Ухвала
від 07.08.2023 по справі 910/12162/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01054, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

м. Київ

07.08.2023Справа № 910/12162/23

Суддя Господарського суду міста Києва Турчин С.О., розглянувши

позовну заяву NobleProg GmbH

до Дочірнього підприємства зі 100% іноземними інвестиціями "Ерікссон"

про стягнення 26536,00 Євро

ВСТАНОВИВ:

NobleProg GmbH звернулось до Господарського суду міста Києва з позовом до Дочірнього підприємства зі 100% іноземними інвестиціями "Ерікссон" про стягнення 26536,00 Євро.

Розглянувши матеріали позовної заяви, суд дійшов висновку про наявність підстав для залишення даного позову без руху, з огляду на таке.

Відповідно до п.1 ч. 1 ст. 164 Господарського процесуального кодексу України до позовної заяви додаються документи, які підтверджують відправлення іншим учасникам справи копії позовної заяви і доданих до неї документів.

Згідно з ч. 1 ст. 172 Господарського процесуального кодексу України, позивач, особа, яка звертається з позовом в інтересах іншої особи, зобов`язані до подання позовної заяви надіслати учасникам справи її копії та копії доданих до неї документів листом з описом вкладення.

Судом встановлено, що позивачем направлено позовну заяву з додатками на адресу відповідача - м. Київ, вул. Миколи Пимоненка, б. 13, 7В/21.

Натомість, з витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань вбачається, що місцезнаходженням відповідача є: 04050, м. Київ, вул.. Миколи Пимоненка, 13.

Отже, позивачем не надано доказів направлення на адресу місцезнаходження відповідача, зазначену в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань копії позовної заяви та доданих до неї документів (всіх доданих до неї документів).

Частиною другою статті 164 Господарського процесуального кодексу України встановлено, що позивач зобов`язаний додати до позовної заяви всі наявні в нього докази, що підтверджують обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги (якщо подаються письмові чи електронні докази позивач може додати до позовної заяви копії відповідних доказів).

На підтвердження виконання договірних відносин між сторонами позивачем надано копії інвойсів, складених іноземною мовою.

Відповідно до приписів ст. 10 Господарського процесуального кодексу України господарське судочинство в судах здійснюється державною мовою.

До письмових доказів, викладених іноземною мовою, повинні додаватися переклади українською мовою, засвідчені належним чином. Вірність перекладу документів юридичного характеру повинна бути нотаріально засвідченою в порядку статті 79 Закону України "Про нотаріат".

Отже, суд дійшов висновку, що позивачу необхідно усунути недолік позовної заяви шляхом надання суду належним чином засвідчений переклад на українську мову інвойсів, які складені іноземною.

Також суд зазначає, що розділ ІХ Господарського процесуального кодексу України регламентує здійснення провадження у справах за участю іноземних осіб.

Згідно статті 365 Господарського процесуального кодексу України визначено, що іноземні особи мають такі самі процесуальні права та обов`язки, що і громадяни України та юридичні особи, створені за законодавством України, крім винятків, встановлених законом або міжнародним договором, згода на обов`язковість якого надана Верховною Радою України.

Відповідно до статті 366 Господарського процесуального кодексу України підсудність справ за участю іноземних осіб визначається цим Кодексом, законом або міжнародним договором, згода на обов`язковість якого надана Верховною Радою України.

Згідно зі статтею 2 Закону України "Про міжнародне приватне право" до питань, що виникають у сфері приватноправових відносин з іноземним елементом, цей Закон застосовується, зокрема, щодо підсудності судам України справ з іноземним елементом.

Згідно статті 4-1 Закону України "Про міжнародне приватне право" учасники приватноправових відносин з іноземним елементом можуть укласти угоду про вибір суду, якою визначити підсудність судам певної держави або одному чи декільком конкретним судам певної держави справ у спорах, що виникли або можуть виникнути між ними у зв`язку з такими правовими відносинами. Угода про вибір суду укладається у письмовій формі незалежно від місця її укладення.

Відповідно до частини 1 статті 75 Закону України "Про міжнародне приватне право" підсудність судам України справ з іноземним елементом визначається на момент відкриття провадження у справі, незважаючи на те, що в ході провадження у справі підстави для такої підсудності відпали або змінилися.

Відповідно до п. 23.2 договору про надання послуг з навчання № МА-2020-004239 від 20.11.2020 усі суперечності, розбіжності або питання між сторонами стосовно будь-яких проблем, що виникають внаслідок послуги або у зв`язку з нею, остаточно врегульовуються у арбітражному провадженні відповідно до Регламенту Арбітражного інституту Торгової палати м. Стокгольм, Швеція, одним або більше третейськими суддями, призначеними згідно із зазначеним вище Регламентом.

Таким чином, підписавши договір, в якому міститься арбітражне застереження, сторони фактично погодились з передбаченим у ньому порядком вирішення спорів, що виникають із договору.

З урахуванням викладеного, позивачу необхідно надати суду пояснення щодо підсудності даного спору Господарському суду міста Києва враховуючи визначену сторонами у п. 23.2 договору договірну підсудність.

Відповідно до вимог ч. 1 ст. 174 Господарського процесуального кодексу України, суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 162, 164, 172 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

Згідно із ч. 2 ст. 174 Господарського процесуального кодексу України, в ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху.

За таких обставин, вказана позовна заява підлягає залишенню без руху.

Для усунення вказаних недоліків позовної заяви позивачу необхідно надати суду:

докази направлення копії позовної заяви і доданих до неї документів на адресу місцезнаходження відповідача;

належним чином засвідчений переклад на українську мову інвойсів, які складені іноземною

пояснення щодо підсудності даного спору Господарському суду міста Києва, враховуючи визначену сторонами у п. 23.2 договору договірну підсудність.

Суд звертає увагу позивача на те, що відповідно до ч. 4 ст. 174 Господарського процесуального кодексу України якщо позивач не усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається особі, що звернулася із позовною заявою.

Враховуючи викладене та керуючись ст. 162, 164, 174, 232, 234 Господарського процесуального кодексу України, суд -

ПОСТАНОВИВ:

Позовну заяву NobleProg GmbH залишити без руху.

Встановити позивачу строк для усунення недоліків позовної заяви протягом 5 днів з дня вручення даної ухвали.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та не підлягає оскарженню окремо від рішення суду.

Суддя С. О. Турчин

Дата ухвалення рішення07.08.2023
Оприлюднено08.08.2023
Номер документу112663754
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 26536,00 Євро

Судовий реєстр по справі —910/12162/23

Ухвала від 21.12.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Турчин С.О.

Ухвала від 12.12.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Турчин С.О.

Ухвала від 05.10.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Турчин С.О.

Ухвала від 21.09.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Турчин С.О.

Ухвала від 21.08.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Турчин С.О.

Ухвала від 07.08.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Турчин С.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні