-цивільні адміністрації» передбачено, що військово-цивільні адміністрації утворюються у разі потреби за рішенням Президента України. У разі утворення військово-цивільної адміністрації населених пунктів повноваження відповідних сільських, селищних, міських, районних у містах (у разі їх створення) рад, сільських, селищних, міських голів припиняються з дня призначення керівника такої військово-цивільної адміністрації. Повноваження військово-цивільних адміністрацій населених пунктів починаються з дня внесення запису про їх державну реєстрацію як юридичних осіб до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань і припиняються у день відкриття першої сесії новообраної ради.

Відповідно до ст.7 «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про військово-цивільні адміністрації» визначено, що юридична особа - новоутворена військово-цивільна адміністрація є юридичною особою, що тимчасово здійснює повноваження правонаступника прав та обов`язків юридичних осіб: рад, що припиняються, - з дня внесення запису про державну реєстрацію такої новоутвореної військово-цивільної адміністрації як юридичної особи до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань.

На підставі Указу Президента України №210/202 від 26.05.2021р. «Про утворення військово-цивільної адміністрації» утворено Слов`янську міську військово-цивільну адміністрацію Краматорського району Донецької області.

У Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань Слов`янську міську військово-цивільну адміністрацію Краматорського району Донецької області зареєстровано 05.08.2021.

Відповідно до розпорядження №49 від 30.09.2021р. керівника Слов`янської міської військово-цивільної адміністрації визначено, що Слов`янська міська військово-цивільна адміністрація Краматорського району Донецької області спроможна здійснювати повноваження віднесені до відання виконавчих органів Слов`янської міської ради.

Згідно з розпорядженням №11 від 14.09.2021 керівника Слов`янської міської військово-цивільної адміністрації створено Управління соціального захисту населення Слов`янської міської військово-цивільної адміністрації Краматорського району Донецької області та затверджено Положення про наведене управління.

За змістом п.1.1 вказаного Положення до Управління соціального захисту населення Слов`янської міської військово-цивільної адміністрації переходять права Управління соціального захисту населення Слов`янської міської ради Донецької області у всіх зобов`язаннях в обсязі і на умовах, що існували на момент переходу цих прав, якщо інше не встановлено договором або законом.

Згідно з відомостями Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, 14.09.2021 до вказаного реєстру внесено запис про державну реєстрацію Управління соціального захисту населення Слов`янської міської військово-цивільної адміністрації Краматорського району Донецької області.

На підставі Указу Президента України від 30 березня 2022 року №188/2022 «Про утворення військових адміністрацій населених пунктів у Донецькій області» утворено Слов`янську міську військову адміністрацію Краматорського району Донецької області.

Згідно ч.1 ст.4 Закон України «Про правовий режим воєнного стану» на територіях, на яких введено воєнний стан, для забезпечення дії Конституції та законів України, забезпечення разом із військовим командуванням запровадження та здійснення заходів правового режиму воєнного стану, оборони, цивільного захисту, громадської безпеки і порядку, захисту критичної інфраструктури, охорони прав, свобод і законних інтересів громадян можуть утворюватися тимчасові державні органи - військові адміністрації.

Частиною 9 ст.4 Закону України «Про правовий режим воєнного стану» встановлено, що у зв`язку з утворенням військових адміністрацій населених пунктів повноваження військово-цивільних адміністрацій цих населених пунктів припиняються з дня початку здійснення відповідною військовою адміністрацією своїх повноважень.

Відповідно до ч.3 ст.44 Закону України «Про правовий режим воєнного стану» військові адміністрації населених пунктів утворюються в межах територій територіальних громад, у яких сільські, селищні, міські ради та/або їхні виконавчі органи, та/або сільські, селищні, міські голови не здійснюють покладені на них Конституцією та законами України повноваження, а також в інших випадках, передбачених цим Законом.

Військові адміністрації у своїй діяльності керуються Конституцією України, законами України «Про оборону України», «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», «Про критичну інфраструктуру», цим Законом та іншими нормативно-правовими актами. Повноваження військових адміністрацій здійснюються ними в порядку, визначеному законами України для здійснення повноважень відповідних місцевих державних адміністрацій та органів місцевого самоврядування, з урахуванням особливостей, встановлених цим Законом (ст.15 Закону України «Про правовий режим воєнного стану»).

Згідно розпорядження №101 від 08.02.2023 начальника Слов`янської міської військової адміністрації Управління соціального захисту населення Слов`янської міської військово-цивільної адміністрації Краматорського району Донецької області перейменоване на Управління соціального захисту населення Слов`янської міської військової адміністрації Краматорського району Донецької області, затверджено Положення.

Таким чином, приймаючи до уваги вищевикладене, наявні підстави для здійснення процесуального правонаступництва та заміни сторони відповідача у справі.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст.52, 234 Господарського процесуального кодексу України, суд -

УХВАЛИВ:

Замінити сторону у справі №905/697/23, а саме: відповідача Управління соціального захисту населення Слов`янської міської ради (84116, Донецька область, м.Слов`янськ, вул.Генерала Батюка, 40, код ЄДРПОУ 25954290) на його правонаступника Управління соціального захисту населення Слов`янської міської військової адміністрації Краматорського району Донецької області (84122, Донецька область, Краматорський р-н, м.Слов`янськ, вул.Василівська, 11, код ЄДРПОУ 44522551).

Ухвала набирає законної сили у відповідності до ст.235 Господарського процесуального кодексу України.

Дата підписання ухвали 02.08.2023

Суддя О.В. Кротінова

Дата ухвалення рішення02.08.2023
Оприлюднено09.08.2023
Номер документу112663133
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —905/697/23

Постанова від 20.12.2023

Господарське

Східний апеляційний господарський суд

Бородіна Лариса Іванівна

Ухвала від 27.11.2023

Господарське

Східний апеляційний господарський суд

Бородіна Лариса Іванівна

Ухвала від 15.11.2023

Господарське

Східний апеляційний господарський суд

Бородіна Лариса Іванівна

Ухвала від 31.10.2023

Господарське

Східний апеляційний господарський суд

Бородіна Лариса Іванівна

Ухвала від 19.10.2023

Господарське

Господарський суд Донецької області

Кротінова Олена Вікторівна

Ухвала від 27.09.2023

Господарське

Господарський суд Донецької області

Кротінова Олена Вікторівна

Ухвала від 12.09.2023

Господарське

Господарський суд Донецької області

Кротінова Олена Вікторівна

Ухвала від 31.08.2023

Господарське

Господарський суд Донецької області

Кротінова Олена Вікторівна

Ухвала від 02.08.2023

Господарське

Господарський суд Донецької області

Кротінова Олена Вікторівна

Ухвала від 02.08.2023

Господарське

Господарський суд Донецької області

Кротінова Олена Вікторівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні